Risto Kaskilahti aloitti pyöräilyn, kun hänellä todettiin nivelrikko. Hän tekee neljä kertaa viikossa 30 kilometrin lenkin sekä pyöräilee työmatkat.
Risto Kaskilahti aloitti pyöräilyn, kun hänellä todettiin nivelrikko. Hän tekee neljä kertaa viikossa 30 kilometrin lenkin sekä pyöräilee työmatkat.

Molempien lonkkien nivelrikko oli aktiiviselle liikkujalle Risto Kaskilahdelle aluksi järkytys. ET Terveys -lehdessä näyttelijä kertoo, mitkä muutokset ovat auttaneet kipuihin ja miten hän selviää vaativasta työstä näyttämöllä.

Muutama vuosi sitten näyttelijä Risto Kaskilahden, 55, oikea lonkka oli niin kipeä, että hän sai nukuttua vain särkylääkkeiden avulla. Syy kipuun selvisi lopulta lääkärissä.

”Ajattelin, että kyllä tämä kohta menee ohi – mutta ei mennyt.”

– Lääkärillä sain kuulla, että molemmissa lonkissa oli nivelrikko. Diagnoosi oli shokki. Ajattelin hieman jääräpäisesti ja lapsellisesti, että kyllä tämä kohta menee ohi, mutta eihän se mennyt, Kaskilahti kertoo ET Terveys -lehden uusimmassa numerossa 8/2018.

Nivelrikko oli Kaskilahdelle aluksi järkytys, koska hän oli tottunut urheilemaan 5–10 kertaa viikossa. Lempilajeja olivat hiihto, juoksu, rullaluistelu, jalkapallo ja salibandy. Diagnoosin jälkeen Kaskilahti joutui vaihtamaan salibandyn ja juoksun pyöräilyyn. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Jouduin nappaamaan kolmekin Buranaa villeimmissä rooleissa.”

Urheilulajien lisäksi nivelrikko on vaikuttanut Kaskilahden työhön näyttämöllä, jossa näyttelijä joutuu liikkumaan paljon. Tänä syksynä Kaskilahdella on kolme roolia Helsingin Kaupunginteatterin näytelmässä Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu. Näyttämöllä liikkuminen vaatii keskittymistä ja suunnittelua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Suunnittelen kaikki liikkeet näyttämöllä etukäteen.”

– Nopeat suunnanvaihdokset ovat haastavia. Suunnittelen kaikki liikkeet näyttämöllä etukäteen, ettei lonkkaan tulisi kivuliaita sisä- tai ulkokiertoja. Ennen kuin opin pitämään nivelistäni huolta, jouduin nappaamaan kolmekin Buranaa villeimmissä rooleissa, Kaskilahti kertoo.

Miten urheilulajien vaihtaminen ja sopiva jumppa ovat auttaneet Risto Kaskilahtea pitämään nivelrikon oireet kurissa? Entä mitä vinkkejä hän on saanut puolisoltaan Sari Puumalaiselta, jolta on leikattu molemmat lonkat nivelrikon takia? Lue koko haastattelu ET Terveys -lehden numerosta 8/2018.

Kolme roolia

  • Risto Kaskilahdella on kolme roolia Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu -näytelmässä, joka sai ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterissa 6.9.2018.
  • Kari Heiskasen kirjoittamassa ja ohjaamassa teoksessa Urho Kekkonen (Eero Aho) haluaa valmistaa itselleen jatkon presidenttinä ja käyttää Venäjä-suhteitaan kotimaan politiikan junailuun.
  • Kaskilahti näyttelee Maalaisliiton pitkäaikaista pääsihteeriä Arvo Korsimoa sekä ulkoministeriön sanomalehtitoimiston päällikköä Max Jacobsonia. Lisäksi Kaskilahti näyttelee ulkoasiainministeriön poliittisen osaston päällikköä Jaakko Hallamaa, jonka vaimolla Anitalla oli suhde Kekkosen kanssa. ”On näyttelijän ammattitaitoa, että kykenee vaihtamaan nopeasti roolihahmosta toiseen ja astella uutena miehenä näyttämölle. Se vaatii harjoittelua ja paljon kotitöitä”, Kaskilahti sanoo.
  • Marraskuussa Kaskilahti nähdään Mauri Kunnaksen lastenkirjoihin perustuvassa 12 lahjaa joulupukille -näytelmässä. Ensi vuoden alusta hän on mukana hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen elämään perustuvassa näytelmässä Tahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla