Suurin osa suomalaisista puoltaa eutanasiaa, eniten sitä kannattavat nuoret. Lääkäreillä on asiasta omat mielipiteensä.

Mitä sitten, kun elämä on niin lähellä loppuaan, että tuska tekee elämästä vaikeaa? Pitäisikö eutanasia sallia? Ja jos, niin missä tapauksissa? Aihe puhuttaa jälleen.

– Eutanasia ei ole ainoa ratkaisu, vaan hyvä palliatiivinen hoito, mitä meilläkin on kehitetty. Että viimeiset viikot ja hetket olisivat mahdollisimman kivuttomia ja hyviä. Tähän pitäisi panostaa entistä enemmän, terveyspolitiikan asiantuntija Mervi Kattelus Lääkäriliitosta huomauttaa.

Suurin osa suomalaisista hyväksyy nykyisin eutanasian. Sillä tarkoitetaan ihmisen surmaamista tai kuoleman sallimista silloin, kun tavoitteena on potilaan sietämättömän kärsimyksen lopettaminen. 

Aktiivisessa eutanasiassa toivottomasti sairaan potilaan kuolemaa joudutetaan esimerkiksi lääkeaineilla. Aiemmin puhuttiin armomurhasta. Nyt 75 % suomalaista hyväksyy eutanasian. Suomessa aktiivinen eutanasia on rikos, mutta itsemurhan avustaminen ei ole.

Nuoret myötämielisiä eutanasialle

Nuorimmat suhtautuvat koko kansassa eutanasiaan selvästi vanhempia ikäryhmiä myönteisemmin. Kuitenkin myös yli 65-vuotiaista eutanasian hyväksyy kaksi kolmesta.

Asiasta kysyttiin Tuhat suomalaista -tutkimuksessa viime keväänä. Lääkäreistä eutanasian hyväksyy huomattavasti harvempi kuin suomalaista keskimäärin, vain vajaa puolet. Kaksi vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan 46 prosenttia lääkäreistä suhtautui siihen periaatteessa myönteisesti. Toisaalta niiden lääkäreiden määrä, jotka voisivat itse joskus harjoittaa aktiivista eutanasiaa, on pysynyt ennallaan eli runsaassa viidenneksessä.

Lue myös: Vanhus päätyy yhä useammin itsemurhaan – uusi yllättävä syy

Kansainvälisesti reaktiot ovat yhtenäisiä.

– Niissäkin maissa, joissa laki sallii eutanasian, suhtautuminen vaihtelee, Kattelus huomauttaa.

Hän uskoo, että kun joissakin Euroopan maissa eutanasia on laillistettu ja asiasta on viime vuosina laajasti keskusteltu Suomessakin, tällä on voinut olla vaikutuksia suhtautumiseen.Eutanasia on sallittua tietyin edellytyksin Hollannissa ja Belgiassa.

Miksi lääkäri saisi surmata?

Suomen Lääkäriliitto suhtautuu kielteisesti eutanasian laillistamiseen. Se katsoo, että lääkärin osallistuminen potilaan aktiiviseen surmaamiseen edes potilaan pyynnöstä on vastoin lääkärin etiikkaa ja arvoja.Lähtökohtana on elämän kunnioittaminen ja suojelu. Myös Maailman Lääkäriliitto on samoilla linjoilla.

Joissakin maissa siis laki on vastoin määriteltyä lääkärin etiikkaa. Laillistamisessa annetaan potilaalle oikeus toimenpiteeseen, joka jonkun on toteutettava.

"Lääkäri joutuu tässä tekijäksi."

– Lääkäri joutuu tässä tekijäksi, Kattelus huomauttaa.

Omantunnonvapaudesta onkin säädetty niissäkin maissa, joissa eutanasia on sallittu. Tilanteen on täytettävä tietyt edellytykset ja kriteerit. Sekä Hollannissa että Belgiassa on kuitenkin katsottu, että jos lääkäri ei itse halua toimenpidettä tehdä, hänen olisi huolehdittava siitä, että potilas saa avun toiselta lääkäriltä.

– Kaikki kokemukset eivät ole myönteisiä, ja tässä ollaan aika kaltevalla pinnalla. Aina ei ole selvää, milloin kaikki kriteerit toteutuvat, ja onko toimittu kaikissa tapauksissa ihmisen tahdon mukaisesti loppuun saakka, Kattelus sanoo ja korostaa elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa ja toimivaa kipulääkitystä.

Vierailija

Nuoret eutanasian kannalla – oletko sinä?

Kannatan eutanasiaa. En näe mitään ylevyyttä kärsimyksissä, jos ei ole toivoa paranemisesta vaan jatko olisi aina vain pahempaa. Ei omaisistakaan ole kiva katsella kärsivää. Jos piuhat irrotetaan, siinä vaiheessa on varmistettava, että kuolema tulee pian eikä potilas kuole ajan mittaan nestehukkaan ja joudu siten kärsimään tarpeettomasti.
Lue kommentti
tmaria
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Nuoret eutanasian kannalla – oletko sinä?

Olen samaa mieltä kuin Mökin Muori, kannatan eutanasiaa. En minäkään usko täysin kivuttomaan lähtöön jokaisessa sairaalassa. Olen nähnyt myös muutamia vuosia sitten erään läheiseni kamppailua viime hetkillä. Mielestäni myrkkypiikin tai -kupillisen ottaminen on paljon armollisempaa kuin että otetaan nesteytys- ja ruokapiuhat pois ja annetaan potilaan kuolla omia aikojaan. -tmaria-
Lue kommentti

Helena Valkeapään mies teki yllättäen itsemurhan vuonna 1982. Nykyään Helena ajattelee Lassea enää harvoin, mutta ensimmäisiä leskenä vietettyjä vuosia peitti suru ja syyllisyys.

Helena Valkeapää, 65:

"Oli lämmin heinäkuinen päivä. Touhusin 7-, 6- ja 3-vuotiaiden poikieni kanssa pihalla. Mieheni Lasse lähti kylälle.

Illalla poliisit tulivat ovelle ja töksäyttivät, että Lasse oli löytynyt autostaan. Hän oli tehnyt itsemurhan pakokaasulla. Mitään viestiä hän ei ollut jättänyt.

Sinä yönä ei nukuttanut. Minuun iski kauhu: ei tämmöistä voi sattua meille. Mieheni sukulaiset syyllistivät minua Lassen itsemurhasta jopa hautajaisissa.

Asuimme Mäntyharjussa, mutta Lasse työskenteli upseerina Lahdessa. Hän ajoi kotiin viikonloppuisin ja keskiviikkoisin, mutta olisi halunnut meidän muuttavan Lahteen. En uskaltanut jättää työpaikkaani kotitalousneuvojana, varsinkaan, kun Lassen puheisiin ei voinut aina luottaa. Hän joi aika paljon viikonloppuisin ja lomalla.

Pojat auttoivat selviytymään

Olin monta kuukautta pohjalla. Isäni kävi auttamassa minua arjessa, mutta hän kuoli tapaturmaisesti yhdeksän kuukautta Lassen jälkeen.

Pojat auttoivat minua selviytymään. He ottivat kaulasta kiinni ja sanoivat, että kyllä me äiti pärjätään. Nukuimme sikin sokin sängyssä kaikki neljä toisistamme lohtua hakien.

"Itsemurhasta kannattaa puhua avoimesti."

Poikien nukkuessa itkin joskus ihan hirveästi. Se auttoi, oli fyysistä ja väsyttävää. Syyllistin itseäni, mikä on yleistä itsemurhan tehneiden omaisille. Minulle ei tarjottu psykologin apua eikä lääkkeitä. En edes ymmärtänyt, että olisin voinut hakea jotain.

Yhden häpeä on pienellä paikkakunnalla koko perheen häpeä. Jälkiviisaana sanoisin, että itsemurhasta kannattaisi puhua avoimesti lähiympäristölle heti. Se helpottaa ihmisten kohtaamista.

Ei enää mielen päällä

Toipuminen lähti kunnolla käyntiin vasta, kun viisi vuotta Lassen kuoleman jälkeen muutimme Savonlinnaan.

Olin aina ajatellut, että opiskelen kunnolla, kun pojat kasvavat. Niin tein. Opiskelin ensin kotitalousopettajaksi ja jatkoin opettajien kouluttajaksi. Viime vuonna väittelin tohtoriksi ja jäin eläkkeelle, urani huipulla.

Nykyään ajattelen Lassea enää harvoin.

Pojatkin puhuvat isästään ihmeen vähän. Kysyin kerran yhdeltä heistä, ajatteleeko hän isäänsä. "Sattunut mikä sattunut, mitä sitä jauhamaan", poika vastasi. Ajattelin, että jos ei ole mielen päällä, niin mikäpä siinä."

Artikkeli on osa juttua, joka on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Juusevaan

Helenan mies kuoli yllättäen: ”Lapset sanoivat, että kyllä me äiti pärjätään”

Jokainen tekee lopullisen ratkaisun itse, mutta voihan silti kumppani / ongelmallinen parisuhde tai muu yhteinen tekijä olla silti se ratkaiseva asia, joka saa ihmisen pohtimaaan itsemurhaa. On sitten eri asia miksi syyttäisi itseään toisen itsemurhasta - sitä ei varmasti kenenkään kannata tehdä tai pilaa omankin elämänsä. Alkoholi tunnetusti vaikuttaa aivotoimintaa monella tuhoisella tavalla. Alkoholi on myös usein herkkien ihmisten pakotie tunteistaan. Ehkä tapauksen Lasse ei koskaan oppinut...
Lue kommentti

Isaac Newtonin ja Albert Einsteinin manttelinperijä Stephen Hawking kuoli äskettäin 76-vuotiaana. TV5 ja Kutonen esittävät kaksi dokumenttisarjaa ja elämäkertaelokuvan, joka saa tv-ensi-iltansa Suomessa.

1. Stephen Hawking: Suuri suunnitelma

Loiko Jumala maailmankaikkeuden? Hawking vie katsojat matkalle läpi maailmankaikkeuden synnyn pohtiessaan kysymystä maailman luomisesta kolmiosaisessa minisarjassa.

Matkan varrella tutustutaan tieteen ja uskonnon välisten suhteiden historiaan sekä nykytieteen käsitykseen alkuräjähdyksestä ja sen syistä. Dokumenttisarja on vuodelta 2012.

Kutonen alkaen su 18.3. klo 15.

2. Stephen Hawkingin universumi

Niin ikään kolmiosaisessa sarjassa Hawking esittelee maailmankaikkeuden sellaisena kuin hän sen näkee. Apunaan hänellä on uusin teknologia, tietokoneanimaatiot sekä erikoistehosteet. Sarja on vuodelta 2010.

Kutonen alkaen su 8.4. klo 14.55.

3. Kaiken teoria

Suomen tv-ensi-iltansa saava elämäkertaelokuva kertoo yhdestä maailman merkittävimmistä ajattelijoista. Se on myös tarina kahdesta ihmisestä, joiden rakkaus oli kyllin väkevää uhmaamaan kovintakin kohtaloa.

Vuonna 2014 valmiostunut elokuva perustuu Stephen Hawkingin vaimon Jane Hawkingin kirjoittamiin muistelmiin Travelling to Infinity: My Life with Stephen. Elokuvassa Stephen Hawkingiä esittänyt näyttelijä Eddie Redmayne palkittiin roolisuorituksellaan parhaan miespääosan Oscar-palkinnolla vuonna 2015.

Ohjaus James Marsh. Pääosissa Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney ja David Thewlis.

TV5 la 7.4. klo 21.