Suurin osa suomalaisista puoltaa eutanasiaa, eniten sitä kannattavat nuoret. Lääkäreillä on asiasta omat mielipiteensä.

Mitä sitten, kun elämä on niin lähellä loppuaan, että tuska tekee elämästä vaikeaa? Pitäisikö eutanasia sallia? Ja jos, niin missä tapauksissa? Aihe puhuttaa jälleen.

– Eutanasia ei ole ainoa ratkaisu, vaan hyvä palliatiivinen hoito, mitä meilläkin on kehitetty. Että viimeiset viikot ja hetket olisivat mahdollisimman kivuttomia ja hyviä. Tähän pitäisi panostaa entistä enemmän, terveyspolitiikan asiantuntija Mervi Kattelus Lääkäriliitosta huomauttaa.

Suurin osa suomalaisista hyväksyy nykyisin eutanasian. Sillä tarkoitetaan ihmisen surmaamista tai kuoleman sallimista silloin, kun tavoitteena on potilaan sietämättömän kärsimyksen lopettaminen. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aktiivisessa eutanasiassa toivottomasti sairaan potilaan kuolemaa joudutetaan esimerkiksi lääkeaineilla. Aiemmin puhuttiin armomurhasta. Nyt 75 % suomalaista hyväksyy eutanasian. Suomessa aktiivinen eutanasia on rikos, mutta itsemurhan avustaminen ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nuoret myötämielisiä eutanasialle

Nuorimmat suhtautuvat koko kansassa eutanasiaan selvästi vanhempia ikäryhmiä myönteisemmin. Kuitenkin myös yli 65-vuotiaista eutanasian hyväksyy kaksi kolmesta.

Asiasta kysyttiin Tuhat suomalaista -tutkimuksessa viime keväänä. Lääkäreistä eutanasian hyväksyy huomattavasti harvempi kuin suomalaista keskimäärin, vain vajaa puolet. Kaksi vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan 46 prosenttia lääkäreistä suhtautui siihen periaatteessa myönteisesti. Toisaalta niiden lääkäreiden määrä, jotka voisivat itse joskus harjoittaa aktiivista eutanasiaa, on pysynyt ennallaan eli runsaassa viidenneksessä.

Lue myös: Vanhus päätyy yhä useammin itsemurhaan – uusi yllättävä syy

Kansainvälisesti reaktiot ovat yhtenäisiä.

– Niissäkin maissa, joissa laki sallii eutanasian, suhtautuminen vaihtelee, Kattelus huomauttaa.

Hän uskoo, että kun joissakin Euroopan maissa eutanasia on laillistettu ja asiasta on viime vuosina laajasti keskusteltu Suomessakin, tällä on voinut olla vaikutuksia suhtautumiseen.Eutanasia on sallittua tietyin edellytyksin Hollannissa ja Belgiassa.

Miksi lääkäri saisi surmata?

Suomen Lääkäriliitto suhtautuu kielteisesti eutanasian laillistamiseen. Se katsoo, että lääkärin osallistuminen potilaan aktiiviseen surmaamiseen edes potilaan pyynnöstä on vastoin lääkärin etiikkaa ja arvoja.Lähtökohtana on elämän kunnioittaminen ja suojelu. Myös Maailman Lääkäriliitto on samoilla linjoilla.

Joissakin maissa siis laki on vastoin määriteltyä lääkärin etiikkaa. Laillistamisessa annetaan potilaalle oikeus toimenpiteeseen, joka jonkun on toteutettava.

"Lääkäri joutuu tässä tekijäksi."

– Lääkäri joutuu tässä tekijäksi, Kattelus huomauttaa.

Omantunnonvapaudesta onkin säädetty niissäkin maissa, joissa eutanasia on sallittu. Tilanteen on täytettävä tietyt edellytykset ja kriteerit. Sekä Hollannissa että Belgiassa on kuitenkin katsottu, että jos lääkäri ei itse halua toimenpidettä tehdä, hänen olisi huolehdittava siitä, että potilas saa avun toiselta lääkäriltä.

– Kaikki kokemukset eivät ole myönteisiä, ja tässä ollaan aika kaltevalla pinnalla. Aina ei ole selvää, milloin kaikki kriteerit toteutuvat, ja onko toimittu kaikissa tapauksissa ihmisen tahdon mukaisesti loppuun saakka, Kattelus sanoo ja korostaa elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa ja toimivaa kipulääkitystä.

Vierailija

Kannatan eutanasiaa. En näe mitään ylevyyttä kärsimyksissä, jos ei ole toivoa paranemisesta vaan jatko olisi aina vain pahempaa. Ei omaisistakaan ole kiva katsella kärsivää.

Jos piuhat irrotetaan, siinä vaiheessa on varmistettava, että kuolema tulee pian eikä potilas kuole ajan mittaan nestehukkaan ja joudu siten kärsimään tarpeettomasti.

Olen samaa mieltä kuin Mökin Muori, kannatan eutanasiaa.

En minäkään usko täysin kivuttomaan lähtöön jokaisessa sairaalassa. Olen nähnyt myös muutamia vuosia sitten erään läheiseni kamppailua viime hetkillä. Mielestäni myrkkypiikin tai -kupillisen ottaminen on paljon armollisempaa kuin että otetaan nesteytys- ja ruokapiuhat pois ja annetaan potilaan kuolla omia aikojaan. 

-tmaria-

Sisältö jatkuu mainoksen alla