Isovanhempien antama kasvatus on arvokasta, kunhan se ei kaiva pohjaa vanhempien valitsemalta linjalta. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut asiantuntija kannustaa avoimeen keskusteluun näkemyseroista.

Kasvatusnäkemyksissä saattaa olla isoja eroja vanhempien ja isovanhempien kesken. Väestöliiton pariterapeutti Anja Saloheimo kannusti keskiviikkoaamun Yle:n aamu-tv:ssä ottamaan erimielisyydet reilusti esiin – ei kuitenkaan lasten edessä.

Saloheimo suositteli myös, että isovanhemman kanssa näkemyseroista keskustelisi tämän oma lapsi, ei miniä tai vävy.

Puhuminen kannattaa, sillä isovanhempien antama kasvatus on lapselle tärkeää ja erityistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mummolassa saa herkkuja

Tyypillisesti kinaa syntyy Saloheimon mukaan herkuista, kun niitä saa mummolassa liikaa tai väärään aikaan. Erimielisyyksiä aiheutuu myös lahjoista ja ostoksista. Mummo ostaa, kun äidiltä ei saanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muita kiistan aiheuttajia ovat nukkumisajat ja television katselu.

Väestöliittoon ottaa yhteyttä myös moni isovanhempi. Silloin ihmetellään usein, ovatko omat aikuiset lapset kasvattajina liian ankaria.

Kuritukselle ehdoton ei

Suurimmat vaikeudet isovanhempien ja lastenlasten kanssakäymiselle syntyvät Saloheimon mukaan silloin, kun näkemyserot liittyvät nuhteluun.

– Vielä on niitä, joita on kasvatettu risulla ja remmillä, luunapeilla ja tukkapöllyllä kasvatettuja. He ajattelevat, että ei se ole heillekään pahaa tehnyt.

Toinen ongelmakohta on alkoholi.

–  On tehtävä selväksi, että vain ilman alkoholia voi olla tekemisssä lapsenlapsen kanssa, Saloheimo toteaa.

Onko sinun lapsenlapsillasi eri säännöt kotona ja mummolassa? Kerro vinkkisi erimielisyyksien ratkaisuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla