Laulaja ja näyttelijä Susanna Haavisto ei aina jaksa puhua puhelimessa, mutta viestit hän kirjoittaa huolellisesti.

Aamiainen / iltapala

Olen virallisesti eläkkeellä, mutta viime aikoina on ollut kiivasta työn saralla. En pysty lopettamaan työntekoa täysin, mutta olen päättänyt, että hidastan.

Koti-iltoina tykkään nautiskella iltapalasta sohvalla elokuvaa katsellen, mutta jos söisin jotain suolaista, en näkisi aamulla mitään silmäpussieni takaa. Napostelen usein pieniä porkkanoita, sitruunalla kostutettuja omenanpaloja ja leipäjuustoa.

 

Soolo / tiimi 

Vaikka esiinnyn paljon yksin, se on aina ryhmätyötä ja myös vuoropuhelua yleisön kanssa. Tarvitsen kuitenkin säännöllisesti, pienissä määrin yksinoloa. Kävellessä tykkään olla yksin, sillä silloin saan pääni järjestykseen. Nuorempi poikani kuvaili hienosti lapsena, että päässä on ajatusten osavarasto. Ajatusten osaset ovat siellä levällään, mutta kun antaa alitajunnalle aikaa, se kyllä laittaa ajatukset oikeaan järjestykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Tuli  / vesi

Palan isolla liekillä asioille, joita rakastan. Sytyn ja lepyn herkästi – kuten puolisonikin. Mieheni sanoisi, että olen kipakka. Meillä on takanamme 40 vuoden avioliitto, mutta rakkauden liekki palaa edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olin syksyllä pitkällä sairaslomalla ja mieleni oli välillä maassa. Silloin mieheni sytytti takkaan tulen, asetteli tyynyjä ja peittoja sen eteen ja istutti minut siihen tyhjentämään mieltäni.

 

Viesti / puhelu

Korona ja pitkä toipuminen tekivät minusta hieman epäsosiaalisen. Punnitsen tarkkaan, milloin minulla on voimavaroja puhua puhelimessa. Pidän viestien kirjoittamisesta ja rakastan lyhyitä lauseita. Keskityn siihen, että saan välitettyä viestissä ajatuksen ja tunteen, joka minulla on.

Aktiivisin olen perheryhmässämme, jossa ovat mieheni lisäksi kaksi aikuista poikaani. Erityisen ihanaa on saada kuvia ja videoita 5- ja 2-vuotiaista lapsenlapsistani, jotka viettävät kevään Portugalissa.

 

Kauas  / lähelle

Nämä asiat täydentävät toisiaan: jos uskaltaa katsoa kauas, näkee paremmin lähelle. Tällä hetkellä tunne on kuitenkin se, että haluaisin fyysisesti kauas ja mielellään pidemmäksi aikaa. Olen varannut kalenteristani kolme tyhjää viikkoa ensi tammikuulle. Silloin lähdemme jonnekin lämpimään.

 

Auto / polkupyörä

Pyöräily on ollut minun ja mieheni harrastus pitkään. Olemme tehneet pidempiäkin pyöräreissuja, kiertäneet esimerkiksi saariston rannikkoreitin. Viime vuosina olen kuitenkin kärsinyt vaivoista, jotka ovat tehneet pyöräilystä vaikeaa.

Nyt keväällä saamme vihdoin sähköpyörät. Toivon ja uskon, että sähköpyörän selässä pääsen taas nauttimaan siitä, kun ajatukset rullaavat pyörän tahdissa ja tuuli kulkee pään läpi.

 

Säästäväisyys / törsääminen

Törsään säästäväisesti. Esimerkiksi ruokakaupassa en katso hintoja, mutta toisaalta syömme monta päivää samaa ruokaa.

Vaatteet ostan aina käytettyinä, ja minulla on erinomainen kirpputorivainu. Olen ostanut monet esiintymis­asuistanikin kirpparilta. Viimeisin löytö oli kukkakuvioinen, laadukas kimono, joka maksoi muutaman hassun kympin.

 

Ostettu / itse tehty 

Intohimo käsitöiden tekemiseen on tullut äidinmaidossa. Äiti ompeli minulle lapsena kaikki vaatteet. Kuljin niissä inhoten ja kadehdin serkkujani, jotka pukeutuivat röyhelöihin ja pitsiin. Itse rakastan neuloa ja virkata. Innostun uusista käsityöprojekteista herkästi, mutta viimeistely tuppaa usein jäämään kesken. On tyypillistä, että villapuseroista puuttuvat hihat.

 

Siisti / boheemi

Olen järjestykseen pyrkivä boheemi. Kotonamme näyttää periaatteessa siltä, että asiat ovat järjestyksessä. Todellisuus on se, että meillä on yläkerrassa sotkuhuone, jonne kaiken voi vain viskata.

Yritin pitkään pitää keittiönpöytäämme siistinä, mutta nyt se on täynnä legoja. Mieheni hurahti legoihin rakennellessaan niitä lapsenlapsen kanssa. Hän on rakentanut niistä valtavan kaupungin, jossa on kymmeniätuhansia paloja.

 

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 9/23. Tilaajana voit lukea sen myös täältä. Jos et ole vielä ET-lehden tilaaja, tee tilaus tästä tai tutustu digilehdet.fi-palveluun.

 

Susanna Haavisto, 65

Syntynyt vuonna 1957 Helsingissä, asuu edelleen pääkaupungissa.

Työ Näyttelijä, laulaja, ­kirjoittaja ja ohjaaja.

Perhe Puoliso säveltäjä Juha Tikka, kaksi aikuista poikaa, 5- ja 2-vuotiaat lapsenlapset.

Ajankohtaista Elämä kassiin -40-vuotistaiteilija­juhlakonsertit jatkuvat ­syksyllä, samoin esitykset Varamummo sekä Piaf! ­– Pakko saada laulaa, opettaa Laulun­kieli-kursseilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla