Kuvat
Seppo Solmela/Sanoma-arkisto

Jorma Uotisen, 69, päivärutiineihin kuuluvat siivous, ravintolalounas ja pitkät puhelut. Nukkumaan hän menee aamukolmelta.

Liike / Löhöily

Liike on minun välineeni. Ilmaisen sillä ajatuksiani ja tunteitani. Se, mitä ei voi sanoa, kirjoittaa tai huutaa, täytyy tanssia.

Käyn silloin tällöin katsomassa tanssiesityksiä. Koska olen tehnyt koko ikäni töitä tanssin parissa joko esiintyjänä, koreografina tai ohjaajana, tiedän miltä tanssijasta tuntuu ja mitä se vaatii, kun hän liikkuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lempeästi / Täysillä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täysillä, mutta samalla lempeästi, ei koskaan aggression kautta. Jos johonkin ryhdyn, teen sen sataprosenttisesti, välimuotoa ei ole.

Osaan olla vaativa sekä itselleni että muille, kun haluan, että asiat tehdään hyvin. Se ei silti tarkoita, että olen tiukkapipoinen.

Keskusta / lähiö

Olen aina asunut kaupungin keskustassa, myös lapsuudessani Porissa. Tarvitsen ympärilleni toisten ihmisten energiaa: sitä saan kävellessäni lähikahvilaan ihmisten keskelle.

Tarvitsen toisten ihmisten energiaa.

Viihdyn kotonani Helsingin Töölössä. Kun kävin muutama vuosi sitten Munkkiniemessä katsomassa erästä asuntoa, sen ikkunasta näkyi peltoa. Enhän minä olisi mitenkään voinut sinne muuttaa!

Kotiruoka / ravintola

En laita koskaan itse ruokaa, vaan käyn päivittäin ulkona syömässä. Yksin asuvana pelkkiin ruoka-aineisiin saa äkkiä menemään enemmän rahaa kuin kympin lounaaseen.

Minulla on myös hyvä ystävä, joka tekee minulle säännöllisesti ruokaa pakkaseen, joten kotoani löytyy aina jotain syötävää.

Päivä /

Menen nukkumaan kolmelta yöllä, enkä mielelläni sovi seuraavalle päivälle tapaamisia ennen puolta päivää.

Rytmini on seurausta siitä, että esitykset ovat aina iltaisin. Yleensä syön illallisenkin vasta esityksen jälkeen.

Yöllä valvoessani luen kirjaa, kuuntelen musiikkia ja olen vain. Se on minun omaa aikaani, silloin kukaan ei odota minulta mitään.

Sotkuinen / siisti

Olen himosiivooja. Pyyhin lähes päivittäin pölyt, imuroin ja katson, että tavarat ovat paikoillaan.

Jos sänkyni on petaamatta, en pysty tekemään mitään. En välttämättä petaa sitä heti noustessa, vaan aamiaisen jälkeen.

Ajoissa / myöhässä

Ajankäytössäni olen tarkka ja täsmällinen. Pyrin olemaan paikalla aina sovittuna hetkenä, etten vie liikaa toisten ihmisten aikaa.

Ja jos myöhästyn kahdeksan minuuttia, ilmoitan etukäteen myöhästyväni kahdeksan minuuttia. Jos toinen osapuoli on myöhässä, en huomauta siitä, koska hän tietää sen itsekin.

Viesti / puhelu

Puhun puhelimessa päivittäin tunnin jos toisenkin hyvien ystävieni kanssa. Tunteet välittyvät puhuessa paremmin kuin viesteissä.

Äiti kirjoitti minulle kirjeen viikoittain.

Ennen kuulumiset vaihdettiin kirjeitse. Kun asuin Pariisissa viiden vuoden ajan, äitini kirjoitti minulle kirjeitä viikoittain. Minä lähetin hänelle kortin silloin tällöin, jotta hän tiesi minun olevan elossa.

Pariisin ansiosta ranska on minulle vahvempi kieli kuin englanti. Luen edelleen ranskalaista kirjallisuutta ja katson Ranskan televisiota.

Julkinen / yksityinen

Lapsena tein rinta- ja korvakoruja, joita myin naapurin rouville. Äitini kertoi minun uhonneen heille, että koruja kannattaa ostaa nyt: kun minusta tulee kuuluisa, heillä ei ole niihin enää varaa.

En silti koskaan ole tavoitellut tietoisesti julkisuutta tai statusta, vaan intohimo esiintymiseen on tullut sisäisestä tarpeesta toteuttaa itseäni. Julkisuus on vain sen sivutuote.

Nuoruus / vanhuus

Täytän tänä vuonna 70 vuotta. Olen ihan hyvässä kunnossa, ja vaikka minulla tanssijana onkin kehossani erilaisia kulumia, niitä on aika vähän.

Olen tyytyväinen, että olen toistaiseksi terve ja järkeni toimii. Toivon, että molemmat säilyvät loppuun asti. En juuri ajattele ikääni. Ihminen on aina oikean ikäinen.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2020.

Jorma Uotinen

  • Syntynyt 1950 Porissa. Asuu Helsingissä.
  • Tanssija.
  • Uotinen goes Kekkonen -esitykset syyskuussa Tamminiemessä. 
  • Elämäkerta (Otava) ilmestyy syksyllä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla