Laulajana tunnetun Tuula Amberlan, 58, työpaikka on Uudenkaupungin kirjastossa.
Laulajana tunnetun Tuula Amberlan, 58, työpaikka on Uudenkaupungin kirjastossa.

Millaisia varsinaissuomalaiset ovat? Onko Tampere oikeasti Turun vihollinen? Laulaja Tuula Amberla vastaa. Juttusarjassa tunnetut suomalaiset vastaavat kotiseutuaan koskeviin väitteisiin. 

Varsinaissuomalaiset ovat ahkeria ja käytännönläheisiä.

Varmaan meistä löytyy tapauksia, jotka eivät ole lainkaan käytännöllisiä, mutta yleiskuva on toiminnallinen ja aikaansaava. Jos täällä jotain tehdään, se tehdään nopeasti.

Oikeastaan Turku on Suomen pääkaupunki.

Se oli sitä vain kolme vuotta, mutta suurin kaupunki se oli pitkään. Sellaisella seikalla on merkitystä. Olemme hyvin ylpeitä Turun historiasta.

Turkulaiseksi ei voi tulla vaan pelkästään syntyä.

Ei pidä paikkaansa. Turussa, niin kuin Pariisissa, ollaan omalla tavallaan. Kenenkään ei tarvitse eikä kuulukaan sopeutua, vaan tuoda keitokseen omat mausteensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kielteisen kautta: "Ei maar sul aikka kaffel olis?"

Liittyy vahvaan murteeseen, jota harvat enää puhuvat. Yleiskielessäkin voidaan sanoa: "Et lähtis kahville?" Se on tapa muodostaa lause kohteliaasti, mutta ei käskevästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varsinaissuomalaiset ovat töksäyttelijöitä.

Voi olla, että puhumme tosi suoraan, kuten: "Oletko sitä mieltä? Joo, olen." Joku voi kokea sen töksäyttelyksi, mutta se on suoruutta. Täällä sanotaan jaarittelematta juu tai ei.

Tampere on rakas vihollinen.

Minusta on pelkästään ihanaa, kun Tampereen teekkarit tulevat Turkuun kaivamaan kuoppaa, johon toivovat Turun putoavan. Se on sellaista mukavaa jäynää. Tampere on rakas, ei vihollinen vaan kumppani tasapainottamaan Helsingin hegemoniaa.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 20/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla