Juttusarjassa tunnetut suomalaiset vastaavat kotiseutuaan koskeviin väitteisiin. 

"Kainuulaiset ovat nöyriä ja vähään tottuneita."

Varsinkin vanhempi väki on hyvinkin vähään tottunutta ja nöyrää. Kova elämä on opettanut omat vanhempani ja isovanhempani joissakin asioissa liiankin nöyriksi. Meistä nuoremmista tuskin voi sanoa enää samaa.

"Kainuulaiset ovat kateellisia."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kateus kuuluu suomalaiseen kansanperinteeseen, eikä Kainuu ole poikkeus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voisi luulla, että toisen menestys saisi kadehtijan ponnistelemaan entistä kovemmin. Meillä Kainuussa tahdotaan kuitenkin keskittyä enemmän kampittavaan kateuteen, mikä on harmillista ja energiaa vievää.

"Kainuulaiset arvostavat luontoa yli kaiken."

Luonnon keskellä eläneille ja kasvaneille luonnon merkitys ja arvo on suuri. Moni kaupunkiseuduille muuttanut sanoo kaipaavansa juuri luonnonläheisyyttä ja mahdollisuutta harrastaa luonnossa kaikenlaista.

"Kainuulaiselle vieraanvaraisuus on kansalaisvelvollisuus."

Kainuu ja koko itärajan läheinen alue on vieraanvaraista seutua. Varsinkin vanhempi väki haluaa aina tarjota parastaan, jos joku tulee kylään. Harmi, että tämäkin, ehkä karjalainen, perinne on katoamassa.

"Kainuulainen on sinnikäs, sitkeä ja työteliäs."

Sanonta luonto ei laiskaa elätä on tuttu kainuulaisissa perheissä. Vaativat olosuhteet ovat muokanneet ihmisistä työteliäitä, ja suku on yleensä pitänyt huolen, että jo pienestä kasvetaan työn tekemisen kulttuuriin. Toivottavasti me uudet sukupolvet emme kasvata pelkästään sohvaperunoita!

"Kainuulaisella pullo on usein lähempänä kuin lähimmäinen."

Yksinäisyys ja alkoholi ovat kainuulaistenkin ongelmia, pullo on monen yksinäisen paras kaveri. Mutta tämä riivaus ei ole pelkästään kainuulaisten keksimä, vaan laajempi ongelma koko maassa.

Artikkeli on osa ET-lehden Minun heimoni -juttusarjaa, joka käsittelee suomalaisia heimoja. Kainuulaisia käsittelevä reportaasi julkaistiin ET-lehden numerossa 7/2017.

Lue myös sarjan aiemmat osat:

Pohjalainen pitää aina sanansa – totta vai tarua, Antti Tuuri?

Kaikki karjalaiset ovat iloluontoisia – totta vai tarua, Jouni Hynynen?

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla