Usko Saarinen osaa lukea asiakasta ja huomaa, millaista rohkaisua kukin tarvitsee.
Usko Saarinen osaa lukea asiakasta ja huomaa, millaista rohkaisua kukin tarvitsee.

Vääksyläinen kauppias Usko Saarinen, 70, pyörittää Löytötoriaan seitsemänä päivänä viikossa. Tavaran määrä hämmentää, mutta röykkiöt on tämän seudun talouksille ja vartaloille räätälöity. Uskon omaa askelta vauhdittaa unelma kasvusta. Juuri muuta elämään ei mahdu.

Ensikosketukseni Usko Saariseen oli intiimi: viime kesänä hankitut alushousut.

Vääksystä löytyy pari supermarketia, tyylikkäitä sisustusliikkeitä ja vintage-puoteja, mutta Uskon Löytötori on taajaman ainoa kauppa, josta löytyy pikkuhousuja. Myönteisen ensivaikutelman täydensi Saarisen palvelualttius ja asiantuntemus koskien materiaaleja ("ryhtinsä pitävää puuvillaa") ja vartalon mittasuhteita ("moni kypsä nainen arvostaa korkealle nousevaa vyötärönauhaa").

Erityisen vaikutuksen teki se, miten paljon Löytötorin valikoimissa on pienten suomalaisfirmojen tuotteita. Paljon sellaistakin, mitä harva keksii kysyä, kuten tahrat poistavaa sappisaippuaa tai ilmakiväärin luoteja.

Se mitä ei löydy, tilataan.

Alusvaatteet vetävät asiakkaita sesongista riippumatta. Vaativampikin pukeutumisneuvonta Uskolta sujuu. Pari päivää sitten hän vaatetti yhden mieskuorolaisen kiireestä kantapäähän: puku, paita, kalsarit, sukat, kengät.

– Olin oikein ylpeä itsestäni, että sain viimeisteltyä asun kirkkaanpunaisella kravatilla.

Solmiot Usko tilaa Ranskasta. Tärkeimmät hittituotteet ovat kotimaisia: Tam-Silkin kerrastot Kangasalta, Teseman sukat Nurmeksesta, TopMannin kengät Parkanosta, Tevan tyynyt Tervajoelta.

Kadulla seisovassa kyltissä Usko mainostaa pallokuitutyynyä sanalla anatomic, ja kuluneen vuoden aikana tyynyjä onkin mennyt kaupaksi liki tuhat. Kesällä asiakasvirtaa paisuttavat kaltaiseni mökkiläiset ja turistit.

Pojalle ja pöytään

Päivän ensimmäinen asiakas ostaa pattereita, seuraava aluslakanan. Usko sukkuloi kärppänä täpötäysien hyllyjen välissä ja tietää tarkalleen, mitä missäkin laarissa on.

Marjatta Oksanen piipahtaa Löytötorilla säännöllisesti, vaikka koti on parinkymmenen kilometrin päässä Vesikansassa. Nyt hän tuli hakemaan miehelleen ja pojalleen välihousut.

– Kun ne eivät raaski itselleen kunnollisia ostaa.

Hintatietoinen Marjatta Oksanen löysi, mitä tuli etsimään.
Hintatietoinen Marjatta Oksanen löysi, mitä tuli etsimään.

Marjatta on tyypillinen naisasiakas. Hän tietää heti mitä tahtoo.

– Ei täällä kaikki halpaa ole. Löytöjä tekee, kun osaa katsoa.

Ennakkoluulottomin silmin Löytötorin valikoimaa arvioi myös vääksyläinen Ari Huttunen. Hän etsii päivällispöytään sopivaa vesikarahvia. Sellaista ei löydy, mutta yksi ylähyllyn kukkamaljakoista muistuttaa suuresti Kaj Franckin Kartio-sarjan karahvia, vain nokka puuttuu. Ari piipahtaa vielä tarkistamassa läheisten markettien valikoimat. Parempaa ei löydy. Samaan hintaan tulee vaihdettua kuulumiset.

Havaijin malliin

Löytötoria voi luonnehtia vanhan ajan sekatavarakaupaksi, mutta todellisuudessa tämän tyyppinen halpamyymälä on 1960-luvun amerikkalaista perua. Konseptin toimivuudesta Usko vakuuttui vierailtuaan nuorena miehenä Havaijilla, jossa vastaavat liikkeet olivat auki ympäri vuorokauden.

Löytötori on avoinna seitsemänä päivänä viikossa, ja joka siunattu päivä tiskin takaa löytyy Usko Saarinen. Sairaana Usko ei myönnä olleensa koskaan, joten hän ei ole tullut laatineeksi minkäänlaista varajärjestelmää.

– Kukaan muu ei saisi tätä toimimaan, kuittaa mies, joka aamulla ensitöikseen vyöryttää kauppansa ulkopuolelle näyttävän muurin sesonkitavaraa: patjoja, pilkkijakkaroita, lyhtyjä, lumilapiota. Illalla viimeiseksi hän kantaa saman satsin takaisin sisätiloihin.

– Se käy kuntoilusta. Työmatkakin taittuu kävellen.

Yrittäjän mallin Usko sai jo kotoaan. Isällä oli Pirkanmaalla rakennusliike.

– Mielestäni isäkin oli voimansa tunnossa vasta kuusikymppisenä, sanoo Usko, joka on päättänyt hääriä tiskinsä takana ainakin 85-vuotiaaksi.

Omista vahvuuksistaan Usko listaa tärkeimmäksi synnynnäisen kilpailuhenkisyyden.

– Muistan ikäni, miten hienolta tuntui, kun oppikoulujen välisissä urheilukilpailuissa edessä aukesi loppusuora ja tiesin voittavani.

Ketterillä jaloilla on ollut käyttöä myös pallopeleissä.

– Tennis on erityisen opettavainen laji. Siinäkin pitää tilanteen mukaan valita erilaisia strategioita ihan niin kuin myyntityössä.

Tuoretta tavaraa hyllyyn.
Tuoretta tavaraa hyllyyn.

Uskon kyvyt kauppiaana havaittiin varhain. Jo 19-vuotiaana hän yleni Pirkanmaan osuuskaupan myymälänhoitajaksi. Ensimmäinen puoliksi oma firma oli ompelimo, jossa valmistettiin rallikuskien ajoasuja. Sitä seurasi kutomo Orivedellä. 1970-luvulla suomalaisella vaateteollisuudella meni hyvin ja Usko myi kankaita Vestioon, Minkkiin, Ajattareen ja muihin helsinkiläisen "Uiton klaanin" liikkeisiin. Ne olivat lihavia vuosia.

Tuolloin Usko malttoi lähteä vaimonsa kanssa myös maailmalle uusia tuulia haistelemaan.

– Kun Kiina vapautui kulttuurivallankumouksen ikeestä, olimme siellä ensimmäisten länsimaalaisten joukossa solmimassa liikesuhteita. Meitä kohdeltiin kuin kuninkaita.

Ensimmäiset Löytötorinsa Usko perusti Virroille ja Kuhmoisiin. Tämä nykyinen liike on seitsemäs ja tällä hetkellä ainoa. Usko ei kuluta energiaansa vaikeuksien märehtimiseen, vaikka 90-luvun lama otti hänestäkin niskalenkin.

– Se oli elämänkaareni vaikein vaihe, mutta aina olen pudonnut jaloilleni.

Parhaimmillaan Uskolla on ollut parikymmentä palkollista. Nyt hän johtaa määrätietoisesti vain itseään.

Enemmän hittejä kuin huteja

Taskulampun ostava ikämies kaataa kourassaan lämmenneet kolikot kauppiaan kämmenelle.

– Tuliko oikein?

– Tarkka kuin mummoryijy, Usko kiittää.

Löytötorilla sananmukaisesti kilisee raha, sillä vain käteinen kelpaa. Maksukortit Usko kokee turhan kalliiksi järjestelmäksi. Muutenkin hän pitää kiinni omista systeemeistään, kuten tilikirjasta. Sen sarakkeet hän on täyttänyt huolellisella käsialalla. Kaikesta näkee, miten hän tuostakin hommasta nauttii.

– Raha on aina ollut paras innostajani. Mutta kyllä lukuihin uppoutuminen on myös asiakaspinnan tutkimista. Mitä maaseudun ihmiset todella tarvitsevat ja ostavat? Kuinka monta mitäkin kokoa pitää tilata? Mikä väri miellyttää? Kaiken sen hallinta on tärkeä osa kauppiaana onnistumista.

Uskon tilikirjasta on digitaalisuus kaukana.
Uskon tilikirjasta on digitaalisuus kaukana.

Suuria virheitä Usko ei koe tehneensä.

– Aika tavaran kaupitsee. Jokin tuote saattaa löytää ostajan vasta muutaman vuoden viiveellä, hän sanoo.

Kestosuosikeista mainittakoon miesten reisitaskuhousut. Niiden läpimurto ajoittuu kännykän yleistymiseen: yhtäkkiä miehilläkin oli kaikenlaista tavaraa, jonka kuljetus vaati "käsilaukkua". Uskon myymät housut tulevat Kiinasta, mutta jo tilausvaiheessa hän on räätälöinyt ne vääksyläiselle vartalolle sopiviksi. Erityisesti miehet ovat kiitelleet venyvää vyötärönauhaa.

Vuosien varrella Usko on kuullut kaikenlaista. Täällä sopii purkaa pienet ja suuret murheet.

Kotimaiset tilaukset Usko hoitaa puhelimella. Aasian suuntaan hän asioi nettikaavakkeilla, eikä ole tullut petetyksi silläkään suunnalla. Tavara on aina vastannut kutakuinkin sovittua.

– Jos aikoo saada jonkin erän oikein halvalla, se pitää maksaa vuosi etukäteen. Toki silläkin rahalla on hintansa.

Nyt ulko-ovella kolaa postinkantaja, joka tömäyttää lattialle pari pahvilaatikkoa. Jossakin välissä nekin pitäisi ehtiä purkamaan pois asiakkaiden jaloista.

Kotimaisuutta arvostetaan ja osataan vaatia.
Kotimaisuutta arvostetaan ja osataan vaatia.

Monenlaista kulkijaa ja murhetta

Rempseä kanta-asiakas kyselee toppatakkia elefantille.

– Katsos kun minusta on tullut telttatyttö! Niin olen lihonut, että tissit pitää heittää olkapäille, jos meinaan saada vetoketjun kiinni, rouva kihertää.

Usko säilyttää asiallisen ja kannustavan linjansa. Hän pahoittelee, että koon 50 toppatakit ovat päässeet vähiin, mutta parin päivän päästä on tulossa uusi kuorma.

Rouva jää pöyhimään muita rekkejä. Sovituskopin peiliä kiertää muovinen ruusuköynnös.

Vaikeitakin asiakkaita mahtuu joukkoon.

– Useimmilla heistä on käytöksensä taustalla ulkoisia paineita.

Vuosien varrella Usko on kuullut kaikenlaista. Milloin viina on vienyt isännän, milloin sikalan. Täällä sopii purkaa pienet ja suuret murheet.

Ari Huttusen ostama maljakko sai uuden roolin päivällispöydän vesikarahvina.
Ari Huttusen ostama maljakko sai uuden roolin päivällispöydän vesikarahvina.

Nyt ovella pyörähtää tuttu tuittupää paperiin kääräisty viinapullo selän takana. Mies tivaa moneen kertaan onko sosiaalitoimen myöntämä "lappu tallessa". Usko vastaa rauhallisesti, että kaikki on kunnossa. Mies poistuu niin vauhdikkaasti, että tuulikaapissa seisovat vahakangasrullat hulmahtavat uuteen asentoon.

– Jokaisen pitää saada säilyttää ihmisyytensä ja itsetuntonsa, Usko kuittaa.

Viime kesänä vääksyläiset saivat uuden puheenaiheen, kun hotelli Tallukka muuttui turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi.

Keskipäivän asiakas ottaa "valtaajat" esiin kriittisin äänenpainoin, mutta Usko ei tartu syöttiin. Päinvastoin, hän sanoo oikein ihastuneensa somalien ryhmäajatteluun.

– Heidän johtajansa näyttää olevan semmoinen pieni, sievä kaveri, jolla on aikamoinen karisma. Kutsun häntä kuninkaaksi, sillä hän määrää, mitä kukin seurueesta saa ostaa: sinulle laukku, sinulle kengät, sinulle huivi. Hoviin kuuluu myös raavaita miehiä, mutta hekin noudattavat pikkumiehen ohjeita. Kaikki sujuu sopuisasti ja hilpeästi. Hyviä asiakkaita!

Hiljaisiakin asiakkaita löytyy. Usko toimittaa tavaraa Vääksyn palvelutaloon ja sairasosastolle.

Kauppamies kuudella vuosikymmenellä.
Kauppamies kuudella vuosikymmenellä.

Oma reviiri

Uskon työpäivän ensimmäinen paussi osuu kello kahden nurkille. Silloin myymälä hiljenee sen verran, että mies ehtii syödä takahuoneessa eväitään. Radiossa Hector laulaa Yö tanssittaa.

Kotona Usko palkitsee itsensä kunnon ruualla.

– Joskus en malta antaa juuresten hautua. Illalla yhdeksältä nälkä on jo kova.

Televisiota hän ei katso juuri koskaan. Rentouttavimman vastapainon työlle tarjoaa luonto, erityisesti perhoset, joiden kauneus ja hauraus ovat kiehtoneet häntä vuosikymmeniä.

– Ilmastonmuutoksesta vihjaa sekin, että isoimmat ritariyökköset ovat levinneet näille Pulkkilanharjun korkeuksille.

Kukaan ei estele Uskoa tekemästä pitkää työpäivää tai uppoutumasta kirjoihinsa.

50 vuotta sitten valittu vaimo on edelleen rakas, mutta hän jäi asumaan Orivedelle, kun Usko perusti yrityksensä Vääksyyn vuonna 2010.

– Yhteyttä pidämme säännöllisesti, vaikka kummallakin on oma ystäväpiirinsä. Vaimo reissaa paljon ulkomailla, ja sekin sopii minulle.

Pariskunnan aikuiset lapset ovat löytäneet paikkansa Tampereen seudulta, lastenlapsia on neljä.

– Ehkä joku heistä innostuu jatkamaan työtäni.

Sitä ennen ehtii tapahtua vaikka mitä. Uskon visio on kirkas: bisneksiä pitää vielä laajentaa. Mitään sen suurempaa tai pienempää unelmaa hänellä ei ole. Orivedelle Uskolla ei tosin ole tällä liikeidealla paluuta, sillä halpaketjuilla on omat reviirinsä.

Päivän viimeinen asiakas ostaa kasan lankoja ja sanoo, että saa olla tasaraha.

– Ei kun sentilleen, vastaa kauppias ja ojentaa pari kolikkoa takaisin.

Vasta siinä vaiheessa nainen huomaa vieressään kiinnostavan, kukallisen pinon.

– Oloasuja, hinta kolmekymppiä.

– Pakko tulla huomenna uudestaan.

Artikkeli on julkaistu ET:n numerossa 2/2017.

Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Uskon Löytötori on auki vuoden jokaisena päivänä: "Jos asiakas ei jotain löydä, se tilataan"

Minulla on ollut ilo asioida kesäpaikkakunnallamme tuolla ensimmäisellä Uskon löytötorilla. Silmät levisivät kun ensikerran astuin liikkeeseen, tuntui kuin olisi palannut johonkin lapsuusajan lyhyt-tavara kauppaan. Mitä ei muulta löytynyt, sitä löytyi kyllä Uskolta. Kun sitten keskustaa alettiin modernisoimaan niin tuo keltainen vanha puutalo sai väistyä uuden tieltä ja samoin hävisi myös Uskon löytötori.Täytyypi joskus ohiajaessa poiketa Vääksyyn ja katsoa vieläkö löytyy vanha tunnelma.
Lue kommentti

Helena Valkeapään mies teki yllättäen itsemurhan vuonna 1982. Nykyään Helena ajattelee Lassea enää harvoin, mutta ensimmäisiä leskenä vietettyjä vuosia peitti suru ja syyllisyys.

Helena Valkeapää, 65:

"Oli lämmin heinäkuinen päivä. Touhusin 7-, 6- ja 3-vuotiaiden poikieni kanssa pihalla. Mieheni Lasse lähti kylälle.

Illalla poliisit tulivat ovelle ja töksäyttivät, että Lasse oli löytynyt autostaan. Hän oli tehnyt itsemurhan pakokaasulla. Mitään viestiä hän ei ollut jättänyt.

Sinä yönä ei nukuttanut. Minuun iski kauhu: ei tämmöistä voi sattua meille. Mieheni sukulaiset syyllistivät minua Lassen itsemurhasta jopa hautajaisissa.

Asuimme Mäntyharjussa, mutta Lasse työskenteli upseerina Lahdessa. Hän ajoi kotiin viikonloppuisin ja keskiviikkoisin, mutta olisi halunnut meidän muuttavan Lahteen. En uskaltanut jättää työpaikkaani kotitalousneuvojana, varsinkaan, kun Lassen puheisiin ei voinut aina luottaa. Hän joi aika paljon viikonloppuisin ja lomalla.

Pojat auttoivat selviytymään

Olin monta kuukautta pohjalla. Isäni kävi auttamassa minua arjessa, mutta hän kuoli tapaturmaisesti yhdeksän kuukautta Lassen jälkeen.

Pojat auttoivat minua selviytymään. He ottivat kaulasta kiinni ja sanoivat, että kyllä me äiti pärjätään. Nukuimme sikin sokin sängyssä kaikki neljä toisistamme lohtua hakien.

"Itsemurhasta kannattaa puhua avoimesti."

Poikien nukkuessa itkin joskus ihan hirveästi. Se auttoi, oli fyysistä ja väsyttävää. Syyllistin itseäni, mikä on yleistä itsemurhan tehneiden omaisille. Minulle ei tarjottu psykologin apua eikä lääkkeitä. En edes ymmärtänyt, että olisin voinut hakea jotain.

Yhden häpeä on pienellä paikkakunnalla koko perheen häpeä. Jälkiviisaana sanoisin, että itsemurhasta kannattaisi puhua avoimesti lähiympäristölle heti. Se helpottaa ihmisten kohtaamista.

Ei enää mielen päällä

Toipuminen lähti kunnolla käyntiin vasta, kun viisi vuotta Lassen kuoleman jälkeen muutimme Savonlinnaan.

Olin aina ajatellut, että opiskelen kunnolla, kun pojat kasvavat. Niin tein. Opiskelin ensin kotitalousopettajaksi ja jatkoin opettajien kouluttajaksi. Viime vuonna väittelin tohtoriksi ja jäin eläkkeelle, urani huipulla.

Nykyään ajattelen Lassea enää harvoin.

Pojatkin puhuvat isästään ihmeen vähän. Kysyin kerran yhdeltä heistä, ajatteleeko hän isäänsä. "Sattunut mikä sattunut, mitä sitä jauhamaan", poika vastasi. Ajattelin, että jos ei ole mielen päällä, niin mikäpä siinä."

Artikkeli on osa juttua, joka on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Juusevaan

Helena syyllisti itseään miehensä itsemurhasta: "Lapset sanoivat, että kyllä me äiti pärjätään"

Jokainen tekee lopullisen ratkaisun itse, mutta voihan silti kumppani / ongelmallinen parisuhde tai muu yhteinen tekijä olla silti se ratkaiseva asia, joka saa ihmisen pohtimaaan itsemurhaa. On sitten eri asia miksi syyttäisi itseään toisen itsemurhasta - sitä ei varmasti kenenkään kannata tehdä tai pilaa omankin elämänsä. Alkoholi tunnetusti vaikuttaa aivotoimintaa monella tuhoisella tavalla. Alkoholi on myös usein herkkien ihmisten pakotie tunteistaan. Ehkä tapauksen Lasse ei koskaan oppinut...
Lue kommentti

Isaac Newtonin ja Albert Einsteinin manttelinperijä Stephen Hawking kuoli äskettäin 76-vuotiaana. TV5 ja Kutonen esittävät kaksi dokumenttisarjaa ja elämäkertaelokuvan, joka saa tv-ensi-iltansa Suomessa.

1. Stephen Hawking: Suuri suunnitelma

Loiko Jumala maailmankaikkeuden? Hawking vie katsojat matkalle läpi maailmankaikkeuden synnyn pohtiessaan kysymystä maailman luomisesta kolmiosaisessa minisarjassa.

Matkan varrella tutustutaan tieteen ja uskonnon välisten suhteiden historiaan sekä nykytieteen käsitykseen alkuräjähdyksestä ja sen syistä. Dokumenttisarja on vuodelta 2012.

Kutonen alkaen su 18.3. klo 15.

2. Stephen Hawkingin universumi

Niin ikään kolmiosaisessa sarjassa Hawking esittelee maailmankaikkeuden sellaisena kuin hän sen näkee. Apunaan hänellä on uusin teknologia, tietokoneanimaatiot sekä erikoistehosteet. Sarja on vuodelta 2010.

Kutonen alkaen su 8.4. klo 14.55.

3. Kaiken teoria

Suomen tv-ensi-iltansa saava elämäkertaelokuva kertoo yhdestä maailman merkittävimmistä ajattelijoista. Se on myös tarina kahdesta ihmisestä, joiden rakkaus oli kyllin väkevää uhmaamaan kovintakin kohtaloa.

Vuonna 2014 valmiostunut elokuva perustuu Stephen Hawkingin vaimon Jane Hawkingin kirjoittamiin muistelmiin Travelling to Infinity: My Life with Stephen. Elokuvassa Stephen Hawkingiä esittänyt näyttelijä Eddie Redmayne palkittiin roolisuorituksellaan parhaan miespääosan Oscar-palkinnolla vuonna 2015.

Ohjaus James Marsh. Pääosissa Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney ja David Thewlis.

TV5 la 7.4. klo 21.