Uutisankkurit Pirjo Nuotio ja Keijo Leppänen:

Keijo Leppänen on hyvä siinä, mitä tehdään ennen uutisstudioon astumista. Pirjo Nuotio on hyvä kaikessa muussa. Napakka uutislähetys edellyttää, että heidän persoonansa todella pelaavat yhteen.

Lähetyksen alkua odottavat kamerat on suunnattu kohti uutisankkureiden pöytää, jonka taakse Pirjo Nuotio ja Keijo Leppänen pujahtavat.

Pirjo nostaa Keijon takinlievettä ja tarkistaa, että mikrofonilähetin on päällä.

Toinen tehtävä on löytää Keken silmälasit.

– Kerran niitä etsittiin kuumeisesti, vaikka viimeiset mainosspotit olivat jo menossa, Pirjo kertoo.

– Sinähän ne sitten löysit keittiöstä, Keke muistaa.

Rutiinit sujuvat lennokkaasti Suomen suosituimpiin kuuluvalta juontajakaksikolta.

Mutta se ei riitä. Tarvitaan myös pitkää yhteistä työkokemusta ja toisiaan täydentäviä luonteenpiirteitä, Keken rauhallisuutta ja Pirjon suoruutta.

Pirjo Nuotio kertoo:

"Voin täysin luottaa siihen, mitä Keijo tekee. Minun ei tarvitse jännittää.

Meistä tuli ankkuripari, kun Urpo Martikainen jäi eläkkeelle kuutisen vuotta sitten. Itse perin aikoinaan Leena Kaskelan paikan Upin rinnalla.

Meillä Maikkarissa pyritään vakiopareihin. Tutut naamat ovat tärkeä juttu etenkin vanhemmalle katsojakunnalle, heille, joille televisio ja tv-uutiset ovat muutenkin tärkeitä.

Olin vielä opiskelija, kun aloitin kuuluttajana 1974. Myöhemmin siirryin uutisiin. Valmistuttuani puheterapeutiksi olin samaan aikaan päivätyössä Mannerheimin Lastensuojeluliitossa. Jätin sen, kun Maikkarin uutistoimintaa laajennettiin.

"Keijo ei anna tunteiden näkyä työssään.  Minä nieleskelen joskus liikutusta, vaikka kovan mimmin maineessa olenkin."

Keke tuli taloon 1990-luvun puolivälissä. Tutustuin häneen paremmin, kun sama työpari alkoi juontaa sekä Seitsemän että Kymmenen uutiset.

Keke tunsi uutisprosessin ja tiesi persoonani entuudestaan, joten oli luontevaa ryhtyä vetämään lähetyksiä hänen kanssaan.

Niin kuin uutistyössä aina, tiukkoja paikkoja tulee vastaan. Niissä Keijo on pysynyt rauhallisena.

Keijo ei anna tunteiden näkyä työssään. Hän on järkevä palomies- tai pelastajatyyppi. Itse olen pikemminkin se, joka nieleskelee liikutustaan, vaikka kovan mimmin maineessa olenkin.

Lapsia ja nuoria koskevissa tapauksissa joudun pinnistelemään. En katso rankkaa uutisinserttiä loppuun, koska en välttämättä pystyisi sen jälkeen jatkamaan.

Vitsailen työnjaostamme niin, että minä hoidan kulttuurin ja Keke sportin. Keke on intohimoinen penkkiurheilija, jolle kelpaa kaikki kärpäslätkän heilutuksesta eukonkantoon, jääkiekko etunenässä.

"Naureskelemme, että panit sitten mulle ton Azerbaidžanin presidentin."

Yleensä ensin töihin tullut jakaa juonnot ’sulle ja mulle’ ja päättää, mitkä tehdään yhdessä.

Minä olen puhetyöläinen ja Kekellä on sanomalehtitausta. Häneltä teksti syntyy helposti. Kun jokin vaikea juonto vaatii muokkaamista, siirrän sen Kekelle.

Keke puolestaan merkitsee minulle uutiset, joissa on vieraskielisiä nimiä, vaikka ranskaa tai serbokroatiaa.

Työnjako sujuu hyvässä yhteisymmärryksessä, emmekä sen takia yritä ehtiä töihin ennen toista. Pikemminkin naureskelemme, että ’panit sitten mulle ton Azerbaidžanin presidentin’.

Hyvän uutispäivän jälkeen läpsimme ylävitosia. Keke aina sanoo, että "hyvää yritetään mutta priimaa pukkaa".

"Olemme istuneet vierekkäin niin kauan, että tunnistamme kenen kanssa toinen puhuu puhelimessa."

Vuosien mittaan luottamus välillämme on syventynyt. Voimme puhua henkilökohtaisistakin asioista, kuten ihmissuhteista ja miehen ja naisen ajatus- ja kokemuseroista.

Viikonloppuisin, kun on hiljaisempaa, toimituksessa on aikaa käydä kahvilla ja vähän höpöttääkin.

Olen saanut seurata Keken poikien vaiheita jääkiekon ja jalkapallon parissa. Pyörittelemme maailman tapahtumia muustakin kuin työnäkökulmasta.

Meitä yhdistää halu hyväntekeväisyys- ja talkootyöhön. Keke käyttää paljon aikaa tukeakseen poikiensa ja heidän seurojensa urheilutoimintaa.

Kyllä me varmaan toisistamme aika paljon tiedämme. Olemme istuneet vierekkäin niin kauan, että tunnistamme, kenen kanssa toinen puhuu puhelimessa. Ahaa, nyt vaimo soittaa, nyt anoppi.

"Joskus kerjään Keijolta huomiota: hei, eikö minulla ole hieno mekko."

Keke on kirjoittanut seitsemän kirjaa, ja hän mainitsee minut jokaisessa. Se on jonkin sortin vitsi.

Yhteys voi olla kuinka pöhkö tahansa. Hän esimerkiksi kirjoittaa, kuinka vaikka UPM:n pääjohtaja kertoo, että istuin hänen vieressään lentokoneessa.

Työssä Keijo antaa paljon myönteistä palautetta. Joskus oikein kerjään muutakin huomiota, kuten että ’hei, eikö minulla olekin hieno mekko, just eilen ostin’. Keke toteaa vain, että ’ai jaa’.

Harrastan paljon kulttuuria ja matkustelen. Minua ärsyttää, ettei hän koskaan kysy, oliko Madridissa kivaa tai mitä tykkäsit teatteriesityksestä. Vaikka hän on pohjimmiltaan herrasmies, siinä hänellä on jonkinlainen sokea piste.

Olen itse yrittänyt kehittyä siinä, missä Keijo on hyvä. Hän osaa tiivistää asioita ja kirjoittaa napakoita lauseita.

Ja jos oikein pinnistelen, jonkinlaista rauhallisuutta olen myös yrittänyt häneltä omaksua.

"Olemme tekemässä uutisia emmekä vaatemalleina."

Kun lähetysaika on käsillä, Keke aina kysyy minulta, mitä hän laittaisi päälle. Sitten menemme hänen vaatekaapilleen ja alamme rimmata yhteen sopivaa paitaa, solmiota ja taskuliinaa.

Itse olen miettinyt omat vaatteeni valmiiksi jo kotona ennen töihin tuloa.

On harhakuva, että meillä olisi aina uusia vaatteita. Ei minulla ainakaan ole. Saatan jättää hameen vuosiksi kaappiin ja ottaa sitten taas esille. Kunhan värimaailma ruudussa on harmoninen.

Olemme ensisijaisesti tekemässä uutisia emmekä vaatemalleina."

Ajatustenvaihto kollegojen kesken on tärkeätä kiireisessäkin uutistyössä.
Ajatustenvaihto kollegojen kesken on tärkeätä kiireisessäkin uutistyössä.

Keijo Leppänen kertoo:

"Pirjossa on samaa suoruutta kuin pohjalaisissa naisissa. Vaikka hän onkin Hämeenlinnasta.

Suoruus voi joistakin tuntua pelottavalta. Kun Pirjo kysyy kesätoimittajalta jonkin täsmentävän kysymyksen, se saattaa kyllä jäädä tämän mieleen.

Työtoverissa voisi olla iso haaste, että joka päivä pitäisi ohjelmoida itsensä hänen fiiliksensä mukaan. Pirjo ei ole sellainen. Yhteispeliin on helppo asemoida itsensä, ja lentopinta löytyy heti.

"Pirjo kolistelee laitoja. Hän uskaltaa heittäytyä ja nauraa itselleen."

Yksi näkökulma arvioida ankkuritoveriaan on se, mitä katsoja näkee. Katsoja seuraa, miten kemiamme toimii ja millaista on yhteistyömme.

Maikkarin uutisissa tämä korostuu loppukevennyksessä. Sitä seuraava kommenttiosuus herättää odotuksia ja intohimoja. Jos aina haluaa olla virkamiesmäisen varma, ei koskaan hurmaa eikä herätä pahennusta.

Pirjo sen sijaan kolistelee laitoja. Hän uskaltaa heittäytyä ja nauraa itselleen. Hän voi esimerkiksi tokaista jotain ikäänsä liittyvää.

Jollekin ruudun ääressä se voisi olla hirveä loukkaus, mutta Pirjon itseironia on kestävää laatua.

Puhumme kaiken maailman asioista, mutta emme ole sillä tavalla siviilissä ystäviä, että säännöllisesti tapaisimme perheiden kesken.

"Välillämme toimii koodi, jota ei tarvitse päivittää."

Mutta kyllä me tunnemme toisemme. Pirjo avaa lähipiirinsä asioita kanssani ja päinvastoin. Häneltä ei ole jäänyt huomaamatta, kuinka seuraan netistä poikieni urheilutapahtumia.

Jotkut muistuttavat aina, että ’älä sitten kerro tästä kenellekään’. Meidän ei tarvitse. Välillemme on syntynyt koodi, jota ei tarvitse päivittää.

Pirjon sisällä asuu herkkä humanisti. Hän tekee vapaaehtoistyötä muun muassa Lastenklinikan kummeissa. Hänellä on auttajan ja ymmärtäjän sydän.

Kun eteen tulee kovia yhteiskunnallisia uutisia, Pirjo kaivaa siihen pienipalkkaisen sairaanhoitajan tai kaupan kassan näkökulman.

Toisaalta hänellä on vahvat näkemykset asioista. Se ei häiritse minua, koska se liittyy esimerkiksi paidan tai kravatin valintaan.

"Suomalaisessa televisiossa ei ole toista yhtä puheilmaisullisesti vahvaa esiintyjää kuin Pirjo."

Pirjossa on piilevää johtajuutta, mikä ei aina ole edes piilevää. Työssä se palvelee kokonaisuutta, eikä vie minulta mitään pois.

Joskus hän ottaa näyttöruutujen yli kontaktin ja kysyy mielipidettäni. Se osoittaa nöyrää asennetta tähän työhön.

Suomalaisessa televisiossa ole toista yhtä puheilmaisullisesti vahvaa esiintyjää kuin Pirjo. Olennaista on kokonaisuus, koko ruudussa näkyvä paketti hurmaavine hymykuoppineen.

Yhteistyömme vahvuus on siinä, että itse olen parhaimmillani asioissa, jotka tehdään kaksi tuntia ennen lähetystä. Pirjo on hyvä kaikessa muussa.

Vaikka olemme jatkuvasti kuvaruudussa, haluaisin erottaa julkisuuden ja julkisen työn. Emme miellä itseämme julkkiksiksi emmekä hae julkisuuden kautta työtilaisuuksia tai muuta hyötyä.

"Ihailen Pirjon kykyä tarttua toimeen, niin työasioissa kuin ystävien auttamisessakin."

Kun suoraan lähetykseen on aikaa 20 sekuntia ja pitäisi saada satelliittiyhteys jonnekin huitsin nevadaan, siinä koetellaan toimittajan hermoja.

Näissä tilanteissa Pirjo on erittäin pätevä. Hän ei ala heittää voltteja.

Ihailen myös Pirjon energisyyttä ja kykyä tarttua toimeen, olipa kyse työtehtävästä tai pulaan joutuneen ystävän auttamisesta.

Otetaan ja hoidetaan homma."

– Anna mulle virtaa, Keke pyytää Pirjoa tarkistamaan mikrofonin.
– Anna mulle virtaa, Keke pyytää Pirjoa tarkistamaan mikrofonin.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 7/2016. 

-valone-Käyttäjä698
Seuraa 
Liittynyt11.3.2016

Uutisankkurit Pirjo Nuotio ja Keijo Leppänen: "Hyvän päivän jälkeen heitämme ylävitoset"

Vierailija kirjoitti: Suloinen pari, mitähän lemmikkejä arvioidaan? Uutisten lukijoiden tulee kertoa asiat totuudenmukaisesti, eivät he mitään idolseja ole. Suloinen = miellyttävä, sievä, viehkeä, lumoava, ihana, rakastettava. Jos olen sanarikkaampana ja myös tunnerikkaampana henkilönä tuota mieltä, saan olla. . Suloton= vailla tuota kaikkea suloa esim. sulottomat kasvot, tosikolla on yleensä kuin kiveen hakatut, suupielet sulottomasti maata kohti.
Lue kommentti

Helena Valkeapään mies teki yllättäen itsemurhan vuonna 1982. Nykyään Helena ajattelee Lassea enää harvoin, mutta ensimmäisiä leskenä vietettyjä vuosia peitti suru ja syyllisyys.

Helena Valkeapää, 65:

"Oli lämmin heinäkuinen päivä. Touhusin 7-, 6- ja 3-vuotiaiden poikieni kanssa pihalla. Mieheni Lasse lähti kylälle.

Illalla poliisit tulivat ovelle ja töksäyttivät, että Lasse oli löytynyt autostaan. Hän oli tehnyt itsemurhan pakokaasulla. Mitään viestiä hän ei ollut jättänyt.

Sinä yönä ei nukuttanut. Minuun iski kauhu: ei tämmöistä voi sattua meille. Mieheni sukulaiset syyllistivät minua Lassen itsemurhasta jopa hautajaisissa.

Asuimme Mäntyharjussa, mutta Lasse työskenteli upseerina Lahdessa. Hän ajoi kotiin viikonloppuisin ja keskiviikkoisin, mutta olisi halunnut meidän muuttavan Lahteen. En uskaltanut jättää työpaikkaani kotitalousneuvojana, varsinkaan, kun Lassen puheisiin ei voinut aina luottaa. Hän joi aika paljon viikonloppuisin ja lomalla.

Pojat auttoivat selviytymään

Olin monta kuukautta pohjalla. Isäni kävi auttamassa minua arjessa, mutta hän kuoli tapaturmaisesti yhdeksän kuukautta Lassen jälkeen.

Pojat auttoivat minua selviytymään. He ottivat kaulasta kiinni ja sanoivat, että kyllä me äiti pärjätään. Nukuimme sikin sokin sängyssä kaikki neljä toisistamme lohtua hakien.

"Itsemurhasta kannattaa puhua avoimesti."

Poikien nukkuessa itkin joskus ihan hirveästi. Se auttoi, oli fyysistä ja väsyttävää. Syyllistin itseäni, mikä on yleistä itsemurhan tehneiden omaisille. Minulle ei tarjottu psykologin apua eikä lääkkeitä. En edes ymmärtänyt, että olisin voinut hakea jotain.

Yhden häpeä on pienellä paikkakunnalla koko perheen häpeä. Jälkiviisaana sanoisin, että itsemurhasta kannattaisi puhua avoimesti lähiympäristölle heti. Se helpottaa ihmisten kohtaamista.

Ei enää mielen päällä

Toipuminen lähti kunnolla käyntiin vasta, kun viisi vuotta Lassen kuoleman jälkeen muutimme Savonlinnaan.

Olin aina ajatellut, että opiskelen kunnolla, kun pojat kasvavat. Niin tein. Opiskelin ensin kotitalousopettajaksi ja jatkoin opettajien kouluttajaksi. Viime vuonna väittelin tohtoriksi ja jäin eläkkeelle, urani huipulla.

Nykyään ajattelen Lassea enää harvoin.

Pojatkin puhuvat isästään ihmeen vähän. Kysyin kerran yhdeltä heistä, ajatteleeko hän isäänsä. "Sattunut mikä sattunut, mitä sitä jauhamaan", poika vastasi. Ajattelin, että jos ei ole mielen päällä, niin mikäpä siinä."

Artikkeli on osa juttua, joka on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Juusevaan

Helenan mies kuoli yllättäen: ”Lapset sanoivat, että kyllä me äiti pärjätään”

Jokainen tekee lopullisen ratkaisun itse, mutta voihan silti kumppani / ongelmallinen parisuhde tai muu yhteinen tekijä olla silti se ratkaiseva asia, joka saa ihmisen pohtimaaan itsemurhaa. On sitten eri asia miksi syyttäisi itseään toisen itsemurhasta - sitä ei varmasti kenenkään kannata tehdä tai pilaa omankin elämänsä. Alkoholi tunnetusti vaikuttaa aivotoimintaa monella tuhoisella tavalla. Alkoholi on myös usein herkkien ihmisten pakotie tunteistaan. Ehkä tapauksen Lasse ei koskaan oppinut...
Lue kommentti

Isaac Newtonin ja Albert Einsteinin manttelinperijä Stephen Hawking kuoli äskettäin 76-vuotiaana. TV5 ja Kutonen esittävät kaksi dokumenttisarjaa ja elämäkertaelokuvan, joka saa tv-ensi-iltansa Suomessa.

1. Stephen Hawking: Suuri suunnitelma

Loiko Jumala maailmankaikkeuden? Hawking vie katsojat matkalle läpi maailmankaikkeuden synnyn pohtiessaan kysymystä maailman luomisesta kolmiosaisessa minisarjassa.

Matkan varrella tutustutaan tieteen ja uskonnon välisten suhteiden historiaan sekä nykytieteen käsitykseen alkuräjähdyksestä ja sen syistä. Dokumenttisarja on vuodelta 2012.

Kutonen alkaen su 18.3. klo 15.

2. Stephen Hawkingin universumi

Niin ikään kolmiosaisessa sarjassa Hawking esittelee maailmankaikkeuden sellaisena kuin hän sen näkee. Apunaan hänellä on uusin teknologia, tietokoneanimaatiot sekä erikoistehosteet. Sarja on vuodelta 2010.

Kutonen alkaen su 8.4. klo 14.55.

3. Kaiken teoria

Suomen tv-ensi-iltansa saava elämäkertaelokuva kertoo yhdestä maailman merkittävimmistä ajattelijoista. Se on myös tarina kahdesta ihmisestä, joiden rakkaus oli kyllin väkevää uhmaamaan kovintakin kohtaloa.

Vuonna 2014 valmiostunut elokuva perustuu Stephen Hawkingin vaimon Jane Hawkingin kirjoittamiin muistelmiin Travelling to Infinity: My Life with Stephen. Elokuvassa Stephen Hawkingiä esittänyt näyttelijä Eddie Redmayne palkittiin roolisuorituksellaan parhaan miespääosan Oscar-palkinnolla vuonna 2015.

Ohjaus James Marsh. Pääosissa Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney ja David Thewlis.

TV5 la 7.4. klo 21.