Keijo Leppänen on rauhallisuuden perikuva, Pirjo Nuotio hurmaavasti hymyilevä suorasuu. Suora uutislähetys edellyttää, että heidän persoonansa pelaavat yhteen.

− Voin täysin luottaa siihen, mitä Keijo tekee. Minun ei tarvitse jännittää, Pirjo Nuotio kehuu kollegaansa.

Hänestä ja Keijo Leppäsestä tuli ankkuripari, kun Urpo Martikainen jäi eläkkeelle kuutisen vuotta sitten.

Maikkarissa pyritään vakiopareihin. Tutut naamat ovat tärkeä juttu etenkin vanhemmalle katsojakunnalle, heille, joille televisio ja tv-uutiset ovat muutenkin tärkeitä.

Lue myös: Helena ja Vesa Vierikko

− Työtoverissa voisi olla iso haaste, että joka päivä pitäisi ohjelmoida itsensä hänen fiiliksensä mukaan. Pirjo ei ole sellainen. Yhteispeliin on helppo asemoida itsensä, ja lentopinta löytyy heti, Keijo sanoo.

Niin kuin uutistyössä aina, tiukkoja paikkoja tulee vastaan. Niissä Keijo pysyy Pirjon mukaan hyvin rauhallisena.

Pirjo: ”Keijo on palomies- ja pelastajatyyppi”

− Keijo ei anna tunteiden näkyä työssään. Hän on järkevä palomies- tai pelastajatyyppi. Itse olen pikemminkin se, joka nieleskelee liikutustaan, vaikka kovan mimmin maineessa olenkin, Pirjo sanoo.

Yhteinen kemia

Yksi näkökulma arvioida ankkuritoveriaan on se, mitä katsoja näkee. Katsoja seuraa, miten kemiat toimivat ja millaista on yhteistyö.

Maikkarin uutisissa yhteistyön toimivuus korostuu loppukevennyksessä. Sitä seuraava kommenttiosuus herättää odotuksia ja intohimoja.

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki kärsi pitkään esiintymiskammosta

− Jos aina haluaa olla virkamiesmäisen varma, ei koskaan hurmaa eikä herätä pahennusta. Pirjo sen sijaan kolistelee laitoja. Hän uskaltaa heittäytyä ja nauraa itselleen, Keke sanoo.

Puolivakavissaan he kertovat sopineensa työnjaosta siten, että Pirjo hoitaa kulttuuri ja Keke sportin.

− Keke on intohimoinen penkkiurheilija, jolle kelpaa kaikki kärpäslätkän heilutuksesta eukonkantoon, jääkiekko etunenässä, Pirjo nauraa.

Keijo: ”Pirjon sisällä asuu herkkä humanisti”

− Pirjon sisällä asuu herkkä humanisti. Kun eteen tulee kovia yhteiskunnallisia uutisia, hän kaivaa siihen pienipalkkaisen sairaanhoitajan tai kaupan kassan näkökulman, Keke analysoi.

Koodi kunnossa

Vuosien työtoveruuden mittaan luottamus kahden ammattilaisen välillä on syventynyt. Puhetta piisaa muistakin kuin maailman uutisista.

− Voimme puhua henkilökohtaisistakin asioista, kuten ihmissuhteista ja miehen ja naisen ajatus- ja kokemuseroista. Olen saanut esimerkiksi seurata Keken poikien vaiheita jääkiekon ja jalkapallon parissa, Pirjo kertoo.

Virve Rostia, 58, tarvitaan kohta joka puolella

− Jotkut muistuttavat koko ajan, että "älä sitten kerro tästä kenellekään". Meidän ei tarvitse. Välillemme on syntynyt koodi, jota ei tarvitse päivittää, Keijo sanoo.

− Kyllä me varmaan toisistamme aika paljon tiedämme. Olemme istuneet vierekkäin niin kauan, että tunnistamme, kenen kanssa toinen puhuu puhelimessa. Ahaa, nyt vaimo soittaa, nyt anoppi, Pirjo naurahtaa.

Lue lisää Pirjon ja Keijon ajatuksia ET-lehden numerosta 7/2016, joka ilmestyy 13. huhtikuuta.
Tilaa lehti tästä.

PIRJO NUOTIO, 63

MTV Uutisten ankkuri, kaksi aikuista lasta, kaksi lastenlasta.

KEIJO LEPPÄNEN, 56

MTV Uutisten ankkuri, naimisissa, kolme lasta.

Helena Valkeapään mies teki yllättäen itsemurhan vuonna 1982. Nykyään Helena ajattelee Lassea enää harvoin, mutta ensimmäisiä leskenä vietettyjä vuosia peitti suru ja syyllisyys.

Helena Valkeapää, 65:

"Oli lämmin heinäkuinen päivä. Touhusin 7-, 6- ja 3-vuotiaiden poikieni kanssa pihalla. Mieheni Lasse lähti kylälle.

Illalla poliisit tulivat ovelle ja töksäyttivät, että Lasse oli löytynyt autostaan. Hän oli tehnyt itsemurhan pakokaasulla. Mitään viestiä hän ei ollut jättänyt.

Sinä yönä ei nukuttanut. Minuun iski kauhu: ei tämmöistä voi sattua meille. Mieheni sukulaiset syyllistivät minua Lassen itsemurhasta jopa hautajaisissa.

Asuimme Mäntyharjussa, mutta Lasse työskenteli upseerina Lahdessa. Hän ajoi kotiin viikonloppuisin ja keskiviikkoisin, mutta olisi halunnut meidän muuttavan Lahteen. En uskaltanut jättää työpaikkaani kotitalousneuvojana, varsinkaan, kun Lassen puheisiin ei voinut aina luottaa. Hän joi aika paljon viikonloppuisin ja lomalla.

Pojat auttoivat selviytymään

Olin monta kuukautta pohjalla. Isäni kävi auttamassa minua arjessa, mutta hän kuoli tapaturmaisesti yhdeksän kuukautta Lassen jälkeen.

Pojat auttoivat minua selviytymään. He ottivat kaulasta kiinni ja sanoivat, että kyllä me äiti pärjätään. Nukuimme sikin sokin sängyssä kaikki neljä toisistamme lohtua hakien.

"Itsemurhasta kannattaa puhua avoimesti."

Poikien nukkuessa itkin joskus ihan hirveästi. Se auttoi, oli fyysistä ja väsyttävää. Syyllistin itseäni, mikä on yleistä itsemurhan tehneiden omaisille. Minulle ei tarjottu psykologin apua eikä lääkkeitä. En edes ymmärtänyt, että olisin voinut hakea jotain.

Yhden häpeä on pienellä paikkakunnalla koko perheen häpeä. Jälkiviisaana sanoisin, että itsemurhasta kannattaisi puhua avoimesti lähiympäristölle heti. Se helpottaa ihmisten kohtaamista.

Ei enää mielen päällä

Toipuminen lähti kunnolla käyntiin vasta, kun viisi vuotta Lassen kuoleman jälkeen muutimme Savonlinnaan.

Olin aina ajatellut, että opiskelen kunnolla, kun pojat kasvavat. Niin tein. Opiskelin ensin kotitalousopettajaksi ja jatkoin opettajien kouluttajaksi. Viime vuonna väittelin tohtoriksi ja jäin eläkkeelle, urani huipulla.

Nykyään ajattelen Lassea enää harvoin.

Pojatkin puhuvat isästään ihmeen vähän. Kysyin kerran yhdeltä heistä, ajatteleeko hän isäänsä. "Sattunut mikä sattunut, mitä sitä jauhamaan", poika vastasi. Ajattelin, että jos ei ole mielen päällä, niin mikäpä siinä."

Artikkeli on osa juttua, joka on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Juusevaan

Helenan mies kuoli yllättäen: ”Lapset sanoivat, että kyllä me äiti pärjätään”

Jokainen tekee lopullisen ratkaisun itse, mutta voihan silti kumppani / ongelmallinen parisuhde tai muu yhteinen tekijä olla silti se ratkaiseva asia, joka saa ihmisen pohtimaaan itsemurhaa. On sitten eri asia miksi syyttäisi itseään toisen itsemurhasta - sitä ei varmasti kenenkään kannata tehdä tai pilaa omankin elämänsä. Alkoholi tunnetusti vaikuttaa aivotoimintaa monella tuhoisella tavalla. Alkoholi on myös usein herkkien ihmisten pakotie tunteistaan. Ehkä tapauksen Lasse ei koskaan oppinut...
Lue kommentti

Isaac Newtonin ja Albert Einsteinin manttelinperijä Stephen Hawking kuoli äskettäin 76-vuotiaana. TV5 ja Kutonen esittävät kaksi dokumenttisarjaa ja elämäkertaelokuvan, joka saa tv-ensi-iltansa Suomessa.

1. Stephen Hawking: Suuri suunnitelma

Loiko Jumala maailmankaikkeuden? Hawking vie katsojat matkalle läpi maailmankaikkeuden synnyn pohtiessaan kysymystä maailman luomisesta kolmiosaisessa minisarjassa.

Matkan varrella tutustutaan tieteen ja uskonnon välisten suhteiden historiaan sekä nykytieteen käsitykseen alkuräjähdyksestä ja sen syistä. Dokumenttisarja on vuodelta 2012.

Kutonen alkaen su 18.3. klo 15.

2. Stephen Hawkingin universumi

Niin ikään kolmiosaisessa sarjassa Hawking esittelee maailmankaikkeuden sellaisena kuin hän sen näkee. Apunaan hänellä on uusin teknologia, tietokoneanimaatiot sekä erikoistehosteet. Sarja on vuodelta 2010.

Kutonen alkaen su 8.4. klo 14.55.

3. Kaiken teoria

Suomen tv-ensi-iltansa saava elämäkertaelokuva kertoo yhdestä maailman merkittävimmistä ajattelijoista. Se on myös tarina kahdesta ihmisestä, joiden rakkaus oli kyllin väkevää uhmaamaan kovintakin kohtaloa.

Vuonna 2014 valmiostunut elokuva perustuu Stephen Hawkingin vaimon Jane Hawkingin kirjoittamiin muistelmiin Travelling to Infinity: My Life with Stephen. Elokuvassa Stephen Hawkingiä esittänyt näyttelijä Eddie Redmayne palkittiin roolisuorituksellaan parhaan miespääosan Oscar-palkinnolla vuonna 2015.

Ohjaus James Marsh. Pääosissa Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney ja David Thewlis.

TV5 la 7.4. klo 21.