Suola on hyväksi. Eiku. Kahvi on hyväksi. Eiku. Terveydestä kirjoitetaan paljon - mistä tiedät, mihin luotat? Terveysjournalismin tutkija neuvoo.

Terveysjournalismin tutkija ja toimittaja Ulla Järvi on havainnut, että terveydestä - erityisesti ravitsemuksesta - on tullut osa päivittäistä uutisointia. Yksittäisiä mielipiteiden omaisiakin juttuja kelpuutetaan osaksi julkista tiedonvälitystä.

- Uskomushoidot, yksittäiset ihmeparanemiset ja esimerkiksi kieltäytymiset lääketieteellisesti tutkituista syöpähoidoista saavat entistä useammin palstatilaa, aiheesta kirjan kirjoittanut Ulla Järvi kertoo.

Syy ilmiölle on selvä. Lääketieteellisestä tutkimuksesta tulee paljon uutta kerrottavaa. Tiede on itseään korjaava mekanismi, ja uusi tutkimustieto voi jopa kumota vanhaa tutkimusta tai tuoda ainakin uusia näkökulmia vanhoihin käsityksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Kärjistäen voisi sanoa, että vuoden jokaisena päivänä voi löytää tutkimuksen, joka kertoo, onko kahvi terveellistä vai sittenkin vaarallista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Löydä luotettava tieto

Mistä sitten voi tietää, mikä tieto terveydestä uutisvirrassa on luotettavaa?

- Jos joku uusi hoito kuulostaa liian hyvältä, se yleensä on sitä. Jos yksittäinen aine lupaa parantaa kaikki syövät, se on huuhaa-juttu. Syöpä on niin monimuotoinen rykelmä tauteja, ettei mikään hoito paranna niitä kaikkia, Ulla Järvi muistuttaa ja kumoaa myös yhden melko yleisen mielipiteen:

- Sellainen salaliittoteoria, jonka mukaan ylikansallinen lääketeollisuus pimittää meiltä tehokkaimmat hoidot ja lääkkeet, on sekin huuhaata. Kukapa meistä ei alkaisi tuottaa ja myydä halpaa hyvää lääkettä, jos sellainen olisi vaikeimpiinkin sairauksiin keksitty.

Itse Ulla Järvi vierastaa sankaritarinoita. Mitään sairautta kun ei "selätetä" tai "voiteta" yksin.

- Tykkään kyllä lukea ihmisistä, jotka ovat onnistuneet tulemaan sinuiksi oman sairautensa kanssa. Jonkun paraneminen antaa varmasti toivoa toiselle, joka vielä on sairas.

Kuolemanpelkoako?

Ulla Järven mukaan terveysjutuissa on elämän koko kirjo. Niissä kerrotaan ihmisen kokoisia tarinoita, jotka koskettavat ja auttavat usein muita kohtalotovereita saamaan sanat omalle sairaudelleen.

- Media tekee vaietuistakin sairauksista ikään kuin salonkelpoisia. Masennuksestakin voi nykyisin jo puhua ääneen, samoin työuupumuksesta tai syövästä. Vielä minun toimittajan urani alussa näistä vaiettiin – ja haastateltavat usein esiintyivät anonyymisti.

- Sairausjutut myös valistavat ja antavat tietoa sairauksien ehkäisystä ja hoidosta. Lääkärien ja hoitajienkin on hyvä kuulla mediasta, miten ihmiset puhuvat sairauksistaan ja miten kokevat saamansa hoidon ja ylipäänsä oman elämänsä sairaus kumppanina.

Yhdestä asiasta Ulla Järvi on huolissaan. Terveys ei saisi näyttäytyä julkisuudessa liiaksi suorituksina: TEE NÄIN! LIIKU NÄIN!

- Suorittamalla terveystekoja lunastamme muka kuolemattomuuden. Ei onnistu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla