Veli-Pekka "Vellu" Ketola, 66, oli yksi 1970-luvun kuuluisimpia suomalaisia jääkiekkoilijoita. Mitä hänelle kuuluu tänään?

Kahdesti maailman parhaaksi jääkiekkoilijaksi valittu Veli-Pekka Ketola pelaa edelleen lätkää vähintään kahdesti viikossa.

– Pelaamme ukkoklubimme kanssa 1,5 tuntia. Peli kulkee, vaikka yhtä sattuu polveen, toista nilkkaan, Ketola nauraa.

Remmissä ovat muun muassa Anto Virta, 77, Risto Tuomi, 55, ja Antti Heikkilä, 72.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Hauskinta on pukukoppipelaaminen ja toisillemme vinoilu. Haukumme tietenkin kaikki nykyiset Ässä-pelaajat!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ketolan mielestä jääkiekkopeleissä on nykyisin liikaa taktiikkaa ja järjestelmällisyyttä. Sen vuoksi taitavat yksilöt eivät pääse esille.

– Peli voitetaan usein voimakkaalla puolustuksella, joka on yleisölle tylsää hyökkäyspeliin verrattuna. 1970-luvulla joillakin pelaajilla oli hiukan enemmän vapauksia toimia, Ketola miettii.

Viisivuotiaana luistimille

Koko ikänsä Porissa asunut Ketola aloitti pelaamisen viisivuotiaana, ja sai yksiteräiset hokkarit jo nuorena poikana.

– Olin siitä onnekas, että asuin aina aika lähellä ulkona olevia kenttiä. Matkaa oli vain muutama sata metriä. Moni poika joutui polkemaan 15 kilometriä pyörällä pakkasessa varusteiden kanssa päästäkseen pelaamaan.

1960–70-luvulla lätkä ei ollut silti välineurheilua, Ketola huomauttaa. Nuoret pärjäsivät niillä varusteilla, joita oli tarjolla. Tärkeintä oli porukka, yhteenkuuluvuus, iloisuus ja sosiaalinen elämä.

– Me olimme urheilun kanssa kaikki samalla viivalla. Tänä päivänä jo junnuillakin pitää olla heti kaikki hienot varusteet. Myös vauhtia on tullut lisää, tahattomia kolareita.

Ketolan mielestä jääkiekko on silti menossa oikeaan suuntaan. Sääntöjä on; esimerkiksi NHL:ssä liika kentällä koheltaminen on palkasta pois. Varusteet ovat muuttuneet kevyemmiksi ja paremmiksi, suojaavammiksi.

– Esimerkiksi maalivahdin varusteet ovat kooltaan tuplasuuret, mutta paino oli 70-luvulla varmaan kolminkertainen tämän päivän varusteiden painoon verrattuna. Ja silloin pelattiin ulkonakin, ja jos sade yllätti niin varusteet painoivat vieläkin enemmän!

Leegot suussa

Vuonna 1972 Veli-Pekka Ketola teki historiaa yhdessä Heikki Riihirannan kanssa, kun kaksikko lähti ensimmäisinä Suomessa jääkiekon oppineina pelaajina ammattilaisiksi Pohjois-Amerikkaan.

– Hyvin pärjättiin Winnipegissä, vaikka en kovin hyvin osannut englantia. Hexi (Riihiranta) osasi paremmin. Silloin sinne piti mennä kilpailemaan kaikkien kanssa, jopa omien joukkuetovereiden kanssa. Hekin olivat tavallaan vastustajia. Nykyisin siellä on niin paljon eurooppalaisia, ettei enää ole samanlaista asennetta, Ketola miettii.

Jos Ketola joutuikin ensimmäisenä Pohjois-Amerikkaan lähteneenä jääkiekkoilijana umpihankeen, perässä tulijoilla on jo helpompaa. Seuraavana vuonna Amerikkaan tulivat Tamminen, Repo ja Rautkallio. Ketola itse pelasi Amerikassa kaikkiaan kolme vuotta.

– Hexin kanssa olemme erittäin hyvät ystävät, soittelemme viikoittain.

Ketolalla on ollut peleissä hyvä onni. Häntä ei ole koskaan leikattu jääkiekon takia.

– Toki leegot on suussa ja nokka on murtunut seitsemän kertaa, mutta nämä ovat pikkuvammoja. Kypärääkin aloin käyttää jo 1960-luvun lopulla.

Ruotsi on suosikki

MM-kisoissa Ketola tutustui pelien jälkeen muiden maiden pelaajiin, vaikka aina yhteistä kieltä ei ollut.

– Venäläiset eivät osanneet englantia, mutta joimme baarissa yhdessä heidän ja tsekkien kanssa ja homma sujui hyvin. Esimerkiksi Aleksandr Maltsevin ja Vladimir Petrovin kanssa seurustelu oli mutkatonta – varsinkin 2,5 prosentin humalassa.

Suosikkipeleistä ja vastustajista kysyttäessä Ketolalla on vastaus valmiina.

– Ruotsi-pelit ovat olleet parhaita! Usein kyllä hävittiin, valitettavasti.

– Tapaan jatkuvasti ruotsalaisia, sillä meillä on joka vuosi ikämiesten maaottelu vuorotellen Ruotsissa ja Suomessa. 20 äijää otetaan ja 100 halukasta jää ulkopuolelle. Ruotsalaisten kanssa on kiva pelata! Viime syksynä olimme Södertäljessä ja lisäkseni pelasivat muun muassa Timo Nummelin, Jyrki Lumme, Lasse Oksanen ja Jukka Porvari.

Veli-Pekka Ketola

Syntyi: 28.3.1948 Porissa
Perhe: Vaimo, kolme lasta ja seitsemän lastenlasta. Lapsenlapsista kaksi poikaa ja yksi tyttö pelaavat jääkiekkoa.
Työ: 20-vuotiaiden maajoukkueen johtaja, jääkiekkopelien asiantuntija TV-lähetyksissä, mukana Ässien nuoria tukevassa alumni-toiminnassa.
Pelasi 1968–1981 kuusissa MM-kisoissa, kaksissa olympialaisissa ja 183 A-maaottelussa.
Lähti 1974 Heikki Riihirannan kanssa ensimmäisinä suomalaisena ammattilaiseksi Pohjois-Amerikkaan Winnipeg Jetsiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla