Erkka Westerlund kuuluu suomalaisen jääkiekon ansioituneimpiin valmentajanimiin. Hän on myös herkkä perhosmies, joka uskoo yksilön voimaan sekä joukkueessa että luonnonsuojelussa.

”Pelasin ensimmäiset kotikisani  Loviisan ankkalammen jäällä. Urheilu leimasi lapsuuttani, mutta kyllä minulla jo tuolloin oli silmää luonnon pienille, herkille asioille. Erityisesti perhosille, joita olen keräillyt pikkupojasta saakka. Jo perhosen elinkaari on niin erityinen. Olen joskus jopa yrittänyt kasvattaa toukasta kotiloa ja saada sen kuoriutumaan. Vielä nytkin, jos kohdalle osuu joku erikoisempi päiväperho tai yökkönen, yritän ottaa sen kiinni, levittää, kuivata ja laittaa talteen.

Vähän aikaa sitten järjestelin kokoelmaani uudelleen. Vitriinit eivät edusta mitään tieteellistä tasoa, mutta on joukossa joku harvinaisuuskin. Perhosten esiintymisestä voi päätellä myös isompia asioita – miten luontomme voi.

Merellä on mielenmaisemani

Ensimmäiset seitsemän vuotta asuin Loviisassa. Sitten muutimme laivanrakennusinsinöörinä työskennelleen isäni työn perässä Raumalle, toisen meren rantaan. Mökkimme Kemiönsaaressa kuuluu tärkeisiin tukikohtiini yhä. Silti miellyin ensinäkemältä myös Suomen urheiluopistoa ympäröiviin kangasmetsiin, kun lähdin opiskelemaan Vierumäelle parikymppisenä. Tajusin, että se maisema on tärkeä osa ainutlaatuisen hienoja suorituspaikkoja. Myöhemmin, Vierumäellä rehtorina työskennellessäni, luonnon säilyttäminen oli lähellä sydäntäni, vaikka pyrin kehittämään aluetta vapaa-ajankeskuksena.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itsestä huolehtiminen on elämän arvostamista

Ulkoilmassa tuulettuu myös pään sisäpuoli. KHL-kausilla istuimme joka toinen viikko lentokoneessa. Jaksaakseni minun on pidettävä itseni hyvässä kunnossa, se on osa ammattitaitoa. Itsestä huolehtiminen on mielestäni myös elämän arvostamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perheemme yhteisiin harrastuksiin kuuluu golf. Paitsi pelinä, tykkään golfista myös kauniin ympäristön takia, vaikka moni on sitä mieltä, että golfkentät turmelevat luonnon.

En ole ulospäin suuntautunut, mutta työroolissa toimin niin että pärjään.

"Minulla on ollut pitkä tie oppia tuntemaan itseni – uskaltaa olla oma itseni."

Filosofiani mukaan joukkueen johtaminen on ennen kaikkea yksilön johtamista. Telkkarin luontodokumentteihin jään usein kiinni, koska niissä välähtää työstä tuttuja teemoja. Esimerkiksi pakene tai taistele -reaktio on hyvin olennainen asia urheilussa. Joskus pakeneminen on myös osa hyökkäystaktiikkaa."

Haastattelu on julkaistu ensimmäisen kerran ET-lehdessä 16/14. Erkka Westerlund on vaikuttanut myös Leijonien taustalla.

Tieto

ERKKA WESTERLUND

Syntynyt 1957 Pernajassa, asuu Heinolassa. Mökki Kemiössä.
Työskenteli jääkiekkojoukkue Jokereiden valmentajana, liikuntatieteiden maisteri.
Perhe Vaimo, kaksi aikuista poikaa ja lukioikäinen tytär.
Harrastaa golfia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla