Vesi, kivennäisvesi, kalja, mehu, maito ja piimä sopivat aina joulupöytään. Tässä vihjeitä muista yhdistelmistä.

  • Sillit ja silakat: jouluolut, snapsi.
  • Graavilohi ja siika: jouluolut, kuiva valkoviini.
  • Savulohi ja -siika: tavallinen tai jouluolut, kuiva/puolikuiva valkoviini.
  • Kinkku: oma lempiviini, kevyt/keskitäyteläinen punaviini tai kuiva/puolikuiva valkoviini, tavallinen tai jouluolut.
  • Kalkkuna: keskitäyteläinen punaviini (merlot) tai aromikas valkoinen (chardonnay).
  • Juustot: sinihomejuusto ja makea valkoviini, vuohenjuusto ja punainen portviini tai sauvignon blanc -valkoviini. Kevyt tai keskitäyteläinen punaviini sopii monille juustoille. Mitä vahvempi juusto, sitä voimakkaampi punaviini.
  • Jälkiruoat: ruokaa makeampi viini tai kuiva samppanja tai kuohuviini.
  • Luumuiset jälkiruoat: madeira, makea sherry.
  • Hedelmäsalaatti: makea valkoviini, valkoinen portviini.
  • Puolukka- ja karpalokiisseli: ei viiniä.
  • Leivonnaiset: makea tai puolimakea kuohuviini, omenaa, päärynää tai luumua sisältäville myös makea valkoviini ja kermaisille makeita marjaviinejä tai -liköörejä. Suklaakakkua ja portviiniä – tai portteria.