Syyskuun 21. päivä Suomessa kuvataan ainutlaatuinen televisio-ohjelma. Yle seuraa 24 tunnin ajan sairaaloiden ja terveyskeskuksien arkea eri kaupungeissa.

Tammikuussa 2017 Suomen televisiossa nähdään uudenlainen ohjelma. Ylen Elossa 24h -sarja kertoo Suomen sairaaloiden ja terveydenhuollon tapahtumista 24 tunnin ajalta. Ohjelmassa nähdään oikeiden ihmisten potilastarinoita. Sarjan tarkka esitysaika ei ole vielä tiedossa.

Ohjelma perustuu brittiläiseen formaattiin ja se on toteutettu jo esimerkiksi Tanskassa, Norjassa ja Kanadassa.

– Elossa 24h kertoo tosielämän tarinoita potilaista ja heidän läheisistään. Tärkeässä roolissa on hoitohenkilökunta: ohjelma näyttää, millaista ammattitaitoa julkisessa terveyden- ja sairaanhoidossa tarvitaan vuorokauden aikana, kertoo Heli Vartiainen Ylen viestinnästä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ohjelmasarjan kuvaus on jo itsessään tapahtuma, sillä sitä kuvataan 21. syyskuuta samanaikaisesti kahdeksalla paikkakunnalla: Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Kuopiossa, Rovaniemellä, Hämeenlinnassa ja Nilsiässä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuvauspaikkoina toimivat sairaalat, terveyskeskukset, päivystykset, ambulanssit, hälytysajot ja helikopterit. Suurprojektin toteuttavat 40 kuvaajaa ja iso joukko muita televisio-alan ammattilaisia. 

Mistä tietää, onko oma lähisairaala tai terveyskeskus mukana ohjelmassa?

– Sairaalat ovat itse saaneet kertoa asiasta heti syyskuun alussa. Niissä sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, joissa ohjelmaa kuvataan, kerrotaan asiasta myös kuvauspäivänä tiedottein, Heli Vartiainen kertoo.

Entä, jos potilas ei halua itseään telkkariin?

– Potilailta kysytään aina lupa kuvaukseen. Kukaan ei päädy ohjelmaan ilman tahtoaan eikä myöskään ohjelmasta mahdollisesti tehtäviin lehtijuttuihin.

Mitä kuvauspäivänä sitten oikeasti tapahtuu?

– Aamukuudesta eteenpäin kuvausryhmät alkavat tallentaa kahdeksalla paikkakunnalla erilaisia julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvia toimenpiteitä aina kirurgiasta ensiapuun ja synnytyslaitoksilta mielenterveyshoitoon, Vartiainen selittää.

– Osa kuvaustilanteista on sovittu etukäteen, osa kuvataan spontaanisti. Helsingissä kuvausryhmiä on noin kymmenen, muissa maan sairaaloissa ja toimipisteissä noin viisi per paikkakunta. 

Elossa 24h alkaa tammikuussa 2017 Yle TV1:llä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla