Kierros pääkaupunkiseudun kaupoissa paljastaa, että suomalaista kirvestä ei noin vain löydy. Vaikka se on paras valinta klapihommiin. Oletko samaa mieltä?

Piti päästä pilkkomaan polttopuita, mutta kirves oli unohtunut mökille. En viitsinyt kirveen takia lähteä mökille ajelemaan, joten suunnistin rautakauppaan.

Ensimmäisessä liikkeessä oli myynnissä vain liukkaan oloisella puuvarrella varustettuja kirveitä, joiden valmistusmaaksi kerrottiin Saksa. Kätevän kokoinen halkaisukirves maksoi 31 euroa.

Seuraavastakaan kaupasta ei kotimaisia kirveitä löytynyt. Halpaketjun reilun 20 euron hintaisen kirveen valmistusmaa jäi arvoitukseksi, mutta myyjä epäili kirveiden tulevan ”jostain Kiinan suunnalta”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miedosti muotoiltu varsi oli turhan ohut käsiini, eikä terän kiinnitys vaikuttanut järin pitävältä. Jätin sen kauppaan ja jatkoin epätoivoiselta vaikuttavaa etsimistäni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Missä Fiskarsin kirves tehdään?

Kolmannen rautakaupan hyllyssä oli vain Fiskarsin kirveitä – mutta missä ne tehdään? 

Myyjä veikkasi kirveiden valmistusmaaksi Suomea, mutta hän ei ollut aivan varma asiasta, eikä Fiskarsin nettisivuiltakaan tietoa löytynyt.

Kiertelyyn kyllästyneenä ostin 50 euroa maksaneen kirveen, enkä ole katunut. Sillä tekee klapeja ihan ilokseen.

Kirveen valmistusmaa jäi kuitenkin mietityttämään niin paljon, että otin yhteyttä suoraan valmistajaan.

– Kaikki kirveemme valmistetaan omassa tehtaassamme Billnäsissä, reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä lähteen. Kirveiden lisäksi Billnäsissä valmistetaan muun muassa saksia, oksasaksia ja lumilapioita, kertoo markkinointipäällikkö Mikko Manninen.  

Tehdas sijaitsee vain jokusen kilometrin päästä itse Fiskarsin kylästä, missä yritys sai alkunsa vuonna 1649.

Fiskarsin lisäksi Suomessa toimii toinenkin kirveiden valmistaja, Vipukirves Heikki Oy. Heikki Kärnän suunnittelemia kirveitä on valmistettu reilun kymmenen vuoden ajan, ja niillä on oma innokas kannattajakuntansa. 

Pentti Haanpää kirjoitti kirveen jumahteluista jäiseen hirteen. Tuon ylvään äänen saa siis edelleen aikaan kotimaisin voimin.

Mikä kirves on sinulla käytössäsi? Kerro kokemuksiasi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla