Suomessa syttyi viime vuonna 253 tulipaloa itsestään. Palovaara on suuri ulkokalusteiden ja veneiden huollossa.

Kesän helteisinä päivinä moni suomalainen ahertaa ulkona ja maalaa ulkokalusteita auringonpaisteessa.

Puutarha- ja terassikalusteiden huollossa kannattaa kuitenkin toimia äärimmäisen huolellisesti. Vakuutuskonserni If muistuttaa turvallisuusriskistä, kun öljyää ja kunnostaa kalusteita tai vaikkapa venettä.

Puuöljytuotteiden käyttö aiheuttaa itsesyttymis- ja palovaaran. Maalit, liuottimet tai niiden sytyttämästä kankaasta roihahti tulipaloja viime vuonna itsestään Suomessakin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suureltakin liekiltä voi välttyä helposti, jos öljyämiseen käytetyt työvälineet, esimerkiksi rätit ja trasselit, hävittää oikein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–Erityisesti pellava- ja tiikkiöljy ovat salakavalia. Niillä kostutetut trasselit, talouspaperit, rätit tai sahanpuru voivat syttyä palamaan itsekseen muutaman tunnin kuluttua. Tai ne voivat olla kuin aikapommi ja syttyä itsestään paljon myöhemmin, jopa useiden viikkojen kuluttua, kertoo Ifin vahingontorjunta-asiantuntija Jari Pekka Koskela.

Näin hävität rätit

Mikä tahansa öljyinen rätti tai trasseli on mahdollinen syttymislähde, jota on osattava käsitellä oikein, If mainitsee.

– Kaikenlaisia kemiallisia tuotteita käytettäessä on erittäin tärkeää lukea käyttöohjeet huolellisesti ja noudattaa turvallisuusohjeita tarkasti, Koskela painottaa.

Öljyiset rätit kannattaakin hävittää polttaen ulkona ja mahdollisimman kaukana palavista rakenteista. Rätin tai trasselin voi polttaa turvallisesti metallisessa astiassa. Hiiltyneet jäännökset on sammutettava lopuksi vedellä.

Toinen hävittämistapa on viedä öljyiset rätit ulos, ja antaa niiden kuivua hyvin. Sen jälkeen ne kastellaan huolellisesti vedellä ja pannaan lopuksi tulenkestävään, ilmatiiviiseen astiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla