
Näyttelijä ja laulaja Susanna Haaviston ruokasuosikki kautta aikojen on risotto, joka saa makunsa jokiravunpyrstöistä.
Jokirapurisotto
2 annosta
Pieni makea sipuli (ei keltasipuli)
loraus oliiviöljyä
2 dl risottoriisiä
2 palaa pakastepinaattia tai rasia tuoretta, ryöpättynä
1 yrttibuquet-liemikuutio (tai kasvisliemikuutio)
2 dl vettä
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
n. puolen sitruunan mehu
0,5 dl halpaa valkoviiniä, ei rutikuivaa
2 dl ruokakermaa tai soijakermaa
0,5 dl raastettua parmesaania
mustapippuria rouhittuna
1-2 tl kuivattua rakuunaa
1-2 tl curryä
puoli purkkia säilöttyjä jokiravun pyrstöjä
(loraus kuohuviiniä)
- Kuullota sipulisilppu kattilassa, varo ruskistamasta.
- Lisää riisi, sekoittele hetki. Lisää vesi ja lopsauta yrttikuutio joukkoon, sekoita. Anna kiehuskella hiljaisella tulella noin 5 minuuttia. Sekoita aina välillä.
- Lisää pinaattipalat, hämmennä. Lisää valkoviini, pyöräyttele kauhaa. Kun neste alkaa olla imeytynyt, lorauttele kermaa pieninä annoksina.
- Risottoa pitää pitää koko ajan ”hyvänä”, eli sekoitella ja olla vieressä. Lisää sitruunan kuori ja mehu, maista. Sekoita joukkoon parmesaaniraaste.
- Maista suola, mutta älä liioittele. Muista, että ravut puuttuvat vielä.
- Lisää curry ja rakuuna ja rouhi reippaasti mustaa pippuria joukkoon.
- Kun riisi on sopivan al denteä tai kohtalaisen kypsää, maun mukaan, ja koostumus löysähköä, lisää valutetut ravunpyrstöt hellästi joukkoon. Älä kuumenna, etteivät ne sitkisty.
- Anna lämmetä hetken kannen alla joko ilman lämpöä tai aivan minilämmöllä. Koristele runsaalla persiljasilpulla.
- Tarjoa risoton kanssa hyvää maalaisleipää paahdettuna, valkosipulivoilla sipaistuna ja persiljasilppuun kastettuna.