Suomen leipäkulttuuri on rikas. Jokaisella maakunnalla on omat, ihanat leipänsä.

  1. Ruisleipä Kymenlaakson tapaan
  2. Mureat ohrarieskat Pohjois-Suomen tyyliin
  3. Ryynirieska savolaisittain
  4. Setsuuri Varsinais-Suomesta
  5. Ohrainen hiivaleipä eli rievä Hämeestä

Suomen maakuntaleivät

  • Ahvenanmaa: mustaleipä
  • Satakunta: kuminalla maustettu reikäleipä, varilimppu
  • Uusimaa: hapan ruisreikäleipä, piimälimppu
  • Kanta-Häme: perunalimppu, rievä reikäleipänä
  • Pirkanmaa: rievä
  • Varsinais-Suomi: setsuuriPäijät-Häme: jälkiuunireikäleipä, hämäläinen näkkileipä, pippo
  • Keski-Suomi: hapanleipä, vesirieska, nosterieska
  • Kymenlaakso: ruislimppu, lehtokainen
  • Etelä-Karjala: hypitysrieska, potaatlepuska
  • Etelä-Savo: ryynirieskaPohjois-Karjala: ruisleipä
  • Pohjois-Savo: potaattirieska, ruisleipä
  • Etelä-Pohjanmaa: sekaviivaleipä reikäleipänä, naurisleipä
  • Ruotsalainen Pohjanmaa imelälimppu, verileipä
  • Keski-Pohjanmaa: sekahiivaleipä, maitorieska
  • Pohjois-Pohjanmaa: ohrarieska, oulunlimppu
  • Kainuu: nyrkkirieska
  • Lappi: rieska, ahkunleipä

    Lähde: Jaakko Kolmonen, 1993. Suomen maakuntaleivät, Patakolmonen Ky, Helsinki.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.