Suomen leipäkulttuuri on rikas. Jokaisella maakunnalla on omat, ihanat leipänsä.

  1. Ruisleipä Kymenlaakson tapaan
  2. Mureat ohrarieskat Pohjois-Suomen tyyliin
  3. Ryynirieska savolaisittain
  4. Setsuuri Varsinais-Suomesta
  5. Ohrainen hiivaleipä eli rievä Hämeestä

Suomen maakuntaleivät

  • Ahvenanmaa: mustaleipä
  • Satakunta: kuminalla maustettu reikäleipä, varilimppu
  • Uusimaa: hapan ruisreikäleipä, piimälimppu
  • Kanta-Häme: perunalimppu, rievä reikäleipänä
  • Pirkanmaa: rievä
  • Varsinais-Suomi: setsuuriPäijät-Häme: jälkiuunireikäleipä, hämäläinen näkkileipä, pippo
  • Keski-Suomi: hapanleipä, vesirieska, nosterieska
  • Kymenlaakso: ruislimppu, lehtokainen
  • Etelä-Karjala: hypitysrieska, potaatlepuska
  • Etelä-Savo: ryynirieskaPohjois-Karjala: ruisleipä
  • Pohjois-Savo: potaattirieska, ruisleipä
  • Etelä-Pohjanmaa: sekaviivaleipä reikäleipänä, naurisleipä
  • Ruotsalainen Pohjanmaa imelälimppu, verileipä
  • Keski-Pohjanmaa: sekahiivaleipä, maitorieska
  • Pohjois-Pohjanmaa: ohrarieska, oulunlimppu
  • Kainuu: nyrkkirieska
  • Lappi: rieska, ahkunleipä

    Lähde: Jaakko Kolmonen, 1993. Suomen maakuntaleivät, Patakolmonen Ky, Helsinki.