Kalamurekkeen voi tarjota myös burgerina tai pitataskussa.

Kalamureke

8 annosta

800 g perattua lohta
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
1 1/2 rkl korppujauhoja
3 tl piparjuuritahnaa
1/2 tl rouhittua valkopippuria
1 tl suolaa

  • Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Aseta uuniin uunipannu, jonka pohjalla on reilusti vettä.
  • Paloittele perattu ja nahaton lohi monitoimikoneen kulhoon. Lisää joukkoon kerma, munat, korppujauhot ja mausteet.
  • Soseuta tasaiseksi massaksi.
  • Lisää massa voideltuun uuni- tai silikonivuokaan ja peitä foliolla. Nosta vuoka vesihauteeseen kypsymään noin 50 minuutiksi eli kunnes mureke on hyytynyt.

Pita-leivät

8 kpl

2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
4-5 dl durumvehnäjauhoja

  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
  • Lisää suola, öljy ja vähitellen jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi. Kohota.
  • Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele palat pulliksi. Kauli pullat pyöreikdi kiekoiksi, anna kohota pellillä leivinpaperin päällä puolisen tuntia.
  • Paista 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia.

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander