Valtioneuvos Johannes Virolainen rakasti puita. Hänen puolisonsa Kyllikki rakasti ruusuja. Rakastetun parin perintö ja kädenjälki ihastuttavat vierailijoita Vironperällä. Kesän opastetut yleisökierrokset ovat alkaneet.

Alussa Vironperällä oli vain pieni torppa ja sauna. Ministeri ja valtiomies Johannes Virolainen näki 15 hehtaarin tontilla lapsuuden leikkipaikat ja mahdollisuuden rakentaa lehtomaisemaan unelmiensa talo.

Lohjalla sijaitsevan tontin halki meni pieni puro, samanlainen, jossa Johannes oli lapsuudessaan uinut. Paikka oli pakko ostaa. Se sai nimekseen Vironperä. koska lapsuuden Karjalassa poikien uintipaikka oli ollut samanniminen.

Onnellinen maanviljelijä

Kun Johannes ja Kyllikki Virolainen vihittiin vuonna 1981, Johannes oli hyvin onnellinen. Johannes Virolainen raivasi 1,5 hehtaaria jyrkälle harjulle, mutta jätti keskelle peltoa kolme tammea.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 
Lammen rannalla Kyllikki otti aurinkoa ja pulahti uimaan. Vanhat tuoksuvat keltapäiväliljat on siirretty puretun alkuperäistorpan nurkalta. Tulipunainen pioni töyhtöangervon kainalossa. Sininen sudenkorento saniaisen lehdellä. Sudenkorentoja lentelee lammen ympäristössä useita eri kokoisia ja -värisiä. Vironperän pionit ovat kaikki eri sävyisiä punaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silkkikukkia uima-altaalla

Nyt Vironperää isännöivät Erik ja Irene Stenros. Johannes Virolainen nukkui pois joulukuussa 2000, Kyllikki toukokuussa 2009.

Irene Stenros on kokopäivätoimisesti Vironperällä oppaana ja puutarhurina. Hän irtisanoutui Espoon kaupungin virasta viitisen vuotta sitten.

– Ajattelin, että olen ollut jo tarpeeksi työelämässä. Olisi sääli, jos kukaan ei hoitaisi Vironperän puutarhaa, Irene Stenros sanoo.

– Tämä puutarha on kunnioitus Johanneksen elämäntyölle. Haluan vaalia tätä paikkaa. Johannes rakasti koko tätä elämäntapaa.

Yllä vas: Irene Stenros poimii Vironperän sisäänkäynnin edessä jasmikkeita maljakkoon. Kyllikin huvimajaan katettiin kahvit, jotka juotiin ruusukupeista.
Huvimajan takana siperianpihtakuusi ja hevoskastanja. Nukkapähkämö on hopeanvärinen ja ihanan pehmeä. Kyllikki halusi Vironperälle useita kaarisiltoja. Tätä kaarisiltaa komistavat ruttojuuret.

Vierailulle Vironperään

Vierailuajat ryhmille 2012

touko - lokakuu (juhannuspäivän ja heinäkuun suljettu): maanantai, tiistai, lauantai klo 10.00, 11.00, 12.30 ja 13.30

Vierailuaika varattava etukäteen. Ryhmän minimikoko on 10 henkilöä.

Yleisökierroset 2012

Toukokuu: 12.5. ja 26.5.
Kesäkuu: 9.6. ja 30.6.
Heinäkuu: ei kierroksia
Elokuu: 4.8. ja 18.8.
Syyskuu: 1.9. ja 15.9.

Kierrokset alkavat aina klo 13.30

Varaukset

Lohjan Matkailupalvelukeskus

puh. 044 369 1309 tai tourist@lohja.fi.

Opastetun kierroksen hinta 10 e/hlö. Lapset (7-16 v) 5 e/hlö, alle kouluikäiset ilmaiseksi.

Irenen Vironperästä kertova blogi:

http://vironpera.blogspot.fi/

Päivitetty 6.6.2012. Julkaistu alun perin et-lehdessä 10/2009.


On se ihana katsella, kun taitaa ja jaksaa hoitaa ja vaalia pihaa! Se vaatii myös kasvien tuntemusta, sekä silmää nähdä mikä sopii minnekin istuttaa ja kasvattaa.
kaunista piha piiriä on kiva katsella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla