
Pikkutyttönä isoäiti tarjosi sunnuntaisin itsetehtyjä sultsinoita, nyt Ritva Ryttyläinen leipoo satoja piiraita viikottain pitopalveluyrittäjänä.
– Vatruskat saivat alkunsa uusien perunoiden aikaan, kun edellisen syksyn perunoille oli keksittävä käyttöä. Syntyi perunainen taikina, jonka sisään pyöräytettiin riisiä, Ritva kertoo.
Ritvan kahvilaan Männikölän Pirttiin pääsee niin autolla, kuin latua pitkin Bomban hotellilta. Neljän kilometrin hiihtoreissun kruunaa uunikuumat riisipiiraat, sultsinat, vatruskat ja rahkapiiraat.
Puuhaa riittää uunin äärellä koko vuoden. Matkailusesonkien välissä Ritva leipoo raaka-pakasteita, joita myydään eri puolilla Suomea kahviloissa ja lähikaupoissa. Tuoreina piirakoita voi tilata sadan kappaleen erissä ja laatikko tulee Itellan toimittamana kotiovelle.
Ritvan niksit saavat kotileipurinkin innostumaan. Vatruskoiden teko ei ole vaikeaa, kunhan muistaa muutaman vaiheen jauhoja pöllytellessä.
Vatruskaleipurin niksit
- Valitse perunoiksi jauhoisia perunoita.
- Survo perunat kuumina, muuten seos liisteröityy.
- Sekoita jäähtyneeseen massaan muna ja jauhot. Munan voi korvata nokareella laktoositonta kermaviiliä.
- Taputtele taikinakuoret käsin, se on helpompaa kuin kauliminen.
- Käytä apuna reilusti jauhoja.
- Rikotuista ohrasuurimoista tehty puuro on hyvä kotimainen täytevaihtoehto.
- Vatruskat ovat tulikuumina pehmeitä ja rikkoutuvat helposti. Jäädytä vatruskoita hetki pelillä, ennen kuin siirrät ne tarjolle.
Muna varmaan helpottaa käsittelyä, mutta aikoinaan Ilomantsin Runopirtillä vatruskataikinaan ei laitettu munaa. Vain muussattua perunaa, jauhoja ja suolaa.
Taikinasta taputeltiin soikeita kakkaroita, toiselle puoliskolle suolavedessä keitettyä riisiä, taitettiin toinen puoli päälle ja siistittiin teevadilla reuna. Syntyi puolikuun muotoisia leivonnaisia, jotka voideltiin heti kuumassa (300) uunissa paistamisen jälkeen voisulalla.
Ja a vot, kun olivat hyviä.