Perunamuusi saa lisämakua palsternakasta.

1 kg jauhoisia perunoita
200 g palsternakkaa
noin 3 dl nestettä, ­esim. ­keitinlientä tai ­täysmaitoa
½ sitruunaa
50 g voita
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa

  • Kuori ja lohko perunat ja kuutioi palsternakka. Keitä lohkot niukassa vedessä kypsiksi. Soseuta juurespalat perunasurvimella tai nopeasti sähkövatkaimella.
  • Kuumenna maito ja kaada se muusin. Voit käyttää nesteenä myös osittain tai kokonaan keitinlientä.
  • Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori. Lisää muusiin kuoriraaste ja 2 rkl sitruuna­mehua. Notkista muusi nokareella voita ja viimeistele maku hunajalla ja suolalla.
Vierailija

Juuresmuusi

Lainaus: Lainaus: Vanha hyvä ohje. Ei aina pelkkää perunaa! Annakatri Anna Katri, mitä meinaat antaa? Jos ei tulisi syötyä pottuja liikaa, kun niissä on niitä hiilareita paljon. http://www.nettiet.fi/teemat/ruoka/reseptit/art7884-Juuresmuusi.html Annakatri on löytänyt ruoka-osion ja sen ohjeet. Minä käytän usein puoliksi porkkanaa ja perunaa pottumuusiin.
Lue kommentti

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander