24 kpl ohuita broilerin rintaleikkeitä
Marinadi:1 sitruunan mehu1–2 rkl kuivattua rakuunaa7–8 valkosipulinkynttä2 dl öljyä

Marinoi liha. Pyyhi broilerinleikkeet talouspaperilla kuiviksi. Nuiji lihojen paksuimpia kohtia kevyesti, jotta leikkeistä tulee tasaisen paksuja. Jos käytät
broilerinfileitä, ne on ensin halkaistava.

Puserra sitruunan mehu kulhoon, lisää rakuuna ja anna maun irrota puolisen tuntia. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Sekoita silppu ja öljy sitruuna-
rakuunaliemeen.

Kääntele lihoja seoksessa niin, että ne maustuvat joka puolelta. Lado lihat kulhoon ja valuta loppu marinadi päälle. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna lihojen maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Ota lihat huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Kuumenna parila. Pyyhi broilerinfileistä marinadi pois ja pariloi fileitä noin 4 minuuttia kummaltakin
puolelta. Kun nostat fileet parilalle, älä enää siirtele niitä, vaan anna kypsymisrauha, jotta pinta saa kauniin raidoituksen. Kypsymisen alussa voit kyllä painaa lastalla fileitä parilaa vasten, jotta lihat ottavat joka kohdasta
kiinni alustaan.

Nosta kypsät fileet uunivuokaan. Asettele ne limittäin. Paina folio päälle, aivan lihojen pintaan kiinni. Näin fileet eivät kiehu uunissa, vaan jatkavat paistumista uunissa noin 125 asteen lämmössä. Anna lihojen olla uunissa puolesta tunnista tuntiin.

Voit myös pariloida fileet jo hyvissä ajoin, antaa fileiden jäähtyä ja panna ne noin tunniksi uuniin ennen tarjoilua. Kaada fileiden keskelle kastiketta
ja ripota päälle hienonnettua tuoretta rakuunaa, kun nostat ne tarjolle.

Huom! Vedä kertakäyttöhansikkaat käteesi, kun käsittelet broilerinlihaa.
Pane kaikki lihoihin koskeneet astiat, leikkuulaudat, kulhot, veitset ja sakset yms. pesuun heti käytön jälkeen.

Pääsiäisen pääherkkua, mämmiä, voi käyttää leipätaikinassakin.

Mämmileipäset

12 kpl

150 g mämmiä
1 ½–2 dl vehnäjauhoja
½ t leivinjauhetta
2 rkl rypsiöljyä
½ tl suolaa

  1. Sekoita mämmiin jauhot, joihin on lisätty leivinjauhe. Lisää joukkoon öljy ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.
  3. Jaa taikina 12:een osaan ja leivo palat noin 20 sentin pituisiksi tikuiksi.
  4. Paista leipäsiä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Katso yli 20 pääsiäisen reseptiä tästä.

Runebergin tortun tuntevat kaikki, mutta tiesitkö, että myös Mikael Agricolalla on oma nimikkoleivos? Puolukkainen leivos on herkullinen – näin teet sen itse.

Mikael Agricolan päivänä juhlitaan suomen kieltä. Päivää vietetään 9. huhtikuuta., Mikael Agricolan kuolinpäivänä. Agricolan päivää on juhlittu vuodesta 1960 ja vuodesta 1980 lähtien se on ollut myös liputuspäivä.

Suomen Pipliaseura on perinteisesti järjestänyt Agricolan päivän aikaan lukutaito-kampanjan, jonka tarkoitus on muistuttaa suomalaisia lukutaitotyön merkityksestä. Vuonna 2014 järjestetyssä kilpailussa bloggaaja Heidi Harjulan suunnittelema leivos valittiin Agricola-leivokseksi. Leivos muokattiin vuonna 2016 nykyiseen malliinsa Kakkugallerian Sami Granrothin kanssa. Leivoksen kauraisessa pohjassa ja puolukkaisessa täytteessä yhdistyvät perinteikkyys sekä nykyaikaisuus. 

Agricola-leivos muistuttaa niin lukutaitotyön merkityksestä kuin Mikael Agricolan Suomen kirjakielen hyväksi tekemästä työstä.  Agricola-leivoksia tarjoavat kahvilat julkaistaan vuosittain kampanjan sivuilla,  mutta leivoksen voi mainiosti tehdä myös itse!

Tänä vuonna Suomen Pipliaseuran kampanjassa kerätään varoja Itä-Afrikan lukutaito-ohjelmaan, jossa tulevien vuosien aikana 20 000 afrikkalaista naista saa lukutaidon. 

Agricola-leivos

10 kpl

Pohja

  • 200 g kaurakeksejä
  • 90 g voita

Puolukkamousse

  • 1 dl maitoa
  • 1 dl kermaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 3 kpl keltuaisia
  • 3 kpl liivatetta
  • 2,5 dl puolukkasurvosta
  • 2 dl kermavaahtoa

Puolukkakiille

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
  • 2,5 dl puolukkasurvosta
  • 2 kpl liivatetta

Tee näin

Pohja:

  1. Sulata voi.
  2. Jauha keksit muruksi esimerkiksi kauhalla tai tehosekoittimessa. Lisää sekaan voi. Painele muru kakkumuotin pohjalle.

Mousse:

  1. Laita liivate likoamaan kylmään veteen.
  2. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuumaa seosta vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada keltuaisseos takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti 82-asteiseksi, kunnes on vähän saostunut. Vältä seoksen keittämistä, muuten tulee siitä rakeinen.
  3. Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. Anna seoksen jäähtyä.
  4. Lisää seokseen puolukkasurvos.
  5. Vatkaa kerma pehmeäksi. Kääntele nuolijalla varovasti kermavaahto moussen joukkoon.
  6. Kaada mousse kakkuvuokaan ja anna asettua jääkaapissa muutama tunti.

Kiille:

  1. Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 20 minuutin ajan.
  2. Keitä vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä noin 50-asteiseksi.
  3. Lisää valutettu liivate ja varmista, että se liukenee lämpimään nesteeseen.
  4. Lisää puolukkasurvos. Kaada kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.
  5. Koristele punaherukoilla tai puolukoilla.