Espanjan Aurinkorannikko avautuu helposti automatkalla. Reitti kulkee maurien satulinnoista luonnonpuistoihin ja valkoisiin kyliin.

 1. Álora

  Famencon sydänmaille
  Áloran pikkukaupunki levittäytyy rinteelle Guadalhorcen jokilaaksossa vehnäpeltojen ja appelsiinitarhojen keskellä. Kukkulaa hallitsee maurilinna. Takapihoilla on aaseja, hevosia ja vuohia, kujilla juoksentelee kulkukoiria. Vanhat naiset lakaisevat talojensa edustoja. Miehet viettävät siestaa varjossa tarinoiden ja korttia pelaten.
  Siestan päätyttyä alkaa vilinä pääkadulla leipomoiden ja vihannespuotien luona. Álorassa on 13  000 asukasta.
  Aurinkolaakso, Valle del Sol, on taidemaalari Maija Tuurnan kolmikerroksinen ateljeekoti kylän alarinteessä. Suomalaisia taiteilijoita työskentelee siellä valoisissa tiloissa ympäri vuoden. Huoneita voi vuokrata.
  Áloran talous nojaa maanviljelyyn. Eniten tuotetaan trooppisia hedelmiä, oliiveja ja viinirypäleitä. Kyläläiset hallitsevat takorauta- ja korityöt sekä satuloiden valmistuksen. Flamencon sydänmailla tehdään myös kastanjetteja käsityönä.
  Läheisessä El Chorron solassa sijaitsee extreme-vaeltajia kiehtova,
  vaaralliseksi luokiteltu vaelluspolku El Caminito del Rey, katso kohta 6.
  Málagasta 40 km luoteeseen. Puolen tunnin juna- tai automatka.  www.costadelsol.net
  www.sun-valley-spain.com

 2. Playa de Cabopino

  Rannalle ja dyyneille
  Valkohiekkainen Playa de Cabopino sopii matkailijalle, joka etsii rauhallista ja luonnonkaunista rantaa palve-luineen. Liki puolitoista kilometriä metriä pitkää ja noin 40 metriä leveää Playa de Cabopinoa reunustavat mäntymetsät ja suojellut hiekkadyynit. Se on yksi harvoja Costa del Solin rakentamattomia ranta-alueita.
  Playa de Cabopino syvenee loivasti. Rannalta löytyvät vessat ja suihkut, vuokrattavat aurinkotuolit ja varjot sekä kesäisin uimavalvojat. Kaksi baaria terasseineen tarjoaa virvoitusta.
  Venesatama ravintoloineen on kuin Marbellan luksusveneparkki Puerto Banús ilman väkijoukkoja. Kesäisin venesatamasta pääsee delfiiniretkille. Sataman jälkeen hiekat jatkuvat kilometrejä itään.
  Rannan maamerkki on 1400-luvun lopulla rakennettu kulmikas tiilitorni, Torre de Ladrones eli Rosvojen torni. Se on rannikon korkein ja komein. Kolmikerroksinen torni oli osa koko rannikon mittaista puolustusjärjestelmää. Merirosvojen uhatessa vartijat sytyttivät tulet tornien huipuille.
  Playa de Cabopino on Marbellasta 12 km itään ja Fuengirolasta 14 km länteen. Bussi M-220 kulkee ohi kahdesti tunnissa.

 3. Sierra de Grazalema

  Autolla Valkoisiin kyliin
  Sierra de Grazaleman luonnonpuiston näkymät vaihtelevat valkoisista kylistä viljeltyihin jokilaaksoihin, jylhiin rotkoihin ja kalliohuippuihin. Vuorten rinteillä mutkitteleva tie yhdistää toisiinsa kymmenkunta valkoista kylää, pueblos blancos.
  Elämänmeno kylissä ei ole paljon muuttunut vuosisatojen kuluessa. Kylät kiertää autolla kartan kanssa päivässä, matkaa jyrkillä serpentiiniteillä kertyy 200–250 kilometriä.
  Rannikolta lähtiessä kannattaa aloittaa Esteponasta ja
  jatkaa Casaresiin. Sitä seuraavat Gaucin, Ubrique, El Bosque, Benamahoma ja Grazalema. Kylät mukulakivikatuineen
  painautuvat kauniiseen vuoristomaisemaan. Perinnekäsitöitä ovat lämpöiset villahuovat ja matot.
  Grazalemasta ajetaan äkkijyrkän Puerto de las Palomasin solan kautta Zahara de la Sierraan. Kansallis-monumentiksi nimetty Zahara rakennettiin kukkulan kylkeen 700-luvulla.
  Zaharasta ei ole enää pitkä ajomatka Rondaan, jonka näköalapaikoilla tuntee väkisinkin huimausta. Maurien perustama kaupunki sijaitsee korkean kallion laella, ja sen halkaisee sata metriä syvä rotko.

 4. Alhambra

  Paratiisi maan päällä
  Granada oli maurien viimeinen linnake Espanjassa 1400-luvun lopussa. Alhambran punainen linnoitus on maassa lähes 800 vuotta vallinneen arabikauden tärkein monumentti. Se on kiveen veistetty kuva islamilaisesta paratiisista maan päällä.
  Alhambra kohoaa La Sabika -kukkulalla sypressien ja jalavien keskellä, ja taustalla häämöttää lumihuippuinen Sierra Nevada. Muurien ympäröimällä alueella on useita palatseja ja puutarhoja.
  Muureissa on 13 tornia, joista parhaat näköalat tarjoaa Torre de la Vela. Linnan alapuolella avautuu Pikku-Marokoksi kutsuttu maurilaiskaupunginosa Albaycín, josta Granada sai alkunsa.
  Sokkeloisen Alhambran kauneus piilee taianomaisessa tilan, veden ja koristeluiden yhdistelmässä. Kaikkein pyhimpään, Nasrid-palatsiin, päästetään 300 ihmistä kerrallaan puolen tunnin välein.
  Ylimaallinen kauneus häikäisee sisäpihalta ja salista toiseen: taidokkaasti kaiverrettuja seinäornamentteja, setripuukattoja, hunajakennoholveja
  ja kalligrafiaa – kaikki Allahin ylistykseksi. Yhtä suuri elämys on linnoitusta vastapäätä sijaitseva Generalifen puutarha käytävineen, altaineen, suihkulähteineen ja muotoon leikattuine pensasaitoineen. Keski-
  ajan arabien kyky luoda kauneutta oli vailla vertaa.
  Avoinna maalis–lokakuussa klo 8.30–20, marras–helmikuussa 8.30–18. Päivälippu 14 €.   www.alhambratickets.com
  Bussi Málagasta Granadaan noin 14 €.
  www.lovegranada.com/transport/arrive

 5. Benalmádenan Kyyhkyspuisto

  Piknikille lasten kanssa
  Benalmádenan Parque de las Paloma eli Kyyhkyspuisto on upea 20 hehtaarin alue. Tekojärvessä uiskentelee karppeja, kilpikonnia ja joutsenia. Alueella elää vapaina riikinkukkoja, hanhia, kyyhkysiä ja kaneja, jotka syövät kädestä.
  Aitauksissa elelee vuoristovuohia, lampaita ja strutsin sukuisia emuja. Kaktuspuutarhassa piikittelee yli 450 lajia.
  Avoinna klo 9–22. Ilmainen sisäänpääsy.

 6. Garganta el Chorro

  Melkein kuin grand canyon
  Álorasta vähän toistakymmentä kilometriä ylös Guadalhorcen laaksoon sijaitsee Málagan järvialue, El Chorron pikkukylä ja kalkkikivirotko Garganta del Chorro. Sitä
  sanotaan Aurinkorannikon Grand Canyoniksi.
  Ammottava jokikuilu on 180 metriä syvä ja kapeimmillaan vain kymmenen metriä leveä. Se on kuuluisa vaarallisesta El Caminito del Rey -polustaan. Kun tekojärvet muodostava pato avattiin 1921, silloinen Espanjan kuningas Alfonso XIII käveli hyllypolkua, joka kulkee kallioseinämällä sata metriä rotkon yläpuolella.
  El Chorro on talvisaikaan suosittu kalliokiipeilykohde. Siellä on 650 luetteloitua reittiä. Kesäaikaankin mäntymetsien reunustamien järvien rannoilta on helppo löytää rauhallinen paikka piknikille, auringonottoon ja uintiin.
  Juna Málagasta El Chorroon, meno-paluu 9,60 €. Majoitus alkaen 8 €.

 7. Benalmádena Pueblo

  Kolumbuksen kunniaksi
  Pitsilinna Castillo de Colomares Benalmádena Pueblon kirkon alapuolella valmistui 1994 Kolumbuksen löytöretkien kunniaksi. Kolme miestä rakensi erilaisia arkkitehtonisia tyylejä edustavaa linnaa seitsemän vuotta.
  Avoinna talvella klo 10–14 ja 16–18, kesällä 10–14 ja 17–21. Sisäänpääsy 2 €.

 8. El Torcal de Antequera

  Kauriita ja korppikotkia
  El Torcalin luonnonpuisto sijaitsee vuoristossa 1 300 metrin korkeudessa. Yksi Euroopan vaikuttavimmista karstikalliomaisemista on rauhan ja hiljaisuuden valta-kunta. Eriskummalliset kalkkikivimuodostelmat ovat syntyneet eroosion, veden, jään ja tuulen yhteisvaikutuksesta.
  El Torcaliin kannattaa ajaa vanhaa tietä Villanueva de la Concep-cionin kylän kautta. Tie nousee 1 100 metriin, ja sen päätepisteessä on parkkipaikka, esittelykeskus, ravintola ja pieni museo. Aluetta kiertää kolme eri pituista kävelyreittiä: puolentoista kilometrin pituinen vihreä, 2,5 kilometrin mittainen keltainen ja 4,5 kilometrin punainen.
  Luonnonpuistossa elää villejä vuorikauriita. Siellä kasvaa kanervaa, seljaa, karhunvatukkaa, murattia, liljoja, punaisia pioneja, villiruusupuita ja orkideoita. Jos on onnekas, taivaalla voi nähdä vuorten valtiaan: hanhikorppikotkan siipiväli voi olla jopa 2,7 metriä.
  Málagasta 32 km pohjoiseen ja Antequerasta 10 km etelään.

 9. Arroyo de la Miel

  Köysiradalla huipulle
  Calamorro-vuoren huippu yltää liki 800 metriin, ja se on mahtava näköalapaikka. Kirkkaalla ilmalla näkee Marokon rannikolle ja Gibraltarille sekä lumipeitteiseen Sierra Nevadan vuoristoon asti. Telecabina-köysiradan lähtöasema on Benalmádenan Arroyo de la Mielissä, Tivoli Worldin vieressä, 400 metriä metroasemalta.
  Köysirata kuljettaa klo 11–17. Edestakainen matka noin 13 €.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla