Espanjan Aurinkorannikko avautuu helposti automatkalla. Reitti kulkee maurien satulinnoista luonnonpuistoihin ja valkoisiin kyliin.

 1. Álora

  Famencon sydänmaille
  Áloran pikkukaupunki levittäytyy rinteelle Guadalhorcen jokilaaksossa vehnäpeltojen ja appelsiinitarhojen keskellä. Kukkulaa hallitsee maurilinna. Takapihoilla on aaseja, hevosia ja vuohia, kujilla juoksentelee kulkukoiria. Vanhat naiset lakaisevat talojensa edustoja. Miehet viettävät siestaa varjossa tarinoiden ja korttia pelaten.
  Siestan päätyttyä alkaa vilinä pääkadulla leipomoiden ja vihannespuotien luona. Álorassa on 13  000 asukasta.
  Aurinkolaakso, Valle del Sol, on taidemaalari Maija Tuurnan kolmikerroksinen ateljeekoti kylän alarinteessä. Suomalaisia taiteilijoita työskentelee siellä valoisissa tiloissa ympäri vuoden. Huoneita voi vuokrata.
  Áloran talous nojaa maanviljelyyn. Eniten tuotetaan trooppisia hedelmiä, oliiveja ja viinirypäleitä. Kyläläiset hallitsevat takorauta- ja korityöt sekä satuloiden valmistuksen. Flamencon sydänmailla tehdään myös kastanjetteja käsityönä.
  Läheisessä El Chorron solassa sijaitsee extreme-vaeltajia kiehtova,
  vaaralliseksi luokiteltu vaelluspolku El Caminito del Rey, katso kohta 6.
  Málagasta 40 km luoteeseen. Puolen tunnin juna- tai automatka.  www.costadelsol.net
  www.sun-valley-spain.com

 2. Playa de Cabopino

  Rannalle ja dyyneille
  Valkohiekkainen Playa de Cabopino sopii matkailijalle, joka etsii rauhallista ja luonnonkaunista rantaa palve-luineen. Liki puolitoista kilometriä metriä pitkää ja noin 40 metriä leveää Playa de Cabopinoa reunustavat mäntymetsät ja suojellut hiekkadyynit. Se on yksi harvoja Costa del Solin rakentamattomia ranta-alueita.
  Playa de Cabopino syvenee loivasti. Rannalta löytyvät vessat ja suihkut, vuokrattavat aurinkotuolit ja varjot sekä kesäisin uimavalvojat. Kaksi baaria terasseineen tarjoaa virvoitusta.
  Venesatama ravintoloineen on kuin Marbellan luksusveneparkki Puerto Banús ilman väkijoukkoja. Kesäisin venesatamasta pääsee delfiiniretkille. Sataman jälkeen hiekat jatkuvat kilometrejä itään.
  Rannan maamerkki on 1400-luvun lopulla rakennettu kulmikas tiilitorni, Torre de Ladrones eli Rosvojen torni. Se on rannikon korkein ja komein. Kolmikerroksinen torni oli osa koko rannikon mittaista puolustusjärjestelmää. Merirosvojen uhatessa vartijat sytyttivät tulet tornien huipuille.
  Playa de Cabopino on Marbellasta 12 km itään ja Fuengirolasta 14 km länteen. Bussi M-220 kulkee ohi kahdesti tunnissa.

 3. Sierra de Grazalema

  Autolla Valkoisiin kyliin
  Sierra de Grazaleman luonnonpuiston näkymät vaihtelevat valkoisista kylistä viljeltyihin jokilaaksoihin, jylhiin rotkoihin ja kalliohuippuihin. Vuorten rinteillä mutkitteleva tie yhdistää toisiinsa kymmenkunta valkoista kylää, pueblos blancos.
  Elämänmeno kylissä ei ole paljon muuttunut vuosisatojen kuluessa. Kylät kiertää autolla kartan kanssa päivässä, matkaa jyrkillä serpentiiniteillä kertyy 200–250 kilometriä.
  Rannikolta lähtiessä kannattaa aloittaa Esteponasta ja
  jatkaa Casaresiin. Sitä seuraavat Gaucin, Ubrique, El Bosque, Benamahoma ja Grazalema. Kylät mukulakivikatuineen
  painautuvat kauniiseen vuoristomaisemaan. Perinnekäsitöitä ovat lämpöiset villahuovat ja matot.
  Grazalemasta ajetaan äkkijyrkän Puerto de las Palomasin solan kautta Zahara de la Sierraan. Kansallis-monumentiksi nimetty Zahara rakennettiin kukkulan kylkeen 700-luvulla.
  Zaharasta ei ole enää pitkä ajomatka Rondaan, jonka näköalapaikoilla tuntee väkisinkin huimausta. Maurien perustama kaupunki sijaitsee korkean kallion laella, ja sen halkaisee sata metriä syvä rotko.

 4. Alhambra

  Paratiisi maan päällä
  Granada oli maurien viimeinen linnake Espanjassa 1400-luvun lopussa. Alhambran punainen linnoitus on maassa lähes 800 vuotta vallinneen arabikauden tärkein monumentti. Se on kiveen veistetty kuva islamilaisesta paratiisista maan päällä.
  Alhambra kohoaa La Sabika -kukkulalla sypressien ja jalavien keskellä, ja taustalla häämöttää lumihuippuinen Sierra Nevada. Muurien ympäröimällä alueella on useita palatseja ja puutarhoja.
  Muureissa on 13 tornia, joista parhaat näköalat tarjoaa Torre de la Vela. Linnan alapuolella avautuu Pikku-Marokoksi kutsuttu maurilaiskaupunginosa Albaycín, josta Granada sai alkunsa.
  Sokkeloisen Alhambran kauneus piilee taianomaisessa tilan, veden ja koristeluiden yhdistelmässä. Kaikkein pyhimpään, Nasrid-palatsiin, päästetään 300 ihmistä kerrallaan puolen tunnin välein.
  Ylimaallinen kauneus häikäisee sisäpihalta ja salista toiseen: taidokkaasti kaiverrettuja seinäornamentteja, setripuukattoja, hunajakennoholveja
  ja kalligrafiaa – kaikki Allahin ylistykseksi. Yhtä suuri elämys on linnoitusta vastapäätä sijaitseva Generalifen puutarha käytävineen, altaineen, suihkulähteineen ja muotoon leikattuine pensasaitoineen. Keski-
  ajan arabien kyky luoda kauneutta oli vailla vertaa.
  Avoinna maalis–lokakuussa klo 8.30–20, marras–helmikuussa 8.30–18. Päivälippu 14 €.   www.alhambratickets.com
  Bussi Málagasta Granadaan noin 14 €.
  www.lovegranada.com/transport/arrive

 5. Benalmádenan Kyyhkyspuisto

  Piknikille lasten kanssa
  Benalmádenan Parque de las Paloma eli Kyyhkyspuisto on upea 20 hehtaarin alue. Tekojärvessä uiskentelee karppeja, kilpikonnia ja joutsenia. Alueella elää vapaina riikinkukkoja, hanhia, kyyhkysiä ja kaneja, jotka syövät kädestä.
  Aitauksissa elelee vuoristovuohia, lampaita ja strutsin sukuisia emuja. Kaktuspuutarhassa piikittelee yli 450 lajia.
  Avoinna klo 9–22. Ilmainen sisäänpääsy.

 6. Garganta el Chorro

  Melkein kuin grand canyon
  Álorasta vähän toistakymmentä kilometriä ylös Guadalhorcen laaksoon sijaitsee Málagan järvialue, El Chorron pikkukylä ja kalkkikivirotko Garganta del Chorro. Sitä
  sanotaan Aurinkorannikon Grand Canyoniksi.
  Ammottava jokikuilu on 180 metriä syvä ja kapeimmillaan vain kymmenen metriä leveä. Se on kuuluisa vaarallisesta El Caminito del Rey -polustaan. Kun tekojärvet muodostava pato avattiin 1921, silloinen Espanjan kuningas Alfonso XIII käveli hyllypolkua, joka kulkee kallioseinämällä sata metriä rotkon yläpuolella.
  El Chorro on talvisaikaan suosittu kalliokiipeilykohde. Siellä on 650 luetteloitua reittiä. Kesäaikaankin mäntymetsien reunustamien järvien rannoilta on helppo löytää rauhallinen paikka piknikille, auringonottoon ja uintiin.
  Juna Málagasta El Chorroon, meno-paluu 9,60 €. Majoitus alkaen 8 €.

 7. Benalmádena Pueblo

  Kolumbuksen kunniaksi
  Pitsilinna Castillo de Colomares Benalmádena Pueblon kirkon alapuolella valmistui 1994 Kolumbuksen löytöretkien kunniaksi. Kolme miestä rakensi erilaisia arkkitehtonisia tyylejä edustavaa linnaa seitsemän vuotta.
  Avoinna talvella klo 10–14 ja 16–18, kesällä 10–14 ja 17–21. Sisäänpääsy 2 €.

 8. El Torcal de Antequera

  Kauriita ja korppikotkia
  El Torcalin luonnonpuisto sijaitsee vuoristossa 1 300 metrin korkeudessa. Yksi Euroopan vaikuttavimmista karstikalliomaisemista on rauhan ja hiljaisuuden valta-kunta. Eriskummalliset kalkkikivimuodostelmat ovat syntyneet eroosion, veden, jään ja tuulen yhteisvaikutuksesta.
  El Torcaliin kannattaa ajaa vanhaa tietä Villanueva de la Concep-cionin kylän kautta. Tie nousee 1 100 metriin, ja sen päätepisteessä on parkkipaikka, esittelykeskus, ravintola ja pieni museo. Aluetta kiertää kolme eri pituista kävelyreittiä: puolentoista kilometrin pituinen vihreä, 2,5 kilometrin mittainen keltainen ja 4,5 kilometrin punainen.
  Luonnonpuistossa elää villejä vuorikauriita. Siellä kasvaa kanervaa, seljaa, karhunvatukkaa, murattia, liljoja, punaisia pioneja, villiruusupuita ja orkideoita. Jos on onnekas, taivaalla voi nähdä vuorten valtiaan: hanhikorppikotkan siipiväli voi olla jopa 2,7 metriä.
  Málagasta 32 km pohjoiseen ja Antequerasta 10 km etelään.

 9. Arroyo de la Miel

  Köysiradalla huipulle
  Calamorro-vuoren huippu yltää liki 800 metriin, ja se on mahtava näköalapaikka. Kirkkaalla ilmalla näkee Marokon rannikolle ja Gibraltarille sekä lumipeitteiseen Sierra Nevadan vuoristoon asti. Telecabina-köysiradan lähtöasema on Benalmádenan Arroyo de la Mielissä, Tivoli Worldin vieressä, 400 metriä metroasemalta.
  Köysirata kuljettaa klo 11–17. Edestakainen matka noin 13 €.

Turun saaristossa tuntuu kuin olisi ulkomailla. Kylät ovat kauniita, ihmiset rentoja ja lossit tunnelmallisia. Poimimme kuusi vinkkiä saariston seudulla matkaavalle.

1. Paljasjalkapolku

Paljasjalkapolun alku on hotelli Nestorin ja ravintola Back Pocketin pihalla.
Paljasjalkapolun alku on hotelli Nestorin ja ravintola Back Pocketin pihalla.

Puinen kaari on kuin portti toiseen maailmaan keskellä metsää. Sammal kutittaa jalkapohjia ja valo karkeloi puiden latvoissa. Maassa on peilejä, joista heijastuu pilvien liike taivaalla.

Kyseessä on joka vuosi uudelleen rakennettava ympäristötaideteos Paljasjalkapolku, johon osallistuu kymmenen vaihtuvaa taiteilijaa. Kukin taiteilija pystyttää oman teoksensa jonnekin kilometrin mittaisen polun varrelle. Kokonaisuus on puhutteleva.

Teosta on ollut kokoamassa saaristosta kotoisin olevia tai siellä lomailevia taiteilijoita, mutta myös ulkomaalaisia tekijöitä. Tänä vuonna osa taiteilijoista tulee Yhdysvalloista ja Alankomaista. Näyttelyn nimi on Jälkiä.

Paljasjalkapolun nimi on symbolinen. Kun kulkee paljain jaloin, luonto tulee iholle. Polkua suunnitelleet taiteilijat toivovat kulkijan nauttivan kaikin aistein saariston luonnosta ja taiteesta.

Paljasjalkapolku lähtee Hotelli Nestorilta, jota pitää polkua perustamassa ollut kuvataiteilija Pia Rousku. Hotellin yhteydessä toimii erinomainen ravintola Back Pocket.

 • Polku lähtee hotelli Nestorin pihasta, Österretaisintie 45, Korppoo.
 • barfotastigen.com

2. Seilin saari

Seilin puukirkon katossa roikkuu saaristossa tyypillinen pienoislaiva.
Seilin puukirkon katossa roikkuu saaristossa tyypillinen pienoislaiva.

Harvalla paikalla on yhtä karmiva historia kuin Seilin saarella.

1600-luvulta alkaen sinne eristettiin spitaaliset ja vuodesta 1785 alkaen mielisairaat. Saarenmielisairaala suljettiin vasta 1962.

Suurin osa hoitoon lähetetyistä oli naisia. Nykytiedon valossa oikeasti sairaita oli vähän: Seiliin joutuneet naiset eivät vain sopineet aikansa naisrooliin.

Saarelta ei päässyt pois. Tarinan mukaan spitaaliset joutuivat tuomaan tullessaan oman arkkunsa laudat.

Seilin saari on tullut tunnetuksi myös Jenni Vartiaisen Seili-nimisestä laulusta ja Katja Kallion kirjasta Yön kantaja.

Nyt vanha mielisairaala on Saaristomeren tutkimuskeskuksen hallussa.

Seilin puukirkko toimii nykyään museona. Sairaille ja terveille oli kirkossa oma puoli. Museokirkko on avoinna 16.6.-17.8. joka päivä kello 12.30-14.30.

Historian havinan lisäksi Seilin saarella viehättää kaunis luonto.

Saarella on kesäkahvila. Majoittua voi vaikkapa 1800-luvun leipomossa tai Carl Ludvig Engelin piirtämässä hirsitalossa.

 • Yhteysalus Turusta, lähtö päivittäin kello 10, matka-aika 2 tuntia. Yhteysalus Nauvosta kello 16, matka-aika 30 minuuttia. Varaa matka ja majoitus: 040777 3668.
 • vitharun.fi, visitseili.fi

3. Kustavin savipaja

Kustavin Savipajassa vaalitaan perinteitä ja luodaan uutta. Toimitusjohtaja Pia Metsävainio sanoo saaristolaisuuden näkyvän tuotteissa.
Kustavin Savipajassa vaalitaan perinteitä ja luodaan uutta. Toimitusjohtaja Pia Metsävainio sanoo saaristolaisuuden näkyvän tuotteissa.

Majakanmuotoisia lyhtyjä, veneen mallisia tarjoiluastioita. Kustavin Savipajassa on valmistettu keramiikkaa 41 vuotta.

Perheyritystä johtavat sisarukset Essi Vuontisjärvi ja Pia Metsävainio haluavat vaalia käsityöläisyyttä, joka on aina ollut saaristossa tärkeää.

Savipajan ympärille on kasvanut käsityökylä. Seppä takoo rautaa pajassaan, hopeaseppä valmistaa uniikkeja koruja. Paratiisipajasta voi ostaa sisustusesineitä ja hyvän tuoksuisia pesuaineita sekä kynttilöitä.

Tekstiilipajan pihapiirissä on lampaita ja kaniineja sekä kahvila, josta saa saariston parhaat munkit. Myynnissä on myös kauniita keittiöpyyhkeitä ja kukkaroita.

4. Ravintola Köpmans

Köpmans on melko tuore tulokas Nauvon ravintolatarjonnassa. Kauniissa ravintolassa saa herkutella yllättävillä annoksilla.
Köpmans on melko tuore tulokas Nauvon ravintolatarjonnassa. Kauniissa ravintolassa saa herkutella yllättävillä annoksilla.

Saariston ravintoloiden joukossa on uusi tulokas: Köpmans. Sen ruokalista on kekseliäs.

Kannattaa tilata esimerkiksi saaristolaisleipään tehty 18 euron hauki- tai karitsaburger ja pannukakku, joka tarjoillaan savusärkimoussen ja kuuluisan nauvolaisen Piipanojan kylmäsavustamon lohen kera, 10 euroa.

Riitta ja Henri Talvitien perustama ravintola hyödyntää paikallisia raaka-aineita. Juomalistalta löytyy pienpanimojen oluita, saaristossa tehtyä omenamehua ja vastajauhettua erikoiskahvia.

Ravintolan omat leipurit taikovat kahvihetkiin tuoreet munkit ja herkulliset kakut. Tyrnijuustokakku on asiakkaiden suursuosikki, mutta sitä on tarjolla vain harvoina ja valittuina päivinä.

Ravintola sijaitsee kauniissa, avarassa hirsitalossa. Talon vieressä on salatulta tuntuva puutarha: valo siivilöityy luumu- ja omenapuun lehtien lomasta puupöytiin ja kirjavin värein maalattuihin tuoleihin.

Puutarhan laidalla on hiekkalaatikko perheen pienimmille. Kesäiltoina pihassa soittaa usein trubaduuri ja joskus puiden katveessa lausutaan runoja.

 • Rantapolku 3, Nauvo. Varaa pöytä tai yösija 0406434430. kopmans.fi

5. Houtskari

Björn Skaag ei aio muualle kotikylästään Hyppeisistä. Saaristossa asuu ihmisiä ympäri vuoden, mutta väestö ikääntyy.
Björn Skaag ei aio muualle kotikylästään Hyppeisistä. Saaristossa asuu ihmisiä ympäri vuoden, mutta väestö ikääntyy.

Houtskari on saariston ytimessä. Kunta koostuu 700 saaresta. Päätien varteenkin mahtuu kaksi pientä lossia, jotka kulkevat tarvittaessa.

Houtskarin kirkonkylä Näsby on sievä kuin postikortti. Kylässä sijaitsee saariston mennyttä elämäntapaa esittelevä saaristolaismuseo, joka koostuu kymmenestä eri rakennuksesta.

Vaikka elämäntapa on muuttunut, saarissa on yhä ympärivuotista asutusta. Paras tapa tutustua Houtskariin on vuokrata pyörä ja polkaista Näsbystä idylliseen Hyppeisten kylään.

Pyöräillessä luonnosta voi nauttia kaikin aistein. Tie kulkee maalaismaiseman halki, ja meri pilkahtelee lähellä. Pienillä teillä ei juuri ole liikennettä.

Hyppeisissä omenapuut notkuvat puutalojen pihassa ja venevajat reunustavat rantaviivaa. Hieman ennen kylää on Borgbergin näköalatorni, josta katse kantaa hyvällä säällä Ahvenanmaalle saakka .

 • Houtskarin saaristomuseo, Pyhän Andreaksen tie 10, Näsby. 
 • Pyöriä vuokrataan Näsbyn vierasvenesatamassa, Näsbyntie 190, ja Saariston Lomakeskus Mossalassa. 4 tuntia 10 e, 8 tuntia 20 e. saaristonlomakeskus.fi

Vierailemisen arvoinen on myös Kasberget eli Kaasivuori, joka on Turun saariston korkein kohta. Kaasivuorelta voi nähdä Turun ja Naantalin rannoille saakka.
Vierailemisen arvoinen on myös Kasberget eli Kaasivuori, joka on Turun saariston korkein kohta. Kaasivuorelta voi nähdä Turun ja Naantalin rannoille saakka.

Sisäpiirin vinkit

Niclas Gestranius, Paraisten kaupungin matkailupäällikkö:

"Olen syntynyt Paraisilla, ja asun Nauvossa. Olen työskennellyt matkailun parissa 20 vuotta. Rakastan saaristoa, meri rauhoittaa ihmisen.

Turun saaristo on täynnä kätkettyjä helmiä. Nauvon kirkonkylästä pienen lossimatkan päässä on Högsarin saari. Pienellä, luonnontilassa olevalla saarella törmää lähes aina valkohäntäpeuroihin. Högsarin paras näköalapaikka on Smörasken.

Suoramyynnin perinne elää, ja ihmisiin luotetaan. Tilamyymälöissä tuotteet ovat esillä ja asiakkaat jättävät maksun lippaaseen.

Nauvon Norrstrandin tieltä löytyy kolme suoramyyntitilaa, joista saa kauden vihanneksia, itse tehtyä jäätelöä, makkaraa ja leipää. Isakssonilta Houtskarista ja Korppoosta voi ostaa vihanneksia.

Suosittelen saariston ravintoloita. Nauvon Hanko Sushista saa sushia mukaan ja Iniön Bruddalsvikenistä thaimaalaiskokin valmistamia ruokia. Parasta kalaa ja muuta lähiruokaa saa Korppoon Back Pocket -ravintolasta.

Kaikista saariston kylistä löytyy uimaranta. Suosikkini on Iniön Jumon kylän ranta. Se on syrjässä päätieltä ja siksi rauhallinen. Ilta-auringossa hiljaisuus on rikkumaton. Ääntä pitävät vain lähiseudun lampaat."

 • parainen.fi

Hyvä tietää

Saariston rengastiellä on kahdeksan lauttaa ja lossia. Lautat ovat maksuttomia lukuun ottamatta Iniön ja Houtskarin välistä lauttaa.

Majoittua voi mökkikylissä, leirintäalueella ja peti & puuro -majoituksessa, hinta alkaen 45 e/yö. Nauvossa on hotelli.

Jos tarvitset majoituksen juhannuksesta elokuun puoliväliin, tee varaus hyvissä ajoin. Yhteysaluksilla kannattaa varautua jonoihin.

Saariston punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Harkitse puutiaisaivokuumerokotusta, ja ota matkalle mukaan punkkipihdit.

 • finnferries.fi
 • saaristo.org

Pääkaupungin kesä on täynnä mielenkiintoisia tapahtumia, joissa viihtyvät niin ulkopaikkakuntalaiset kuin paikallisetkin. Valitsetko pienpanimotapahtuman, kamarimusiikkifestarit vai silakkamarkkinat?

Teurastamon Herkkumarkkinat 9.6.

Kalasataman kupeessa oleva entinen teurastuslaitos kuhisee uutta kaupunki- ja ruokakulttuurioa. Herkkumarkkinoilla yhdistyvät markkinahumu ja puutarhasta nautiskelu. Voit valita Teurastamon ravintoloiden valmistelemista annoksista mieleisesi ja grillata sen itse grillimestarien opastuksella. 

Teurastamon alueella tapahtuu koko kesän. 12.6. Teurastamolla järjestetään Helsinki-päivän lounas-jazzit, 16.6. alueella vietetään Lasten lomapäivä -tapahtumaa.

Suomenlinnan kesäteatteri: Yksi lensi yli käenpesän 4.6.–1.9.

Suomenlinnassa nähdään jälleen klassikkonäytelmä. Näytelmän on ohjannut Juha Kukkonen ja pääosia näyttelevät Robin Svartström sekä Minna Suuronen.

Radio Aallon Helsinki-päivän konsertti 12.6.

Kahdeksan artistia ja bändiä valloittavat Kaisaniemen puiston ilmaiskonsertissa. Lavalla nähdään mm. Juha Tapio, J. Karjalainen, Cheek ja Sanni.

Sulasolin yhteislaulutilaisuudet Soutustadionilla 11.6.–27.8.

Suomen Laulajain ja Soittajain Liiton Helsingin piirin järjestämissä yhteislaulutilaisuuksissa raikaa joka kesämaanantai Soutustadionilla. Tule yksin tai yhdessä kaverin kanssa. 

Taste of Helsinki 14.–17.6.

Fine dining -ruokaa Töölönlahdella. Taste of Helsingissä voi tutustua huippuravintoloiden maisteluannoksiin telttakylässä keskellä kaupunkia. Tänä vuonna mukana on yhdeksän ravintolaa, muun muassa Olo, Nolla, Ragu ja tukholmalainen Esperanto.

Seurasaaren juhannusvalkeat 22.6.

Maaseudun juhannuksen romantiikkaa voi kokea pääkaupungissakin. Sota-ajan sävelet, kansantanssit ja kokot luovat tunnelmaa juhannusyöhön. Seurasaaren juhannusvalkeat on järjestetty jo vuodesta 1954.

Stadin juhannus 21.6.–23.6.

Kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma on myyty loppuun aiempina vuosina jo ennakkoon. Tänä kesänä tapahtuma alkaa torstain avajaiskonsertilla, jossa esiintyvät Olavi Uusivirta sekä PASA. Päätapahtuma kattaa koko saaren, ja lisää esiintyjiä nähdään juhannusaattona ja juhannuspäivänä.

Helsinki Pride 25.6.–1.7.

Suomen suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma tulvii ohjelmaa: tapahtumia on viikon aikana yli 80. Viikko huipentuu perinteiseen lauantain Pride-kulkueeseen.

Helsinki Chamber Music Festival 4.–7.7.

Uusi kansainvälinen kamarimusiikkifestivaali järjestetään Torikortteleiden, Senaatintorin ja koko vanhan Helsingin ympäristössä.

Helsinki Cup 9.–14.7.

Euroopan suurimpiin juniorijalkapalloturnauksiin lukeutuva Helsinki Cup tuo satoja joukkueita pääkaupungin kentille. 

Ylioppilasteatteri: Nomadia –vaelluslaulu 11.7.–19.8.

Helsingin Ylioppilasteatterin kesäteatteri nähdään jälleen Mustikkamaan ihanassa ympäristössä. 

Suuret Oluet - Pienet Panimot 24.–28.7.

Suomen kattavin olut- ja pienpanimotapahtuma järjestetään jälleen Rautatientorilla. Tutustu pohjoismaisiin pienpanimoihin, siemaile olutta, siidereitä ja sahtia ja osallistu olutvisaan. Tarjolla myös ruokaa ja ohjelmaa. 

Lasten Festarit 4.8.

Perheen pienimmille suunnatut festarit järjestetään Töölönlahdella, Oopperatalon takana Hesperian puistossa. Tapahtumassa on koettavaa koko perheelle: musiikkia, työpajoja, jättitrampoliini ja muuta hauskaa.

Etno-Espa 6.–16.8.

Nykykansanmusiikin ilmaiskonserttisarja nähdään Esplanadin lavalla elokuussa.

Art goes Kapakka 16.–25.8.

Laadukas ja kiinnostava taide, ravintolakulttuuri ja yleisö kohtaavat kymmenen päivää ja yötä kestävässä Art goes Kapakassa. Yli 300 tapahtuman joukosta jokainen löytänee jotakin.

Helsingin juhlaviikot 17.8.–2.9.

Kahden viikon festivaali on musiikin, kuvataiteen ja teatterin juhlaa. Koe esimerkiksi Huvila-teltan tunnelmalliset konsertit. Taiteiden yönä 24.8. koko kaupunki on täynnä tapahtumia.

Helsinki Design Week 6.–16.9.

Muodin, designin ja arkkitehtuurin ystäville on luvassa ohjelmaa peräti 11 päiväksi. 

Stadin silakkamarkkinat 7.–13.10.

Vuodesta 1743 järjestetyt markkinat olivat pitkään tärkeä ruuanhakutapahtuma. Nykyään silakkamarkkinoilla saaristolaisperinne yhdistyy moderniin ruokakulttuuriin.

Valokarnevaali 11.–21.10.

Kirkkaasti valaistu Linnanmäen huvipuisto on syksyn pimeydessä uljas näky. Valokarnevaaleilla pääsee värivalojen loisteessa testaamaan, miltä vuoristorata-ajelu tuntuu pikkupakkasessa. Kuukautta aiemmin Linnanmäellä järjestetään iik!week (5.–16.9.), kauhuteemaviikko.

Jäikö jokin tapahtuma mainitsematta? Kerro siitä kommenteissa!

 

hesalainen

Ruokaa, musiikkia ja taidetta: Helsingin kiinnostavimmat kesätapahtumat 2018

Jutussa on jätetty liian pienelle huomiolle Helsingin kaunis saaristo. Ainoa, ohimennen mainittu saari, on Vallisaari. Kyseinen viime vuonna avattu entinen sotilassaari on todella tutustuminen arvoinen. Mutta mihin on unohtui ehdoton "must" paikka Suomenlinna? Muita saaria, joille on hyvät kulkuyhteydet ovat : Pihlajasaari. jossa voi viettää päivän uiden, aurinkoa ottaen tai mennä piknikille. Saarelta löytyy ravintola ja rantakioskissa myydään suussasulavia munkkeja! Mustasaari ja hevossaari,...
Lue kommentti