Adrianmeri ympäröi italialaistyylistä Rovinjin vanhaakaupunkia.
Adrianmeri ympäröi italialaistyylistä Rovinjin vanhaakaupunkia.

Istrian niemimaalla syödään, juodaan ja uidaan hyvin. Lennä suoraan Pulaan ja vuokraa vaikka auto, jolla pääset monen henkeäsalpaavan nähtävyyden äärelle.

 

Kaskaat sirittävät lämpimässä auringonpaisteessa. Kirkas sininen meri välkehtii vieressä. Kuiva havumetsä ­tarjoaa varjoista suojaa. ­Pitkän automatkan jälkeen olen päässyt perille Istrian niemimaan kauneimpaan rannikkokaupunkiin, Rovinjiin.

Majapaikkani sijaitsee Borikissa, ­kolmisen kilometriä Rovinjista pohjoiseen. ­Paikan emäntä kertoo pienestä ja omaleimaisesta niemi­maasta: Pulassa on vanha roomalainen amfiteatteri. Brijunin saarella pääsee presidentti Titon yksityishuvilaan. Jonain lomapäivänä voi tehdä veneretken Venetsiaan.

– Istriassa on kuitenkin tapana ottaa rauhallisesti. Parasta on unohtaa aikataulut ja turhat suunnitelmat, nainen huomauttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Katso upeat kuvat:
Kroatia on on houkutteleva kohde niin purjehtijoille kuin maakravuille

Varma tuliaisvinkki

Istahdan Valdalison leirintäalueella sijaitsevan Beach Bar Rovinjin pöytään. Pinja­puu toimii aurinkovarjona. Katselen kivikkoista rantaa, jossa auringonpalvojat makailevat pyyhkeillään. Lapset leikkivät rantavedessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lahden toisella puolen siintää ­Rovinjin vanhakaupunki. Ei ole kiire minnekään.
Tulin Sloveniasta vuokra-autolla, rajan­ylitys onnistui passia vilauttamalla.

Navigaattorin avulla löysin helposti Motovunin keski­aikaisen kukkulakaupungin. Liian myöhään tajusin, etten ollut vaihtanut euroja paikalliseksi valuutaksi – Motovuniin vievän serpentiinitien alapäässä kuulin parkkimaksun olevan 20 kunaa.  Euroillakin olisi pärjännyt, mutta minulla ei ollut sopivaa määrää kolikoita. Kojun nuori ­nainen ojensi minulle parkki­lipun hymyillen:

– Maksa palatessasi.

Venetsialaistyylisten rakennusten Motovu­nissa putiikit pursuavat tryffelituotteita, vaikka varsinainen tryffelisesonki onkin vasta syksyllä. Andrean aukiolla sijaitsevan hotelli Kaštelin samannimisen, kuuluisan ravintolan tryffeli­risotto on juuri niin hyvää kuin voi odottaa.

Annoksen hinta on 14 euroa. Motovunin metsistä kerätään valkoista ja mustaa tryffelisientä.

Putiikkeihin pääsee maistelemaan tryffeli­öljyjä ja -tahnoja kuin hienoja viinejä ikään. Niitä kannattaa ostaa myös tuliaisiksi.

Vinkki! Aiotko reissuun yksin? Tässä 10 ohjetta

Grappaa hyttysille

Illalla päädyn taas leirintä­alueen Beach Bar Rovinjiin. Ranta­kivikkoon on tehty iltabaari. Kynttilälyhdyt lepattavat, ja kesätuuli viilentää ilmaa.

Kutina käsivarren hyttysen­puremissa ­lakkaa, kun tarjoilija tuo minulle lasillisen vahvaa ­grappaa. Sivelen sillä paukamia.

Rovinjin vanhankaupungin siluetti ­piirtyy auringonlaskun värjäämää taivasta ­vasten. Paikka on kuin tehty romanttista ilta­hetkeä ­varten. En kuitenkaan tunne oloani ­yksinäiseksi.

Pimenevälle taivaalle ilmestyy tähtiä, ja ­silloin se tapahtuu. Kaikki huokaisevat yhtä aikaa: tähdenlento on lyhyt mutta sähköistävä.

Riippumatosta mereen

Rovinjin ravintoloissa maistuvat italialaisvaikutteet. Herkuttelen kotitekoi­sella pastalla, pizzalla ja tietenkin jäätelöllä. Kujien kätköistä löydän taide­gallerioita ja pikkuputiikkeja. Monet ovat muuttaneet ­Rovinjin romanttiseen kaupunkiin toteuttamaan unelmiaan.

– Saksassa en ollut onnellinen. Rovinjissa saan tehdä sitä, mitä haluan, kertoo 30-vuotias taidevalokuvaaja Gertrud.

Vuokraan polkupyörän ja ajelen meren­rannalla mutkittelevaa soratietä kaupungista etelään. Pikkukivirannat ja kallionkielekkeet täyttyvät ihmisistä.

Pyyhkeitä on levitetty myös neulasten päälle maastoon havupuiden varjoon.
Parasta ovat puiden väliin viritetyt riippu­matot. Voiko olla rennompaa tapaa ­viettää lomapäivää: makailla lempikirjan kanssa ­turkoosin meren äärellä torkahtaen välillä ­keinuvaan vuoteeseen.

Yhden päivän lekottelen itsekin kanta­ranta­baarini aurinkotuolissa kirjaa lukien. Lounaalle­ ajan taksiveneellä vanhaan­kaupunkiin. Alkupalaksi ostan torilta kirsikoita ja ­kiipeän raput Pyhän Eufemian kirkolle, ­kaupungin korkeimmalle kohdalle. Sieltä näkee kauas merelle ja saaristoon.

Osa Rovinjin vanhankau­pungin ravintoloista sijaitsee aivan meren rannassa, ja silti ne ovat keskellä kaupunkia. On aivan luonnollista pulahtaa lounaalta mereen uimaan ja palata sen jälkeen ravintolaan ­kuivattelemaan ja jälkiruoalle.

Illalla tarjoilijat kantavat tyynyjä mereen vieville portaikoille ja suoja­kaiteille ja sytyttävät kynttilät. Tarjoilijat kantavat asiakkaille drinkkejä, ja hiljainen puheensorina täyttää ilman.

Majapaikkani isäntäväki kutsuu minut ­kanssaan iltaa viettämään. Isoäiti on paistanut suuren kasan lettuja, joita syömme kotitekoisen aprikoosihillon kanssa talon puutarhassa. Lapsia naurattaa, kun en osaa heidän kieltään. Jonkin ajan kuluttua yhteisen kielen puuttumista ei enää edes huomaa.

Italialaisvaikutteita

Istrian niemimaan suosituin matkailukaupunki on Poreč. En ole ainoa, joka on päättänyt tulla kaupunkiin autolla: parkkipaikan löytäminen pikku­kaupungin kapeilta kujilta on todella ­vaikeaa.

Poreč on kaunis, lähes 2000-vuotias. ­Tunnelma oli rouheampi kuin romanttisen pehmeässä Rovinjissa. Tukahduttavassa kuumuudessa vaeltelen hitaasti vanhan­kaupungin katuja pitkin. Välillä poikkean kahvilaan meren rannalle juomaan vahvan ­espresson ­jäiden kera. Se ­virkistää enemmän kuin makea, jäätelöön tehty ­jääkahvi.

Myös Poreč on täynnä italialaisvaikutteita ja hyvää ruokaa. Tärkein nähtävyys on Eufrasiuksen basilika, joka on rakennettu Bysantin aikakaudella 500-luvulla. Sisällä on ihanan viileää, vaikka ulkona lämpötila kipuaa 35 asteeseen.
Lähtiessäni joudun hieraisemaan silmiäni pariin kertaan. Viimein uskon, ettei autoni ole siinä, mihin sen jätin.

Lopulta ymmärrän. Kun parkkipaikka oli tiukassa, pysäköin palaneelle nurmelle, johon oli jätetty muutama muukin auto. Auto on hinattu pois ja minun on lunastettava se maksamalla sakko ja hinausmaksu. Käytäntö on kuulemma yleinen Istriassa, jonne matkaillaan ­paljon autoilla.

Baredine-luolat ohitan sujuvasti: olen jo käynyt naapurimaa-Slovenian tippukiviluolissa.

Korkealla sijaitseva Grožnjan on kaunis vuoristo­kaupunki. Kesällä siellä järjestetään usein ilmaiskonsertteja.

Jaakko Selin: Nämä ovat parhaimmat sinkkukohteet

Huimaavat näkymät

Muutaman kymmenen kilo­metrin matkalla Grožnjaniin minun pitää tuon tuostakin pysähtyä valokuvaamaan ­maisemia. Istria on täynnä kauniita vuoristo­kyliä. ­Korkeuserot, kapeat tiet ja vanhat ­rakennukset, vehreästä kasvillisuudesta ­puhumattakaan, luovat mielenkiintoisia vasta­kohtia. Grožnjanissa varmistan, että pysäköin varmasti sallitulle paikalle.

Ikivanhan vuoristokaupungin mukulakivikaduilla kannattaisi koko ajan katsoa, mihin astuu, mutta katse harhailee.

Joku on istuttanut kukkia vanhoihin lastenvaunuihin. Kissa makailee tyynyn päällä kivipenkillä. Ruusut ja hortensiat rehottavat värikkäinä rapistuneiden kiviseinien vierellä.

Korkeat kivitalot tarjoavat suojaa auringon paahteelta, eikä tukahduttava kuumuus ole löytänyt Grožnjaniin. Istun penkille ja kaivan kirjani esiin. Miten ihana tapa viettää ilta­päivää. Välillä tempauduin kirjan tapahtumiin, välillä katselen ohikulkijoita ja kuuntelen ­kaupungin ääniä: lasien kilahduksia, soittimien virittelyä ja lasten naurua.

Monet jäävät Grožnjaniin yöksi. Useimmat hotellit ja majatalot toimivat kauniissa ­vanhoissa rakennuksissa, ja joka paikkaan pääsee kävellen.

Jopa kalat karkaavat

Viimeisen lomapäivän vietän veneretkellä ja uimassa. Kirkkaassa, syvässä vedessä tuntuu ­melkein kuin lentäisin. Lounaaksi veneen kapteeni tarjoilee grillattuja sardiineja ­virvokkeiden kera.

Kapteeni kertoo, että joinakin vuosina Istria on kärsinyt kovista helteistä ja makean veden vähäisyydestä. Silloin merivesikin lämpenee liikaa, eikä uiminen tunnu virkistävältä. Jopa kalat karkaavat silloin viileämmille vesille.

Jätän jäähyväiset Beach Bar Rovinjille. Duo laulaa, kynttilät lepattavat tuulessa. Rovinjin valot peilautuvat tyyntä merta vasten, ja saan monta uutta ystävää.

2 retkeä

 • 1. Brijun

  Entinen kommunistijohtaja Josip Broz Tito lomaili Brijunin saarella noin 40 km Rovinjista etelään. Titon edustustilojen vieras­kuvissa vilahtavat Kennedyt ja ­Kekkonen. Lähtö Fazanan satamasta. Osta lippu, johon sisältyvät edes­takaiset laivamatkat, juna-ajelu paikan päällä ja vierailu saaren tärkeimmissä ­kohteissa. Lippu maksaa noin 200 kunaa, 30 €. 
  www.brijuni.hr

 • 2. Venetsia

  Päiväretkiä Venetsiaan myydään satamakojuissa ja retkitoimistoissa. Lähtö Rovinjin satamasta. Matka perille kestää 2–4 tuntia veneestä ja tuulesta riippuen. Kokopäiväretki maksaa noin 55–80 euroa. St Bastillon satamasta Italiassa on noin 20–30 minuutin kävely­ Pyhän Markuksen torille, ellei käytä taksi­venettä. Venetsian kartan voi ostaa Kroatian puolelta.

Miten perille

 • Helpoin reitti:Istrian lentokenttä sijaitsee Pulassa, jonne Norwegian lentää suoria lentoja Helsingistä.
  Istriaan pääsee kätevästi myös lentämällä Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan, meno-paluu alkaen noin 250 €.  Ljubljanan kentältä voi vuokrata auton, viikko alkaen 110 €. Ajomatkaa Rovinjiin on vajaat 200 km. Moottoritiemaksut rajalta Rovinjiin ovat 5–6 €.

Hintataso

 • Kroatian hintataso on ­Suomea edullisempi.
  Raha­yksikkö on kuna, HRK. 10 HRK on noin 1,30 €.
  Pizza 7–8 €.
  Kala-ateria ja lasi viiniä 17 €.
  Cappuccino ravintolassa 2 €.
  Illallinen eli grillattuja sardiineja, pastaa, puolikas viinikarahvi 18 €.
  Iso olut 3–5 €.
  Jäätelö­pallo 1 €.
  Kolmen kilometrin matka taksiveneellä Valdalisosta ­Borikista Rovinjin vanhaan­kaupunkiin 3,50 €.
  Aurinkotuoli ­päiväksi Valdalisossa 3 €.

Majoitus

 • Rovinjin vanhassakaupungissa on tunnelmallisia hotelleja ja muita majapaikkoja. Itse majoituin ­Borikissa lähellä ­Valdalison leirintä­aluetta. Apartmani ­Mirtassa yhden hengen huone ­maksoi ­viikoksi 280 €, 2–4 ­hengen huone 500 €. ­Huoneeseeni oli oma sisäänkäynti. Tunsin ­olevani kuin ­perheenjäsen.
   

Juttu on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 3/2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla