Jos haluat kivojen matkaelämysten lisäksi pitää matkabudjetin aisoissa, käy läpi nämä vinkit ennen kuin pakkaat laukkusi.

1. Mieti ajankohta

Fiksu ajoittaa matkansa  suosituimpien matkustussesonkien eli koulujen loma-aikojen ulkopuolelle. Tarkan euron matkustaja reissaa siis syksymmällä. Tällöin lomakohteet ovat rauhallisempiakin ja matkat edullisempia.

2. Päätä sopiva kohde

Maksimoi loman anti etukäteen valitsemalla matkakohde, jonka maantieteellinen sijainti mahdollistaa paitsi tarpeeksi mielenkiintoista tekemistä ja kokemusta, niin joka on sopiva kukkarollesi. Laske, paljonko voit käyttää lomaan rahaa ja paljonko ehdit säästämään euroja ennen lomaa.

Lue lisää: 5 keinoa säästää rahaa aikaan, kun palkkaa ei enää tule

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Harkitse ryhmämatkaa

Kannattaa vertailla pakettimatkoja ja itse räätälöityjä matkoja. Ryhmän kanssa matkustaminen voi olla joskus edullisempaa – järjestipä matkan itse tai antaa matkatoimiston järjestää.  Ryhmän voi koota myös itsenäisesti esimerkiksi harrastuksen ympäriltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valmismatka on sinänsä turvallinen vaihtoehto monelle, varsinkin seniorimatkustajalle. Opaspalvelut turvaavat asioiden helpon hoitamisen ongelmatilanteissa. Lisäksi valmiiksi suunnitellut retket voivat tarjota helpon tavan tutustua kohteen nähtävyyksiin ja paikalliseen kulttuuriin.

4. Varaa mahdollisimman ajoissa

Äkkilähdöt sopivat joidenkin aikatauluihin. Niissä voi säästää jopa satasia. Mutta jos kalenterisi ei anna myöten äkkilähtöön, lennot kannattaa varata mahdollisimman ajoissa. Suositus on noin kaksi – kolme kuukautta ennen matkaa. Kalliimmat lentopäivät ovat yleensä perjantai ja viikonloppu.

Varauspäiväkin saattaa vaikuttaa lennon hintaan. Lentoyhtiöiden on väitetty nostavan hintoja juuri viikonloppuisin, jolloin suurimmalla osalla on aikaa suunnitella ja varata lentojaan.

5. Huolehdi terveydestä jo etukäteen

Muista pakata oikeat lääkkeet ja tavarat mukaan – myös käsimatkatavaroihin. Kompressiosukat lennolla parantavat verenkiertoa ja aineenvaihduntaa vähentäen näin jalkojen turvotusta ja ehkäisten pohjekramppeja.

Jos olet iäkkäämpi matkailija, lääkärin kanssa olisi hyvä pohtia ennen lomamatkan varaamista, asettaako terveydentila erityisiä rajoitteita matkakohteen tai loman keston suhteen. Nimittäin lomalla sairastaminen, lääkkeiden unohtaminen ja haavojen paikkaaminen on huomattavasti kalliimpaa, kuin niihin valmistautuminen ennen lomaa.

6. Suunnittele tekemiset etukäteen

Tutustu kohteeseen ennalta lukemalla matkaoppaita ja etsimällä tietoa internetistä. Katso etukäteen ilmaistapahtumat ja -museot sekä muut ilmaiset nähtävyydet. Mitä enemmän tiedät ennalta kohteesta, sitä helpompi on myös keskittyä lomalla juuri niihin asioihin, joita haluat tehdä.

Tarkista ennen matkaa: Mitä lupaavat hotellien tähtiluokitukset?

Osittainen lähde: Lomamatkat Oy:n matkaoppaat

Mä olen aina matkakuumeessa,syksyllä pitkä aurinkoloma odottaa,mä en bailaa,en röökaa,en juo viinaa,en kaljaa,säästän ja panostan lomaani,se antaa mulle energiaa,talvi ja kylmä on tylsää ja kestää liian kauan.

Monta hyvää vinkkiä. Olen tehnyt sekä omatoimi- että pakettimatkoja. Jos minulla on mielessä joku tietty kiinnostava matkakohde ja löydän sopivan hintaisen pakettimatkan kiinnostavilla retkillä, otan sen. Retkillä on minulle suuri merkitys koska omatoimisilla matkoilla ei pääse moneen kohteeseen tai asian eteen joutuu aika lailla järjestelemään. Retkiä lukuunottamatta kyllä palloilen aika lailla omatoimisesti näillä pakettimatkoilla.

Miellyttävänä muistona on jäänyt mieleeni v.2003 Aurinkomatkojen kautta tekemäni matka Kreikkaan Halkidikin niemimaalle. Mm. risteilyä Athos-vuoren edustalle (munkkiluostari, jonne naisille ei ole menemistä) ja vierailua viini- ja ouzotehtaaaseen, olisi omatoimisesti ollut vaikea järjestää.

Kummastuttaa, ettei Aurinkomatkat ole järjestänyt Halkidikin niemimaan pakettimatkoja enää moneen vuoteen. Mielestäni sieltä löytyy vähän erilaista Kreikkaa kuin saarikohteista ja Thessaloniki nähtävyyksineen on päiväreissun päässä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla