Roquetas de Marin rannat ovat loivasti viettäviä ja puhtaita.
Roquetas de Marin rannat ovat loivasti viettäviä ja puhtaita.

Costa del Solin pikkusisko Costa de Almería on espanjaisten itsensä suosikki. Alue tunnetaan karuista maisemistaan, joissa on kuvattu tukku klassikkoelokuvia.

Karkea hiekka rouhaisee jalkapohjia, kun loikkaan lankkukäytävältä Zoraida Resortin rannalle. Astelen auringonpaisteessa kohti vesirajaa. Avarana aukeavalla Almeríanlahdella kelluu muutama piskuinen paatti.

Rantoja Roquetas de Marin lomakeitaassa riittää tepasteltavaksi 18 kilometriä, ja niillä on tilaa. Vedessä näkyy vain pari uimaria, ja rantatuolien rykelmä on miehittämätön.

Costa de Almería ei ole Aurinkorannikon kaltainen kansainvälinen magneetti, vaan espanjalaisten itsensä suosikki. Ostoksilla saa olla rauhassa, eivätkä sisäänheittäjät notku ravintoloiden edustalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Almerían maakunta poikkeaa Costa del Solista ja Andalusian muista osista. Se sijoittuu Välimeren ja Sierra Nevadan vuoriston väliin, ja korkeuserojen vaihtelu tekee luonnosta ainutlaatuisen. Euroopan eteläisimmän hiihtokeskuksen vastapainoksi Almeríassa on Euroopan ainoa aavikko, Tabernas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käärin lahkeet ja alan kahlata Almeríanlahdessa, jonka vesi on miellyttävän lämmintä ympäri vuoden. Costa de Almeríassa on yli kolmesataa aurinkopäivää vuodessa. Se on Espanjan kuuminta ja kuivinta seutua. Sateet ovat harvassa.

Karut maisemat saivat maanviljelijöiden luovuuden puhkeamaan kukkaan 1960-luvun alussa. Syntyi plasticulturaksi kutsuttu ilmiö, jonka seurauksena Almerián länsipuolella sijaitseva Campo de Dalíasin laakso on kuin muovisten kasvihuoneiden meri.

Kasvihuoneet, invernaderos, on automatisoitu, ja kasteluvesi pumpataan jopa sadan metrin syvyydestä. Suurin osan tuotetuista tomaateista, kurkuista ja paprikoista rahdataan Pohjois-Eurooppaan meidän talvipimeässä kärvistelevien suomalaistenkin pöytiin.

Ostoksilla saa olla rauhassa, eivätkä sisäänheittäjät notku ravintoloiden edustalla.

Huone Audreyn kanssa

Noin 90 000 asukkaan Roquetas de Mar elää rantalomailijoiden mieli-haluista. Hotelleja on kymmeniä. Altaalla loikoilun lisäksi tarjolla on monia vesiaktiviteetteja purjelautailusta snorklaamiseen.

Kaupungissa on myös akvaario, jossa uiskentelee 300 eri lajia, mikroautorata ja 18-reikäinen golfkenttä. Espanjan tärkeimpiin lukeutuva, 8 000 katsojan härkätaisteluareena on monipuolinen vapaa-ajankeskus ravintoloineen, baareineen ja museoineen.

Yöpuuni Zoraida Resort muodostuu kahdesta erillisestä hotelli-rakennuksesta. Kirjoittaudun sisään Zoraida Gardeniin, jonka keskiosan korkeassa aukossa liitelevät alumiinista tehdyt lokit ja leijat.

Allasalueen kaarevia muotoja reunustavat aurinkotuolien rivit. Vedessä käy vilkas polskinta ja pulina keskipäivän paahteessa. Altaan keskellä on pieni keinosaari, johon pääsee romanttista kaarisiltaa myöden. Taaempana Zoraida Gardenin ja Zoraida Parkin välissä on lapsille pieni vesipuisto.

Hotelli on äskettäin kunnostettu. Huoneessa vastaani tuijottavat elokuvatähti Audrey Hepburnin jättikokoiset kasvot. Ne on ikuistettu liikuteltavaan sermiin mustavalkokuvana. Sopii lomailuteemaan, sillä Hepburn muistetaan elokuvasta Loma Roomassa.

Huoneen sisustusta hallitsevat tyylikkäästi rytmitelty musta ja valkoinen. Väriläiskäksi kaiken keskelle on pudotettu oranssi nahkasohva. Siihen pätkähdänkin toipumaan lennon ja bussimatkan rasituksista.

Pyörällä tahkoten

Pepiton pyörävuokraamon Pepito taluttaa minulle punavalkoisen maasturin ja toivottaa hyvää matkaa. Ampaisen rantapromenadin vieressä kulkevalle, punaisilla laatoilla päällystetylle pyörätielle, carril biclille.

Lähden tahkoamaan kohti kymmenen kilometrin päässä häämöttävää Aquadulcea, joka on Costa de Almerían bilepaikka. Aurinko porottaa, mutta päänuppini on kypärän suojassa. Käsivarret ja sääret ymmärsin suojata paksulla voidekerroksella jo hotellissa.

Maasto on tasaista, ja pyörä kelaa nopeasti kilometrejä. Ohitan erinimisiä rantoja, joita on yhteensä yhdeksän. Kaikki kantavat EU:n sinistä lippua merkkinä siisteydestä ja puhtaasta vedestä.

Perheitä on tullut rannalle varjojen ja piknik-korien kanssa nauttimaan sunnuntaipäivästä. Joka koloon on pysäköity tiiviisti autoja. Aurinkorasva tirisee, lapset pelailevat palloa, ja iloinen kiljahtelu täyttää tienoon.

Kakkuja rannan karkeasta hiekasta ei valitettavasti saa tehtyä. Lohdutukseksi se ei myöskään lennä silmiin ja eväisiin.

Polkaisen Aquadulceen saakka ja samaa vauhtia takaisin. Hiki lievästi sanottuna virtaa, ja paita tuntuu liimautuneen selkään pysyvästi. Pyörän palautettuani istahdan Zoraida Gardenin vieressä olevan rantabaarin terassille. Tiukka kolpakko, jarra, kylmää olutta maistuu.

Maurien linnoituksessa

Sähkötupakkaa imeskelevä, boheeminoloinen oppaamme Frans johdattaa meidät mutkittelevaa ramppia pitkin Almerían kaupunkia hallitsevaan linnoitukseen, Alcazabaan.

Alcazab tarkoittaa paikkaa, jossa säilytetään ruokaa. Maurit rakensivat linnan 900-luvulla turvaamaan kukoistavaa silkki- ja kangaskauppaa. Rakennuskompleksi tuhoutui maanjäristyksessä 1522, mutta sitä on sittemmin kunnostettu.

Kolmeen eri tasossa olevaan pihaan, recintoon, jakautuva Alcazaba on Alhambran ohella komein muisto liki 800 vuotta kestäneestä arabiajasta Andalusiassa. Sen puutarhat, kaivot ja altaat kertovatmaurien arkkitehtonisista ihanteista Alhambran tapaan.

Välimerellisessä puutarhassa kasvaa tarkoin harkituissa muodostelmissa jakarandoja, palisantereita, kaktuksia, pinjoja ja sypressejä.

Keskiosassa sijaitsevaan muuri-ikkunaan liittyy koskettava tarina. Legendan mukaan nuori maurityttö rakastui kristittyyn vankiin ja auttoi tätä pakenemaan. Kiinni jäätyään mies heittäytyi väkisin ikkunasta kuolemaan, ja murheen murtama tyttö teki samoin.

Toinen tarina on uudemmalta ajalta. Linnoituksen edessä olevalla Almanzor-kadulla on kuvattu jeeppi-ajojahti elokuvaan Indiana Jones ja viimeinen ristiretki, tähtinään Sean Connery ja Harrison Ford.

Linnoituksen edessä olevalla Almanzor-kadulla on kuvattu jeeppi-ajojahti elokuvaan Indiana Jones ja viimeinen ristiretki.

Costa de Almería tunnetaan muutenkin elokuvateollisuuden aikaansaannoksista. 1960-luvulla italialainen Sergio Leone keksi, että Tabernasin maisemat muistuttavat Yhdysvaltain lounaisosia ja soveltuvat siksi lännenelokuvien näyttämöksi.

Alkoi spagettiwesternien kultakausi, joka toi paikalle Clint Eastwoodin, Sophia Lorenin ja Burt Lancasterin kaltaisia kasvoja.

Tabernasissa toimii useitakin koko perheen teemapuistoja, jotka hyödyntävät lännenelokuvien kulisseja. Tunnetuin niistä on Mini-Hollywoodiksi kutsuttu Oasys, jonka hevos-, cowboy ja can-can-esityksissä pääsee eläytymään westernien maailmaan.

Myös amerikkalainen ohjaaja Ridley Scott kuvasi Tabernasissa Raamattuun perustuvaa elokuvaansa Exodus. Elokuvan Suomen ensi-ilta on 26. tätä kuuta.

Villin lännen tunnelmissa erehdyn nappaamaan opuntia-kaktuksesta pientä päärynää muistuttavan hedelmän, joiden Frans kertoi olevan syötäviä. Sitä hän ei kertonut, että hedelmä on täynnä ilkeästi pistäviä ohuita piikkejä, joita saan nyppiä kourastani loppupäivän.

Mansikkapeltoja ikuisesti

Almería on peräisin arabiankielisestä sanasta Al-mariyat, joka tarkoittaa ”meren peiliä”. Keskellä vanhaakaupunkia seisova 1500-luvun katedraali on samalla linnoitus, mikä osaltaan kertoo rannikkokaupungin tärkeydestä merirosvojen vainoamana kauppasatamana.

Katedraalin edessä olevalla aukiolla kasvaa pitkänhuiskeita palmuja, jotka yhdessä jyhkeän ja koristeellisen julkisivun kanssa saavat tuntemaan, että olen Espanjan sijasta Pohjois-Afrikassa. Rakennusaikakauden levottomuutta kuvastaa, että jokaisessa katedraalin kuudesta tornista on aukot tykeille.

Julkisivussa on aurinkoaiheinen korkokuva. Aurinko sopiikin mainiosti Espanjan lämpimimmän kaupungin symboliksi.

Sisältä löytyy kaunis goottilainen katedraali korkeuksiin kohoavine kupoleineen ja kullalla silattuine alttareineen. Pyhätön erikoisuus ovat kahdet urut. Niitä voidaan soittaa yhdellä ja samalla sormiolla, mikä saa aikaan ainutlaatuisen stereovaikutelman.

Katedraalista poistuttuamme eksymme vanhankaupungin kapeille kujille. Plaza Floresilla törmäämme yllättävään hahmoon: Hotel Nuevo Torreluzin edessä istuu kitaraa soittava John Lennon, pronssiin valettuna tosin.

Almerían kaupunginhallitus on halunnut muistaa kuuluisaa Beatles-muusikkoa, koska tämä tiettävästi sävelsi kappaleen Strawberry Fields Forever oleskellessaan 1966 Costa de Almeríassa filmauspuuhissa.

Salaisilla rannoilla

Capo de Gatan luonnonsuojelualueelle on puolentoista tunnin ajomatka Roquetas de Marista. Vulkaanisissa purkauksissa syntyneet kalliot kohoavat merestä mustan, ruskean ja keltaisen eri sävyissä, milloin basalttimaisina rykelminä, milloin pyörteeksi jähmettyneinä muodostelmina.

Lähdemme pomppuisalle veneretkelle pienestä San Josén kalastajakylästä. Seurailemme toinen toistaan viehättävämpiä pikku rantoja, jotka ovat eristyneisyytensä vuoksi lähes autioita. Niille kuljetaan kalliolla kiemurtelevia polkuja pitkin, mutta kaikkein pienimpiin pääsee vain veneellä tai kajakilla.

Leveässä poukamassa sijaitsevan Playa Genovesesin edustalla venekuskimme Antonio heittää ankkurin. On aika virkistäytyä.

Asennan snorklausmaskin ja liu’un Ahdin valtakuntaan. Vesi on todella kirkasta ja näkyvyys erinomainen. Kalojen lisäksi ihailen pohjassa kasvavaa ruohomaista posidonia-kasvustoa, joka tuottaa veteen happea.

Tarinat elokuvien tekemisestä elävät Cabo de Gatassakin. Pienellä Mónsulin rannalla on filmattu tieteiselokuvaa Dyyni.

Cabo de Gatan majakan alapuolella otamme kurssin takaisin San Josén kylään. Yhtäkkiä vesi veneen vieressä alkaa aivan kuin kiehua. Pohjasta nousee voimakkaita pyörteitä, jotka saavat pinnan poreilemaan.

Oppaamme Ramon kertoo, kuinka sukeltajat yrittivät tutkia pyörteitä ja niiden alkuperää. Luonto oli kuitenkin vahvempi, eikä pinnan alle ollut siinä kohdassa asiaa.

Ilmiö katoaa yhtä nopeasti kuin syntyikin, ja parvi piskuisia lentokaloja toivottaa meille tärskyisää paluumatkaa.

HYVÄ TIETÄÄ

  • Costa de Almería sijaitsee itäisessä Andalusiassa noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Málagasta. Pääkaupunki Almería, noin 200 000 asukasta.
  • Kuumaa ja kuivaa. Yli 3 000 aurinkotuntia vuodessa, keskilämpötila kesäkaudella yli +20 °C.
  • Aikaero Suomeen yksi tunti. Kansainväliset luottokortit kelpaavat. Vesijohtovesi ei ole juotavaa.
  • Siesta klo 13–17. Kaupat ovat avoinna yleensä klo 9–14 ja 17-20. Roquetas de Marin ostoskeskus Gran Plaza on avoinna klo 10–22.

HINTOJA

Hintataso on alempi kuin Aurinkorannikolla. Lounas 12 €, iso olut 2,90 €, vesipullo 1,60 €, lasi viiniä 1,50 €, hampurilaisateria 3,90 €, taksimatka Roquetas de Mar–Almería 30–35 €, bussilla 1,50 €., taksimatka kentältä noin 45 €/40 km, polkupyörän vuokra 7 €/3 t, auton viikkovuokra alkaen 200 €, bensiinilitra 1,50 €, parturi 8 €.

HOTELLEJA

Zoraida Resort, Roquetas de Mar. Kaksi hotellirakennusta: Zodaira Garden ja Zoraida Park. Soveltuu hyvin lapsiperheille. Oma vesipuisto. Tallelokero 12 €/viikko ja pantti 20 €.

www.eveniahotels.com

Hotel Almerimar, Almerimar. Viiden tähden hotelli, kylpylä ja 27-reikäinen golfkenttä, jolta merinäköala.

www.almerimar-resort.com

TAPAKSIA
Stilo Campo, Camino de las Torres 86, Aquadulce.
Mesón Don Jamón, Calle de Los Flamencos, Roquetas de Mar.
Restaurante Nagalu, Travesia Playa Serena, Roquetas de Mar.

RETKIÄ ROQUETAS DE MARISTA

  • Almería, 38 €.
  • Granada, 68 €.
  • Mini-Hollywood, 46 €.
  • Sierra Nevada, 42 €.
  • Cabo de Gata, 49 €.
Sisältö jatkuu mainoksen alla