Luonnon antimet ovat houkutelleet vieraita Sri Lankaan jo vuosisatoja. Tule mukaan hehkuville plantaaseille!

Tie Sri Lankan lentokentältä kiemurtelee ylös kohti saaren keskiosan ylänkömaata ja sen teeviljelmiä. Taaksemme jäävät alankoalueen riisipellot, banaani- ja kookosviljelmät sekä kumipuuplantaasit.

Ajamme läpi Watawalan, Sri Lankan sateisimman paikkakunnan. Seudun runsas sademäärä, kosteus ja rannikkoa viileämpi ilmasto suosivat teenkasvatusta. Kuljettajamme osoittaa sormella teeviljelmien lomassa kasvavia tulppaanipuita, jättibambuja, sokeripalmuja ja eukalyptuspuita ja kertoo meille, mitä ne ovat.

Enkelinpasuunat kukoistavat valtavina pensasrykelminä tienvarsilla täynnä valkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hotelli Norwood Bungalow sijaitsee kilometrin korkeudessa parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Colombosta.
Hotelli Norwood Bungalow sijaitsee kilometrin korkeudessa parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Colombosta.

Matkan varrelle jää muutama kahvipensaskin, mutta tee oli se kasvi, joka kiinnosti eniten brittejä, Sri Lankan viimeisiä siirtomaaisäntiä. Itsenäisyys myönnettiin saarelle vasta 1948.

Nyt Sri Lanka on maailman suurin teenviejä ja kolmanneksi suurin teen tuottaja. Kun britit poistuivat saarelta 1970-luvun alussa, Sri Lankan valtio otti teeplantaasit haltuunsa.

Silmä lepää teepensaissa, jotka täyttävät rinteet vihreinä mattoina silmänkantamattomiin.

HOTELLIMME ON reilun kilometrin korkeudessa, Norwoodin yhä toimivalla teeplantaasilla: siirtomaatyylinen, kuuden makuuhuoneen bungalow. Se rakennettiin alun perin 1800-luvun lopulla, jolloin brittiläiset teenviljelijät asuivat seudulla.

Cape Weligaman loma-alue on saaren uusimpia.
Cape Weligaman loma-alue on saaren uusimpia.

Hotellin terassille on katettu aamiaispöytä. Silmä lepää nurmikkoa ympäröivissä herkissä kukissa ja niiden takana näkyvissä teepensaissa, jotka täyttävät ympäröivät rinteet vihreinä mattoina silmänkantamattomiin.

Toipumiseen pitkästä lentomatkasta auttavat hotellimme uima-allas, auringonvalo, virkistävä vuori-ilma ja hyvä ruoka. Iltapäivällä saamme kaneliteetä ja leivonnaisia, illallisella teessä haudutettua, herkullisen mausteista kanaa.

KÄVELYRETKET NORWOODIN teerinteille ovat näin maaliskuun alussa otollisia, sillä sateet ovat vähissä ja lämpötila jää päivisinkin alle 25 asteen. Valittavana on neljän tai kahdentoista kilometrin reitti. Saamme hotellilta mukaan piknik-eväät ja kartan. Reitit on merkitty opastein maastoon.

Kävelyllä kohtaamme teenpoimijoita, pienikokoisia, avojaloin kulkevia tamilinaisia värikkäissä sareissa. He juttelevat nauraen, ja seuraamme heitä teesäkkien punnituspaikalle. Siellä joukko saa levähtää hetken katoksen varjossa.

Poimijat tuovat teesäkit tehtaalle, josta ne lastataan eteenpäin.
Poimijat tuovat teesäkit tehtaalle, josta ne lastataan eteenpäin.

Teesäkit kuljetetaan tehtaalle, joka sijaitsee aivan hotellimme alapuoleisella rinteellä. Tehtaan opastetun kierroksen vetää Andrew Taylor, joka on Sri Lankan teenviljelyn aloittaneen skotti James Taylorin (1835–1892) jälkeläinen suoraan neljännessä polvessa. Teeguru Taylor opettaa ja viihdyttää kierrokselle osallistuvia kuuden vuosikymmenen teetuntemuksellaan.

SAAREN ETELÄKÄRKEEN avattiin Cape Weligaman lomakeskus syyskuussa 2014. Hotellin puolikuun muotoisessa, 60-metrisessä ulkouima-altaassa uiminen virkistää monen tunnin ajomatkan jälkeen. Samalla ihailemme Intian valtameren aaltoja ja rannan palmuja.

Rantakohteena Sri Lankan etelärannikko on ihanteellinen. Vaikka merenkäynti on joskus kovaakin, se ei yleensä estä uimista. Saaren kaikki uimarannat ovat julkisia. Weligaman lahden kerrotaan olevan paras paikka sukeltajille ja surffausta aloitteleville.

Mirissan ranta ja yöelämä houkuttelevat paikalle matkailijoita. Veneretkillä näkee helposti valaita ja delfiinejä.
Mirissan ranta ja yöelämä houkuttelevat paikalle matkailijoita. Veneretkillä näkee helposti valaita ja delfiinejä.

Lounaan voi valita ravintolan tiskistä.
Lounaan voi valita ravintolan tiskistä.

Hieronnassa käytetään saaren mausteita ja yrttejä. Tuoksuu jouluiselta. 

Hotellin molemmin puolin sijaitsee pieni hiekkaranta. Kauempana lännen puoleisen rannan takana voi aamuvarhain ja iltaisin ennen pimeän tuloa nähdä perinteiseen tyyliin kalastavia miehiä. He istuvat onkimassa muutaman metrin päässä rannasta pystytetyn puupaalun päällä.

Kokeilemme hotellin hierontaa, jossa perustana ovat saaren mausteet ja yrtit. Tuoksuu jouluiselta, ja tuntuu taivaalliselta. Kanelia, mausteneilikkaa ja muskottipähkinää sisältävä hierontaöljy hellii lihaksia, vilkastuttaa verenkiertoa, rentouttaa ja virkistää.

Mirissan raitilla viihtyvät kaikki.
Mirissan raitilla viihtyvät kaikki.

SRI LANKAN KANELIA ovat vuosisatojen ajan himoinneet sekä arabialaiset että eurooppalaiset valloittajat, jotka vuorotellen omivat saaren kanelikaupan monopolikseen.

Aito kaneli on peräisin Sri Lankasta ja saanut nimensäkin, cinnamomum zeylanicum, Ceyloniksi ennen kutsutun kotimaansa mukaan. Ennen kuin kanelia alettiin viljellä, sitä kerättiin viidakossa villinä kasvavista kanelipuista.

Mirissa Hillsin plantaasilla kaneli on löytänyt arvoisensa kasvupaikan. Mirissan pienen rantakaupungin lähellä sijaitsevan plantaasin kanelipuut saavat kasvaa kuumassa auringossa. Merenpuoleiselle rinteelle on istutettu muitakin puita suojaamaan kanelia tuulelta.

Gallen historiallinen satama- ja linnoituskaupunki on matkailumagneetti saaren eteläosassa.
Gallen historiallinen satama- ja linnoituskaupunki on matkailumagneetti saaren eteläosassa.

Oppaamme Thilak kertoo kanelipuun lehdistä saatavaa öljyä käytettävän parfyymeihin, hammastahnaan ja saippuaan. Puun kuoresta tehty kallis öljy on lehtiöljyä vahvempaa.

Sato korjataan aina alkuvuodesta. Kuukauden päästä siitä satoa kantaneiden puiden tyviin näyttää jo kasvaneen uusia, punalehtisiä versoja. Kaneli myydään paikallisille, jotka vievät sen Colomboon huutokaupattavaksi tai lähettävät kanelin suoraan ulkomaisille ostajille. Emme siis pääse tuliaisostoksille.

Kanelinkuorijan työ on käsityötä. Perinteisten ammattien työntekijöistä alkaa olla Sri Lankassa pula. 

KANELIN KUORIMINEN vaatii taitoa. Tapaamme 45-vuotiaan Ajitin, joka kertoo aloittaneensa työn 15-vuotiaana. Hän näyttää meille ammattilaisen ottein, miten kanelipuun kuoripaloista taiteillaan kanelitanko.

Kanelinkuorija työskentelee sadonkorjuun aikann kello 05-24. Palkka on 20 euroa päivässä.
Kanelinkuorija työskentelee sadonkorjuun aikann kello 05-24. Palkka on 20 euroa päivässä.

Opas Thilak kertoo kanelinkuorijoiden työpäivien olevan pitkiä sadonkorjuun aikaan, yleensä aamuviidestä keskiyöhön. He ansaitsevat srilankalaisittain hyvin, parisenkymmentä euroa päivässä.

Kanelinkuorijan kuten teenpoimijankin työ on Sri Lankassa yhä kokonaan käsityötä. Näiden perinteisten ammattien työntekijöistä alkaa olla pula. Nuoret haluavat mieluummin opiskella itselleen modernin ammatin ja tehdä töitä lääkärinä tai toimistossa.

Loman viimeisenä aamuna nousemme aikaisin ihailemaan auringonnousua. Kalastajaveneitä tuoreine saaliineen palaa hiljalleen rantaan, jossa sinivalaiden bongausretkelle valmiit veneet odottelevat viimeisiä asiakkaitaan.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu Matkaopas-lehden numerossa 6/2015.

Hyvä tietää Sri Lankasta

Näin pääset perille

Useat matkanjärjestäjät tekevät Sri Lankaan opastettuja paketti- ja kiertomatkoja.
Suoria lentoja Suomesta ei ole. Sri Lankan Airlinesin meno-paluulento Lontoosta Colomboon alkaen noin 580e. srilankan.com
Saari on pisaran muotoinen, pituus pohjoisesta etelään noin 400 km.
Pääkaupunki Colombo sijaitsee länsirannalla. Matka etelärannan Mataraan, 150 km, kestää tietä pitkin nelisen tuntia.

Liikkuminen

  • Tiet ovat paikoitellen kapeita, kuoppaisia ja ruuhkaisia. Liikenne on vasemmanpuoleinen.
  • Taksikyyti maksaa parikymmentä senttiä kilometriä kohden. Auton ja kuljettajan vuokraaminen on yleistä ja suositeltavaa.
  • Bussit ovat yleensä täynnä. Junat ovat busseja turvallisempia.
  • Tuk-tukit ovat kätevä tapa liikkua lyhyitä matkoja kaupungin sisällä.

Paras aika matkustaa

Marras-huhtikuussa. Ilmasto on trooppinen, lämpötila rannikkoseuduilla läpi vuoden +28–31 °C. Saaren keskiosan vuoristoseuduilla on iltaisin viileää. Monsuunikausia on kaksi: touko–heinäkuussa ja joulu–tammikuussa.

SOS

Ota kaiken kattava matkavakuutus. Yksityissairaalat sijaitsevat Colombossa ja ovat kalliita. Julkisten sairaaloiden hygieniataso voi olla heikko.

Suojaudu auringolta ja hyttysiltä. Denguekuumetta esiintyy etenkin monsuuniaikaan. Malariariski on pieni.

Muista käsihygienia. Juo vain pullotettua vettä. Ruoka maustetaan voimakkaasti.

Merivirtaukset ovat voimakkaita. Kysy hotellistasi turvallisia uimapaikkoja ja sääennustetta.

Valuutta

Rupia, LKR. 1 000 rupiaa on noin 6 e. Alle 500 rupian setelit ovat käteviä ostoksilla ja juomarahoina.

Passi ja viisumi

Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen. Viisumi, noin 30 e, ostetaan netistä aikaisintaan 3 kk ennen maahan saapumista. eta.gov.lk.

Muista

Jätä tarjoilijalle ja siivoojalle tippiä. Laskuun lisätty palveluraha päätyy usein omistajalle.

3 X retki

Aataminhuippu

Saaren korkein vuori, 2 243 metriin nouseva Adam’s Peak on buddhalaisten, hindujen ja muslimien suosittu pyhiinvaelluspaikka. Aamuisin vuorelle järjestetään kävelyretkiä.

teatrails.com/excursions

Kandy

Keskellä saarta sijaitsee 1300-luvulla perustettu upea kaupunki. Perimätiedon mukaan sen temppelissä säilytetään Buddhan poskihammasta.

whc.unesco.org/en/list/450

Valasretki

Lauantaisin ja sunnuntaisin Princess of Lanka -alus tekee neljän tunnin valasretkiä Intian valtamerelle Retken hinta on noin 60 euroa. Lähtö Gallen satamasta kello 7.

whalewatching.navy.lk

Sisältö jatkuu mainoksen alla