Kati ja Ginevra-mopsi.
Kati ja Ginevra-mopsi.

Rakkaus vei Kati Koskenmiehen Keski-Suomesta Pohjois-Italian järvimaisemiin.

Juustokaupan oviverhon takaa kurkistaa vaalea nainen. Hän on Kati Koskenmies, oman tietonsa mukaan Leccon ainoa suomalainen.

Juustotiskien äärellä kun ollaan, täältä on vaikea poistua ilman muhkeaa viipaletta pitkään kypsytettyä parmesaania tai muuta juustoa. Siitä pitää huolta kaupan omistaja Lino Vertemati, tyttärensä Stefanian ja tyttärenpoikansa Marcon kanssa. Jos asiakas hiukankin epäröi, tarjoaa Lino auliisti maistiaisia.

Kati on Leccon ainoa suomalainen.

– Piipahdan täällä joka päivä, vaikkei ostostarpeita olisikaan. Lino ja hänen perheensä ovat yksi Italian ”perheistäni”.  Juustojen lisäksi haen täältä broileria. Lapseni eivät muuta suostu syömäänkään. Jos tarjoan supermarketista ostettua broileria, huomaavat he laatueron hetkessä, Kati kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Usein vien broilerin lisäksi herkkuja kotiin, mutta harmikseni en voi kuitenkaan koskea niihin itse. Lääkäri on suositellut minua rajoittamaan juustojen syöntiä, koska muuten kovalla urakalla menetyt kilot voisivat hiipiä takaisin. Siitä kipeä selkäni ei pitäisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruoka on Italiassa tärkeä asia ja maassa on helppo syödä terveellisesti.

Päivällistarpeet hankitaan kivijalkamyymälöistä: leipä panificiosta ja leikkeleet ja lihat macelleriasta, vihannekset ja hedelmät fruttivendolosta. Auringon kypsyttämät vihannekset ovat mehukkaita ja hyvän salaatin päälle ei tarvita kuin loraus oliiviöljyä.

Pasta on Comon alueella vasta  tulokas.

Asianajajana työskentelevä aviomies Marco on loistava kokki, ja häneltä Kati sai johdatuksen niin ruoanlaiton perusasioihin kuin lombardialaisen ja ligurialaisen keittiön saloihin.   

Comon alueella syödään paljon polentaa ja risottoa. Pasta on täällä vasta tulokas. Ja kun vuoristoalueella ollaan, ovat juustot ja voi itsestäänselvyys ruoanlaitossa.

– Täällä ollaan ylpeitä omasta ruokakulttuurista, eikä turhaan kursailla.

Kotimaahan pari kertaa vuodessa

Eläväisen Katin tarinointi on niin hersyvää, että italialaisesta hänet erottaa vain pohjoismaiset piirteet.

Kati käy pari kolme kertaa vuodessa Suomessa tapaamassa vanhempiaan ja sukulaisiaan, mutta Italia ja Lecco tuntuvat niin omalta kodilta, että muuta hän ei pystyisi ajattelemaan.

– Tuskin Suomeen enää sopeutuisinkaan. Olen jo niin italialainen, Kati nauraa.  

– Leccossa elämä on leppoisaa, erilaista kuin esimerkiksi tunnin ajomatkan päässä sijaitsevassa Milanossa. Ympärillä on aina luontoa, järvi tai vuoria. Mutta täälläkin jouduin tekemään töitä, että löysin sosiaaliset ympyräni.

Leccossa kaikki tuntevat toisensa.

Kati kertoo, että elämä Leccossa on samankaltaista kuin muissa tyypillisissä pikkukaupungeissa. Kaikki tuntevat toisensa ja uusiin tulijoihin suhtaudutaan varauksella.

– Heti muutettuani maahan menin kuoroon ja löysin täältä nopeasti ystäviä ja oman paikkani. Ystävät ovat tärkeitä italialaisten elämässä. Heidän kanssaan vietetään paljon aikaa ja tehdään asioita yhdessä.

Katin vinkit Leccoon

Ulkoilmaelämä

Leccolaiset viettävät viikonloput järvestä nauttien, patikoiden, pyöräillen ja talvella lasketellen.  Eri tasoisia merkittyjä polkuja on paljon, niin rannan tuntumassa kuin vuorillakin. Eivätkä vuoret ole vain huippukuntoisille. Hissillä pääsee ylös ihailemaan maisemia ja kahville rifugioon, vuoristomajalle.  Lähimmät hiihtokeskukset ovat 20 minuutin ajomatkan päässä.

Kahden tunnin ajomatkan säteellä löytyy monia kuuluisia laskettelukeskuksia, kuten Bormio tai Sveitsin St. Moritz. Lisätietoja löydät netistä täältä tai sähköpostitse täältä: info.turismo@provincia.lecco.it. Opastettuja vaellusretkiä esitellään täällä

Herkuttelua

Meidän perheemme yksi lempiravintoloista on Comojärven rannalla sijaitseva Larius. Kun haluamme syödä lombardialaista ruokaa, suuntaamme tyypilliseen Osteria Casa di Luciaan. Mukava pizzeria on Grotta Azzurra, jonka ulkoilmaterassilta tai lasi-ikkunoiden läpi avautuu upea näkymä suoraan Leccon kaupunkiin ja ympäröiville vuorille. Ristorante Nicoliniin menemme, kun  haluamme gourmet-ruokaa.

Italialainen jäätelö on kuuluisaa ja aivan kotitekoisen makuista gelatoa löytyy aivan Leccon keskustassa ja järven rannalla olevasta GROM- jäätelökaupasta.

Keskustassa kahviloita on kymmenittäin, niihin on mukava pysähtyä joko nopealle espressolle tai pidemmälle paussille ystävien kanssa juttelemaan.

Lake Como food tours järjestää kahden tunnin pituisia, opastettuja ruokakierroksia, joiden aikana kuullaan Leccon kaupungin historiasta ja kierretään muun muassa leipomon, lihakaupan, juustomyymälän ja viinikaupan kautta sekä maistellaan niiden valikoimien parhaita makuja. Yritys järjestää myös ruokakursseja. 

Lue lisää Italian Comojärvestä ET Matkaopas -lehdestä 2/2017. Digilehteen pääset tutustumaan täällä

Sisältö jatkuu mainoksen alla