Italian lahja maailman herkkusuille on tiramisu, jälkiruoka, jossa suklaa, kahvi ja pehmeä mascarpone-juusto solmivat ikimuistoisen liiton. Tällä kertaa reseptiä on tuunattu suomalaisittain.

Tiramisu

noin 8 annosta

Täyte
3 munaa
2 dl  sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 prk (à 250 g) mascarpone-juustoa
tummaa kaakaojauhetta

Pohja
1–2 pkt savoiardi-keksejä tai 4 munan kääretorttupohja

Kostutus
5 dl vahvaa kahvia, esim. espressoa

Koristelu
1 levy tummaa suklaata

  • Ota tiramisua varten reunallinen, suorakaiteen muotoinen astia, esimerkiksi uunivuoka tai jokin muu, kapeampi vuoka. Vuoan koosta riippuen tarvitset kahteen kerrokseen joko 1 tai 2 pakkausta savoiardi-keksejä.
  • Valmista täyte. Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vaahdota valkuaiset ja lisää vähitellen puolet sokerista samalla vatkaten, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.
  • Vaahdota keltuaiset lopun sokerin ja vaniljasokerin kanssa. Sekoita mascarpone keltuaisvaahtoon ja lisää valkuaisvaahto joukkoon kolmessa erässä puuhaarukalla sekoittaen.
  • Kostuta savoiardi-keksit  jäähtyneeseen kahviin, valuta ylimääräinen neste pois, ja asettele keksit vieri viereen vuoan pohjalle.
  • Levitä päälle puolet täytteestä. Sihtaa pinnalle kaakaojauhetta. Kostuta toinen kerros keksejä ja asettele ne täytteen päälle.
  • Levitä päälle toinen puoli täytteestä.
  • Peitä astia kelmulla ja nosta tiramisu jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.
  • Sihtaa vielä päälle runsaasti kaakaojauhetta. Vedä huoneenlämpöisestä suklaalevystä veitsellä tai juustohöylällä lastuja ja koristele tiramisu niillä.
  • Tarjoa jälkiruoaksi kahvin ja/tai jälkiruokaviinin kanssa.

Vinkki Ellet satu löytämään savoiardi-keksejä, voit valmistaa 4 munan kääretorttupohjan ja jakaa sen kahteen osaan. Kostuta pohjat kahvilla. Mascarponen voit korvata maustamattomalla tuorejuustolla.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.