Leivo nyt kauden mehevin juustokakku. Samasta ohjeesta saat tehtyä myös piiraita ja leivonnaisia.

Juusto-valkosuklaakakku

100 g voita tai leivontamargariinia
1 dl ruokosokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
(1 tl pomeranssinkuorta tai piparkakkumaustetta)

Täyte
2 prk (à 200 g) maustettua rahkaa, vanilja
2 prk (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
3 munaa
½ dl perunajauhoja
100 g valkosuklaata

Koristeluun
tomusokeria

  1. Sekoita pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää seokseen muna ja kuivat aineet. Ripauttamalla taikinaan pomeranssinkuorta tai piparkakkumaustetta saat makua. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia.
  2. Valmista täyte. Sekoita vaniljarahkaan tuorejuustot, sokeri, munat ja perunajauho. Sulata valkosuklaa ja kaada täytteeseen. Sekoita tasaiseksi.
  3. Painele taikina voidellun irtovuoan (halkaisija noin 25 senttiä) pohjalle ja reunoille. Kaada täyte kakkuvuokaan.
  4. Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Jos pinta tummuu paiston aikana liikaa, peitä kakku leivinpaperilla.

Karpalo-inkiväärihilloke

½ dl vettä
½ l (400 g) karpaloita
2 dl hillosokeria
pala inkivääriä

  1. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää karpalot ja kiehauta seos.
  2. Lisää hillosokeri ja hienonnettu pala tuoretta inkivääriä.
  3. Hauduta noin 15 minuuttia. Kuori pinnalle syntyvä vaahto ja purkita puhtaisiin purkkeihin. Tarjoa jäähtyneenä juustokakun kanssa.

Muunnos 1: Päärynäpiiraita

  1. Painele taikinaa tartalettivuokien pohjalle ja reunoille. Kaada päälle valkosuklaatäytettä ja aseta kes­kelle halkaistu säilykepäärynä ja mantelilastuja.
  2. Jos käytät tuoreita päärynöitä, kuori ne ja keitä kypsiksi vaaleassa glögissä noin 15–20 minuuttia. Halkaise, poista siemenet ja asettele päärynät tartaletin pinnalle.
  3. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Muunnos 2: Hillosydän-leivoksia

  1. Tee leivoksia. Painele valmista kauramuro- tai piparkakkutaikinaa muffinipellin kolojen pohjalle ja reunoille.
  2. Lusikoi kuppeihin valkosuklaatäytettä, keskelle reilu teelusikallinen marmeladia, (esim. appelsiini tai raparperi-inkivääri Mackeys) ja lopuksi jälleen valkosuklaatäytettä.
  3. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.