ET:n jälkiruokakilpailun finalistien joukkoon pääsivät suklaatryffelikakku, päärynätorttu sekä riisipaistokset. Katso herkulliset ohjeet!

ET-lehti järjesti lukijoilleen jälkiruokakilpailun kesällä. Voittajaresepti ja viisi muuta kisassa menestynyttä ohjetta julkaistaan tänään ilmestyvässä ET-lehden numerossa 17/2017. 

Finalistien joukossa olivat myös nämä kolme herkullista reseptiä. Testaa ja ihastu!

Suklaatryffelikakku on suklaanystävän unelma

Ohjeen lähettänyt Minna Salin kuvailee kakkuaan:

”Olen tainnut kehitellä parhaan kakkureseptini kautta aikojen. Kakusta tuli jotain niin käsittämättömän ihanaa. Maku on suussa sulava, makea olematta liian makea, sopivan suklainen, juuri suklaaholistille täydellinen. Rakenne on ihanan pehmeä ja kostea. Kun lusikan upottaa kakkuun ei voi olla ottamatta lisää.”

Raadin kommentteja:

"Melkoisen makea. Riittoisa. Tuhti."
"Suklaanhimoisen unelma."
"Kostea pohja, nam!"
"Jauhoton kakku! Siitä plussaa."

Suklaatryffelikakku


8-10 palaa

1 Dajm-patukka, 28 g
1 ½ dl sokeria
¾ dl vettä
200 g tummaa suklaata
75 g voita
3 kananmunaa, isoa
2 rkl Baileys likööriä

Vaniljakerma

½ dl vaniljakastikeainesta, esim. Blå Band Vanhan ajan vaniljakastike
½ dl maitoa
2 dl vispikermaa
3 rkl Baileys likööriä

Pinnalle

50 g suklaata

  1. Laita uuni kuumenemaan 160-asteeseen. Pingota irtopohjaisen kakkuvuoan, halkaisija 18 senttiä, pohjalle leivinpaperi. Paloittele Dajm vuoan pohjalle pieniksi paloiksi.
  2. Kiehauta sokeri ja vesi kattilassa, sekoita kunnes sokeri liukenee. Lisää joukkoon paloiteltu suklaa ja kuutioitu voi. Sekoita kunnes seos on tasaista. Jäähdytä 10 minuuttia.
  3. Lisää suklaamassan joukkoon munat yksi kerrallaan sekoitellen. Lisää likööri. Kaada kakkutaikina vuokaan. Paista kakkua 40-50 minuuttia. Se saa jäädä keskeltä tutisevan tukevaksi. Jäähdytä ja nosta kakku jääkaappiin tekeytymään seuraavaksi päiväksi.
  4. Mittaa vaniljakastikeainekset, maito ja vispikerma kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon likööri. Levitä vaniljakerma kakun päälle. Pyöräytä veitsellä kakun reunat irti vuoasta ja avaa irtopohjainen kakkuvuoka. Nosta kakku tarjoiluvadille. Koristele pinta suklaarouheella. 

Päärynätorttu ihastuttaa

Päärynätortun ohjeen lähetti Selja Riikonen.

Raadin kommentit:

”Tässä on nähty vaivaa.” 
”Raikas päärynän maku.”
”Rapea pohja ja mehevä täyte.”

Ranskalainen päärynätorttu


12 palaa

Pohja

150 g voita
2 rkl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl mantelijauhetta
1 tippa karvasmanteliöljyä
(vettä)

Päärynät

1 prk (825/460 g) säilykepäärynöitä TAI 4 päärynää
1 l vettä
2 dl valkoviiniä
1 dl sokeria
½ sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu

Vaniljakiisseli

3 liivatelehteä
3 kananmunan keltuaista
2 dl kuohukermaa
1 dl valkoviiniä (tai päärynöiden keitinlientä)
3-4 rkl sokeria
1-2 rkl vaniljasokeria

Paahdettu sokeri ja mantelilastut

2 dl sokeria
päärynöiden lientä
mantelilastuja

  1. Laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen. Voitele piirakkavuoka ja jauhota se.
  2. Vaahdota voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon jauhot ja tippa karvasmanteliöljyä. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Jos taikina tuntuu kuivalta lisää tilkka kylmää vettä. Anna taikinan levätä 10 minuuttia jääkaapissa.
  3. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista noin 20 minuuttia. Jäähdytä pohja.
  4. Jos käytät säilykepäärynöitä valuta päärynät ja leikkaa ne ohuimmiksi lohkoiksi. Jos käytät tuoreita päärynöitä, kuori ne, poista siemenkodat ja lohko pienemmiksi paloiksi. Kuumenna liemen aineet eli vesi, valkoviini, sokeri, sitruunan raastettu kuori ja mehu kattilassa. Lisää päärynät liemeen ja hauduta niitä noin 30 minuuttia eli kunnes ne ovat pehmenneet.
  5. Valmista vaniljakiisseli. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 10 minuutiksi. Sekoita paksupohjaiseen kattilaan keltuaiset, kerma, viini tai päärynöiden keitinlientä sekä sokeri. Anna seoksen hiljalleen hautua samalla sekoitellen kunnes se sakenee kiisseliksi. Lisää kuumaan kiisseliin mahdollisimman kuiviksi puristetut liivatelehdet. Lisää hieman jäähtyneeseen kiisseliin vaniljasokeri.
  6. Kaada kiisseli torttupohjan päälle ja anna sen jähmettyä. Asettele päärynälohkot tasaiseksi ympyräksi tortun pinnalle.
  7. Sulata sokeri pannulla. Varo ettei se pala. Lisää joukkoon tilkka päärynöiden keitinlientä, niin saat seoksesta juoksevaa. Valuta ”siirappi” päärynäpiirakan päälle. Paahda mantelit ja ripottele pinnalle.

 

Gluteenittomat riisipaistokset yllättivät

Riisipaistosten ohjeen lähetti Terttu Laaksonen.

Raadin kommentit:

"Jalostunut riisipuuro."
"Yllättäjä!" 
"Hauska, erilainen jälkiruokaidea."

Riisipaistokset


12 annosta

8 dl maitoa
2 dl puuroriisiä
1 dl sokeria
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
3 keltuaista
1 pienen sitruunan kuori
1 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 rkl öljyä voiteluun

Lisäksi

runsaasti vadelmia tai mansikoita

  1. Kiitä riisipuuro al dente.
  2. Lisää jäähtyneeseen puuroon keltuaiset, pienen sitruunan raastettu kuori ja jauhot.
  3. Voitele muffinivuoan kolot öljyllä. Jaa puuro 12 muffinivuoan koloon. Kypsennä 175-asteessa noin 25 minuuttia.
  4. Siivilöi paistoksien päälle tomusokeria. Tarjoa tuoreiden tai paseerattujen pakastevadelmien tai mansikoiden kanssa.

Loput finalistireseptit löydät ET:n numerosta 17/2017. Hae omasi lehtipisteestä! 

 

ET:n lukijan 70-luvulta peräisin oleva mustikkapiirakkaohje on huikean yksinkertainen ja juuri siksi niin herkullinen. Piirakkapohjan raikastaa sitruuna.

Lilli Hasselman sai 70-luvulla työkaveriltaan täydellisen mustikkapiirakan ohjeen. Hän poimii siihen täytteet salaisesta mustikkapaikastaan Lopella. Lilli kertoi ET:lle mustikkamuistoistaan.

Mikä mustikoiden poimimisessa on hauskinta?

Ehdottomasti eväät. Kävin lapsena äidin ja sisarusteni kanssa Tuusulan Sarvikalliolla mustikassa. Retken paras hetki oli, kun avasimme rapisevista kääreistä voileivät ja joimme marjamehua pullosta. Vaikka pikkutyttönä aika mustikkametsässä tuntui pitkältä, ei mustikan poimintaa tarvinnut suorittaa. Keräsimme marjoja pikku kuppiin ja kävimme kaatamassa ne äidin ämpäriin. Vieläkin pitää mustikassa olla eväät mukana.

Noukitko käsin vai poimurilla?

Ennen aina käsin, nykyään poimurilla. Tyylin vaihto johtuu siitä, että en jaksa enää olla metsässä kuin kaksi tuntia kerrallaan, muuten selkä väsyy. Tunti poimintaa, välikahvit, sitten toinen tunti perään ja kotiin. Poimurilla saa enemmän saalista, ja kotona on aikaa perata marjoja.

Yksin vai yhdessä?

Käyn mustikkametsässä ystäväni Auliksen kanssa. Salaista paikkaa emme kerro muille. Lapsenlapsia on hankala houkutella mustikkametsään, sieneen he lähtevät mieluummin. Taitan aina kotiin viemisiksi mustikanvarvun niille, jotka eivät olleet matkassa, jotta hekin saavat napsia mustikoita suoraan varvusta.

Lilli Hasselmanin mielestä mustikkametsässä pitää aina olla eväät mukana.
Lilli Hasselmanin mielestä mustikkametsässä pitää aina olla eväät mukana.

Syötkö saalista jo metsässä?

En koskaan syö mustikoita metsässä, sinne mennään keräämään. Keräämästä tultuani nautin kulhollisen mustikkamaitoa kotikeittiössä.

Mikä on tämän mustikkapiirakan ohjeen salaisuus?

Sitruunan raikastama voinen pohja ja mahdottoman paljon mustikoita täytteessä. Sain ohjeen 70-luvun alussa työkaveriltani ja olen leiponut sitä siitä lähtien. Tyttärenpoikani Olli pyytää aina nimipäivälahjaksi kokonaisen piirakan, jonka voi syödä yksin. Monet vieraamme tilaavat sitä etukäteen, kun tulevat kyläilemään.

Mustikkapiirakka

8-10 palaa

Pohja:

  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • 2 rkl sokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 rkl sitruunamehua

Täyte:

  • ½ l mustikoita
  • 2 dl sokeria
  • 2–3 rkl vehnäjauhoja

Päälle

  • 2–5 dl mustikoita
  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä sitruunamehu.
  3. Levitä leivinpaperi piirakka- tai irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle. Painele taikina pohjalle ja reunoille.
  4. Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja vehnäjauhot. Kumoa mustikat piirakkapohjan päälle.
  5. Paista piirakkaa noin 30 minuuttia.
  6. Kumoa valmiin piirakan päälle tuoreita mustikoita.

Vinkki! Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön tai kylmänä vaniljakastikkeen kanssa.

Ihanaakin ihanammat muurikkaletut syntyvät vehnä- ja ohrajauhoja yhdistämällä. Nauti sellaisenaan tai marjojen ja kermavaahdon kanssa.

Suomen parhaat muurinpohjaletut

  • 1 l täysmaitoa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 1/2 dl ohrajauhoja
  • 1 kananmuna
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • voita paistamiseen
  1. Sekoita maito ja jauhot kulhossa. Anna turvota viileässä 4-5 tuntia.
  2. Lisää muna ja suola taikinaan juuri ennen paistamista. Taikina ei saa olla liian sakeaa, koska silloin se ei leviä tarpeeksi ohuesti pannulle.
  3. Kuumenna muurikkapannu ja levitä sille voita.
  4. Kaada 1 desilitra taikinaa pannun yläreunalle ja levitä se lastalla ohueksi, reikäiseksi kerrokseksi. Pannu on sopivan lämmin, kun taikina tarttuu siihen hyvin.
  5. Kun letun reuna on ruskistunut, irrota reunat lastan avulla ja anna letun paistua vielä hetki ennen kääntämistä. Käännä ja paista vielä hetki.
  6. Tarjoa lettu sellaisenaan, voilla siveltynä tai marjojen ja kermavaahdon kera.