Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Sirpa Ojalan mukaan tästä ohjeesta syntyi kertaheitolla hänen perheensä klassikko, jota ilman kesää ei tule. Tästä linkistä lisää herkullisia kakkuja!

ET-lehti kysyi lukijoiltaan parhaita juhlatarjottavia. Tämä suussasulava ja helppo resepti osallistui Parasta sukupöytään -kilpailuun.

Kinuskinen mansikka-raparperikakku

Raparperihillo

300 g (n. 7 dl) raparperipaloja
2 dl vettä
¾ tl kanelia
1 dl hillosokeria

Pohja

5 kananmunaa
2 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vinkki! 10 x suussa sulavat suklaaherkut

Kostutus

1 ½ dl appelsiinitäysmehua

Täyte

2 l mansikoita
4 dl vispikermaa
1 ½ dl kinuskikastiketta

  • Valmista ensin raparperihillo. Kiehauta vesi, raparperipalat ja kaneli. Keitä kunnes raparperit pehmenevät. Lisää hillosokeri ja keitä miedolla
    lämmöllä ilman kantta 10 minuuttia. Anna hillon jäähtyä täysin kylmäksi.
  • Leivitä irtopohjainen pyöreä kakkuvuoka. Vaahdota pohjaa varten munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos taikinaan siivilän läpi, sekoita varovasti. Kaavi taikina kakkuvuokaan.  
  • Kypsennä kakkupohja 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Leikkaa kolmeen osaan ja kostuta kerrokset mehulla.
  • Vaahdota kerma. Lisää kinuski­kastike ja jatka vatkaamista, kunnes saat seoksesta pehmeän vaahdon. Levitä levylle kolmannes raparperihillosta, kinuskikermasta ja viipaloiduista mansikoista. Täytä samoin seuraavat kerrokset. Anna kakun mehevöityä jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua.

Parhaat kakut juhliin x 10

Trendikkäät raakaleivonnaiset ovat herkullisia ja sisältävät paljon terveellisiä aineksia. Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin.

1. Mitä on raakaleivonta?

Raakaleivonnassa käytetään kuumentamattomia raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä, joissa lämpötila ei nouse yli 46 asteen. Sokerit, viljat ja maitotuotteet korvataan muun muassa pähkinöillä, siemenillä, marjoilla, hedelmillä, kookostuotteilla, kylmäpuristetuilla rasvoilla ja kaakaovoilla. Raakaleivonnaisia ei työnnetä kypsymään kuumaan uuniin, vaan ne valmistuvat useimmiten pakastimessa tai jääkaapissa.

2. Ovatko raakakakut terveellisempiä kuin perinteiset kakut?

Raakaleivonnaisista tekee terveellisiä muun muassa niiden runsas pähkinä-, manteli- ja siemenmäärä. Niistä raakakakun popsija saa pehmeää rasvaa sydämen suojaksi sekä proteiinia, kuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja, kuten B- ja E-vitamiinia.

3. Mitä terveydelle hyödyllisiä aineita kakku voi sisältää?

Kaakaopapu on yksi maailman ravinteikkaimmista ruoka-aineista. Esimerkiksi flavonoideja on siinä monin verron enemmän kuin mustikassa. Raakasuklaata tai kaakaopavuista jauhettua raakakaakaojauhetta sisältävää kakkua voi siinä mielessä mutustella hyvällä omallatunnolla.

4. Sopiiko raakakakku painonvartijalle?

Raakaleivonnaisissa käytetään harvoin valkoista sokeria. Makeus saadaan muun muassa taateleista, kookossokerista, hunajasta ja agavesisiirapista. Vaihtoehtoisia makeuttajia markkinoidaan sokeria terveellisempinä, koska niissä on enemmän ravintoaineita jäljellä. Ravintoaineiden määrät ovat kuitenkin niin häviävän pieniä, ettei niistä ole terveydellistä hyötyä.

Se, että esimerkiksi taateleiden sokeri on luonnon omaa, ei muuta sokeria paremmaksi. Plussaa kuivatuissa hedelmissä on se, että ne sisältävät myös kuitua.

5. Mikä tekee kakuista epäterveellisiä?

Raakakakuissa käytetään sidosaineena usein kookosöljyä tai kaakaovoita. Kookosöljy sisältää kaikissa muodoissaan paljon kovaa tyydyttynyttä rasvaa eikä juuri lainkaan pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa. Sen rasvahapoista yli 90 prosenttia on kovia, mikä tekee siitä sydämen hyvinvoinnille huonon rasvan. Myös kaakaovoi sisältää runsaasti tyydyttynyttä rasvaa.

Raakakakuissa on reilusti rasvaa, myös tyydyttymätöntä ja kovaa.

Tuhtiutta raakakakkuihin tulee myös pähkinöistä. Niissä on rasvaa, joskin hyvää sellaista, 40–60 prosenttia.

6. Voinko saada raakakakuista vatsavaivoja?

Raakaleivonnaiset, kuten muukin raakaruoka, voivat aiheuttaa herkkävatsaisille ja huonosta ruoansulatuksesta kärsiville vatsanväänteitä ja suolisto-ongelmia. Jos raakaleivonnassa käytetyt pähkinät on liotettu, ruoansulatus kuormittuu vähemmän. Etenkin ikäihmisen kannattaa maistella raakakakkuja varovaisesti.

Lähteet: Rasvatieto.fi, Ravintomaailma.fi

Kuvan Rocky Road -raakasuklaakakun ohjeen löydät Soppa365:stä. Klikkaa tästä!

 

Kommentti

"Neitsytkookosöljy ei ole huonoa rasvaa"

"En pidä raakaleivontaa epäterveellisenä. Siihen liittyy monia harhaluuloja. Esimerkiksi leivonnaisissa tyydyttyneen rasvan määrän sijaan suurempi merkitys on rasvanlähteen käsittelemättömyydellä ja rasvahappokoostumuksella. Esimerkiksi neitsytkookosöljy sisältää runsaasti keskipitkäketjuisia rasvahappoja, jotka ovat tarpeeksi pieniä tunkeutumaan suoraan mitokondrioon - siis solun energiaa polttavaan voimalaitokseen - jossa keho kykenee muuntamaan rasvan suoraan energiaksi ilman, että öljy varastoituisi kehoon. Tämän lisäksi puhdistamaton neitsytkookosöljy (ja kaakaovoi) sisältävät runsaasti hyödyllisiä vitamiineja, hivenaineita ja muita ravintoaineita, toisin kuin monet muut rasvat."

Raakaleivonnan ABC-kirjan kirjoittanut Kirjailija, toimittaja Hannamari Rahkonen.

 

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.