Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Sirpa Ojalan mukaan tästä ohjeesta syntyi kertaheitolla hänen perheensä klassikko, jota ilman kesää ei tule. Tästä linkistä lisää herkullisia kakkuja!

ET-lehti kysyi lukijoiltaan parhaita juhlatarjottavia. Tämä suussasulava ja helppo resepti osallistui Parasta sukupöytään -kilpailuun.

Kinuskinen mansikka-raparperikakku

Raparperihillo

300 g (n. 7 dl) raparperipaloja
2 dl vettä
¾ tl kanelia
1 dl hillosokeria

Pohja

5 kananmunaa
2 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vinkki! 10 x suussa sulavat suklaaherkut

Kostutus

1 ½ dl appelsiinitäysmehua

Täyte

2 l mansikoita
4 dl vispikermaa
1 ½ dl kinuskikastiketta

  • Valmista ensin raparperihillo. Kiehauta vesi, raparperipalat ja kaneli. Keitä kunnes raparperit pehmenevät. Lisää hillosokeri ja keitä miedolla
    lämmöllä ilman kantta 10 minuuttia. Anna hillon jäähtyä täysin kylmäksi.
  • Leivitä irtopohjainen pyöreä kakkuvuoka. Vaahdota pohjaa varten munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos taikinaan siivilän läpi, sekoita varovasti. Kaavi taikina kakkuvuokaan.  
  • Kypsennä kakkupohja 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Leikkaa kolmeen osaan ja kostuta kerrokset mehulla.
  • Vaahdota kerma. Lisää kinuski­kastike ja jatka vatkaamista, kunnes saat seoksesta pehmeän vaahdon. Levitä levylle kolmannes raparperihillosta, kinuskikermasta ja viipaloiduista mansikoista. Täytä samoin seuraavat kerrokset. Anna kakun mehevöityä jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua.

Parhaat kakut juhliin x 10

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla. 

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut