Tämä ihana täytekakku sopii juhlaan kuin juhlaan.

Ainekset

  • 6 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Kostutus

  • 1 ¼ dl sokeria
  • 1 dl vettä
  • ½ dl mantelilikööriä, esim. Amaretto

Täyte

  • 5 dl vispikermaa
  • 2 ½ rkl sokeria
  • 2–3 tl vaniljasokeria
  • 1 prk (250 g) mascarpone­juustoa täytteeksi ja koristeeksi
  • 1 ½ l tuoreita mansikoita (3 dl mansikkasosetta)
  • minttua
  1. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Siivilöi vehnäjauhot joukkoon. Sekoita kevyesti.
  2. Kaada massa kakkuvuokaan, jonka pohjalle on leikattu pohjan kokoinen leivinpaperi.
  3. Paista pohja 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Irrota jäähtynyt kakku vuoan reunoista palettiveitsellä. Kumoa kakkupohja ja poista leivinpaperi.
  4. Kiehauta kostutusta varten vesi ja sokeri. Lorauta likööri jäähtyneeseen nesteeseen.
  5. Vaahdota kerma ja sokerit pehmeäksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja vatkaa, kunnes vaahdosta tulee  sopivan jämäkkää.
  6. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjat. Alinta pohjaa kannattaa kostuttaa  kevyemmin, jotta kakkua on helpompi käsitellä ja nostaa tarjolle.
  7. Kokoa kakku vuuan sisään. Levitä mansikkasosetta tai tuoreita pilkottuja mansikoita ja mascarponekermaa pohjan päälle. Nosta seuraava kakkupohja päälle ja jatka samaan tapaan. Aseta viimeinen kerros kanneksi. Anna kakun vetäytyä kylmässä seuraavaan päivään. Säästä loppu kerma kuorrutukseen.
  8. Koristele kakku mascarponekermalla, tuoreilla mansikoilla ja mintunlehdillä.
    Vinkki: Silputtu minttu antaa raikkaan säväyksen myös täytteen joukossa.

Muista myös nämä kakut

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.