Jäikö joulusta yli suklaata? Mehevän suklaakakun taikinasta loihdit lähes samalla vaivalla kolme eri jälkiruokaa.

Mehevä suklaakakku

200 g tummaa suklaata (70 %)
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus
espressoa
Mantelikerma
2 dl kuohukermaa
100 g mantelimassaa
½ dl tomusokeria
Koristeeksi
tomusokeria

  1. Sulata suklaa mikrossa.
  2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon yksitellen munat. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi joukkoon.
  3. Lisää taikinaan lopuksi sula suklaa. Sekoita tasaiseksi.
  4. Lusikoi taikina leivitettyyn rengasvuokaan. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa 25–35 minuuttia.
  5. Kumoa hieman jäähtyneenä. Kostuta halutessasi espressolla.
  6. Valmista ennen tarjoilua mantelikerma. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja raasta mantelimassaa joukkoon. Makeuta tomusokerilla. Tarjoa kakun makuparina.
  7. Koristele kakku ennen tarjoilua tomusokerilla.

Muunos 1: Muruista makeaa

  1. Kokoa jälkiruoka. Murenna annosmaljoihin kerroksittain suklaakakkua, marenkia ja kermavaahtoa.
  2. Lohko joukkoon kypsiä luumuja.
  3. Lorauta halutessa kastikkeeksi esimerkiksi kahvilikööriä.

Muunnos 2: Kakusta muffini

  1. Tee samasta taikinasta annoksia. Lusikoi taikinaa muffinivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
  2. Taikinaan saa potkua lisäämällä siihen ripauksen chilijauhetta.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.