Muorin työasu on lämmin ja käytännöllinen. Liivin taskuihin mahtuu paljon tavaraa.
Muorin työasu on lämmin ja käytännöllinen. Liivin taskuihin mahtuu paljon tavaraa.

Joulukuussa rovaniemeläinen Irene Kangasniemi kokee muodonmuutoksen. Hänestä tulee Mrs Santa Claus, joka pitää puuhapajaa ulkomaisille matkailijoille ja vie heitä kotiinsa käsitöitä tekemään.

Rovaniemen aamussa paukkuu reipas 20 asteen pakkanen. Joka puolella näkyy miehiä sinisissä haalareissa kantamassa mustia jätesäkkejä. Kestää hetken tajuta, keitä he ovat: englantilaisia turisteja, jotka ovat ostaneet porontaljoja tuliaisiksi!

Yksi brittituristien suosituimmista ohjelmanumeroista on askartelu joulupukin muorin eli Mrs Santa Clausin kanssa. Irene Kangasniemi, 56, on ollut sivutoiminen joulumuori vuodesta 2007. Hänen kotinsa ja käsityöpajansa metsän keskellä ovat kokeneet kansainvälisten vieraiden vyöryn. Siellä on käynyt väkeä Etelä-Amerikan Kap Hornista Australiaan ja Grönlannista Kongoon. Aasialaisia tulee koko ajan enemmän.

– Ulkomaisia TV-ryhmiä käy meillä säännöllisesti kuvaamassa suomalaista joulukotia. Monet ovat kiinnostuneet tavallisesta lappilaisesta elämästä. Joillakin aasialaisilla asiakkailla voi olla mukana jopa kokki, palvelija ja pukija.

Ilari Sirkka on esimiestonttu. Muori lisää punaa nenään, vaikka sitä tulee ulkohommissa luonnostaankin.
Ilari Sirkka on esimiestonttu. Muori lisää punaa nenään, vaikka sitä tulee ulkohommissa luonnostaankin.

Japanilaiset eivät tutki kaappeja

Viime vuonna Irene otti vastaan parisataa kotivierailuryhmää. Samat ryhmät piipahtivat myös käsityöpajassa, jossa voi tehdä vaikkapa arktisen ruusun poronnahasta. Matkailuväki ottaa usein yhteyttä, koska Irenen koti on auki vierailijoille.

– Kansalaisuuksissa on kovasti eroja. Jo kymmenen eteläeurooppalaista asiakasta saa aikaa puolikaaoksen niin kotona kuin pajassa, mutta japanilaisia voi olla vaikka 50. He istuvat paikoillaan eivätkä lähde tutkimaan pakastimia ja kaappeja. He harrastavat oppivaa matkailua ja tekevät rauhallisesti esimerkiksi himmeliä.

Irene on koulutukseltaan opettaja ja osaa pitää ryhmät kurissa. Tunnin kotivierailun aikana hän tarjoaa mustikkamehua ja kertoo vaikkapa marjastuksesta. Asiakkaat saavat kysellä. Monet ovat kiinnostuneita talon rakennusvaiheista ja sen lämmityskustannuksista.

Aifie Robinson, 7, halusi itsensä kuvattavaksi joulupukin muorin sylissä.
Aifie Robinson, 7, halusi itsensä kuvattavaksi joulupukin muorin sylissä.

– Yksi kiinalainen miesryhmä kipusi ullakolle, koska he halusivat nähdä talon eristemateriaalin. Muuan intialainen ryhmä kysyi, mitä käärmeitä pidän rottien varalta kodinhoitohuoneen pajukorissa. Kun britit tulevat pajalle, en voi laittaa poronkynsiä tai luita pöydille. Heillä on tosi tunneperäinen suhtautuminen poroon, heille poro on yhtä kuin Petteri Punakuono.

Punaista ja harmaata

Irene muuntautuu muoriksi. Hän tupsuttelee puuteria ja punaa kasvoihin, tuuhentavaa harmautta kulmakarvoihin ja asettelee mummon peruukin päähän. Ylleen hän pukee pellavapaidan, villahameen ja -liivin ja runsaasti lämmintä alle.

Irenen apuna häärivä Tähtisilmä-tonttu eli biokemian opiskelija Emma-Liina Selkälä, 21, nauraa, että hauskinta on, kun pääsee rooliin sisälle ja saa luvan kanssa olla lapsenmielinen.

– Minulla on kuukauden mittainen joulu, ihan mahtavaa!

Muori ja Beedy-eye eli Tähtisilmä-tonttu tulevat ajoissa laittamaan puuhapajan kuntoon. Kaiken pitää olla tiptop lasten saapuessa.
Muori ja Beedy-eye eli Tähtisilmä-tonttu tulevat ajoissa laittamaan puuhapajan kuntoon. Kaiken pitää olla tiptop lasten saapuessa.
Vaahtokarkkien paisto ulkona elävän tulen ääressä on elämys, jota ei voi kokea Lontoossa.
Vaahtokarkkien paisto ulkona elävän tulen ääressä on elämys, jota ei voi kokea Lontoossa.

Tämän illan muorikeikka on tunnelmallisessa Villa Mariassa. Tämän Lapin Safareiden myymän illan nimi on Elf Adventure eli tonttuseikkailu. Sinne on tulossa iltaa viettämään 150–200 brittiä.

Asiakkaat tulevat linja-autoilla bussitonttujen kanssa, jotka opastavat lapset vanhempineen tasaisesti eri puuhapisteisiin.

”Oletko ihan oikea joulumuori?"

Bussin ovet avautuvat ja lapset toppahaalareissaan ryntäävät ulos. Kaikki haluaisivat heti joulupukin muorin luo.

Tontut opastavat ystävällisen jämäkästi osan lapsista koristelemaan pipareita luhtiaittaan. Yksi ryhmä lähtee pulkkamäkeen, toinen mönkijäsafarille. Vaahtokarkin paistaminen nuotiolla on elämys lontoolaislapsille. Yksi joukko lähtee metsuritontun kanssa valitsemaan kuusta metsästä. Yhdessä sahataan kuusi ja koristellaan se.

Sarvesta tehdään kaulakoru tai avaimenperä. Muori kertoo, että sarvi on uusiutuvaa raaka-ainetta.
Sarvesta tehdään kaulakoru tai avaimenperä. Muori kertoo, että sarvi on uusiutuvaa raaka-ainetta.

Muorin askartelupiste vanhassa navetassa on tunnelmallinen. Tonttu soittaa joululauluja haitarilla, kuusenhavut tuoksuvat. Muovikrääsää ei ole lainkaan, vaan kaikki on perinteisen kaunista. Pöydillä on koreissa aineksia poronsarvesta ja koivuhelmistä askarreltavaan avaimenperään tai kaulakoruun.

Lasten ilo ja hämmennys on käsinkosketeltavaa.

– Oletko ihan oikeasti joulupukin muori? pipopäinen pikkupoika kysyy silmät pyöreinä.

Irene nappaa pojan syliinsä ja ehdottaa, että soitetaanpa pukille ja tarkistetaan asia. Puhelimen luuri on hänen hattunsa muhkea tupsu. Lapsia naurattaa.

– Sinäkö olet tullut Skotlannista asti tänne, voi että! muori ihmettelee.
– Sinäkö olet tullut Skotlannista asti tänne, voi että! muori ihmettelee.
Alisha, 6, ja Lucia, 4, Cottey tiesivät Suomesta vain lumen, poron ja joulupukin. Nyt tuli muorikin tutuksi.
Alisha, 6, ja Lucia, 4, Cottey tiesivät Suomesta vain lumen, poron ja joulupukin. Nyt tuli muorikin tutuksi.

Irene ottaa ihailtavan henkilökohtaisesti jokaisen lapsen huomioon. On selvää, että hetki on lapselle illan tärkein. Muori juttelee lasten kanssa ja aputontut ohjaavat askartelua.

– Lasten kanssa kohtaan aitoa iloa ja hämmennystä. He tietävät pukin, mutta muori on heille yleensä yllätys, sen näkee heidän silmistään . Olen monesti puhunut tästä pukin kanssa, ja hänellä on sama kokemus.

Tonttuseikkailu päättyy ateriaan: kananugetteja ja perunasosetta. Rajansa kaikella aitoudella.

Huomenna lapsia odottaa se tärkein, joulupukin tapaaminen.

Metsän pimeys, lumi ja elävät tulet ovat monen britin mielestä kuin satumaisema.
Metsän pimeys, lumi ja elävät tulet ovat monen britin mielestä kuin satumaisema.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 20/2016.

Mitä, jos passi katoaa loman viimeisenä iltana? Nauti, neuvoo passinsa kadottanut toimittaja.

Toimittaja Olli-Pekka Komonen, 37:

Lennon lähtöön pari tuntia, passi puuttuu 

Kotiinpaluuta edeltävänä iltana huomasin kauhukseni, että passini oli jäänyt reissun ensimmäiseen hotelliin. Kyseinen Marriot-hotelli sijaitsee lähellä San Franciscon lentokenttää, joten en hätääntynyt. Ehtisin hyvin ajaa hotellin kautta ennen paluumatkaa ja hakea huoneen tallelokeroon jääneen passin.

Soitin hotellille ja kyselin passini perään. Sitä ei kuulemma ollut löytynyt, ja kun yritin tiedustella vielä sunnuntaiaamuna toisen kerran asiasta, hotellista väitettiin, etten siellä koskaan ollut vieraana ollutkaan!

Lennon lähtöön oli enää joitakin tunteja, joten pieni paniikki alkoi nousta pintaan. Selvitin netistä, miten tilanteessa pitäisi toimia. Lähimmästä Suomen pääkonsulaatista Los Angelesista onneksi vastattiin sähköpostiin pyhäpäivästä huolimatta.

Soitin lentoyhtiöön ja sain lykättyä paluulentoni torstaille. Varasin netistä bussilipun San Franciscosta Los Angelesiin, pakkasin tavarani ja hyppäsin bussiin. Matkalla varasin Airbnb:n kautta majoituksen mahdollisimman läheltä konsulaattia siltä varalta, että asiaa pitäisi käydä selvittelemässä useampana päivänä.

Tiistaina pääsin heti aamusta konsulaattiin anomaan passia. Homma hoitui käden käänteessä, ja samassa yhteydessä selvisi, että pääkonsulin luona olisi illalla Kaliforniassa asuvien suomalaisten illanvietto. Pääsin mukaan.

Tutustuin uusiin ihmisiin ja solmin yhteyksiä. Seuraavana päivänä päädyin suomalaisen Hollywood-näyttelijättären kanssa kahville - ja törmäsimme kaiken päälle suosikkinäyttelijääni Seth Rogeniin keskellä katua!

Alkupaniikin jälkeen passin hukkaamisesta seurasi lopulta pelkkää hyvää.


Olli-Pekan vinkit passin katoamiseen

  1. Älä hätäänny. Vaikka passin katoaminen on ikävää, se on kuitenkin vain passi. Uuden saa rahalla. Et ole hengenvaarassa tai syyttömänä vankilassa. Kukaan suomalainen ei tiettävästi ole vielä joutunut jäämään pysyvästi ulkomaille. Vaikka tilanne on sinulle uusi, suurlähetystölle passien tekeminen on rutiinia.
  2. Nauti. Olet luultavasti maassa, johon olet halunnut matkustaa. Nyt saat kenties vain viettää siellä lisää aikaa. Et voi tilanteelle mitään, joten ajattele, että sait loman jatkeen.
  3. Huomioi kulut. Passin hankkimisesta tulee äkkiä satojen eurojen kulut. Varmista, että luottokortin luottoraja ei ylity. Tarvittaessa maksa kiireesti luottokorttilaskua nettipankissa pienemmäksi tai pyydä pankkia korottamaan luottorajaa.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaoppaan numerossa 6/2016.

Israelin Eilatissa saman loman aikana pääsee nauttimaan taivaan, meren, autiomaan ja vuorten ihmeistä.

Pieni, vihertäväsiipinen tiltaltti näyttää heiveröiseltä lintutieteilijä Noam Weissin kourassa. Silti se tapittaa tyynesti isoa miestä.

Weiss silittää linnun höyhenpeitettä ja tarkistaa sen jalassa olevan renkaan tiedot. Sitten hän puhaltaa linnun vatsahöyheniin.

– Näetkö tuon kolon vatsassa? Linnun täytyy syödä niin paljon, että kolo täyttyy, jotta se jaksaa lentää. Se on lähtenyt kenties Suomesta ja ylittänyt jo Euroopan ja lentää vielä yli tuhannen kilometrin matkan yli Saharan autiomaan, Weiss selventää.

Hän kertoo, että tiltaltti on tämän vuoden poikanen. Ihmettelen ääneen, miten tuollainen pieni untuvikko tietää, että nyt sen pitää syödä vatsa täyteen ennen seuraavaa lentoa. Entä mistä se tietää, minne lentää?

Asiantuntija naurahtaa, että sitä hekin yrittävät selvittää. Kukaan ei opeta poikasia eikä näytä niille reittiä. Nuoret linnut lentävät omissa ryhmissään, vanhemmat omissaan.

Hyvinkin kevyt lintu voi lentää tuhansia kilometrejä.
Hyvinkin kevyt lintu voi lentää tuhansia kilometrejä.

Olemme parin kilometrin päässä Eilatin keskustasta sijaitsevassa lintupuistossa, joka täyttyy lintubongareista varsinkin lintujen muuttoaikaan maalis-huhtikuussa ja loka-marraskuussa.

– Meillä on paljon vakiokävijöitä. Eräs suomalainen on käynyt täällä kahdesti vuodessa jo 20 vuoden ajan. Ja toinen lintuharrastaja odottaa pääsevänsä eläkkeelle tuomarin työstään, jotta voi muuttaa talvehtimaan Eilatiin ja keskittyä lintujen tutkimiseen, Weiss kertoo.

Samalla hän poimii lintuaseman kirjahyllystä käteensä suomenkielisen lintuoppaan.

Matkantekoa lepoasennossa

Muuttolinnut valitsevat etapikseen Eilatin, sillä sen sijainti on ihanteellinen. Linnut, jotka pisimmillään muuttavat jopa 25 000 kilometrin matkan, tarvitsevat ruokailupaikkoja lentomatkan varrella.

Osa niistä käyttää hyväkseen mantereen päällä syntyviä otollisia ilmavirtauksia. Ne vain levittävät siipensä niin sanotusti lepoasentoon.

Lintupuistosta voi nauttia, vaikkei olisi intohimoinen lintuharrastaja. Täällä jokainen aiheesta kiinnostunut saa halutessaan opastusta. Kiikarit voi vuokrata, ja puiston työntekijät antavat mielellään vinkkejä siitä, mitä lajeja löytää mistäkin osasta puistoa.

Eilatin lintupuiston johtaja, ornitologi Noam Weiss näyttää, mihin aloittelijan kannattaa katsoa kaukoputkella.
Eilatin lintupuiston johtaja, ornitologi Noam Weiss näyttää, mihin aloittelijan kannattaa katsoa kaukoputkella.

Puisto ja sen tekojärveä kiertävä polku sopivat koko perheelle. Kuka tahansa pääsee seuraamaan rengastuspuuhia ja lintujen tarkastuksia puiston lintuasemalle.

Kun tiltaltti on tutkittu, Weiss siirtää sen varovasti kämmelleni. Saan laskea sen vapaaksi.

Silitän pehmeää untuvaa. Lintunen avaa siipensä, ja toivotan sille turvallista matkaa.

Maalaus löytyi sattumalta

Vuoret hehkuvat punaisina kaikkialla, minne vain katson. Alun perin satamakaupungiksi perustettu Eilat sijaitsee aavikolla, joten autiomaan maisemat kannattaa tutkia.

Hiekkaerämaa kätkee monenlaisia salaisuuksia. Sen on huomannut jeeppikuskimme Alfonso Nussbaumer, joka on opastanut ryhmiä Eilatin alueella jo vuodesta 1961.

– Ensimmäisen seinämaalauksen löysin jo 1960-luvulla, ja 1970-luvulla sattui hauska tapaus. Olin opastamassa fransiskaaniryhmää ja selitin, että seinämaalauksia pitäisi etsiä paljon ylempää kuin siitä, mihin katseemme yleensä ensimmäiseksi osuu.

Kamelisafarilla voi tutkia autiomaata rennosti.
Kamelisafarilla voi tutkia autiomaata rennosti.

Hän kertoo osoittaneensa lähintä seinää havainnollistaakseen sanomaansa ja yhtäkkiä huomanneensa siinä maalauksen. Tarkempi tutkiminen osoitti sen olevan noin 3200 vuoden takaa.

– Opastamani ryhmä ei uskonut, etten tiennyt maalauksesta etukäteen. Vielä samana päivänä arkeologit tulivat tutkimaan teosta, samoin televisiokamerat.

Nyt farao Ramses III:n seinämaalaus on yksi Timnan tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Kun Alfonso Nussbauer kävi Sveitsistä Eilatissa ensimmäisen kerran, hän päätti heti jäädä.

– Löysin Eilatista auringon, meren, autiomaan ja vaimoni. Nappasin hänet ilmasta, Nussbaumer vitsailee.

Vaimo työskenteli aikoinaan paikallisen lentoyhtiö Arkian lentoemäntänä.

Paria yhdisti muun muassa rakkaus vedenalaiseen maailmaan, ja heidät jopa vihittiin avioliittoon veden alla.

Timnan kalliomuodostelmat ovat kuin taidetta.
Timnan kalliomuodostelmat ovat kuin taidetta.

Alfonso Nussbaumer kertoo tarinoita Aravan aavikon eläimistä ja kasveista sekä siitä, miten ne selviävät karuissa olosuhteissa.

Harvinaisen jouhihietakyyhkyn kohdalla hän pysäyttää maastoauton ja kertoo, että kyyhky voi kantaa vettä sulissaan jopa 30-40 kilometrin matkan.

Akasia tarjoaa varjoa auringon paahteelta. Se levittää juurensa sivusuuntaan, jotta se pysyisi pystyssä hiekkamyrskyissä, ja lisäksi alaspäin, jotta se löytäisi vettä. Juuri voi kurkottaa jopa 60 metrin syvyyteen. Puu voi selvitä ilman vettä jopa kymmenen vuotta.

Pienikin vesimäärä saa autiomaan kasvit kukkaan.
Pienikin vesimäärä saa autiomaan kasvit kukkaan.

Seudulla ei ole satanut kunnolla 13 vuoteen, ja Alfonso Nussbaumer osoittaa kovaonnista kasvia, jonka kuivuusjakso on tappanut.

– Kun ajelen täällä, kaadan usein kanisterillisen vettä jonkin puun juurelle. Mutta puita on paljon, on mahdotonta auttaa niitä kaikkia.

Edomilaiset löysivät Timnan laakson kupariesiintymät jo 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Tosin on arvioitu, että Israelin kuningas Salomo olisi kartuttanut laaksossa rikkauksiaan jo kauan ennen sitä. Siksi arkeologi Nelson Glueck nimesi hienon luonnonmuodostelman Salomon pilareiksi, ja se onkin Timnan kuuluisin maamerkki.

Nemoa etsimässä

Merenpinnan alle oppaakseni lähtee sukelluskouluttaja Osku Puukila. Hän on entinen helsinkiläinen palomies ja pintasukeltaja, joka on asunut ja sukeltanut Eilatissa jo 35 vuoden ajan. Yli 30 000 sukellustunnin jälkeen ei ole montakaan korallia tai kalalajia, joita Osku ei tuntisi.

Puolen tunnin teoriaosuuden jälkeen olen valmis hyppäämään veteen. Saan happisäiliöt selkääni.

Testaamme vielä käsimerkit myös veden alla, ja liu'un korallien sekaan. Osku sukeltaa edelläni ja kyselee käsimerkein, onko kaikki kunnossa. Hän osoittaa värikästä vuokkokalaa, joka on lajina tuttu animaatioelokuvasta Nemoa etsimässä.

Eilatin seudulla on useita päiväretkille sopivia kohteita. Punainen kanjoni vaatii rohkeutta, sillä reitti kulkee välillä tikkailla.
Eilatin seudulla on useita päiväretkille sopivia kohteita. Punainen kanjoni vaatii rohkeutta, sillä reitti kulkee välillä tikkailla.

On vaikea päättää, mitä seuraisi: kalaparven tanssia vai suuren rauskun lepatusta.

Meren äänimaailma on jännittävä. Hiljaisuuden rikkovat pienet pulputukset, rahinat ja loiskeet.

Vaikka ihmisen ja teollisuuden jäljet näkyvät meressäkin ja osa koralleista on kuollut, kaunista katseltavaa on niin paljon, että Osku kertoo sukeltavansa itse aina, kun se vain on mahdollista. Hän on kuvannut satoja tunteja Punaisenmeren kaloja sekä Israelin että Egyptin puolella.

Ilta tummuu, on aika vaihtaa märkäpuku vaatteisiin. Osku Puukila istuu vakiopöytäänsä Barbeach-ravintolassa ja pyytää tarjoilijalta annoksen, jota ei mainita listalla, Osku Specialin. Iso vati kannetaan pöytään, simpukkapataa riittää monelle.

Kolmen kaveruksen kasvitiedettä

Reilun kilometrin päässä Eilatista pohjoiseen pääsee kasvitieteelliseen puutarhaan. Autiomaassa kasvaa muutakin kuin kaktuksia.

Kaikki lähti kolmen ystävyksen Yoram Nadelin, Eyal Arnanin ja Ratzon Cohenin hullusta ideasta saada autiomaa kukkimaan. Ja niin tapahtui: vehreät palmut, apinanleipäpuut ja passionhedelmäpuut kukoistavat.

– Olimme harrastelijapuutarhureita, eikä meillä ollut mitään teoreettista tietoa. Kukaan ei uskonut ideaamme, muttei se meitä haitannut, Ratzon Cohen sanoo.

Ratzon Cohen opastaa kasvitieteelliseen puutarhaan.
Ratzon Cohen opastaa kasvitieteelliseen puutarhaan.

Kaverukset kokeilivat kaikkea, oppivat kantapään kautta ja istuttivat kasveja eri korkeuksille.

Nykyisin biologian opiskelijat tulevat puutarhaan harjoitteluun ja tekemään tutkimuksia.

– Totutimme kasvit pikku hiljaa suolaiseen veteen. Ne, jotka selvisivät, selviävät mistä vain.

Kibbutsin kotimaa

Moni muistaa Israelista kibbutsit, jonne nuoret lähtivät aikoinaan poimimaan appelsiineja. Suomalaiset olivat ensimmäisiä vapaaehtoistyöntekijöitä 1960-luvun kibbutseilla. Vapaaehtoisia on ollut arviolta 400 000, joista suomalaisia noin 15 000.

Nykyään kibbutseja on noin 250. Sana kibbutz tarkoittaa ryhmää, ja alun perin kibbutsit olivat yhteisomistukseen perustuvia maatalousyhteisöjä. Niissä syötiin isossa ruokasalissa, lapset asuivat erikseen ja johtokunta saattoi päättää jopa lapsen nimen.

Nykyään monet kibbutsit on yksityistetty ja jäsenet voivat työskennellä joko kibbutsissa tai sen ulkopuolella.

Valkobeisa elää laumassa. Se hävisi luonnosta 1972, mutta pelastettiin sukupuutolta.
Valkobeisa elää laumassa. Se hävisi luonnosta 1972, mutta pelastettiin sukupuutolta.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 5/2016.