Pantanal on maailman rikkaimpia elinympäristöjä. Linnut ja lehmät viihtyvät siellä rinnakkain.
Pantanal on maailman rikkaimpia elinympäristöjä. Linnut ja lehmät viihtyvät siellä rinnakkain.

Pantanalin tulvatasanko on Etelä-Amerikan paras paikka tarkkailla upeita lintuja, lystikkäitä vesisikoja ja monia muita eksoottia lajeja. Kun majapaikaksi löytyy aito paikallinen maatila, elämys on unohtumaton.

Tropiikin aurinko saa järven välkehtimään. Kasvillisuus rönsyilee veteen, ja rannalla parveilevat sinisiipiset perhoset. Lämpöasteita on 40. Uinti ei silti houkuttele: kalastamme piraijoita.

Ärhäkät, terävähampaiset kalat löytävät meidät heti, kun saamme siimat veneen laidan yli. Koukkuun pujotettu lihapala häviää silmänräpäyksessä. Syöttimme hupenevat niin pian, että puuha tuntuu kalojen ruokkimiselta.

Pusikko kahahtaa. Alligaattori!

–Älä pane kättä reunan yli, jacarenkaimaani voi hypätä, oppaamme Alex neuvoo.

"Äläkä anna sen napata ongesta, koska ne syövät lihan koukkuineen päivineen."

Pian toinenkin alligaattori löytää paikalle. Liki puolitoistametriset veijarit uivat hitaasti edestakaisin veneen vierellä, silmät aavemaisesti veden pinnan päällä toljottaen. Kalat pakenevat, ja mekin vaihdamme paikkaa.

Uudessa paikassa saamme vihdoin koukkuun ensimmäisen keltapiraijan.

Alligaattori lipuu hiljaa kohti venettä.
Alligaattori lipuu hiljaa kohti venettä.

Krokotiilit päivystävät.
Krokotiilit päivystävät.

Piranjan hampaat ovat kuin tikarit.
Piranjan hampaat ovat kuin tikarit.

Maailman suurin lajissaan

Pantanal, Brasilian lounaisosassa levittyvä valtava tasankoalue ulottuu myös naapurimaihin Boliviaan ja Paraguaihin. Alue on maailman suurin trooppinen kosteikko, ja sadekaudella suurin osa maa-alasta jää tulvavesien peittoon. Kuivan kauden aikaan huhti–lokakuussa Pantanal on vehreää, savannimaista tienoota jokineen, lampineen ja pikkujärvineen.

Seutu on rankka elinympäristö ihmiselle, mutta sitäkin otollisempi monille eläimille. Pantanalia pidetään koko Etelä-Amerikan parhaana paikkana tarkkailla villieläimiä ja etenkin lintuja. Vähäisen kasvillisuuden vuoksi lajeja on helpompi havaita kuin Amazonin sademetsissä.

Osa Pantanalista on suojeltu. Silti valtaosa on yksityisten, lähinnä karjankasvattajien, omistamia maita. Joillakin tiloilla harjoitetaan pienimuotoistaturismia, minkä ansiosta ne voivat suojella myös tilustensa luontoa. Näin tehdään myös majapaikassamme Fazenda Baía Grandessa.

Viivymme tilalla kolme vuorokautta, ja ehdimme kokea jokaisen tarjolla olevan retken, muutaman pariin kertaan. Ateriat ja opastetut luontoretket sisältyvät majoituksen hintaan, kuten tapaan kuuluu. Vierashuoneita on vain viisi, joten tunnelma on mukavan intiimi.

Fazenda Baía Granden pihapiiri on rauhallinen.
Fazenda Baía Granden pihapiiri on rauhallinen.

Lintuja näkee hyvin tornista.
Lintuja näkee hyvin tornista.

Liikumme oppaan ja parin muun matkailijan kanssa kävellen, traktorin vetämän lavan kyydissä ja ratsain.

Kuljemme silloin kun eläimetkin – aamulla, alkuillasta ja pimeän tultua.

Opimme nopeasti, ettei eläimiä näe laumoittain eivätkä ne aina näyttäydy. On väijyttävä. Lisäksi tarvitaan onnea.

Kastehelmiä vesisioille

Helpoimmin tapaa sympaattisen kapybaran eli vesisian. Se on maailman suurin jyrsijä, kuin ison labradorinnoutajan kokoinen marsu. Vesisika on taitava uimari, sieraimet lähellä päälakea. Näemme niitä usein vedessä tai rannalla ruohoa syömässä perheinä ja pikkuporukoina.

Joistakin eläimistä, kuten tien poikki nelistävästä vyötiäisestä, näemme vain vilauksen. Vyötiäinen näyttää esihistorialliselta jäänteeltä vartaloa peittävine, panssarimaisine kilpineen.

Eräänä aamuna seuraamme uhanalaista isomuurahaiskarhua. Se on lupsakan ja kiireettömän oloinen kaveri, joka hiippailee heinikossa pitkä nokka vuoroin ilmaa ja vuoroin maata nuuhkien.

Isomuurahaiskarhu syö hyönteisiä.
Isomuurahaiskarhu syö hyönteisiä.

Jaguaari on taitava uimari, kalastaja ja kiipeilijä.
Jaguaari on taitava uimari, kalastaja ja kiipeilijä.

Hyasinttiara on kaunis ja kovaääninen.
Hyasinttiara on kaunis ja kovaääninen.

Toisena aamuna taivallamme varhain lähiniitylle, papukaijojen pesäpuun lähelle. Kookas, indigonsininen hyasinttiarapari näyttää tyrmäävän komealta ja epätodelliselta – yleensähän niitä näkee vain häkeissä eläintarhoissa. Äänestä päätellen siivekkäät keskustelevat kärkkäästi työvuoroista.

Lintuja on tilalla valtavasti, kaikkialla. Erityisen hyvin ne viihtyvät pihapiirin pensaissa ja hedelmäpuissa. Pienet vihreät papukaijat raakkuvat lehvistön suojassa. Kirjavanokkaiset tukaanit esittelevät itseään mangopuiden oksilla.

Papua ja papaijaa

Ateriat rytmittävät mukavasti päiviä. Majapaikassa tarjolla on aina erinomaista, tyypillistä brasilialaista ruokaa: suussa sulavan mureaa lihaa, kasvisvuokaa, riisiä, papumuhennosta ja farofaa, paahdettua maniokkijauhoa. Jälkiruoaksi on vesimelonia, hilloja ja kotijuustoa tai kuivakakkua.

Aamiaiseksi saamme uunilämmintä leipää ja leivonnaisia sekä vastapuristettua mehua mangoista, papaijasta tai cerolakirsikoista.

Päivän kuumimmat tunnit lepäämme huoneessa ilmastoinnin ja tuulettimen huristessa. Pihassa on pieni uima-allas ja riippukeinu. Niissä voi nauttia kylmä juoma käden ulottuvilla. Lintujen lurituksia ja kaskaiden tauotonta sirinää lukuun ottamatta on hiljaista. Toisinaan tosin sonni mylvii pitkään ja hartaasti, koko keuhkojensa voimalla.

Lähimmälle autotielle on matkaa satoja metrejä, naapuriin useita kilometrejä. Omistajaperheen suku on asunut seudulla 150 vuotta.

Uima-allas sopii hellepäivään.
Uima-allas sopii hellepäivään.

Tuoretta papaijaa saa läpi vuoden.
Tuoretta papaijaa saa läpi vuoden.

Tunnelmallinen yöretki

Hienoin tapa kokea Pantanal on kierrellä farmia ratsain. Tilan lauhkeat hevoset sopivat aloittelijallekin. Ne liikkuvat verkkaan ja pysähtelevät tämän tästä nyhtämään ruohoa tai juomaan, silti ryhmänä pysyen. Välillä kahlaamme korkeassa heinikossa, välillä ratsastamme keskellä laiduntavia lehmiä.

Hevosen selästä näkee maiseman avarammin kuin patikoiden. Bongaamme lintuja ja peuran, joka kurkistelee korkeasta heinikosta. Helle-utuinen iltamaisema värjäytyy vaaleanpunaiseksi, aurinko hehkuvan oranssiksi.

Yöretkissä on oma, unohtumaton tunnelmansa. Öisellä lammella sammakot kurnuttavat miehekkäästi.

Hytkymme traktorin lavalla pilkkopimeillä, kuoppaisilla niityillä.

Oppaan valonheitin luo näkyviin salaperäisiä varjoja. Kaimaanien silmät kiiluvat kuin rubiinit taskulampun valossa. Kun valo sammuu, sadat tulikärpäset morsettavat ruohikossa. Iho nousee kananlihalle. Niin hienolta se näyttää.

Paimen liikkuu karjan seassa ratsain. Hevosen selästä myös luontomatkailija näkee luonnon parhaiten.
Paimen liikkuu karjan seassa ratsain. Hevosen selästä myös luontomatkailija näkee luonnon parhaiten.

Maatilamatkailutilan hepat ovat turvallisia ensikertalaisellekin.
Maatilamatkailutilan hepat ovat turvallisia ensikertalaisellekin.

Brasiliassa on yli 60 000 kasvilajia, 1 800 lintulajia ja 500 nisäkäslajia. Matelija- ja sammakkolajeja on viitisensataa kumpiakin.

Juttu on ilmestynyt ET Matkaopas -lehdessä 4/2016.

Bongaa nämä reissullasi

1. Reilun metrin mittaiseksi kasvava pitkäkarvainen ja -häntäinen isomuurahaiskarhu elää Etelä- ja Keski-Amerikassa. Se on uhanalainen. Ruuakseen se kerää hyönteisiä ja termiittejä keoista ja koloista putkimaisella, lähes hampaattomalla kuonollaan.

2. Kirkkaan indigonsininen, noin metrin pituiseksi kasvava hyasinttiara on maailman suurin lentävä papukaija. Siipien kärkiväli on noin 1,5 metriä. Upea lintu on erittäin uhanalainen; luonnossa niitä elää vain noin 6 500 yksilöä, monet yksityisten maanomistajien alueilla.

3. Läntisen pallonpuoliskon suurin kissaeläin, täplikästurkkinen jaguaari on vaarassa muuttua uhanalaiseksi. Onnekas voi nähdä majesteettisen kissapedon Etelä-Pantanalilla Fazenda San Franciscon mailla. Havainnot ovat yleisimpiä heinä–syyskuussa.

Lisäksi Pantanalissa voi tavata esimerkiksi jättiläissaukkoja, keltaisia anakondia, tapiireja sekä useita kissaeläimiä.

Rynniminen ja kantamukset aiheuttavat vaaraa liukuportaissa. Tiedätkö, mikä on viranomaisen suosittelema tapa matkustaa niissä?

Länsimetro tilasi hissi- ja liukuporrasyritys Koneelta yhteensä 60 liukuporrasta. Vaan osaammeko matkustaa niillä?

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes julkaisi varmuuden vuoksi tiedotteen, jossa se neuvoo oikean tavan:

– Liukuportaissa ei ole tarkoitus juosta tai edes kävellä, vaan seisoa askelmalla ja pitää kaiteesta kiinni.

Seiso askelmalla ja pidä kiinni kaiteesta.

Tukesin mukaan liukuportailla ja -käytävillä sattuu joka vuosi kymmeniä tapaturmia. Virasto muistuttaa, että vaaravyöhykkeessä ovat erityisesti kiirehtivät, ikääntyneet, lapset ja päihtyneet.

Kiireinen kävelijä tai juoksija ei aiheuta vaaraa vain itselleen vaan myös muille. Hän voi horjuttaa muiden metromatkustajien tasapainoa rynnätessään heidän ohitseen.

Kaikki samalle porrasaskelmalle

Ikäihmiselle ja liikunta-apuvälineen kanssa liikkuvalle Tukes suosittelee hissiä liukuportaiden sijaan.

Suuret esineet, kuten rollaattori ja lastenvaunut, eivät kulje turvallisesti liukuportaissa. Ohjeistuksen mukaan kaiken mukana kulkevan tulee mahtua samalle porrasaskelmalle matkustajan kanssa.

Tukesin johtava asiantuntija Antti Savola toteaa nyrkkisäännön:

– Liukuporras on turvallinen, kunhan muistaa perusasiat. Seiso askelmalla. Pidä kiinni käsijohteesta. Varo vaatteiden ja kenkien joutumista rakoihin. Älä leiki liukuportaissa.

Yleisimmät tapaturmat liukuportailla

  • Kaatuminen.
  • Vaatteiden tarttuminen askelman ja kampalevyn väliin, kun matkustaja on poistumassa liukuportaista. Pitkät kengännauhat ja pitkät huivit vaativat tarkkuutta.
  • Kumijalkineen takertuminen askelman ja kaidelevyn väliin.
  • Sormien puristuminen liikkuvan käsijohteen ja kaiteen väliin.
  • Pienten lasten sormien puristuminen käsijohteen sisäänmenokohdassa.
  • Kaiteen yli putoaminen alempaan kerrokseen.

Alla olevalla Tukesin videolla neuvotaan, miten liukuportaissa seistään oikeaoppisesti:

Länsimetro avautuu vihdoin

Matkustaja pääsee viimeinkin metrolla Helsingistä Espooseen 18. marraskuuta 2017. Reitti kulkee ensin Matinkylään, myöhemmin myös Kivenlahteen. Rakentaja kertoo viivästymisen johtuvan siitä, että loppuvaiheen töille ja käyttöönottovaiheelle ei ollut varattu riittävästi aikaa.

Yrityksen sivulla puolustellaan, että hanke on Suomen suurin infrahanke ja että näin mutkikkaan hankkeen käyttöönottovaiheesta ei ollut kokemusta. Insinöörien ihmemaassakaan kaikki ei aina suju kuin leikki.

Metroasema sijaitsee yleensä syvällä maan alla, josta ylösnousemukseen tarvitaan liukuportaita. Uusi Koivusaaren metroasema on maailman ainoa merenalainen asema. Sen liukuportaat ovat Suomen pisimmät, mittaa on 76,1 metriä.

Lähteet: Länsimetro ja Tukes

Vierailija

Tiesitkö tätä? Metron liukuportaissa ei saa kävellä – espoolaisilla tilaisuus näyttää esimerkkiä

Metron liukuportaat on ihan turvalliset matkustajille jos yhteispelille niissä mennään. Olen kulkenut täällä Helsingissä metron liukuportaissa alusta asti ja matkustajat yleensä käyttäytyvät niin, että kaikki sujuu joustavasti. Liukuportaissa on ihan hyvin tilaa kiireisimpien ohittaa oikealla seisovat eikä siinä ole mitään vaaraa. Näin Helsingin liukuportaissa yleensä menetellään. Eri asia on ne matkustajat jotka änkeävät liukuportaisiin lastenvaunujen kanssa. Valitettavasti näitä...
Lue kommentti

Phuketin trooppisella lomasaarella tulee hiki syödessä. Chiliä roiskitaan reilusti, ja annokset ovat isoja.

1. Old Siam – Varpaat hiekassa

Romanttinen illallinen kahdelle? Old Siamissa onnistuu.
Romanttinen illallinen kahdelle? Old Siamissa onnistuu.

Aurinko laskee Nakalayn lahdelle. Tämä on oikea hetki kattaa pöytä rantahiekalle ja heittäytyä syömään herkkuja, joilla Thaimaan kuninkaalliset ovat vaativia makuhermojaan lepyttäneet.

Old Siam toimii ylellisen Thavornin lomakylän rantaravintolana. Hotellin tyyliin sopii, että keittiö kokkaa "royal cuisinea".

– Thaimaan hovissa kehitettiin 1700-luvulla huippuunsa elegantit makuyhdistelmät ja kasvisten ja hedelmien kaivertaminen pienoisveistoksiksi. Ammennamme sieltä ideat, keittiön kuningas, keittiömestari Nau kertoo.

Old Siamissa kokataan Thaimaan kuninkaallisen keittiön opein.
Old Siamissa kokataan Thaimaan kuninkaallisen keittiön opein.

Ilta hämärtyy, ja rantapöytään kannetaan kippo poikineen. Alkupalat rouskuvat ja ratisevat rapunyyttien ja friteerattujen kasvisten matkatessa mahaan. Papaijasalaatista siirrytään grillattujen äyriäisten ihmeelliseen maailmaan. Kaiverrettuja kasviksia ei raaskisi millään rikkoa hampaillaan.

Miksi tänne? Mässäilyä tyylillä järkihintaan.

Thavorn Beach Village Resort, 6/2 Moo 6, Nakalay Bay, Patong Beach. thavornbeachvillage.com

 

2. Watercourt – Parasta pinnan alta

Watercourt tilaa kalat ja äyriäiset lentorahtina eri puolilta maailmaa pyyntituoreena.
Watercourt tilaa kalat ja äyriäiset lentorahtina eri puolilta maailmaa pyyntituoreena.

Banyan treen viiden tähden luksusresortti Bang Taon Laguna Beachilla tarjoaa Phuketin parhaan paketin paratiisilomalle. Huikeat villat, täydellinen golfkenttä, maailmankuulut hierontapalvelut ja sitten ne ravintolat: tinkimättömän thairuoan Saffron, elegantti japanilainen Tamarind ja takuutuoreiden merenelävien Watercourt.

Viimeksi mainittu nauttii herkkusuiden keskuudessa kulttimainetta iltaisin palmujen katveeseen katettavan kalatiskinsä ansiosta. Pitkään tiskiin asetellaan pedanttisen tarkasti eri puolilta maailmaa tuoreena lennätettyjä kaloja ja äyriäisiä. Ottaako merianturaa Doverin vesiltä, paikallista napsijaa, vihersimpukoita, Tyynenmeren hummeria vai viittä eri lajia ostereita?

Ja hitot, otetaan vähän kaikkea. Mereneläväthän ovat kevyttä ja sulavaa ruokaa.

Jos à la carte -tyyli vetää puoleensa, tilaa vaikkapa partaveitsisimpukka-ceviche.

Miksi tänne? Banyan Tree on näkemisen väärti.

Watercourt, Banyan Tree, 33/27 Moo 4, Srisoonthorn Road, Cherngtalay, banyantree.com

 

3. Kan Eang@Pier – Kalastajan kaveri

Laiturin päästä lähtevät lautat Phuketin paratiisisaarille, mutta onni löytyy lähempääkin. Laiturin vieressä kannetaan pöytään kala- ja äyriäisruokia, joita tullaan syömään saaren kauimmaisista kolkistakin. Chamnan ja Wallee Badrantabutrin avasivat vuonna 1973 perheravintolan, jonka kanta-asiakkaita olivat aluksi vain kalastajat perheineen. Ruoka oli kotoisaa ja väärällään chiliä.

Kun Phuketista kasvoi suosittu lomasaari, perhe laajensi ravintolaa. Äidin ohjeet pidettiin kunniassa eikä tuoreudesta tingitty. Ravintolan nimeen sorvattiin @-merkki.

– Meille mahtuu kerralla yli 600 syöjää. Kaikille riittää päivän tuoretta kalaa ja äyriäisiä, kylämme on täynnä kalastajia, kertoo vieraita emännöivä Apirade Ew Jitharn.

Kan Wangissa tarjotaan vain tuoretta kalaa.
Kan Wangissa tarjotaan vain tuoretta kalaa.

Nuori tarjoilija esittelee ylpeänä tulipunaista napsijaa, hummereita ja rapuja. Maistan alkuun friteerattuja merileviä ja jättikatkarapuja, sitten upeasti grillattua kalaa ja kuningasrapua aromikkaan tamarindi-kastikkeen kera. Rapucurryssa on chilin tuhtia potkua. Se taittuu vasta suloisella kookosjäätelöllä ja hevoskastanjakastikkeella.

Miksi tänne? Ruoka on taiten tehtyä ja raaka-aineet takuutuoreita.

Kan Eang@Pier, 44/1 Viset Road Moo 5, Patak Villa, Muang. kaneang-pier.com

 

4. Tunk-Ka Cafe – Kukkulan kuningas

Tunk-Kan omistajat saivat idean Phuketin korkeimmalla kukkulalla sijaitsevasta ravintolasta lomaillessaan Sveitsissä.
Tunk-Kan omistajat saivat idean Phuketin korkeimmalla kukkulalla sijaitsevasta ravintolasta lomaillessaan Sveitsissä.

Phuket Town on tunnettu mainioista ravintoloistaan. Hyvää katuruokaa saa muutamalla eurolla. Täydelliseen ruokahetkeen tarvitaan muutakin, nimittäin hieno näköala miellyttävässä miljöössä. Silloin suunnataan Rangin kukkulalle, joka nousee 140 metriin.

Heti näköalapaikan naapurissa on Tunk-ka Cafen sisäänkäynti metsän siimekseen. Terasseilta levittäytyy uljas maisema yli kaupungin. Tunk-kan kulinaarisen maineen on luonut keittiön valtiatar, rouva May.

-Omistajilla on kiinalaiset sukujuuret, joten yhdistelen Phuketin tulisia makuja kiinalaisiin, poimin molemmista maista parhaat palat, May kertoo.

Mayn yllytyksestä maistan Moo Hongia, muhitettua ja marinoitua possunvatsaa ja viiriäisen munia chililiemessä. Hikikarpalot helmeilevät otsalla.

Tunk-Ka Cafe tarjoaa tulisia thaimakuja kuin isoäidin keittiöstä.
Tunk-Ka Cafe tarjoaa tulisia thaimakuja kuin isoäidin keittiöstä.

Phuketissa käytetään ruuanlaitossa runsaasti banaaninlehtiä. May käärii niihin marinoituja kanapaloja ja uppopaistaa nyytit. Sano tarjoilijalle Gai Hor Baitoey, jos haluat yhtyä sensaatiomaisen maukkaisiin kanakarkeloihin.

Miksi tänne? Näköalaravintola on parhaimmillaan auringonlaskun jälkeen. Ruokalista on pitkä kuin Kiinan muuri, 16 erilaista kahvia. Hintataso on edullinen.

Tunk-ka Cafe, Kosimbee Road, Rang Hill, Phuket Town, puh. +66 76 211 500.

 

5. Bangla Street – Bileet Patongilla

Patongin Bangla Street on Puhketin yöelämän ykkönen.
Patongin Bangla Street on Puhketin yöelämän ykkönen.

Palmurantojen rauha on muisto vain, kun astelen Patongin keskustaa halkovaa Bangla Streetia. Valo- ja meluviidakko synnyttävät aivoissa mielipuolisen impulssiruuhkan. Baarien ämyrit syytävät bilebiittiä, niukasti puetut naiset hetkuttavat lanteitaan baaritiskeillä, ja sisäänheittäjät nykivät hihasta ryystämään puoli-ilmaisia drinkkejä. Hus, sivummalle syntiset, nyt syödään!

Bangla Beer Gardenin nimi hämää, sillä paikassa pääosassa ovat ruokakojut. Yksi on erikoistunut äyriäisiin, toinen ribseihin, kolmas barbecue-kanaan. Lisää ruokakojuja löytyy viereisen The Food Court -ruokakeitaan sisätiloista. Valitsen runsain yrtein ryyditetyn ja kananmunalla terästetyn nauta-nuudelikeitto Pad Thain. Saan kupillisen tuhteja makuja 3 eurolla.

Katuruokakioskeissa ruoka on hyvää ja halpaa. Nautanuudelisoppa täyttää vatsan kolmella eurolla.
Katuruokakioskeissa ruoka on hyvää ja halpaa. Nautanuudelisoppa täyttää vatsan kolmella eurolla.

Illan gourmet-osuuden hoidan rantakadulla vuodesta 1979 päivystäneessä Patong Seafoodissa. Tarjoilijalle osoitetaan tuoretiskistä, mitä merenelävää haluaa. Näytän kissankokoista hummeria.

Varttia myöhemmin syön elämäni mehevintä grillattua herrojen herkkua. Luksusruoka on Phuketissakin hinnoissaan, liki 20 euroa, mutta jokainen suupala on hinnan väärti.

Lopuksi käväisen Banglan poikkikadun päässä Midnight Sunissa.

– Maistuisiko Fisu vai Salmari, kysyy sinivalkoista kuppilaa isännöivä leppoisa Janne Manninen.

Miksi tänne? Kun haluat juhlia, Patong tarjoaa vaihtoehdon joka lähtöön. Oluen saa baarissa alle eurolla.

Bangla Beer Garden & The Food Court, Bangla Road 70.
Midnight Sun Restaurant, Bangla Road 54/11.
Patong Seafood, Thaweewong Road 130.

Patong Seafood on erikoistunut hummereihin. Ne valitaan itse tiskistä kokin valmistettavaksi.
Patong Seafood on erikoistunut hummereihin. Ne valitaan itse tiskistä kokin valmistettavaksi.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 5/2016.