Pantanal on maailman rikkaimpia elinympäristöjä. Linnut ja lehmät viihtyvät siellä rinnakkain.
Pantanal on maailman rikkaimpia elinympäristöjä. Linnut ja lehmät viihtyvät siellä rinnakkain.

Pantanalin tulvatasanko on Etelä-Amerikan paras paikka tarkkailla upeita lintuja, lystikkäitä vesisikoja ja monia muita eksoottia lajeja. Kun majapaikaksi löytyy aito paikallinen maatila, elämys on unohtumaton.

Tropiikin aurinko saa järven välkehtimään. Kasvillisuus rönsyilee veteen, ja rannalla parveilevat sinisiipiset perhoset. Lämpöasteita on 40. Uinti ei silti houkuttele: kalastamme piraijoita.

Ärhäkät, terävähampaiset kalat löytävät meidät heti, kun saamme siimat veneen laidan yli. Koukkuun pujotettu lihapala häviää silmänräpäyksessä. Syöttimme hupenevat niin pian, että puuha tuntuu kalojen ruokkimiselta.

Pusikko kahahtaa. Alligaattori!

–Älä pane kättä reunan yli, jacarenkaimaani voi hypätä, oppaamme Alex neuvoo.

"Äläkä anna sen napata ongesta, koska ne syövät lihan koukkuineen päivineen."

Pian toinenkin alligaattori löytää paikalle. Liki puolitoistametriset veijarit uivat hitaasti edestakaisin veneen vierellä, silmät aavemaisesti veden pinnan päällä toljottaen. Kalat pakenevat, ja mekin vaihdamme paikkaa.

Uudessa paikassa saamme vihdoin koukkuun ensimmäisen keltapiraijan.

Alligaattori lipuu hiljaa kohti venettä.
Alligaattori lipuu hiljaa kohti venettä.

Krokotiilit päivystävät.
Krokotiilit päivystävät.

Piranjan hampaat ovat kuin tikarit.
Piranjan hampaat ovat kuin tikarit.

Maailman suurin lajissaan

Pantanal, Brasilian lounaisosassa levittyvä valtava tasankoalue ulottuu myös naapurimaihin Boliviaan ja Paraguaihin. Alue on maailman suurin trooppinen kosteikko, ja sadekaudella suurin osa maa-alasta jää tulvavesien peittoon. Kuivan kauden aikaan huhti–lokakuussa Pantanal on vehreää, savannimaista tienoota jokineen, lampineen ja pikkujärvineen.

Seutu on rankka elinympäristö ihmiselle, mutta sitäkin otollisempi monille eläimille. Pantanalia pidetään koko Etelä-Amerikan parhaana paikkana tarkkailla villieläimiä ja etenkin lintuja. Vähäisen kasvillisuuden vuoksi lajeja on helpompi havaita kuin Amazonin sademetsissä.

Osa Pantanalista on suojeltu. Silti valtaosa on yksityisten, lähinnä karjankasvattajien, omistamia maita. Joillakin tiloilla harjoitetaan pienimuotoistaturismia, minkä ansiosta ne voivat suojella myös tilustensa luontoa. Näin tehdään myös majapaikassamme Fazenda Baía Grandessa.

Viivymme tilalla kolme vuorokautta, ja ehdimme kokea jokaisen tarjolla olevan retken, muutaman pariin kertaan. Ateriat ja opastetut luontoretket sisältyvät majoituksen hintaan, kuten tapaan kuuluu. Vierashuoneita on vain viisi, joten tunnelma on mukavan intiimi.

Fazenda Baía Granden pihapiiri on rauhallinen.
Fazenda Baía Granden pihapiiri on rauhallinen.

Lintuja näkee hyvin tornista.
Lintuja näkee hyvin tornista.

Liikumme oppaan ja parin muun matkailijan kanssa kävellen, traktorin vetämän lavan kyydissä ja ratsain.

Kuljemme silloin kun eläimetkin – aamulla, alkuillasta ja pimeän tultua.

Opimme nopeasti, ettei eläimiä näe laumoittain eivätkä ne aina näyttäydy. On väijyttävä. Lisäksi tarvitaan onnea.

Kastehelmiä vesisioille

Helpoimmin tapaa sympaattisen kapybaran eli vesisian. Se on maailman suurin jyrsijä, kuin ison labradorinnoutajan kokoinen marsu. Vesisika on taitava uimari, sieraimet lähellä päälakea. Näemme niitä usein vedessä tai rannalla ruohoa syömässä perheinä ja pikkuporukoina.

Joistakin eläimistä, kuten tien poikki nelistävästä vyötiäisestä, näemme vain vilauksen. Vyötiäinen näyttää esihistorialliselta jäänteeltä vartaloa peittävine, panssarimaisine kilpineen.

Eräänä aamuna seuraamme uhanalaista isomuurahaiskarhua. Se on lupsakan ja kiireettömän oloinen kaveri, joka hiippailee heinikossa pitkä nokka vuoroin ilmaa ja vuoroin maata nuuhkien.

Isomuurahaiskarhu syö hyönteisiä.
Isomuurahaiskarhu syö hyönteisiä.

Jaguaari on taitava uimari, kalastaja ja kiipeilijä.
Jaguaari on taitava uimari, kalastaja ja kiipeilijä.

Hyasinttiara on kaunis ja kovaääninen.
Hyasinttiara on kaunis ja kovaääninen.

Toisena aamuna taivallamme varhain lähiniitylle, papukaijojen pesäpuun lähelle. Kookas, indigonsininen hyasinttiarapari näyttää tyrmäävän komealta ja epätodelliselta – yleensähän niitä näkee vain häkeissä eläintarhoissa. Äänestä päätellen siivekkäät keskustelevat kärkkäästi työvuoroista.

Lintuja on tilalla valtavasti, kaikkialla. Erityisen hyvin ne viihtyvät pihapiirin pensaissa ja hedelmäpuissa. Pienet vihreät papukaijat raakkuvat lehvistön suojassa. Kirjavanokkaiset tukaanit esittelevät itseään mangopuiden oksilla.

Papua ja papaijaa

Ateriat rytmittävät mukavasti päiviä. Majapaikassa tarjolla on aina erinomaista, tyypillistä brasilialaista ruokaa: suussa sulavan mureaa lihaa, kasvisvuokaa, riisiä, papumuhennosta ja farofaa, paahdettua maniokkijauhoa. Jälkiruoaksi on vesimelonia, hilloja ja kotijuustoa tai kuivakakkua.

Aamiaiseksi saamme uunilämmintä leipää ja leivonnaisia sekä vastapuristettua mehua mangoista, papaijasta tai cerolakirsikoista.

Päivän kuumimmat tunnit lepäämme huoneessa ilmastoinnin ja tuulettimen huristessa. Pihassa on pieni uima-allas ja riippukeinu. Niissä voi nauttia kylmä juoma käden ulottuvilla. Lintujen lurituksia ja kaskaiden tauotonta sirinää lukuun ottamatta on hiljaista. Toisinaan tosin sonni mylvii pitkään ja hartaasti, koko keuhkojensa voimalla.

Lähimmälle autotielle on matkaa satoja metrejä, naapuriin useita kilometrejä. Omistajaperheen suku on asunut seudulla 150 vuotta.

Uima-allas sopii hellepäivään.
Uima-allas sopii hellepäivään.

Tuoretta papaijaa saa läpi vuoden.
Tuoretta papaijaa saa läpi vuoden.

Tunnelmallinen yöretki

Hienoin tapa kokea Pantanal on kierrellä farmia ratsain. Tilan lauhkeat hevoset sopivat aloittelijallekin. Ne liikkuvat verkkaan ja pysähtelevät tämän tästä nyhtämään ruohoa tai juomaan, silti ryhmänä pysyen. Välillä kahlaamme korkeassa heinikossa, välillä ratsastamme keskellä laiduntavia lehmiä.

Hevosen selästä näkee maiseman avarammin kuin patikoiden. Bongaamme lintuja ja peuran, joka kurkistelee korkeasta heinikosta. Helle-utuinen iltamaisema värjäytyy vaaleanpunaiseksi, aurinko hehkuvan oranssiksi.

Yöretkissä on oma, unohtumaton tunnelmansa. Öisellä lammella sammakot kurnuttavat miehekkäästi.

Hytkymme traktorin lavalla pilkkopimeillä, kuoppaisilla niityillä.

Oppaan valonheitin luo näkyviin salaperäisiä varjoja. Kaimaanien silmät kiiluvat kuin rubiinit taskulampun valossa. Kun valo sammuu, sadat tulikärpäset morsettavat ruohikossa. Iho nousee kananlihalle. Niin hienolta se näyttää.

Paimen liikkuu karjan seassa ratsain. Hevosen selästä myös luontomatkailija näkee luonnon parhaiten.
Paimen liikkuu karjan seassa ratsain. Hevosen selästä myös luontomatkailija näkee luonnon parhaiten.

Maatilamatkailutilan hepat ovat turvallisia ensikertalaisellekin.
Maatilamatkailutilan hepat ovat turvallisia ensikertalaisellekin.

Brasiliassa on yli 60 000 kasvilajia, 1 800 lintulajia ja 500 nisäkäslajia. Matelija- ja sammakkolajeja on viitisensataa kumpiakin.

Juttu on ilmestynyt ET Matkaopas -lehdessä 4/2016.

Bongaa nämä reissullasi

1. Reilun metrin mittaiseksi kasvava pitkäkarvainen ja -häntäinen isomuurahaiskarhu elää Etelä- ja Keski-Amerikassa. Se on uhanalainen. Ruuakseen se kerää hyönteisiä ja termiittejä keoista ja koloista putkimaisella, lähes hampaattomalla kuonollaan.

2. Kirkkaan indigonsininen, noin metrin pituiseksi kasvava hyasinttiara on maailman suurin lentävä papukaija. Siipien kärkiväli on noin 1,5 metriä. Upea lintu on erittäin uhanalainen; luonnossa niitä elää vain noin 6 500 yksilöä, monet yksityisten maanomistajien alueilla.

3. Läntisen pallonpuoliskon suurin kissaeläin, täplikästurkkinen jaguaari on vaarassa muuttua uhanalaiseksi. Onnekas voi nähdä majesteettisen kissapedon Etelä-Pantanalilla Fazenda San Franciscon mailla. Havainnot ovat yleisimpiä heinä–syyskuussa.

Lisäksi Pantanalissa voi tavata esimerkiksi jättiläissaukkoja, keltaisia anakondia, tapiireja sekä useita kissaeläimiä.

Sirpa ja Reijo Lyytikäinen viihtyvät Pärnussa. Kesäisin he nauttivat kaupungin vehreydestä, talvisin hiljaisuudesta.
Sirpa ja Reijo Lyytikäinen viihtyvät Pärnussa. Kesäisin he nauttivat kaupungin vehreydestä, talvisin hiljaisuudesta.

Sirpa ja Reijo Lyytikäinen muuttivat merenrantakaupunkiin, vaikkeivät ole uimareita. Pärnussa heitä viehättävät kodikkuus, näppäryys ja puistot.

Iltapäivän viisto valo kirkastaa värit. Se läikehtii Pärnun Koidula-puiston kukissa ja saa Sirpa Lyytikäisen oranssin hameen suorastaan hohtamaan.

Pärnussa kahdeksan vuotta asuneet Sirpa ja Reijo Lyytikäinen kävelevät päivittäin kaupungin puistoihin siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat heistä niin tavattoman kauniita. Ja ne ovat. Puistojen kukkatulva suorastaan hengästyttää.

– Ajattele, tämänkin väriloiston tilalla oli joskus kaatopaikka! Sirpa sanoo.

Pärnu on ollut alun perin linnake, ja Tallinnan portiksi kutsuttu kaariportti on ainoa 1600-luvulta säilynyt balttialainen portti.
Pärnu on ollut alun perin linnake, ja Tallinnan portiksi kutsuttu kaariportti on ainoa 1600-luvulta säilynyt balttialainen portti.

Kävely voittaa porealtaat

Pärnun 800-vuotinen historia ei ole pelkkää kukkaloistoa. Kun Sirpa ensi kerran 1980-luvulla kävi Pärnussa, kaupunki oli apean oloinen. Matkalta ei jäänyt mieleen yksikään puisto.

Vasta kymmenen vuotta myöhemmin Pärnu alkoi kiinnostaa Virossa viihtyvää pariskuntaa.

– Pikkukaupungin tiivis tunnelma veti meitä puoleensa. Täällä on samanlaista kuin meidän kotikulmillamme Porvoossa, vain leppeämpi ilma.

Itävaltalaistyylisessä ravintola Edelweississa on hyvä hinta-laatusuhde.
Itävaltalaistyylisessä ravintola Edelweississa on hyvä hinta-laatusuhde.

Kesäisin kaupunki tulvehtii turisteja, pitkällä rannalla saattaa lekotella kerralla kuusituhatta ihmistä. Hiekkaranta ja kylpylät, joita kaupungissa on ollut parisataa vuotta, ovat Pärnun vetonaulat.

– Me emme käy niissä koskaan, ne eivät ole meidän juttumme, Reijo nauraa.

Lyytikäiset eivät myöskään pulikoi kotikaupunkinsa kuuluisan matalassa rantavedessä.

– Mutta me kävelemme rannalla. Yli kahden kilometrin pituinen aallonmurtaja on mukava etappi, Reijo kertoo.

Aallonmurtaja on vaativa päivälenkkikohde.
Aallonmurtaja on vaativa päivälenkkikohde.

Koti kerrostalossa

Lyytikäiset ostivat nykyisen kerrostalohuoneistonsa, kun he jäivät Suomessa eläkkeelle. Jo sitä ennen he olivat monena vuonna lomiensa ajaksi vuokranneet kaupungista asunnon. He tutustuivat kaupunkiin lukemalla sen historiaa, opiskelemalla kielen ja tietysti kävelemällä.

– Elämä on huoletonta, kun kaikki on kävelyetäisyydellä, meri, puistot, kaupat, tori ja kahvilat.

Jos Lyytikäisille tulee vieraita, he esittelevät heille ensimmäiseksi puistot. Sitten kävellään merenrantaan, tarkastetaan vanha kaupunginportti ja istahdetaan yhteen Pärnun monista kahviloista.

– Kahvilat ovat todella viehättäviä, vaikka palvelukulttuurissa on vieläkin vähän parannettavaa, Sirpa toteaa.

Kevät on mukavinta ottaa vastaan Virossa. Se saapuu sinne hieman aikaisemmin kuin lahden yli Suomeen.

Virolaisten ystävien luona kyläillessä Sirpa on huomannut eroavuuksia niin kahvittelu- kuin keskustelutavoissa. Virossa emäntä esimerkiksi lohkoo aina tarjottavan valmiiksi.

– Kahvipöytäkeskustelussa virolainen lopettaa lauseen niin-sanaan. Kesti kauan ennen kuin tajusin, että se on eräänlainen piste, ei uuden keskustelun aloitus.

Rantaniityltä on mukava aloittaa lenkki.
Rantaniityltä on mukava aloittaa lenkki.

Huhtikuu tuo valkovuokot

Lyytikäiset viihtyvät Pärnussa läpi vuoden. Hiljaisen talven jälkeen kevät ja alkukesä koittavat Pärnuun aavistuksen aikaisemmin kuin Suomeen. Ensin saapuvat linnut, sitten turistit.

Sellaisia Lyytikäisetkin osaavat olla. Pärnusta on lyhyt matka naapuriin, Latviaan ja Liettuaan.

– Kun suomalaiset tulevat halvemman ruuan ja juoman perässä Viroon, täältä lähdetään samalla ajatuksella Liettuaan ja Latviaan, Reijo hymähtää.

Pärnun hiekkaranta on pitkä ja hienohiekkainen.
Pärnun hiekkaranta on pitkä ja hienohiekkainen.

Halpojen hintojen sijaan Lyytikäiset reissaavat elämysten ja eri kulttuurien perässä.

– Alle tunnissa Pärnusta pääsee matkustamaan Keski-Euroopan täysin katoliseen maailmaan.

Mutta kevät on Lyytikäisistä mukava ottaa vastaan Pärnussa. Katsella, kuinka se nousee maasta valkovuokkomattoina ja levittää värit taas ympäri kaupunkia.

Seikkaile Pärnussa!

Kahvilat

 • Pagaripoisid on ihana runsaudensarvi. Puhavaimu 11.
 • Kylpyläalueen klassikkopaikasta Rannakohvikista avautuu upea merinäköala. Ranna puiestee 3.
 • Luomukahviloita on useita. Mahedikissa kaikki tarjottavat valmistetaan itse. Puhavaimu 20.

Kahviloita Pärnussa riittää. Porkkanakakku on luomukahvila Mahedikista.
Kahviloita Pärnussa riittää. Porkkanakakku on luomukahvila Mahedikista.

Puistot

 • Kansallisrunoilija Lydia Koidulan mukaan nimetyssä puistossa solisee ja kukkii. Kuninga 25.
 • Lastenpuisto on vilkas. Sen paikalla oli ennen tori. Ruutlin ja Veekadin kulma.
 • Rantaniityltä lähtee kävelyreitti siltoineen. Upeat näkymät. Ranna puiestee 9.

Nähtävyydet

 • Pärnu Muuseum Rakkaus 1900-luvun alun taiteessa on teemana taidenäyttelyssä, joka on avoinna 31.5. asti. Pärnu Muuseum, Aida 3. parnumuuseum.ee
 • Viron ensimmäinen nykytaiteen museo perustettiin 1990-luvulla juuri Pärnuun. Uue kunsti muuseum, Esplanaadi 10. chaplin.ee
 • Barokkityylinen Tallinnan portti sijaitsee rannassa. Pärnu oli alun perin linnake ja tämä kaariportti on ainoa 1600-luvulta säilynyt balttilainen portti. Sen läpi kulki postitie Tallinnaan, siitä nimi. Kuninga tänav 1.
 • Pärnun rannasta löytyvät kaikki kylpylät. Kaunis Mudaravila, nykyisin Hedon Spa, on kaupungin vanhin kylpylä. Rakennuksen suunnittelukilpaan osallistui myös nuori Alvar Aalto, muttei voittanut. Ranna 1.

Kävelykadut ovat kivoja. Matkailu-infon osoite on Uus tänav 4.
Kävelykadut ovat kivoja. Matkailu-infon osoite on Uus tänav 4.

Ostokset

 • Huhtikuun alussa remontin jälkeen avautunut tori on eläväinen ostosparatiisi. Vihannekset, marjat ja hedelmät ovat tuoreita ja hinnat huokeat. Torilla myydään mitä eksoottisimpia maataloustuotteita, joten matkailija voi tehdä löytöjä. Vana Turg, Suur-Sepa 18.
 • Suosituin ostoskatu on kävely- ja ostoskatu Ruutli. Se pursuaa matkamuisto- ja käsityömyymälöitä.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Upeasti uudistuneen Matkaoppaan numero 2/2018 saa matkailuhullun menojalan vipattamaan.

Matkaopas 2/2018 on värikäs lehti täynnä mielenkiintoista asiaa matkustamisesta. Lehdestä löydät artikkeleita muun muassa näistä matkakohteista ja -aiheista:

 • Itä-Euroopan helmet. Vertailimme Krakovan, Kiovan, Prahan, Ljubljanan, Zagrebin, Vilnan, Belgradin ja Budapestin matkakohteina. Kenelle mikäkin sopii? Mitä kaupungeissa kannattaa tehdä?
 • Gambiaan sijoittuva matkareportaasi paljastaa, että pieni maa on loistava valinta ensimmäiseksi Afrikan-kohteeksi. 
 • Julkkiskokkien ravintolat ovat nyt supersuosittuja Tukholmassa. Testasimme Pohjoismaiden parhaan ja neljä muuta.
 • Toimittaja matkusti Ranskan Bordeaux'n ja kurkisti alueen viinitarhoihin.
 • Millainen on Formula 1 -matka? Sellaisen 31 kertaa tehnyt reissaaja kertoo vinkkinsä.
 • Miten joku uskaltaa nousta vieraan auton kyytiin? Missä kannattaa liftata ja missä ei? Peukalokyydin ekspertti paljastaa niksinsä.
 • Eläinsafarit ovat nousussa lähellä ja kaukana. Valitsimme kuusi ihaninta.
 • Millainen reissaaja on maailman korkeimmalle vuorelle ensimmäisenä suomalaisena naisena noussut Carina Räihä?
 • 11-sivuinen Dublin-kaupunkiopas kertoo kaiken oleellisen iloisesta Irlannin pääkaupungista. 

Hae oma lukupakettisi! Matkaopas 2/2018 lehtipisteissä 14.3.