Pantanal on maailman rikkaimpia elinympäristöjä. Linnut ja lehmät viihtyvät siellä rinnakkain.
Pantanal on maailman rikkaimpia elinympäristöjä. Linnut ja lehmät viihtyvät siellä rinnakkain.

Pantanalin tulvatasanko on Etelä-Amerikan paras paikka tarkkailla upeita lintuja, lystikkäitä vesisikoja ja monia muita eksoottia lajeja. Kun majapaikaksi löytyy aito paikallinen maatila, elämys on unohtumaton.

Tropiikin aurinko saa järven välkehtimään. Kasvillisuus rönsyilee veteen, ja rannalla parveilevat sinisiipiset perhoset. Lämpöasteita on 40. Uinti ei silti houkuttele: kalastamme piraijoita.

Ärhäkät, terävähampaiset kalat löytävät meidät heti, kun saamme siimat veneen laidan yli. Koukkuun pujotettu lihapala häviää silmänräpäyksessä. Syöttimme hupenevat niin pian, että puuha tuntuu kalojen ruokkimiselta.

Pusikko kahahtaa. Alligaattori!

–Älä pane kättä reunan yli, jacarenkaimaani voi hypätä, oppaamme Alex neuvoo.

"Äläkä anna sen napata ongesta, koska ne syövät lihan koukkuineen päivineen."

Pian toinenkin alligaattori löytää paikalle. Liki puolitoistametriset veijarit uivat hitaasti edestakaisin veneen vierellä, silmät aavemaisesti veden pinnan päällä toljottaen. Kalat pakenevat, ja mekin vaihdamme paikkaa.

Uudessa paikassa saamme vihdoin koukkuun ensimmäisen keltapiraijan.

Alligaattori lipuu hiljaa kohti venettä.
Alligaattori lipuu hiljaa kohti venettä.

Krokotiilit päivystävät.
Krokotiilit päivystävät.

Piranjan hampaat ovat kuin tikarit.
Piranjan hampaat ovat kuin tikarit.

Maailman suurin lajissaan

Pantanal, Brasilian lounaisosassa levittyvä valtava tasankoalue ulottuu myös naapurimaihin Boliviaan ja Paraguaihin. Alue on maailman suurin trooppinen kosteikko, ja sadekaudella suurin osa maa-alasta jää tulvavesien peittoon. Kuivan kauden aikaan huhti–lokakuussa Pantanal on vehreää, savannimaista tienoota jokineen, lampineen ja pikkujärvineen.

Seutu on rankka elinympäristö ihmiselle, mutta sitäkin otollisempi monille eläimille. Pantanalia pidetään koko Etelä-Amerikan parhaana paikkana tarkkailla villieläimiä ja etenkin lintuja. Vähäisen kasvillisuuden vuoksi lajeja on helpompi havaita kuin Amazonin sademetsissä.

Osa Pantanalista on suojeltu. Silti valtaosa on yksityisten, lähinnä karjankasvattajien, omistamia maita. Joillakin tiloilla harjoitetaan pienimuotoistaturismia, minkä ansiosta ne voivat suojella myös tilustensa luontoa. Näin tehdään myös majapaikassamme Fazenda Baía Grandessa.

Viivymme tilalla kolme vuorokautta, ja ehdimme kokea jokaisen tarjolla olevan retken, muutaman pariin kertaan. Ateriat ja opastetut luontoretket sisältyvät majoituksen hintaan, kuten tapaan kuuluu. Vierashuoneita on vain viisi, joten tunnelma on mukavan intiimi.

Fazenda Baía Granden pihapiiri on rauhallinen.
Fazenda Baía Granden pihapiiri on rauhallinen.

Lintuja näkee hyvin tornista.
Lintuja näkee hyvin tornista.

Liikumme oppaan ja parin muun matkailijan kanssa kävellen, traktorin vetämän lavan kyydissä ja ratsain.

Kuljemme silloin kun eläimetkin – aamulla, alkuillasta ja pimeän tultua.

Opimme nopeasti, ettei eläimiä näe laumoittain eivätkä ne aina näyttäydy. On väijyttävä. Lisäksi tarvitaan onnea.

Kastehelmiä vesisioille

Helpoimmin tapaa sympaattisen kapybaran eli vesisian. Se on maailman suurin jyrsijä, kuin ison labradorinnoutajan kokoinen marsu. Vesisika on taitava uimari, sieraimet lähellä päälakea. Näemme niitä usein vedessä tai rannalla ruohoa syömässä perheinä ja pikkuporukoina.

Joistakin eläimistä, kuten tien poikki nelistävästä vyötiäisestä, näemme vain vilauksen. Vyötiäinen näyttää esihistorialliselta jäänteeltä vartaloa peittävine, panssarimaisine kilpineen.

Eräänä aamuna seuraamme uhanalaista isomuurahaiskarhua. Se on lupsakan ja kiireettömän oloinen kaveri, joka hiippailee heinikossa pitkä nokka vuoroin ilmaa ja vuoroin maata nuuhkien.

Isomuurahaiskarhu syö hyönteisiä.
Isomuurahaiskarhu syö hyönteisiä.

Jaguaari on taitava uimari, kalastaja ja kiipeilijä.
Jaguaari on taitava uimari, kalastaja ja kiipeilijä.

Hyasinttiara on kaunis ja kovaääninen.
Hyasinttiara on kaunis ja kovaääninen.

Toisena aamuna taivallamme varhain lähiniitylle, papukaijojen pesäpuun lähelle. Kookas, indigonsininen hyasinttiarapari näyttää tyrmäävän komealta ja epätodelliselta – yleensähän niitä näkee vain häkeissä eläintarhoissa. Äänestä päätellen siivekkäät keskustelevat kärkkäästi työvuoroista.

Lintuja on tilalla valtavasti, kaikkialla. Erityisen hyvin ne viihtyvät pihapiirin pensaissa ja hedelmäpuissa. Pienet vihreät papukaijat raakkuvat lehvistön suojassa. Kirjavanokkaiset tukaanit esittelevät itseään mangopuiden oksilla.

Papua ja papaijaa

Ateriat rytmittävät mukavasti päiviä. Majapaikassa tarjolla on aina erinomaista, tyypillistä brasilialaista ruokaa: suussa sulavan mureaa lihaa, kasvisvuokaa, riisiä, papumuhennosta ja farofaa, paahdettua maniokkijauhoa. Jälkiruoaksi on vesimelonia, hilloja ja kotijuustoa tai kuivakakkua.

Aamiaiseksi saamme uunilämmintä leipää ja leivonnaisia sekä vastapuristettua mehua mangoista, papaijasta tai cerolakirsikoista.

Päivän kuumimmat tunnit lepäämme huoneessa ilmastoinnin ja tuulettimen huristessa. Pihassa on pieni uima-allas ja riippukeinu. Niissä voi nauttia kylmä juoma käden ulottuvilla. Lintujen lurituksia ja kaskaiden tauotonta sirinää lukuun ottamatta on hiljaista. Toisinaan tosin sonni mylvii pitkään ja hartaasti, koko keuhkojensa voimalla.

Lähimmälle autotielle on matkaa satoja metrejä, naapuriin useita kilometrejä. Omistajaperheen suku on asunut seudulla 150 vuotta.

Uima-allas sopii hellepäivään.
Uima-allas sopii hellepäivään.

Tuoretta papaijaa saa läpi vuoden.
Tuoretta papaijaa saa läpi vuoden.

Tunnelmallinen yöretki

Hienoin tapa kokea Pantanal on kierrellä farmia ratsain. Tilan lauhkeat hevoset sopivat aloittelijallekin. Ne liikkuvat verkkaan ja pysähtelevät tämän tästä nyhtämään ruohoa tai juomaan, silti ryhmänä pysyen. Välillä kahlaamme korkeassa heinikossa, välillä ratsastamme keskellä laiduntavia lehmiä.

Hevosen selästä näkee maiseman avarammin kuin patikoiden. Bongaamme lintuja ja peuran, joka kurkistelee korkeasta heinikosta. Helle-utuinen iltamaisema värjäytyy vaaleanpunaiseksi, aurinko hehkuvan oranssiksi.

Yöretkissä on oma, unohtumaton tunnelmansa. Öisellä lammella sammakot kurnuttavat miehekkäästi.

Hytkymme traktorin lavalla pilkkopimeillä, kuoppaisilla niityillä.

Oppaan valonheitin luo näkyviin salaperäisiä varjoja. Kaimaanien silmät kiiluvat kuin rubiinit taskulampun valossa. Kun valo sammuu, sadat tulikärpäset morsettavat ruohikossa. Iho nousee kananlihalle. Niin hienolta se näyttää.

Paimen liikkuu karjan seassa ratsain. Hevosen selästä myös luontomatkailija näkee luonnon parhaiten.
Paimen liikkuu karjan seassa ratsain. Hevosen selästä myös luontomatkailija näkee luonnon parhaiten.

Maatilamatkailutilan hepat ovat turvallisia ensikertalaisellekin.
Maatilamatkailutilan hepat ovat turvallisia ensikertalaisellekin.

Brasiliassa on yli 60 000 kasvilajia, 1 800 lintulajia ja 500 nisäkäslajia. Matelija- ja sammakkolajeja on viitisensataa kumpiakin.

Juttu on ilmestynyt ET Matkaopas -lehdessä 4/2016.

Bongaa nämä reissullasi

1. Reilun metrin mittaiseksi kasvava pitkäkarvainen ja -häntäinen isomuurahaiskarhu elää Etelä- ja Keski-Amerikassa. Se on uhanalainen. Ruuakseen se kerää hyönteisiä ja termiittejä keoista ja koloista putkimaisella, lähes hampaattomalla kuonollaan.

2. Kirkkaan indigonsininen, noin metrin pituiseksi kasvava hyasinttiara on maailman suurin lentävä papukaija. Siipien kärkiväli on noin 1,5 metriä. Upea lintu on erittäin uhanalainen; luonnossa niitä elää vain noin 6 500 yksilöä, monet yksityisten maanomistajien alueilla.

3. Läntisen pallonpuoliskon suurin kissaeläin, täplikästurkkinen jaguaari on vaarassa muuttua uhanalaiseksi. Onnekas voi nähdä majesteettisen kissapedon Etelä-Pantanalilla Fazenda San Franciscon mailla. Havainnot ovat yleisimpiä heinä–syyskuussa.

Lisäksi Pantanalissa voi tavata esimerkiksi jättiläissaukkoja, keltaisia anakondia, tapiireja sekä useita kissaeläimiä.

Kolilla voi ihailla kansallismaisemaa korkeuksista, kallioluolien syvyyksistä, tuopin äärellä tai hevosen selästä.

1. Paljussa maan ja taivaan välissä

Saunan kiviset lauteet näyttävät pelottavan kuumilta, mutta varovainen kokeilu sormenpäällä paljastaa ne yllättävän viileiksi. Löylykaveri osaa kertoa, että vuolukiven sisällä kiertää vesijäähdytys.

Lasiseinän takana aukeaa komea maisema. Avaraa ikkunapintaa riittää, sillä Kolin laelle rakennettu kylpylä ottaa kaiken irti upeasta sijainnistaan.

Juhlava maisema antaa paljukylvylle lisähohtoa.
Juhlava maisema antaa paljukylvylle lisähohtoa.

Parhaimmillaan maisema on ulkoterassille rakennetusta paljusta katsottuna. Tynnyrin 34-asteisessa vedessä tarkenee talvellakin.

Koli Relax Spa on pieni ja rauhallinen –ja sellaisena se halutaan pitää. Lapset ovat tervetulleita päiväsaikaan, mutta kello 16:n jälkeen ikäraja on 18 vuotta. Toisaalta kylpylän palvelut jaaltaatkin on suunniteltu aikuiseen makuun. Vesiliukumäkien sijaan tarjolla on jalkakylpyjä ja tunnelma-allas, jossa veden alla soi Jean Sibeliuksen Finlandia.

Pääsymaksu sisältää pyyhkeen, kylpytakin ja Lumenen kosmetiikkaa. Kuohuviinistä peritään lisämaksu.

2. Siedätyshoitoa ahtaan paikan kammoon

Kolilla rytisi jääkauden aikaan, kun vaara madaltui jäämassojen voimasta satoja metrejä.

Vetäytyvä jää jätti jälkeensä valtavia kivenlohkareita, joiden välissä kulkee eri kokoisia luolastoja. Niistä tunnetuin on Pirunkirkko, yli 30 metriä pitkä ja korkeimmillaan seitsenmetrinen luola, jossa rohkea matkaaja voi poiketa omalla vastuullaan.

Z-kirjaimen mallinen luola on vaikuttava kokemus - niin vaikuttava, että taidemaalari Eero Järnefelt kirjoitti sen seinään haltioituneena runon sata vuotta sitten.

Pirunkirkkoon pääsee vain ohjatulla retkellä.
Pirunkirkkoon pääsee vain ohjatulla retkellä.

Kolin hurjimmalle luolaseikkailulle pääsee vain ohjaajan kanssa. 127 metriä pitkä luolasto on matala, sokkeloinen ja eksyttävä. Jalkavaivoja potevalle retki ei sovi, sillä matkaa taitetaan kontaten ja ryömien. Polvisuojista huolimatta eteneminen panee myös vaatteet koville.

Paikoittain reitti on sen verran tiukka, että eteenpäin pääsee vain tikkusuorana hivuttautumalla, mutta oppaiden mukaan kukaan ei ole juuttunut tunneleihin. Ei ainakaan pysyvästi.

  • Pirunkirkolle on lyhyt matka Rantatieltä.
  • Luolavaellus 30 e, talvisin 40 e. Minimiryhmä 6 henkeä.
  • koliactiv.fi

3. Nelistäen ikimetsiin

Jäyhäntöpäkkä islanninhevonen on kuin tehty Suomen karuihin oloihin. Kolin juurella sijaitsevan Paimentuvan ratsastustilan issikat Snörp, Skjanni ja Fagri näyttävät olevan maisemassa kuin kotonaan. Pellon takana aukeava jylhä näkymä vie ajatukset ennemmin Amerikan Kalliovuorille kuin kotoisiin tunnelmiin.

Paimentuvan tilalla on yhdeksän islanninhevosta, joiden selässä retkeily onnistuu ympäri vuoden. Vain paukkupakkasilla reissu jää tekemättä.

Issikkavaellus sopii kaikille.
Issikkavaellus sopii kaikille.

Vaelluksella tahti on niin rauhallinen, että myös ensikertalainen pysyy hevosen selässä. Alkumatkan jännitys muuttuu hiljalleen ratsastuksen riemuksi. Kolmen tunnin matkalla ehtii nähdä niin kaunista peltomaisemaa kuin kaskenpolton jälkeen rauhassa kasvanutta yli satavuotiasta ikimetsää.

Seuraavan päivän ohjelmaa miettiessä kannattaa muistaa, että ratsastus rasittaa lihaksia, joita harva tulee muuten käyttäneeksi. Retken jälkeen olo on pari päivää hiukan jäykkä.

  • Matkailutila Paimentupa, Kotaniementie 1.
  • Kolmen tunnin ratsastus eväineen 70 e.
  • paimentupa.fi

4. Pikku Ranska keskellä kylää

Punamultainen pihapiiri keskellä Kolin pikkuruista keskustaa on kuin satukirjasta.

Kuin sadusta on myös Kolin Ryynäsen kahvilaa pyörittävien Jean-Francois ja Darja Flognyn tarina. Ranskalainen Jean-Francois, suomeksi Fransu, tuli Suomeen töihin, rakastui maahamme ja päätti perustaa ravintolan yhdessä Murmanskissa syntyneen vaimonsa kanssa. Sopivaa tilaa he etsivät pitkään, kunnes heitä onnisti.

1930-luvulla rakennettu punamullalla maalattu perinnetalo sai huoneisiinsa Kolin Ryynänen -nimisen ravintolan. Gastropubin tunnelma on yhtä aikaa hyvällä tavalla perisuomalainen ja kansainvälinen.

Ravintola toimii liki satavuotiaassa talossa.
Ravintola toimii liki satavuotiaassa talossa.

Isäntäväki luottaa paikallisuuteen ravintolan ruuassa: kala tulee Pielisestä ja pihviliha paikalliselta tuottajalta. Ilahduttavan laaja olut- ja viskivalikoima taas kurkottaa rohkeasti Eurooppaan. Kahvin kanssa maistuvat korvapuustit.

Ravintolakäynnin jälkeen vierailija voi yöpyä Ryynäsen pihapiirissä idyllisessä aitassa. Päärakennuksen yläkerrassa on taiteilijaresidenssi, jota suomalaiset ja ulkomaiset ammattitaiteilijat voivat vuokrata edullisesti. Taiteilijaresidenssistä ja sen toiminnasta vastaa Kolin kulttuuriseura.

...sekä tietysti:

5. Ukko, akka ja kansallismaisema

Säveltäjä Jean Sibelius, taidemaalarit Pekka Halonen ja Eero Järnefelt sekä moni muu taiteen kultakauden mestari on iskostanut teoksillaan Pohjois-Karjalan korkeimman vaaran suomalaiseen sielunmaisemaan.

Kun seisoo Kolin korkeimmalla huipulla Ukko-Kolilla, on helppo ymmärtää kansallisromantikkojen intoilua. Alla aukeaa metsien vihreyttä ja järven sinisyyttä. Vieressä on Akka-Koli.

250 metriä alempana kimaltelee Suomen viidenneksi suurin järvi Pielinen, jonka vastaranta on kaukana katseen tavoittamattomissa. Täällä ihmisen on helppo tuntea itsensä pieneksi.

Kolilla ihmisen on helppo tuntea itsensä pieneksi.
Kolilla ihmisen on helppo tuntea itsensä pieneksi.

Vaaran huippu on osa Kolin kansallispuistoa, jossa vierailee vuosittain yli 150 000 ihmistä. Heidän seassaan laiduntavat suomenlampaat ja kyyttölehmät.

Vaikka Kolin maasto on hyvin vaihtelevaa, osa poluista sopii myös liikuntarajoitteisille. Pisimmät merkityt reitit ovat yli 60 kilometriä pitkiä.

Jos patikointiin ei ole aikaa, luontokeskus Ukko kertoo alueen luonnosta ja historiasta.

Mäkisen metsämaaston lisäksi Kolin kansallispuistoon voi tutustua myös Pielisen rannalla tai ainutlaatuisilla Hiekkasaarilla, jonne järjestetään kesäisin venekyytejä.

Suomenlampaat kuuluvat Kolin maisemiin.
Suomenlampaat kuuluvat Kolin maisemiin.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 14/2017.

Ligurian rannalla Luoteis-Italiassa sijaitsee Cinque Terren viehättävä kylärypäs. Pakkaa mukaan hyvät kengät ja housut, joiden vyötärö venyy.

Cinque Terren kylät eivät sovi löhölomailijalle. Sen huomaa, kun raahaa matkalaukkua Riomaggioren pääkadulla Via Colombolla.

Kylä on täydellisen viehättävä. Kadulla on kauppoja, jokunen ravintola ja leipomo. Pikkuisesta satamasta pääsee veneretkille, majapaikkojakin löytyy.

Majoitumme Appartamento Giannassa osoitteessa Vico della Valle 15. Majapaikan 40 neliömetrin kokoiselta terassilta on mukava näköala merelle, ja huoneistomme on moderni ja erittäin siisti.

Gelato on vähärasvaista jäätelöä.
Gelato on vähärasvaista jäätelöä.

Matkalaukut tosin pitää kuljettaa perille juna-asemalta, ja kävelymatkaa kertyy kilometrin verran. Jälkiviisaana on helppo todeta, että asemalta olisi kannattanut kysellä laukkujen kuljetuspalvelua. Jyrkillä kaduilla voi kunto pettää.

Vaikka lomapäivät kuluvat tutustuen kyliin, on kiva, että majoituspaikka on viihtyisä ja varustettu vähintään parvekkeella. Näkymä merelle on ehdoton. Mitä lähempänä rantaa petipaikka sijaitsee, sitä suuremmalla syyllä kannattaa varmistaa, että huoneesta todella on merinäköala.

Cinque Terre nousi suosioon, kun Travel+Leisure -lehti kertoi siitä 1990.

Näissä kylissä kävellään. Jos tyytyy pelkkään junamatkailuun, jää paitsi huikeista näkymistä. Seudun kaikki viisi kylää ovat kuulemma käveltävissä yhteensä viidessä tunnissa, mutta en silti suosittele moista urakkaa kenellekään.

Patikointi palkitsee. Vernazzasta näkyy Castello Doria.
Patikointi palkitsee. Vernazzasta näkyy Castello Doria.

Patikointiin tarvitaan vain hyvät kengät ja noin kahdeksan euron hintainen patikointipassi. Jokin reitti on aina suljettu maanvyörymien takia.

Loistopaikka maisemien ihasteluun on Castello Doria. Lähes raunioiksi sortunut linnoitus on Cinque Terren vanhin ja sijaitsee Vernazzan kylän satamassa. Linnan historia alkoi jo1400-luvulla, jolloin tornista yritettiin huomata merirosvot ennen kuin kylä oli ryöstetty.

Seutua katsellessa kannattaa kiinnittää huomiota viinitarhoihin, jotka on rakennettu rinteisiin. Jokainen penger on muurattu käsin ilman laastia.

Lain mukaan asukkaan pitää pengertää tonttinsa rinteet. Talot ovat runollisesti ränsistyneitä, siinä niiden viehätys.

Vernazzan kadut ovat kapeita.
Vernazzan kadut ovat kapeita.

Kaiken kävelyn jälkeen on mukava vielä vähän, no, kävellä. Sitten tulee nälkä.

Osoitteessa Via Colombo 208 toimii Mamma Mia -noutoravintola. Ravintola myy jättipizzaa, mutta myös kikhernejauhosta tehty rieskamainen farinata maistuu taivaallisen hyvältä ja sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon.

Kaadamme valkoviiniä muovimukeihin ja syömme lounaan Riomaggioren rantakallioilla.

Ruoka on hyvää kaikissa kylissä. Merenelävät ovat tuoreita ja erityisesti anjovikset kuuluisia. Seudulta ovat kotoisin focaccia-leipä ja pesto. Sciacchetra-jälkiruokaviini sopii jopa tuliaiseksi.

Vasta mereltä näkee, miten valtavan kaunis viiden kylän rypäs on.

Monterosso järjestää sitruunafestivaalin toukokuussa.
Monterosso järjestää sitruunafestivaalin toukokuussa.

Riomaggioren satamassa toimii Diving Center 5 Terre, joka järjestää romanttisia veneretkiä ja vuokraa snorklausvälineitä sekä kanootteja.

Manarolan satamasta pääsee venereissulle Enjoy Cinque Terre Boat Toursin kyydissä. Juomat kuuluvat matkan hintaan, joka on 65 euroa.

Vasta mereltä näkee, miten valtavan kaunis viiden kylän rypäs on.

Riomaggioressa on vain 1 500 asukasta.
Riomaggioressa on vain 1 500 asukasta.

Iltamyöhäisellä kipuamme vielä vuorenjyrkänteelle, joka sijaitsee Riomaggioren juna-aseman vieressä. Osoitteessa Via dell' Amore 55 on sympaattinen Bar e Vini a Piè de Mà.

Tarjoilija on jo sulkemassa baaria, mutta palvelee meitä silti mielellään. Istumme iltaa viinipullon ja juustojen kanssa tuulisella terassilla. Meri velloo alapuolellamme.

Aurinko on kadonnut horisonttiin, ympärillä on vain pimeys ja muutama valo siellä täällä.

Riomaggioren kallioravintolasta näkee kauas.
Riomaggioren kallioravintolasta näkee kauas.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 15/2017.

 

1. Cinque Terre koostuu viidestä vanhasta kalastajakylästä. Ne ovat Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia ja Monterosso al Mare.

Kylästä kylään voi kulkea edullisesti junalla tai patikoiden vuorenrinteillä ja viinilehtojen läpi. Vain asukkaat saavat autoilla kyliin. Unesco valitsi seudun maailmanperintökohteeksi 1997.

2. Perille pääsee Milanosta junalla 3,5 tunnissa, alkaen 12 euroa. Meno-paluulennot Helsinki-Milano alkaen 160 euroa.

3. Hotelleja on vain Monterossossa, muissa kylissä on bed & breakfast -majapaikkoja ja hostelleja. Matkailija voi yöpyä myös läheisessä La Spezian kaupungissa, jossa on tarjolla paljon hyviä hotelleja. La Spezia on samannimisen maakunnan pääkaupunki, jossa on noin satatuhatta asukasta.

4. Cinque Terre Card -kortilla voi matkustaa rajattomasti kylien välillä ja lisäksi La Spezian ja Levanton kaupunkeihin.

Kortti oikeuttaa myös patikoimaan rannikkoreittejä ja käyttämään busseja. Jos perillä viipyy viikon, kannattaa ostaa juna-asemalta maanantaista sunnuntaihin voimassaoleva junapassi. Se maksaa noin kympin ja on voimassa aina sunnuntaihin asti, vaikka ostaisit sen vasta perjantaina. Kun ostat lipun, kerro aseman lipunmyyjälle haluavasi "abbonamento settimanale" Riomaggioren ja Monterosson välille.

5. Paras aika matkustaa on syksyllä ja keväällä. Kesällä junat ja kylät ovat täynnä matkailijoita. Syys-lokakuussa on vielä lämmintä ja maaliskuun lopulla aurinko lämmittää taas, mutta kaduilla sopii kulkemaan ja ravintoloihin mahtuu syömään ilman jonottamista.

Lisätietoja: cinqueterre.com