Jo nojatuolimatka Väli-Amerikan Belizeen huimaa! Luvassa on vaijeriliukua ja vesiputouksia. Hyppää kyytiin tai varaa seuraava matkasi viidakkoon.

1. Uimahyppyjä rauskujen sekaan

Laiturille on kannettu erivärisiä tuoleja. Istun siellä kirjan ja juoman kanssa, kunnes kuumuus pakottaa pulahtamaan mereen.

Aurinko leikkii laineilla. Näkyy vain vettä. Syvänsinistä, smaragdin­vihreää ja kaikki sävyt siitä välistä.

Iltapäivän uneliaisuus vaihtuu riemunkiljahduksiin, kun Tobacco Cayen saaren lapset juoksevat laiturille esittelemään uimahyppyjä. Korkeimmalle vetää kuitenkin siimahäntäinen rausku, joka pomppaa ilmaan monta metriä laiturin edessä. Vedessä rausku tuntuu kuin lentävän hitain siiveniskuin.

Unescon suojelema Belizen koralliriutta on 300 kilometriä pitkä. Riutalla vieraili myös Jacques Cousteau punaisessa pipossaan 1971.

  • Tobacco Caye, Belize Barrier Reef, vene Dangrigasta noin 15 euroa.

2. Seikkailua sademetsän sydämessä

Pienen Belizen pinta-alasta peräti 42 prosenttia on suojeltua kansallis- tai luonnonpuistoa. Vaeltamaan pääsee vaivattomasti. Reittejä on helpoista päiväkierroksista tutkimusretkiin villissä viidakossa Mayavuorten kainalossa.

Eläimiä kohtaa parhaiten Cockscomb Basinin jaguaarireservaatissa. Maan tiheimmän jaguaarikannan lisäksi alueella on pieniä jokia, joissa möyrii tapiireja.

Jaguaarit ovat äärimmäisen arkoja ja liikkuvat pääasiassa öisin, joten vain onnekkain matkailija saattaa nähdä ison kissapedon. Vastaan tulee joka tapauksessa mahtavia vesiputouksia - ja viidakon keskelle pudonnut sammaleen peittämä pienkone, kuin suoraan Indiana Jones -elokuvasta.

3. Vaijeriliukua viidakon yli

Vaijerit kestävät monta sataa kiloa, joten ei mitään hätää.

– Jos haluat hidastaa vauhtia, vedä vaijerista alaspäin, rohkaisee Emilio Aviles.

Seison puisella tasanteella korkealla puussa, ja nyt pitäisi liukua vaijerin varassa solan toiselle puolelle.

Papukaijat kirkuvat, ja tukaanit lentelevät oksalta oksalle. Hyppään ilmaan, nostan jalat ylös, ja vaijeri alkaa viedä. Roilaan alas seuraavalle tasanteelle, maanpinta kaartuu kaukana alapuolella. Hymyilen typertyneenä vauhdin hurmasta.

Mayflower Bocawina -luonnonpuistoon vedetty vaijerireitti on maan pisin. Yli kilometrin mittaisen, kahdeksasta liu’usta koostuvan radan kiertämiseen kuluu puolitoista tuntia. Täydenkuun aikaan vaijereiden varassa killutaan myös yöllä, jolloin metsän äänimaailma suorastaan villiintyy.

4. Putkahdus keskelle putousta

Ennen kuin astun reunan yli, pitää vielä hetki ihmetellä. Miten olenkin päätynyt killumaan tähän maan ja taivaan väliin?

Ympärillä monikymmenmetriset jättiläispuut puhkovat läpitunkematonta viidakkoa. Köyden yläpäässä retkikunnan johtaja Manuel Lucas hymyilee ja nostaa peukalonsa pystyasentoon. Köyden alapäässä odottaa 90-metrinen Antelope Falls -vesiputous. Keskellä – kohdassa, jossa vesiputous taittuu pystysuoraksi – olen minä.

Otan ensimmäisen askeleen alas vesiputouksen syliin. Kallionseinämä on liukas. Kuohuva vesi pursuaa ryöppyinä minua vasten, ja samalla voimalla veressäni kuohuu adrenaliinia. Puristan köyttä, keskityn olennaiseen.

Matkan puolivälissä pysähdyn katselemaan ympäröivää vesiputousta, kunnes se heittää pari ämpärillistä vettä kasvoilleni.

Alhaalla maassa, läpimärkänä, ihailen vettä valuvaa seinämää. En voi uskoa, että todella putkahdin jaloilleni keskeltä vesiputousta.

  • Mayflower Bocawina National Park, vesiputousliuku Antelope Fallsilla 125 e. Ota mukaan pitkäthousut, t-paita, uimapuku, hyttysmyrkkyä ja lenkkitossut.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET Matkaopas 1/2016 -lehdessä.

Piipahda minilomalle Tallinnaan ja seikkaile rohkeasti vanhankaupungin ulkopuolelle. Etsimme parhaat osoitteet, joissa herkuttelu, kauneushoidot ja ostokset onnistuvat edullisesti.

1. Vaateostoksille – Mekkoja myös kurvikkaille

Kuinka monta näistä tunnistat: Baltman, Mosaic, Monton, Bastion, Ivo Nikkolo?

Viron viidestä tunnetuimmasta muotibrändistä vain Ivo Nikkolo on minulle ennestään tuttu. Tilanne kuitenkin korjaantuu yhdessä osoitteessa. Baltika Moetänav on ainoa paikka maailmassa, jossa kaikki viisi merkkiä ovat näin laajasti edustettuina.

Liikettä johtava Sigrid Sunter vie meidät kierrokselle myymälään ja lupaa esitellä merkit. Aloitamme Ivo Nikkolosta, jonka suoralinjainen skandinaavinen tyyli sopii etenkin bisnespukeutujille.

– Kurvikas ja rehevä nainen etsiytyy Bastionin tai Mosaicin osastolle. Bastion on tunnettu erityisesti mekoistaan, Mosaic puolestaan keskittyy arkivaatteisiin. Molempien mallistot ulottuvat kokoon 48 asti.

Nuorekkaasta tyylistä pitävää palvelee Monton, jonka koot ulottuvat 44:ään.

Miesten pukuihin erikoistuneen Baltmanin vaatteet tehdään samoista kankaista kuin kansainvälisten muotibrändien. Pukuja on tarjolla kokoon 64 asti. Outlet-osastoilla myydään merkkien mallikappaleita ja edellisen sesongin malleja jopa 70 prosentin alennuksella. 

  • Veerenni 24–32. Raitiovaunut 3 ja 4, bussit 3, 16 ja 73, pysäkki Vineeri.

2. Kahville – Aamiaissalaatti apilakahvilassa

Ristikheina toimittaa kakkuja muihinkin tallinnalaisiin ravintoloihin.
Ristikheina toimittaa kakkuja muihinkin tallinnalaisiin ravintoloihin.

Aamiaiskulttuuri on Tallinnassa vielä lapsenkengissä, mutta onneksi on ihania poikkeuksia. Pelgulinnassa puutalojen keskellä sijaitseva Ristikheina, suomeksi apila, kilpailisi kärkisijoista kaupungin suloisimpien kahviloiden listauksessa, mutta poikkeuksellisen siitä tekee pitkä aamiaislista. Se on voimassa arkisinkin puoleen päivään saakka.

Päivän puuron hillosilmän ­kera (2,50 e) saa kauhoa lautaselle itse, pieneen nälkään voi ottaa paahtoleivän ja paistetun munan (1,50 e). Aamiaissalaatti (6 e) vei kielen ja nälän mennessään: paistettu kvinoa, sipuli ja aurinkokuivattu tomaatti tarjoiltiin avokadon ja uppomunan kanssa.

Ei ihme, että kahvilan ruuhkaisinta aikaa ovat juuri aamut.

Kolme vuotta sitten avatun kahvilan omistavat Meelika Nomme, hänen jalkapalloilijapuolisonsa Jarmo ja kahvilan kakkuvalikoimasta vastaava Sandra Veeremaa. Idea oli Jarmon.

– Asuimme Unkarissa, jossa Jarmo pelasi sikäläisessä joukkueessa, ja ihastuimme maan leivoskulttuuriin. Kun Jarmo huomasi, että Tallinnan-kotimme naapurissa on kahvilaksi sopiva kiinteistö myynnissä, hän sai päähänsä oman kahvilan perustamisen. Minä pidin ajatusta hulluna ja ajattelin, että kuolemme työmäärään, Meelika kertoo.

Niin ei käynyt. Nyt kahviloita on jo kolme.

  • Ristiku 57. ristikheinakohvik.ee. Bussi 40, pysäkki Ristiku.

3. Kauneushoitolaan – Yhteistä aikaa ystävän tai puolison kanssa

Jos toivoo suomea puhuvaa hoitajaa, siitä kannattaa mainita varausta tehdessä.
Jos toivoo suomea puhuvaa hoitajaa, siitä kannattaa mainita varausta tehdessä.

Oksanan käsittelyn jäljiltä kulmakarvani ovat täydelliset: juuri oikean muotoiset ja värjättyinäkin luonnollisen näköiset. Tarkastelen lopputulosta (12 e) Von Stackelberg -hotellin Zen Spassa, jota laajennettiin viime syksynä lisäämällä kahden hengen hoitohuoneiden määrää.

– Pariskunnat ja ystävykset pitävät siitä, että toisen ei tarvitse odotella, vaan hoidettavaksi voi tulla yhdessä, myyntipäällikkö Kaarel Korjus kertoo.

Hotellin ja kauneushoitolan asiakkaista jopa 70 prosenttia on suomalaisia, ja suosituin hoito on klassinen hieronta (60 min 49 e). Myös jalkahoidot, käsihoidot ja kulmien värjäykset ovat kysyttyjä. Ylellistä japanilaishenkistä kylpyläosastoa suurennettiin remontin yhteydessä. Kahden saunan ja poreammeen kylpylän voi varata tunniksi yksityiskäyttöön 40 eurolla.

Jos kaipaa suurieleisempää kylpylää tai on liikenteessä esimerkiksi useamman sukupolven voimin, sopiva paikka on tarjolla tien toisella puolella Park Inn by Radisson Meriton -hotellissa. Hotellissa yöpyville kylpylän käyttö sisältyy huoneen hintaan, mutta sinne voi pistäytyä myös päiväseltään. Edullisimmillaan kahden tunnin kylpylälippu eläkeläisille maksaa 6 euroa ja perheelle 24 euroa. Saunoja on neljää sorttia ja poreammeitakin useita, lämpimin 36-asteinen.

Kauneushoitolan puolella 50 minuutin hieronta kahdelle maksaa 80 euroa.

  • Toompuistee 23. vonstackelberghotel.com. Toompuistee 27. parkinn.fi. Bussi 40, pysäkki Hotel Tallinn.

4. Torille – Balti Jaama on nykyaikainen kauppahalli

Kaikki Teelessä myytävät vaattet ja tavarat ovat virolaisia.
Kaikki Teelessä myytävät vaattet ja tavarat ovat virolaisia.

Jos on käynyt Balti Jaama Turgilla joskus muinoin, nyt on uusintavisiitin paikka.

Neuvostohenkisenä mainetta niittänyt asematori on muutettu kauppapaikaksi, jossa hedelmien, kasvisten, lihan, kalan, juustojen ja käsitöiden myyjät ovat saaneet hulppeat tilat ja seurakseen ison valikoiman ravintoloita, kahviloita ja nykymuotoilua. Kauppiaita on yli 300.

Alakerta on varattu elintarvikkeille, ravintoloille ja kahviloille, yläkerrassa myydään sekä uusia että käytettyjä vaatteita ja tavaroita.

Täällä samoiluun hurahtaa helposti monta tuntia, kun välillä käy haukkaamassa lounasta jossakin lukuisista katuruokakojuista tai pistäytyy kupposella suloisessa kahvilamökissä.

Yläkerrassa myydään sulassa sovussa halpoja puuterinvärisiä alushousuja, tutuilla kuvioilla koristettuja lapasia ja trendikästä nykymuotoilua. Torin nettisivut on käännetty myös suomeksi.

  • Kopli 1, astri.ee/bjt. Raitiovaunut 1 ja 2, pysäkki Balti jaam.

5. Kampaamoon – Huolellista ja huokeaa

Viljar Kasemaa käy Juta Mäen parturoitavana kerran kuussa.
Viljar Kasemaa käy Juta Mäen parturoitavana kerran kuussa.

Kampaajalla ja parturissa käyminen on Tallinnassa selvästi edullisempaa kuin Suomessa. Värin, leikkauksen ja föönauksen puolipitkään tukkaan saa 50 eurolla.

Viljar Kasemaa, 78, on käynyt Juta Mäen parturoitavana 21 vuotta.

– Juta on maailman paras parturi, pöytätennistuomarin hommia edelleen tekevä Viljar kehuu ja kertoo, että kuukausittaisen tukanleikkuun lomassa he juttelevat elämästä, kuolemasta, rakkaudesta ja lapsenlapsista.

Viljarin jälkeen Jutan tuoliin istahtaa helsinkiläinen Matti Sarén, 69. Myös Matin vaimon Seijan, 66, tukka pestään ja leikataan.

– Täällä on Suomea huokeammat hinnat, ja työ tehdään huolella, Seija kertoo kokemuksistaan. Suomessa hän maksaa leikkauksesta 30-40 euroa, Tallinnassa 20 euroa.

Trendikästä kampaamoa etsivä voi kokeilla Viron presidentin Kersti Kaljulaidin käyttämää C.U.T Salongia. Suosituksia kerää myös Helen Heinroos Hair, jonka omistaja on hakenut oppia Lontoosta ja Los Angelesista. Nimi maksaa: siinä missä stylistin leikkaus Heinroosilla maksaa 35 euroa, Helenin hinta on 60 e.

  • Vene 40. vene40juuksurid.eu. Narva Mnt 13 a. cutsalong.ee. Võrgu 10. helenheinrooshair.ee

6. Syömään – Illallinen vehreässä lintuhäkissä

Virossa suositun keittolounaan saa monissa paikoissa 3–4 eurolla.
Virossa suositun keittolounaan saa monissa paikoissa 3–4 eurolla.

Tallinnassa syö pienellä rahalla todella laadukkaasti – kunhan tietää, mihin mennä. Kaupungissa on paljon poikkeuksellisen kivasti sisustettuja ruokapaikkoja, joten kannattaa valita paikka, joka tarjoaa myös silmänruokaa.

Elämyshakuisen valinta on vajaa vuosi sitten avattu Parrot MiniBar. Vehreästi sisustetun ravintolan menu on jaoteltu sormisyötäviin (6 e), pinseteillä syötäviin minipääruokiin (12-15 e) ja molekyyligastronomiaa hyödyntäviin makeisiin (6 e). Drinkki tarjoillaan painavasta metallisesta pöllömukista.

Vähän perinteisempää kattausta etsivä hakeutuu Telliskiveen, jossa vanhaan teollisuushalliin rakennettu F-Hoone, gluteenitonta menua tarjoileva Kivi, Paber, Käärid sekä isoista johtokeloista pöytiä tehnyt Lendav Taldrik pakottavat kaivamaan kameran esille. Ravintolat sijaitsevat käytännössä vierekkäin ja kaikissa syö tuhdin pääruuan reilusti alle kympillä.

Jos mielessä on tietty ravintola, jossa haluaa syödä, pöytä kannattaa varata etukäteen: suosituimpiin paikkoihin ei useinkaan mahdu päähänpistosta.

  • Vana-Posti 7. parrot.ee. Telliskivi 60A. lendavtaldrik.com, kivipaber.ee, fhoone.ee. Raitiovaunu t 1 ja 2, pysäkki Telliskivi.

+ Bussilla vai taksilla?

Tallinnan julkinen liikenne on ilmainen tallinnalaisille ja kaikille Viron eläkeläisille. Muut maksavat lipuistaan. Jos tarkastaja osuu kohdalle, liputta matkustavan sakko on 40 euroa. Busseissa ja ratikoissa kuljettajalta voi ostaa yhden vaihdottoman matkan lipun, 2 e. Vain tasaraha kelpaa.

Edullisimmaksi tulee ostaa matkustajasataman R-kioskilta ühiskaart eli älymatkakortti, jolle voi ladata arvoa. Tunnin lippu maksaa 1,10 e, 24 tunnin lippu 3 e. Matkakortti pitää näyttää oranssille lukulaitteelle aina matkan ­alkaessa. Luotettavia taksifirmoja ovat Tulika Takso ja Tallink Takso, joista Tulika Takso on hieman edullisempi. Sen aloitusmaksu on 3,85 euroa ja kilometriveloitus 0,69 euroa päiväsaikaan. Vältä Tallinn Taksoa, joka käyttää ­samannäköisiä autoja, mutta on paljon kalliimpi.

Vinkki! Lataa älypuhelimeesi sovellus, joka kertoo millä bussilla tai ratikalla pääset haluamaasi määränpäähän. Sovellus näyttää reitin myös kartalla. pilet.ee

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 2/2018.

Vierailija

Reippaasti vanhankaupungin ulkopuolelle! Katso parhaat vinkit hemmottelulomalle Tallinnaan

Jos ei käy Tallinnassa kovin usein mutta jos tekee esim kerran,kaksi vuodessa muutaman päivän reissun niin silloin kannattaa ostaa matkakortti R-kioskista Tallinnassa ja ladata sille aikaa. Matkakortti maksaa 2 euroa ja rahan saa takaisin kun palauttaa kortin R-kioskiin lähtiessään takaisin Suomeen. Jos lataa aikaa niin 1 vrk maksaa 3 euroa ja 3 vrk maksaa 5 euroa. Kommentoin hieman tätä Balti Jaama kauppahallia. Ennen kävin usein tällä venäläiseksi toriksi kutsutuksi alueella . Hinnat olivat...
Lue kommentti

Jos haet hyväntuulista aitoa Kreikkaa, lähde Tinokselle. Perille pääsee vain lautalla, mutta vaivannäkö palkitaan. Valokuvaaja Milka Alanen on viettänyt perheineen Tinoksella jo 18 kesää. Hän antaa parhaat vinkkinsä.

Valokuvaaja Milka Alanen on asunut jo 18 kesää Tinoksella, jossa hänen miehensä Pavlos Koudounis pitää kesätavernaa.

Milkan mukaan Tinos on kreikkalaisten lomasaari ja siksi meno pysyy aitona. Hotellikyliä tai lentokenttää ei ole. Souvlaki-kioskien ja kahviloiden kulmilla kuulen vain kreikkaa.

– Tänne täytyy haluta tulla, Milka nauraa.

Moni saariston kylä on autioitunut, mutta Tinoksella eläväisiä kyliä tavernoineen on vielä 60. Panormos on rauhallinen kalastajakylä, Volaxissa on korinpunojia ja keskiaikaisesta Dio Horiasta on upeat maisemat merelle.

Rehevän vehreä Tinos kuuluu Kykladien saariryhmään. 9000 asukkaasta puolet asuu pääkaupungissa, jonka nimi on Tinos.

Tinoksen Panagia Evangelistrian pääkirkossa on kuuluisa ihmeitä tekevä ikoni, jonka luo hartaimmat pyhiinvaeltajat konttaavat. Satamasta nousee kukkulaa kohti leveä Leoforos Megalocharis -katu. Sitä reunustaa kankailla pehmustettu kaista tosiuskovaisia pyhiinvaeltajia varten. He konttaavat 800 metrin matkan Panagia Evangelistran kirkkoon, jossa voi suudella ihmeitä tekevää ikonia.

Kirkon vieressä on arkeologinen museo, jonne on kerätty taidetta ja esineistöä muun muassa Poseidonin temppelistä ja Exombourgo-vuorella muinoin sijainneesta kaupungista.

– 15. elokuuta tuhannet ortodoksit tulevat pyytämään Neitsyt Marialta apua sairauksiin tai vaikkapa lapsettomuuteen. Tapasin kerran suomalaisen naisen, joka ei ollut uskonnollinen eikä tiennyt kirkosta. Pestyään kasvonsa pyhällä vedellä hän sai avun silmäsairauteensa, Milka kertoo.

Kalastajat saapuvat saaliineen Tinoksen pääkaupungin satamaan varhain aamulla.

Milkan mielestä parasta Tinoksessa ovat pienet kylät. Keskiaikainen Dio Horia on rakennettu vuoren rinteeseen, tavernasta on upeat näkymät yli Aigeianmeren.

– Pieni tie kiemurtelee alas Isternian kylän rauhalliseen uimapoukamaan, taverna Thalassaki tarjoaa gourmet-herkkuja. Alas pääsee myös kunnostettua patikointipolkua pitkin. Saarella on lukuisia ikivanhoja patikointireittejä kylien välillä, joilla näkee vanhoja tuulimyllyjä, kyyhkyslakkoja ja huimia maisemia.  Anavasi-patikointikartan voi ostaa keskustan Krikeli-kirjakaupasta. Polku on merkitty maastoon kyltein, Milka kertoo.

Kylien välillä kulkee ikivanhoja polkuja. Melko helppo patikointireitti numero 4 lähtee keskustasta Panagian kirkon takaa ylös sievään Ktikadoksen kylään. Matkalla näkee vuohia, oliivipuulehtoja ja keskiaikaisen kivisillan. Kannattaa lounastaa Drosia-tavernassa, josta on upea näkymä meren yli muille saarille ja kaupunkiin.

Markos-pelikaani on Tinoksen kalakauppiaan lemmikki, joka tepastelee vapaana kaupungilla ja satamassa joka aamu.

Malamatenia-tavernan Pavlos Koudounis tuo pöytään pitkään muhinutta rosvopaistia, Kleftikoa.

– Mieheni Pavlosin kesätaverna levittäytyy pienelle kujalle ja aukiolle kahden kirkon väliin. Nuorempi tytär auttaa tavernan puuhissa aamuisin, vanhempi on osan kesää ensimmäisessä kesätyössään tarjoilijana, Milka toteaa.

Keittokirjoistaan kuuluisa Nikoleta Delatola Foskolou pitää kotinsa yhteydessä Smourdian kylässä kreikkalaisen ruuan kursseja ja esitelmiä. Lopuksi syödään yhdessä. Kurssi ja ateria (munakoisoja tomaattikastikkeessa, paistettu saganaki-juusto, munakoisotahna ja makea galaktoburreko-piirakka) neljälle maksoi 150 e. Kokkaus ja ruokailu alkaen 20 e, hinta on sovittavissa.

Tinoksen kaupungin kauppakatu nousee vanhasta satamasta ylös Panagia Evangelistrian kirkolle.

Stefanos Petropouloksen Apothiki-antikvariaatti on kuin aarreaitta.  

Kiriakatikossa voi napata kreikkalaisen kahvin, viiniä tai vaikka ouzon mezeineen.

 

Sofia Theodoropoulou lomailee Kolimpithran hevosenkengän muotoisessa rantapoukamassa, jossa voi tuulisella säällä ostaa surffausopetusta. Rannalle pääsee kaupungista bussilla.

Panormosin kalastajakylän sydän on kaunis rantapoukama. Siinä on monta tavernaa ja kalastajia setvimässä verkkojaan.

Kuvanveistäjien Pirgos on saaren kauneimpia kyliä. Plataanipuun alla voi nauttia jääkahvia ja makeaa galaktoburrekoa. Vieressä on saaren paras pikkuruinen korukauppa Astrali käsintehtyine hopea- ja luonnonmateriaalikoruineen, sekä marmorimuseo.