Aamuaurinko värittää Kotorinlahden veden vihreäksi ja lämmittää ilman kesäisen kuumaksi.
Aamuaurinko värittää Kotorinlahden veden vihreäksi ja lämmittää ilman kesäisen kuumaksi.

Tästä ei nautiskelijan loma parane: Kajakilla lähikylään ja puoli kiloa simpukoita tavernassa viidellä eurolla. Vasta harvat ovat löytäneet Adrianmeren suloisimman lintukodon.

Viritän tuolini kohti vuoristomaisemaa ja katselen kirjan yli veneiden rauhallista liikettä Kotorinlahdella. Tunnen olevani paikassa, jossa kaikki on
kohdallaan, eikä kiirettä ole minnekään.

Perhosen muotoisen Kotorin-lahden lumoaville rantateille pääsee parinkymmenen minuutin välein kulkevalla lautalla Herceg Novista, joka on Montenegron suurimpia kaupunkeja.

Kotorista muistan aina kauneudessaan pysäyttävän näkymän, joka paljastui kiemurtelevan kylätien mutkassa: karun jylhät vuoret, auringon kimallus meressä ja kasvillisuuden vehreä loisto yhdistettyinä 1000-luvun alkupuolella rakennettuihin kivitaloihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kotor ei suotta ole Unescon suojeluksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kotorinlahden satamissa vanhat kalastuspaatit ja luksusjahdit kelluvat sulassa sovussa. Kylän pojat pelaavat vesipooloa ja esittävät uimahyppyjään rantabaarin vieressä. Aina silloin tällöin ohi lipuu kajakki.

Vesi on vallitseva elementti, ja se yltää paikoittain melkein kylätielle. Linnamainen hotellimme Splendido, kuten moni muukin majoituspaikka, on aivan meren tuntumassa Prčanjin kylässä.

Lue myös: Adrianmeren todellinen helmi – Istrian niemimaa

Modernit ketjuhotellit loistavat poissaolollaan.

Muutoin Kotorin alueelta löytää majoitusta vuokrattavista huoneistoista luksushotelleihin. Vuokraustoiminta on paikallisille tärkeä tulonlähde.

Vuokrahuoneistot ovat siistejä, rauhallisia ja hotellimajoitukseen verrattuna edullisia. Hintataso on korkeimmillaan heinä–elokuussa.

Matkailun suurin noste tulee Venäjältä. Tämä näkyy viime vuosina kohonneina hintoina ja kiihtyneenä kiinteistöbisneksenä. Massaturismilta Kotor on vielä piilossa, eikä huippusesongin aikanakaan hotellissamme tarvinnut taistella runsaan aamiaisbuffetin antimista tai väistellä rantapalloja aurinkotuolissa.

Pyhä kellotorni

Kun istun lähempänä puolta yötä lämpimässä illassa Kotorin vanhankaupungin katuterassilla, tunnen olevani juuri sopivan oloisessa ihmisvilinässä. Katselen vuorilla kiemurtelevaa valonauhaa, joka päiväsaikaan näkyy Venetsian hallinnon aikaisena mahtavana muurina, Kotorin symbolina.

Montenegron kaupunkien upeat vanhat osat, Stari Gradit, piileksivät joko tylyn urbaanin asutuksen kätköissä, kuten Herceg Novissa.

Kotorin vanhakaupunki on vaeltajan ihasteltavana keskellä luonnon kauneutta. Se on houkutteleva sokkelo katuja, joiden varsilta paljastuu viilennettyjen terassien lisäksi vanhoja pubeja, käsityömyymälöitä, sympaattisia pieniä puutarhoja ja historiallisia rakennuksia.

Katolinen Pyhän Tryphonin katedraali ontuu ilman toista kellotorniaan, joka jäi uudelleen rakentamatta suuren maanjäristyksen jäljiltä 1600-luvun lopulla.
Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen kirkko taas hengittää mystistä valoa ja tuoksua kertoen Montenegron vaiheikkaasta historiasta ja kansojen kohtaamisesta.

Pyhän Nikolauksen kirkko alkaa illan hämärtyessä hehkua kaunista valoa Kotorin vanhassakaupungissa.

Meri lautasella

Montenegro on mereneläviä rakastavien paratiisi, mutta saa sieltä hyviä pihvejäkin. Kotorinlahdella ravintolaelämyksiä on tarjolla fine diningista perinteiseen pubi-ruokaan. Kaikki tarjoillaan tuoreina ja ronskeina
annoksina.

Keskikesällä 40 asteen helteessä illallisaika venähtää helposti yhdeksän paremmalle puolelle. Ateriat nautitaan ulkona, mieluiten veden äärellä lyhtyjen loisteessa.

Sitruunaiset grillatut kalat oliiviöljyssä, ylitsepursuavat simpukkapadat ja täytetyt mustekalat eivät jätä toivomisen varaa. Päivän saalis esitellään usein etukäteen tarjottimella, ja samalla tarjoilija kertoo annoksen valmistustavan.

Mausteet ovat mutkattomia, mutta toimivat täydellisesti eivätkä peitä raaka-aineiden omia makuja.

Katso upeat kuvat:
Kroatia on on houkutteleva kohde niin purjehtijoille kuin maakravuille

Kajakilla baariin

Kotoriin majoittuneen seikkailuhenkisen matkailijan ei kuitenkaan tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Retki leppoisimmasta päästä tehdään kajakilla. Lahti on tyyni, ja vastaranta häämöttää vartissa. Rantabaarit toivottavat tervetulleiksi vesiteitse, eikä tyynen lahden poukamassa tarvitse pelätä kylmyyttä.

Monet retkenjärjestäjät tarjoavat myös menevämpiä aktiviteettejä riippuliidosta vuoristopyöräilyyn.

Matkailija voi repäistä itsensä vaakatasosta altaan ääreltä muutaman päivän patikkaretkelle. Maisemat ovat taatusti upeat.

Montenegron todellinen vuoristo löytyy sisämaasta, pääkaupunki Podgorican pohjoispuolelta. Bussiyhteydet sinne ovat hyvät, eikä luonnonpuistojen
tarjontaa kannata ohittaa.

Ruusuinen päiväretki

Päivän retki pienoiseen Rosen kylään tarjoaa samaa rauhaa ja henkeäsalpaavaa kauneutta, joista Kotor on kuuluisa. Rose on lähellä lahden sisääntuloväylää,
mutta vuoristotien takana hyvin piilossa.

Lounas Konobar Adriatic Rosessa kietoo päivän terävimmän kuumuuden köynnösten varjoon.

Roseen pääsee myös vastarannalla sijaitsevasta Herceg Novista veneellä. Paikka on ihanteellinen parin päivän majoittumiseen idyllisen merimaiseman äärellä.

Junalla & bussilla

 • Junalla maisemia ihaillen: Hyppää junan kyytiin Barin hiekkarannoilta ja ihaile yhtä Euroopan jylhimmistä valtioista pysähtyen pääkaupunki Podgoricaan.
 • Matkaa voi jatkaa vuorten äärelle Biogradska Gora -luonnonpuiston kautta aina Bijelo Poljen kaupunkiin saakka. Junayhteydet toimivat parhaiten etelä–pohjoissuunnassa.
 • Lipun voi ostaa asemalta tai junasta. Junien kunto ja aikataulut vaihtelevat. Esimerkiksi Bar–Bijelo Polje, noin 10 euroa.
  www.visit-montenegro.com/transport-railway.htm
 • Bussilla edullisesti:  Poikittaiseen liikkumiseen maan sisällä kannattaa käyttää bussia. Podgorican keskusbussiasemalta pääsee suurimpiin kaupunkeihin säännöllisesti. Liput ovat edullisia. 
  www.visit-montenegro.com/transport-bus.htm
 • Autolla kylät tutuiksi: Pienten kylien ja vuoristoseutujen tutkimisessa auto on kätevä. Vuokraamot sijaitsevat lentokenttien lähellä ja suurimmissa kaupungeissa. Viikkovuokra vaihtelee 200 euron molemmin puolin sesongista riippuen.

Matkustaminen

 • Viikon matka Herceg Noviin alkaen noin 680 €.
 • Pelkät meno-paluulennot Kroatian Dubrovnikiin noin 200 €. Sieltä automatka rajalle ja rajan ylitys kestävät vajaan tunnin.
 • Lentää voi myös Montenegron
  pääkaupunkiin Podgoricaan, meno-paluu noin 300 €.
 • Yöpyminen kahdelle 50–100 €.
 • Lisätietoja:
  www.montenegro.travel
  www.discover-montenegro.comwww.visit-montenegro.com

3 x merenherkku

 • Kattilallinen simpukoita 

  Tarjoillaan tomaatti-kastikkeessa sipulilla ja valkoviinillä maustettuna tai kirkkaassa sitruunaisessa liemessä. Tavernassa alkaen noin 5 € puoli kiloa simpukoita. Mehukas alkupala kahdelle.

 • Musta risotto  

  Katalonian tunnetuksi tekemä herkku osataan Montenegrossakin. Mustekalan musteesta värinsä saava rikas ja mehukas risotto on ulkonäköään herkullisempi. Hinta on huokea Barcelonaan verrattuna, 10–15 € annos.

 • Mustekalaa

  katkarapu-yrttitäytteellä.  Mustekalan valmistus on taitolaji, mutta tämän herkun kohdalla sitkeys ei ole ongelma mehevän täytteen ja uunissa viimeistelyn ansiosta. Merellinen erikoisuus maksaa pohjoisella pallonpuoliskollamme maltaita mutta Montenegrossa 10–15 €.

3 x ruokapaikka

 • 1. Konoba Lanterna, Prčanj

  Mutkatonta, edullista ruokaa ja juomaa, hyvä hinta-laatusuhde. Maistelimme alkuruoaksi öljyssä säily-tettävää juustoa ja ilmakuivattua kinkkua. Yhdelle tarkoitettu ja vähintään kahdelle riittävä äyriäislautanen oli myös maukas. Mukana oli useaa eri rapua, kalaa ja merellisiä risottoja. Annokset ovat isoja, eikä aterian hinta nouse yrittämälläkään yli 20 euron ruokailijaa kohden. Veden äärellä sijaitsevan maalaisromanttisen terassin pöydät on peitetty ruutupöytäliinoin. Paikallisetkin kilistävät täällä lasejaan ja viettävät sukujuhliaan.

 • 2 Stari Mlini, Ljuta

  Stari Mlini on rakennettu 300 vuotta vanhan myllyn ympärille. Pöydät
  on piilotettu puutarhan, purojen ja vesirattaiden lomaan. Äyriäiset valmistetaan asiantuntemuksella. Jälkiruoat ovat suussa sulavia kakkuja, kohokkaita ja hedelmäannoksia. Kalaan kyllästyneen kannattaa täällä keskittyä muihin antimiin, koska lista on tasapuolisen laadukas. Pääruoat 15–25 €.  
  ww.starimlini.com

 • 3. Restoran Galion, Šuranj bb

  Gourmet-ruokailua reiluin annoksin ja Suomeen verrattuna kohtuuhintaan. Näkymät Kotorin-lahdelle ja iltaisin valaistuun, vuoria kiertävään linnoitukseen. Neljän hengen seurueemme tilasi pääruoaksi kahta eri kalaa, molemmat grillattuna. Kolme ruokalajia viineineen ja kahveineen verotti
  kukkaroa noin 50 € henkilöä kohden. Viinilista on huomattavan laaja paikalliseen yleiseen tasoon verrattuna.  
  www.hotelvardar.com

Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 8/2013.

Oletko käynyt Montenegrossa? Mitkä ovat suosikkipaikkojasi siellä? Kerro ja keskustele alla olevassa kommentointikentässä.

Montenegro x 21 faktaa

 1. Sijainti: Balkanilla Adrianmeren rannalla. Naapureita Albania, Bosnia-Hertsegovina, Kroatia, Kosovo ja Serbia.
 2. Montenegronkielinen nimi Crna Gora tarkoittaa Mustaa vuorta.
 3. Pinta-ala: 13  800 km².
 4. Valtiomuoto: Itsenäinen tasavalta.
 5. Asukasluku: Noin 680  000.
 6. Matkailijoiden määrä:  Noin 1,2 miljoonaa vuosittain.
 7. Pääkaupunki: Podgorica, 170  000 asukasta.
 8. Kieli: Montenegro. Englantia, saksaa ja venäjää osataan vähän.
 9. Uskonto: 70 % ortodokseja, muslimeja noin 20 %.
 10. Tulotaso: Keskiansio on alle 800 € kuukaudessa.
 11. Ilmasto: Rannikolla leuto välimerellinen. Vuoristossa talvella lumisateita ja nopeita lämpötilojen vaihteluja.
 12. Matkailusesonki: Heinä–elokuu.
 13. Aikaero Suomeen  – 1 t.
 14. Suuntanumero: +382. Matkapuhelimet toimivat.
 15. Raha: Montenegro otti 2002 yksipuolisella päätöksellä valuutaksi euron, vaikka se ei kuulu euromaihin. Luottokortit kelpaavat joissakin hotelleissa, ravintoloissa ja kaupoissa.
 16. Passi ja viisumi: Passin on oltava voimassa kolme kuukautta matkan jälkeen. Maassa voi oleskella alle 90 päivää ilman viisumia.
 17. Juomaraha: 10–15 prosenttia laskun loppusummasta.
 18. Terveys: Perusrokotusten lisäksi A-hepatiittisuoja.
 19. Hygieniataso maassa on hyvä.
 20. Turvallisuus: Liikenteessä tulee noudattaa varovaisuutta.
 21. Tiet ovat kapeita ja mutkaisia ja liikennekulttuuri rohkeaa.

Vinkki! Aiotko reissuun yksin? Tässä 10 ohjetta

Elokuun lopulla Kroatiaan sekä Bosniaan, sieltä Montenegron ja Albanian kautta Kreikkaan. Kotor tulee varmasti olemaan yksi kohde, jossa vietetään pari,kolme päivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla