Aamuaurinko värittää Kotorinlahden veden vihreäksi ja lämmittää ilman kesäisen kuumaksi.
Aamuaurinko värittää Kotorinlahden veden vihreäksi ja lämmittää ilman kesäisen kuumaksi.

Tästä ei nautiskelijan loma parane: Kajakilla lähikylään ja puoli kiloa simpukoita tavernassa viidellä eurolla. Vasta harvat ovat löytäneet Adrianmeren suloisimman lintukodon.

Viritän tuolini kohti vuoristomaisemaa ja katselen kirjan yli veneiden rauhallista liikettä Kotorinlahdella. Tunnen olevani paikassa, jossa kaikki on
kohdallaan, eikä kiirettä ole minnekään.

Perhosen muotoisen Kotorin-lahden lumoaville rantateille pääsee parinkymmenen minuutin välein kulkevalla lautalla Herceg Novista, joka on Montenegron suurimpia kaupunkeja.

Kotorista muistan aina kauneudessaan pysäyttävän näkymän, joka paljastui kiemurtelevan kylätien mutkassa: karun jylhät vuoret, auringon kimallus meressä ja kasvillisuuden vehreä loisto yhdistettyinä 1000-luvun alkupuolella rakennettuihin kivitaloihin.

Kotor ei suotta ole Unescon suojeluksessa.

Kotorinlahden satamissa vanhat kalastuspaatit ja luksusjahdit kelluvat sulassa sovussa. Kylän pojat pelaavat vesipooloa ja esittävät uimahyppyjään rantabaarin vieressä. Aina silloin tällöin ohi lipuu kajakki.

Vesi on vallitseva elementti, ja se yltää paikoittain melkein kylätielle. Linnamainen hotellimme Splendido, kuten moni muukin majoituspaikka, on aivan meren tuntumassa Prčanjin kylässä.

Lue myös: Adrianmeren todellinen helmi – Istrian niemimaa

Modernit ketjuhotellit loistavat poissaolollaan.

Muutoin Kotorin alueelta löytää majoitusta vuokrattavista huoneistoista luksushotelleihin. Vuokraustoiminta on paikallisille tärkeä tulonlähde.

Vuokrahuoneistot ovat siistejä, rauhallisia ja hotellimajoitukseen verrattuna edullisia. Hintataso on korkeimmillaan heinä–elokuussa.

Matkailun suurin noste tulee Venäjältä. Tämä näkyy viime vuosina kohonneina hintoina ja kiihtyneenä kiinteistöbisneksenä. Massaturismilta Kotor on vielä piilossa, eikä huippusesongin aikanakaan hotellissamme tarvinnut taistella runsaan aamiaisbuffetin antimista tai väistellä rantapalloja aurinkotuolissa.

Pyhä kellotorni

Kun istun lähempänä puolta yötä lämpimässä illassa Kotorin vanhankaupungin katuterassilla, tunnen olevani juuri sopivan oloisessa ihmisvilinässä. Katselen vuorilla kiemurtelevaa valonauhaa, joka päiväsaikaan näkyy Venetsian hallinnon aikaisena mahtavana muurina, Kotorin symbolina.

Montenegron kaupunkien upeat vanhat osat, Stari Gradit, piileksivät joko tylyn urbaanin asutuksen kätköissä, kuten Herceg Novissa.

Kotorin vanhakaupunki on vaeltajan ihasteltavana keskellä luonnon kauneutta. Se on houkutteleva sokkelo katuja, joiden varsilta paljastuu viilennettyjen terassien lisäksi vanhoja pubeja, käsityömyymälöitä, sympaattisia pieniä puutarhoja ja historiallisia rakennuksia.

Katolinen Pyhän Tryphonin katedraali ontuu ilman toista kellotorniaan, joka jäi uudelleen rakentamatta suuren maanjäristyksen jäljiltä 1600-luvun lopulla.
Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen kirkko taas hengittää mystistä valoa ja tuoksua kertoen Montenegron vaiheikkaasta historiasta ja kansojen kohtaamisesta.

Pyhän Nikolauksen kirkko alkaa illan hämärtyessä hehkua kaunista valoa Kotorin vanhassakaupungissa.

Meri lautasella

Montenegro on mereneläviä rakastavien paratiisi, mutta saa sieltä hyviä pihvejäkin. Kotorinlahdella ravintolaelämyksiä on tarjolla fine diningista perinteiseen pubi-ruokaan. Kaikki tarjoillaan tuoreina ja ronskeina
annoksina.

Keskikesällä 40 asteen helteessä illallisaika venähtää helposti yhdeksän paremmalle puolelle. Ateriat nautitaan ulkona, mieluiten veden äärellä lyhtyjen loisteessa.

Sitruunaiset grillatut kalat oliiviöljyssä, ylitsepursuavat simpukkapadat ja täytetyt mustekalat eivät jätä toivomisen varaa. Päivän saalis esitellään usein etukäteen tarjottimella, ja samalla tarjoilija kertoo annoksen valmistustavan.

Mausteet ovat mutkattomia, mutta toimivat täydellisesti eivätkä peitä raaka-aineiden omia makuja.

Katso upeat kuvat:
Kroatia on on houkutteleva kohde niin purjehtijoille kuin maakravuille

Kajakilla baariin

Kotoriin majoittuneen seikkailuhenkisen matkailijan ei kuitenkaan tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Retki leppoisimmasta päästä tehdään kajakilla. Lahti on tyyni, ja vastaranta häämöttää vartissa. Rantabaarit toivottavat tervetulleiksi vesiteitse, eikä tyynen lahden poukamassa tarvitse pelätä kylmyyttä.

Monet retkenjärjestäjät tarjoavat myös menevämpiä aktiviteettejä riippuliidosta vuoristopyöräilyyn.

Matkailija voi repäistä itsensä vaakatasosta altaan ääreltä muutaman päivän patikkaretkelle. Maisemat ovat taatusti upeat.

Montenegron todellinen vuoristo löytyy sisämaasta, pääkaupunki Podgorican pohjoispuolelta. Bussiyhteydet sinne ovat hyvät, eikä luonnonpuistojen
tarjontaa kannata ohittaa.

Ruusuinen päiväretki

Päivän retki pienoiseen Rosen kylään tarjoaa samaa rauhaa ja henkeäsalpaavaa kauneutta, joista Kotor on kuuluisa. Rose on lähellä lahden sisääntuloväylää,
mutta vuoristotien takana hyvin piilossa.

Lounas Konobar Adriatic Rosessa kietoo päivän terävimmän kuumuuden köynnösten varjoon.

Roseen pääsee myös vastarannalla sijaitsevasta Herceg Novista veneellä. Paikka on ihanteellinen parin päivän majoittumiseen idyllisen merimaiseman äärellä.

Junalla & bussilla

 • Junalla maisemia ihaillen: Hyppää junan kyytiin Barin hiekkarannoilta ja ihaile yhtä Euroopan jylhimmistä valtioista pysähtyen pääkaupunki Podgoricaan.
 • Matkaa voi jatkaa vuorten äärelle Biogradska Gora -luonnonpuiston kautta aina Bijelo Poljen kaupunkiin saakka. Junayhteydet toimivat parhaiten etelä–pohjoissuunnassa.
 • Lipun voi ostaa asemalta tai junasta. Junien kunto ja aikataulut vaihtelevat. Esimerkiksi Bar–Bijelo Polje, noin 10 euroa.
  www.visit-montenegro.com/transport-railway.htm
 • Bussilla edullisesti:  Poikittaiseen liikkumiseen maan sisällä kannattaa käyttää bussia. Podgorican keskusbussiasemalta pääsee suurimpiin kaupunkeihin säännöllisesti. Liput ovat edullisia. 
  www.visit-montenegro.com/transport-bus.htm
 • Autolla kylät tutuiksi: Pienten kylien ja vuoristoseutujen tutkimisessa auto on kätevä. Vuokraamot sijaitsevat lentokenttien lähellä ja suurimmissa kaupungeissa. Viikkovuokra vaihtelee 200 euron molemmin puolin sesongista riippuen.

Matkustaminen

 • Viikon matka Herceg Noviin alkaen noin 680 €.
 • Pelkät meno-paluulennot Kroatian Dubrovnikiin noin 200 €. Sieltä automatka rajalle ja rajan ylitys kestävät vajaan tunnin.
 • Lentää voi myös Montenegron
  pääkaupunkiin Podgoricaan, meno-paluu noin 300 €.
 • Yöpyminen kahdelle 50–100 €.
 • Lisätietoja:
  www.montenegro.travel
  www.discover-montenegro.comwww.visit-montenegro.com

3 x merenherkku

 • Kattilallinen simpukoita 

  Tarjoillaan tomaatti-kastikkeessa sipulilla ja valkoviinillä maustettuna tai kirkkaassa sitruunaisessa liemessä. Tavernassa alkaen noin 5 € puoli kiloa simpukoita. Mehukas alkupala kahdelle.

 • Musta risotto  

  Katalonian tunnetuksi tekemä herkku osataan Montenegrossakin. Mustekalan musteesta värinsä saava rikas ja mehukas risotto on ulkonäköään herkullisempi. Hinta on huokea Barcelonaan verrattuna, 10–15 € annos.

 • Mustekalaa

  katkarapu-yrttitäytteellä.  Mustekalan valmistus on taitolaji, mutta tämän herkun kohdalla sitkeys ei ole ongelma mehevän täytteen ja uunissa viimeistelyn ansiosta. Merellinen erikoisuus maksaa pohjoisella pallonpuoliskollamme maltaita mutta Montenegrossa 10–15 €.

3 x ruokapaikka

 • 1. Konoba Lanterna, Prčanj

  Mutkatonta, edullista ruokaa ja juomaa, hyvä hinta-laatusuhde. Maistelimme alkuruoaksi öljyssä säily-tettävää juustoa ja ilmakuivattua kinkkua. Yhdelle tarkoitettu ja vähintään kahdelle riittävä äyriäislautanen oli myös maukas. Mukana oli useaa eri rapua, kalaa ja merellisiä risottoja. Annokset ovat isoja, eikä aterian hinta nouse yrittämälläkään yli 20 euron ruokailijaa kohden. Veden äärellä sijaitsevan maalaisromanttisen terassin pöydät on peitetty ruutupöytäliinoin. Paikallisetkin kilistävät täällä lasejaan ja viettävät sukujuhliaan.

 • 2 Stari Mlini, Ljuta

  Stari Mlini on rakennettu 300 vuotta vanhan myllyn ympärille. Pöydät
  on piilotettu puutarhan, purojen ja vesirattaiden lomaan. Äyriäiset valmistetaan asiantuntemuksella. Jälkiruoat ovat suussa sulavia kakkuja, kohokkaita ja hedelmäannoksia. Kalaan kyllästyneen kannattaa täällä keskittyä muihin antimiin, koska lista on tasapuolisen laadukas. Pääruoat 15–25 €.  
  ww.starimlini.com

 • 3. Restoran Galion, Šuranj bb

  Gourmet-ruokailua reiluin annoksin ja Suomeen verrattuna kohtuuhintaan. Näkymät Kotorin-lahdelle ja iltaisin valaistuun, vuoria kiertävään linnoitukseen. Neljän hengen seurueemme tilasi pääruoaksi kahta eri kalaa, molemmat grillattuna. Kolme ruokalajia viineineen ja kahveineen verotti
  kukkaroa noin 50 € henkilöä kohden. Viinilista on huomattavan laaja paikalliseen yleiseen tasoon verrattuna.  
  www.hotelvardar.com

Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 8/2013.

Oletko käynyt Montenegrossa? Mitkä ovat suosikkipaikkojasi siellä? Kerro ja keskustele alla olevassa kommentointikentässä.

Montenegro x 21 faktaa

 1. Sijainti: Balkanilla Adrianmeren rannalla. Naapureita Albania, Bosnia-Hertsegovina, Kroatia, Kosovo ja Serbia.
 2. Montenegronkielinen nimi Crna Gora tarkoittaa Mustaa vuorta.
 3. Pinta-ala: 13  800 km².
 4. Valtiomuoto: Itsenäinen tasavalta.
 5. Asukasluku: Noin 680  000.
 6. Matkailijoiden määrä:  Noin 1,2 miljoonaa vuosittain.
 7. Pääkaupunki: Podgorica, 170  000 asukasta.
 8. Kieli: Montenegro. Englantia, saksaa ja venäjää osataan vähän.
 9. Uskonto: 70 % ortodokseja, muslimeja noin 20 %.
 10. Tulotaso: Keskiansio on alle 800 € kuukaudessa.
 11. Ilmasto: Rannikolla leuto välimerellinen. Vuoristossa talvella lumisateita ja nopeita lämpötilojen vaihteluja.
 12. Matkailusesonki: Heinä–elokuu.
 13. Aikaero Suomeen  – 1 t.
 14. Suuntanumero: +382. Matkapuhelimet toimivat.
 15. Raha: Montenegro otti 2002 yksipuolisella päätöksellä valuutaksi euron, vaikka se ei kuulu euromaihin. Luottokortit kelpaavat joissakin hotelleissa, ravintoloissa ja kaupoissa.
 16. Passi ja viisumi: Passin on oltava voimassa kolme kuukautta matkan jälkeen. Maassa voi oleskella alle 90 päivää ilman viisumia.
 17. Juomaraha: 10–15 prosenttia laskun loppusummasta.
 18. Terveys: Perusrokotusten lisäksi A-hepatiittisuoja.
 19. Hygieniataso maassa on hyvä.
 20. Turvallisuus: Liikenteessä tulee noudattaa varovaisuutta.
 21. Tiet ovat kapeita ja mutkaisia ja liikennekulttuuri rohkeaa.

Vinkki! Aiotko reissuun yksin? Tässä 10 ohjetta

Jos haet hyväntuulista aitoa Kreikkaa, lähde Tinokselle. Perille pääsee vain lautalla, mutta vaivannäkö palkitaan. Valokuvaaja Milka Alanen on viettänyt perheineen Tinoksella jo 18 kesää. Hän antaa parhaat vinkkinsä.

Valokuvaaja Milka Alanen on asunut jo 18 kesää Tinoksella, jossa hänen miehensä Pavlos Koudounis pitää kesätavernaa.

Milkan mukaan Tinos on kreikkalaisten lomasaari ja siksi meno pysyy aitona. Hotellikyliä tai lentokenttää ei ole. Souvlaki-kioskien ja kahviloiden kulmilla kuulen vain kreikkaa.

– Tänne täytyy haluta tulla, Milka nauraa.

Moni saariston kylä on autioitunut, mutta Tinoksella eläväisiä kyliä tavernoineen on vielä 60. Panormos on rauhallinen kalastajakylä, Volaxissa on korinpunojia ja keskiaikaisesta Dio Horiasta on upeat maisemat merelle.

Rehevän vehreä Tinos kuuluu Kykladien saariryhmään. 9000 asukkaasta puolet asuu pääkaupungissa, jonka nimi on Tinos.

Tinoksen Panagia Evangelistrian pääkirkossa on kuuluisa ihmeitä tekevä ikoni, jonka luo hartaimmat pyhiinvaeltajat konttaavat. Satamasta nousee kukkulaa kohti leveä Leoforos Megalocharis -katu. Sitä reunustaa kankailla pehmustettu kaista tosiuskovaisia pyhiinvaeltajia varten. He konttaavat 800 metrin matkan Panagia Evangelistran kirkkoon, jossa voi suudella ihmeitä tekevää ikonia.

Kirkon vieressä on arkeologinen museo, jonne on kerätty taidetta ja esineistöä muun muassa Poseidonin temppelistä ja Exombourgo-vuorella muinoin sijainneesta kaupungista.

– 15. elokuuta tuhannet ortodoksit tulevat pyytämään Neitsyt Marialta apua sairauksiin tai vaikkapa lapsettomuuteen. Tapasin kerran suomalaisen naisen, joka ei ollut uskonnollinen eikä tiennyt kirkosta. Pestyään kasvonsa pyhällä vedellä hän sai avun silmäsairauteensa, Milka kertoo.

Kalastajat saapuvat saaliineen Tinoksen pääkaupungin satamaan varhain aamulla.

Milkan mielestä parasta Tinoksessa ovat pienet kylät. Keskiaikainen Dio Horia on rakennettu vuoren rinteeseen, tavernasta on upeat näkymät yli Aigeianmeren.

– Pieni tie kiemurtelee alas Isternian kylän rauhalliseen uimapoukamaan, taverna Thalassaki tarjoaa gourmet-herkkuja. Alas pääsee myös kunnostettua patikointipolkua pitkin. Saarella on lukuisia ikivanhoja patikointireittejä kylien välillä, joilla näkee vanhoja tuulimyllyjä, kyyhkyslakkoja ja huimia maisemia.  Anavasi-patikointikartan voi ostaa keskustan Krikeli-kirjakaupasta. Polku on merkitty maastoon kyltein, Milka kertoo.

Kylien välillä kulkee ikivanhoja polkuja. Melko helppo patikointireitti numero 4 lähtee keskustasta Panagian kirkon takaa ylös sievään Ktikadoksen kylään. Matkalla näkee vuohia, oliivipuulehtoja ja keskiaikaisen kivisillan. Kannattaa lounastaa Drosia-tavernassa, josta on upea näkymä meren yli muille saarille ja kaupunkiin.

Markos-pelikaani on Tinoksen kalakauppiaan lemmikki, joka tepastelee vapaana kaupungilla ja satamassa joka aamu.

Malamatenia-tavernan Pavlos Koudounis tuo pöytään pitkään muhinutta rosvopaistia, Kleftikoa.

– Mieheni Pavlosin kesätaverna levittäytyy pienelle kujalle ja aukiolle kahden kirkon väliin. Nuorempi tytär auttaa tavernan puuhissa aamuisin, vanhempi on osan kesää ensimmäisessä kesätyössään tarjoilijana, Milka toteaa.

Keittokirjoistaan kuuluisa Nikoleta Delatola Foskolou pitää kotinsa yhteydessä Smourdian kylässä kreikkalaisen ruuan kursseja ja esitelmiä. Lopuksi syödään yhdessä. Kurssi ja ateria (munakoisoja tomaattikastikkeessa, paistettu saganaki-juusto, munakoisotahna ja makea galaktoburreko-piirakka) neljälle maksoi 150 e. Kokkaus ja ruokailu alkaen 20 e, hinta on sovittavissa.

Tinoksen kaupungin kauppakatu nousee vanhasta satamasta ylös Panagia Evangelistrian kirkolle.

Stefanos Petropouloksen Apothiki-antikvariaatti on kuin aarreaitta.  

Kiriakatikossa voi napata kreikkalaisen kahvin, viiniä tai vaikka ouzon mezeineen.

 

Sofia Theodoropoulou lomailee Kolimpithran hevosenkengän muotoisessa rantapoukamassa, jossa voi tuulisella säällä ostaa surffausopetusta. Rannalle pääsee kaupungista bussilla.

Panormosin kalastajakylän sydän on kaunis rantapoukama. Siinä on monta tavernaa ja kalastajia setvimässä verkkojaan.

Kuvanveistäjien Pirgos on saaren kauneimpia kyliä. Plataanipuun alla voi nauttia jääkahvia ja makeaa galaktoburrekoa. Vieressä on saaren paras pikkuruinen korukauppa Astrali käsintehtyine hopea- ja luonnonmateriaalikoruineen, sekä marmorimuseo.

Äiti, mummi ja kaksi koululaista lähtivät kuukaudeksi talvea karkuun Mae Phimiin, Bangkokista kaakkoon. Näin se onnistui.

Syksyn pimeydessä mielessäni alkaa pyöriä ajatus valosta ja lämmöstä. Ystäväni puhuu samoista asioista ääneen, ja päätämme alkaa selvittää, onko matka mahdollinen.

Kysyn äidiltäni, tuleeko hän mukaan, jos minä ja tyttäreni lähdemme Thaimaahan samalle paikkakunnalle kuin ystäväperheemme. Perhe tuntee paikan, ja lapset saisivat seuraa toisistaan. Äiti suostuu.

Asunto järjestyy tuttavan kautta. Entä koulu? Jääkö lapseni jälkeen luokkatovereistaan? 10-vuotiaat ehtivät neljässä viikossa pitkälle opinnoissaan. Opettaja neuvoo pitämään kotikoulua matkan aikana. Ostan lentoliput.

Lippu salkoon

Helmikuun lopussa taksi tuo meidät Thaimaan-kodin pihaan. Vastassa on uskomaton lämpö. Kotimme on uusi ja moderni, mutta silti paikallisen eksoottinen. Samassa kylässä on noin sata pääosin ruotsalaisten omistamaa taloa, mutta joukkoon mahtuu myös suomalaisia. Omistajan kansallisuuden tunnistaa portin vieressä liehuvasta lipusta.

Mummi lähtee keräämään voimia pitkän yölennon jälkeen, mutta tyttöjä kiinnostaa vain yksi asia: uiminen.

Kotikylämme uima-allasta ympäröivät palmut ja rehevä kasvillisuus. Naapurin mangopuun oksat kaartuvat hedelmien painosta kadulle. Makaan silmät puoliummessa aurinkotuolilla ja nipistän itseäni. Me teimme sen.

Mummi Maire Koponen, 62, tytöt Dania Maoz, 10, ja Eden Maoz, 7, sekä tyttöjen äiti Ninarose Maoz.
Mummi Maire Koponen, 62, tytöt Dania Maoz, 10, ja Eden Maoz, 7, sekä tyttöjen äiti Ninarose Maoz.

Matka Koh Sametille Ban Phen satamasta taittui veneellä 25 minuutissa.
Matka Koh Sametille Ban Phen satamasta taittui veneellä 25 minuutissa.

Illalla istumme kylämme ravintolassa.

– Ei kai me vain tulla joka päivä tänne syömään, tytär kysyy.

– Todellakin tulemme! vastaan.

Vaikka ruuanlaitosta tykkäänkin, nyt minäkin olen lomalla. Varsinkin kun ulkona syöminen on melkein samanhintaista kuin ruuan valmistus kotona, aion irrottaa otteeni rutiineista. Lisäksi haluan maistaa jokaista ruokalistan annosta.

Mieto pad thai ja kana-riisiannos ovat lasten lempiannoksia. Me aikuiset tilaamme ennakkoluulottomasti usein tulisiakin thaikeittiön herkkuja, kuten kookoskermaista massaman currya ja papaijasalaattia.

Klaengin yömarkkinoilla maistoimme pieniä mustekaloja.
Klaengin yömarkkinoilla maistoimme pieniä mustekaloja.

Tamnanparin vesipuisto Rayongissa oli reissun kohokohtia.
Tamnanparin vesipuisto Rayongissa oli reissun kohokohtia.

Koulun kello soi

Kotikoulu alkaa heti seuraavana aamuna. Ajatus on pitää säännölliset koulupäivät ja joustaa tarvittaessa, esimerkiksi pidempien retkien vuoksi. Haluan saada arjen pyörimään mahdollisimman nopeasti, ilman neuvotteluja siitä, onko tänään koulupäivä vai ei.

Äiti-tytär-asetelma ei ole oppimisen kannalta helpoin. Yhteenottoja tulee, eikä äiti osaa tyttären mielestä opettaa sitten yhtään. Onneksi mummi toimii osan aikaa opettajana.

Kerron kolmosluokkalaiselle, että kun koulutyö on tehty, koko loppupäivän saa tehdä muita kivoja juttuja. Eskarilaiselle puuhavihon täyttäminen maistuu niin hyvin, että pian minun pitää keksiä muuta tekemistä, jotta tehtäviä jäisi myös kevääksi kotimaahan.

Koulu alkaa sujua paremmin, kun keksin, että katson illalla opettajan kertomat läksyt netistä ja jätän ne lapulle keittiönpöydälle. Aamuvirkku koululainen aloittaa tehtävät heti herättyään. Usein aamupalaan mennessä suurin osa läksyistä on jo tehty. Tyttö tosin ilmoittaa, ettei enää koskaan lähde sellaiselle lomalle, jossa täytyy käydä koulua.

Kuukauden lomalla tytöt uivat yli 80 tunnin ajan.
Kuukauden lomalla tytöt uivat yli 80 tunnin ajan.

Koiranpentu leikki kanssamme Ao Phain rannalla Koh Sametin saarella.
Koiranpentu leikki kanssamme Ao Phain rannalla Koh Sametin saarella.

Neljä saman mopon kyytiin

Talomme sijaitsee muutaman kilometrin päässä Mae Phimin keskustasta ja rannoista. Alkuun taitamme matkan kotikylästämme tasatunnein lähtevällä lavataksilla, mutta pian päätän selättää vasemman puoleisen liikenteen pelkoni. Vuokraamme sivuvaunumopon.

Tuttavaperheen isä pitää minulle autokoulua kotikylässämme, ja pian uskaltaudun liikenteeseen. Se on rauhallista maaseudulla, ja muutaman ajopäivän jälkeen huristelemme kaikki neljä yhdessä samalla mopolla.

– Kovempaa, kovempaa, lapset kiljuvat.

Edes mummia ei pelota. Tavaratilaan mahtuvat vesikanisterit ja muutkin ostokset. Paluumatkalla vaunun kori notkuu mangoja, papaijoita, litsejä ja lasten herkkua, pitaijoita. Osan hedelmien nimistä tiedämme vain thain kielellä. Hedelmäkauppias tarjoaa ystävällisesti maistiaisia meille uusista lajeista. Hän myös kuorii ananaksen kauniisti valmiiksi syötäväksi. Kotimatkalla nappaamme kyytiin puhtaat pyykit pesulasta.

Lapset olisivat halunneet syödä koko kuukauden vain tuoreita hedelmiä.
Lapset olisivat halunneet syödä koko kuukauden vain tuoreita hedelmiä.

Retkelle Rayongiin

Osan loma-ajasta vietämme rauhallisesti kotosalla polskien, kirjaa lukien ja leväten, mutta usein tapaamme puolen tunnin mopomatkan päässä asuvaa ystäväperhettä uima-altaalla, rannalla tai ravintolassa.

Helsinkiläiset Lämsät ovat olleet lastensa kanssa Thaimaassa pitkiä jaksoja jo monta kertaa ja saamme heiltä vinkin, että kotikoulu kannattaa aloittaa aina samaan kellonaikaan. He neuvovat myös, että kanakilo maksaa kaupassa vain pari euroa ja luonnonjugurttia saa ainoastaan isoista marketeista.

Viereisen Kramin keskustan lisäksi vierailemme Klaengin yömarkkinoilla ja Tamnanparin vesipuistossa Rayongissa.

Vesipuiston kupeessa jättimäinen, tuhansia ruokailijoita metsän keskelle vetävä ulkoilmaravintola on nähtävyys jo itsessään. Paikalliset juhlivat siellä esimerkiksi merkkipäiviään.

Pookin kokkikurssilla Dania valmisti kevätrullia.
Pookin kokkikurssilla Dania valmisti kevätrullia.

Lähellä asuvat munkit tulivat kotikyläämme ravintolan omistajan syntymäpäiville.
Lähellä asuvat munkit tulivat kotikyläämme ravintolan omistajan syntymäpäiville.

Sylikaupalla lapsia

Pattayalla käymme Nong Noochin kasvitieteellisessä puutarhassa, joka mainostaa olevansa Kaakkois-Aasian suurin.

Vielä mieleenpainuvampi on tutustuminen vuokraisäntiemme, Sami ja Anna-Leena Puurulan ihmiskauppaa ennalta ehkäisevään työhön. Kokkolasta kotoisin olevat Puurulat työskentelevät amerikkalaisessa Grace-järjestössä, joka tarjoaa slummien lapsille turvallista varhaiskasvatusta.

Vierailemme Agape-päiväkodissa, jossa lapset juoksevat riemusta kiljuen syliin. Monen lapsen tarina on sydäntäsärkevä, mutta päälle näkyy ilo. Kun lapsille taataan edullinen tai maksuton koulutus, pienenee riski laittaa lapsi töihin. Jotkut Agape-lapset opiskelevat jo korkeakoulussa.

Arkailun jälkeen perhe vuokrasi sivuvaunuskootterin.
Arkailun jälkeen perhe vuokrasi sivuvaunuskootterin.

Päiväkotivierailu onnistui Pattayalla.
Päiväkotivierailu onnistui Pattayalla.

Laem Mae Phim

Laem Mae Phim sijaitsee Rayongin maakunnassa noin 200 kilometriä Bangkokista. Matka Bangkokin lentoasemalta perille kestää taksilla alle 3 tuntia ja maksaa noin 70 euroa. Taksi kannattaa varata etukäteen esimerkiksi vuokraisännän kautta. Kyydin saa varaamattakin, mutta varsinkin jos matkustajia tai matkatavaraa on paljon, on viisasta varata se ajoissa. Lisäksi vältyt tinkimiseltä lentokentällä.

Rayongiin pääsee myös valmismatkalle. Viikko alkaen 850 e.

6 vinkkiä

 1. LAEM MAE PHIMIN RANTOJA kehutaan mantereen kauneimmiksi. Coca Cola -ranta sijaitsee noin 3 kilometriä Mae Phimistä, Kim’s Beach ja Phon Beach noin 10 kilometriä Mae Phimistä Ban Phen suuntaan.
 2. KLAENGIN YÖMARKKINAT tiistaisin ovat meluisa ja hauska elämys. Myynnissä on kaikkea moottoripyörän osista vaatteisiin ja koiranpentuihin. Ruoka on halpaa ja hyvää.
 3. TEMPPELIT ovat häikäiseviä nähtävyyksiä jo arkkitehtuurin puolesta. Munkeista osa on vasta lapsia. Joissakin temppeleissä on oma pieni kotieläintarha.
 4. KOKKIKURSSI on edullinen ja hauska elämys. Herttainen Pook pitää ruoanlaittokursseja puutarhansa patiolla Mae Phimin keskustassa. Viiden tunnin kurssi pienryhmässä maksoi noin 20 euroa. Facebookissa ryhmä Cook with Pook
 5. SAARIRETKELLÄ yövyimme Koh Sametin saarella Ao Phain rannalla Samed Villassa. Snorklausretket olivat upeita kokemuksia, vesi oli kirkasta ja kalat värikkäitä. Kyyti saarelle Ban Phen satamasta
 6. MAE PHIMIN KALARAVINTOLAT ovat viikonloppuisin täynnä paikallisia asukkaita ja bangkokilaisia turisteja. Kalatori notkuu hummereita, miekka- ja mustekaloja. Mae Phimin rantakatu

Vesimelonista saa virkistävän smoothien.
Vesimelonista saa virkistävän smoothien.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 1/2017.

Vuokraa talo

Asuntoa Thaimaasta voi kysyä tuttavilta, välitysfirmoilta tai Airbnb:n kautta. Suomalaisten omistamia asuntoja voi etsiä Facebook-ryhmästä Thaimaan ystävät. Suomi-seuratkin voivat auttaa, kuten huahininseudunsuomalaiset.fi.

Talon kuukausivuokra oli 1050 e euroa. Asunto oli kolmio, jossa oli iso erillinen keittiö ja iso piha. Vesi sisältyi vuokraan. Sähkö veloitetaan yleensä mittarin mukaan, ja siitä kertyy kuumana aikana helposti yli sadan tai parinkin sadan euron kuukausilasku.

Vuokrat vaihtelevat sijainnin ja sesongin mukaan. Meidän talomme sijaitsi muutaman kilometrin päässä rannasta. Rannalla sijaitsevan asunnon vuokra on tietenkin kalliimpi.

Mitä loma maksoi?

Kuukauden loman kaikki kulut olivat arviolta 5500 e. Summa sisälsi:

 • lentoliput kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle, 2400 e
 • talovuokran 1050 e
 • sähkön 130 e
 • nettikulut 300 e
 • mopon vuokran kahdeksi viikoksi 84 e
 • bensan 10 e
 • taksikulut 300 e
 • ravintolakulut ja ruokaostokset kaupassa 1000 e
 • pääsymaksut sekä lisäksi retket Koh Sametille ja Bangkokiin majoituksineen
 • ravintolalasku oli yleensä 20 e

Koti Suomessa annettiin vuokralle matkan ajaksi, auto oli seisontavakuutuksessa.

Hintoja:

 • Curryannos 3 e
 • Jäätelö 0,50 e
 • Lapsen annos 1 e
 • Skootteri viikoksi 42 e
 • Skootterin tankkaus 1,20 e

Hyvä tietää

 • Yli kuukauden pituiselle matkalle viisumi täytyy hankkia etukäteen Thaimaan suurlähetystöstä Helsingistä. 30 e. thaiembassy.org
 • Hanki kattava matkavakuutus.
 • Käynti paikallisella klinikalla on edullista, alkaen noin 10 e, mutta isot korkeatasoiset sairaalat laskuttavat yleensä suuria summia.
 • Älä lähetä ennakkovuokraa Thaimaahan varmistamatta, että asunto on olemassa.