Aamuaurinko värittää Kotorinlahden veden vihreäksi ja lämmittää ilman kesäisen kuumaksi.
Aamuaurinko värittää Kotorinlahden veden vihreäksi ja lämmittää ilman kesäisen kuumaksi.

Tästä ei nautiskelijan loma parane: Kajakilla lähikylään ja puoli kiloa simpukoita tavernassa viidellä eurolla. Vasta harvat ovat löytäneet Adrianmeren suloisimman lintukodon.

Viritän tuolini kohti vuoristomaisemaa ja katselen kirjan yli veneiden rauhallista liikettä Kotorinlahdella. Tunnen olevani paikassa, jossa kaikki on
kohdallaan, eikä kiirettä ole minnekään.

Perhosen muotoisen Kotorin-lahden lumoaville rantateille pääsee parinkymmenen minuutin välein kulkevalla lautalla Herceg Novista, joka on Montenegron suurimpia kaupunkeja.

Kotorista muistan aina kauneudessaan pysäyttävän näkymän, joka paljastui kiemurtelevan kylätien mutkassa: karun jylhät vuoret, auringon kimallus meressä ja kasvillisuuden vehreä loisto yhdistettyinä 1000-luvun alkupuolella rakennettuihin kivitaloihin.

Kotor ei suotta ole Unescon suojeluksessa.

Kotorinlahden satamissa vanhat kalastuspaatit ja luksusjahdit kelluvat sulassa sovussa. Kylän pojat pelaavat vesipooloa ja esittävät uimahyppyjään rantabaarin vieressä. Aina silloin tällöin ohi lipuu kajakki.

Vesi on vallitseva elementti, ja se yltää paikoittain melkein kylätielle. Linnamainen hotellimme Splendido, kuten moni muukin majoituspaikka, on aivan meren tuntumassa Prčanjin kylässä.

Lue myös: Adrianmeren todellinen helmi – Istrian niemimaa

Modernit ketjuhotellit loistavat poissaolollaan.

Muutoin Kotorin alueelta löytää majoitusta vuokrattavista huoneistoista luksushotelleihin. Vuokraustoiminta on paikallisille tärkeä tulonlähde.

Vuokrahuoneistot ovat siistejä, rauhallisia ja hotellimajoitukseen verrattuna edullisia. Hintataso on korkeimmillaan heinä–elokuussa.

Matkailun suurin noste tulee Venäjältä. Tämä näkyy viime vuosina kohonneina hintoina ja kiihtyneenä kiinteistöbisneksenä. Massaturismilta Kotor on vielä piilossa, eikä huippusesongin aikanakaan hotellissamme tarvinnut taistella runsaan aamiaisbuffetin antimista tai väistellä rantapalloja aurinkotuolissa.

Pyhä kellotorni

Kun istun lähempänä puolta yötä lämpimässä illassa Kotorin vanhankaupungin katuterassilla, tunnen olevani juuri sopivan oloisessa ihmisvilinässä. Katselen vuorilla kiemurtelevaa valonauhaa, joka päiväsaikaan näkyy Venetsian hallinnon aikaisena mahtavana muurina, Kotorin symbolina.

Montenegron kaupunkien upeat vanhat osat, Stari Gradit, piileksivät joko tylyn urbaanin asutuksen kätköissä, kuten Herceg Novissa.

Kotorin vanhakaupunki on vaeltajan ihasteltavana keskellä luonnon kauneutta. Se on houkutteleva sokkelo katuja, joiden varsilta paljastuu viilennettyjen terassien lisäksi vanhoja pubeja, käsityömyymälöitä, sympaattisia pieniä puutarhoja ja historiallisia rakennuksia.

Katolinen Pyhän Tryphonin katedraali ontuu ilman toista kellotorniaan, joka jäi uudelleen rakentamatta suuren maanjäristyksen jäljiltä 1600-luvun lopulla.
Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen kirkko taas hengittää mystistä valoa ja tuoksua kertoen Montenegron vaiheikkaasta historiasta ja kansojen kohtaamisesta.

Pyhän Nikolauksen kirkko alkaa illan hämärtyessä hehkua kaunista valoa Kotorin vanhassakaupungissa.

Meri lautasella

Montenegro on mereneläviä rakastavien paratiisi, mutta saa sieltä hyviä pihvejäkin. Kotorinlahdella ravintolaelämyksiä on tarjolla fine diningista perinteiseen pubi-ruokaan. Kaikki tarjoillaan tuoreina ja ronskeina
annoksina.

Keskikesällä 40 asteen helteessä illallisaika venähtää helposti yhdeksän paremmalle puolelle. Ateriat nautitaan ulkona, mieluiten veden äärellä lyhtyjen loisteessa.

Sitruunaiset grillatut kalat oliiviöljyssä, ylitsepursuavat simpukkapadat ja täytetyt mustekalat eivät jätä toivomisen varaa. Päivän saalis esitellään usein etukäteen tarjottimella, ja samalla tarjoilija kertoo annoksen valmistustavan.

Mausteet ovat mutkattomia, mutta toimivat täydellisesti eivätkä peitä raaka-aineiden omia makuja.

Katso upeat kuvat:
Kroatia on on houkutteleva kohde niin purjehtijoille kuin maakravuille

Kajakilla baariin

Kotoriin majoittuneen seikkailuhenkisen matkailijan ei kuitenkaan tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Retki leppoisimmasta päästä tehdään kajakilla. Lahti on tyyni, ja vastaranta häämöttää vartissa. Rantabaarit toivottavat tervetulleiksi vesiteitse, eikä tyynen lahden poukamassa tarvitse pelätä kylmyyttä.

Monet retkenjärjestäjät tarjoavat myös menevämpiä aktiviteettejä riippuliidosta vuoristopyöräilyyn.

Matkailija voi repäistä itsensä vaakatasosta altaan ääreltä muutaman päivän patikkaretkelle. Maisemat ovat taatusti upeat.

Montenegron todellinen vuoristo löytyy sisämaasta, pääkaupunki Podgorican pohjoispuolelta. Bussiyhteydet sinne ovat hyvät, eikä luonnonpuistojen
tarjontaa kannata ohittaa.

Ruusuinen päiväretki

Päivän retki pienoiseen Rosen kylään tarjoaa samaa rauhaa ja henkeäsalpaavaa kauneutta, joista Kotor on kuuluisa. Rose on lähellä lahden sisääntuloväylää,
mutta vuoristotien takana hyvin piilossa.

Lounas Konobar Adriatic Rosessa kietoo päivän terävimmän kuumuuden köynnösten varjoon.

Roseen pääsee myös vastarannalla sijaitsevasta Herceg Novista veneellä. Paikka on ihanteellinen parin päivän majoittumiseen idyllisen merimaiseman äärellä.

Junalla & bussilla

 • Junalla maisemia ihaillen: Hyppää junan kyytiin Barin hiekkarannoilta ja ihaile yhtä Euroopan jylhimmistä valtioista pysähtyen pääkaupunki Podgoricaan.
 • Matkaa voi jatkaa vuorten äärelle Biogradska Gora -luonnonpuiston kautta aina Bijelo Poljen kaupunkiin saakka. Junayhteydet toimivat parhaiten etelä–pohjoissuunnassa.
 • Lipun voi ostaa asemalta tai junasta. Junien kunto ja aikataulut vaihtelevat. Esimerkiksi Bar–Bijelo Polje, noin 10 euroa.
  www.visit-montenegro.com/transport-railway.htm
 • Bussilla edullisesti:  Poikittaiseen liikkumiseen maan sisällä kannattaa käyttää bussia. Podgorican keskusbussiasemalta pääsee suurimpiin kaupunkeihin säännöllisesti. Liput ovat edullisia. 
  www.visit-montenegro.com/transport-bus.htm
 • Autolla kylät tutuiksi: Pienten kylien ja vuoristoseutujen tutkimisessa auto on kätevä. Vuokraamot sijaitsevat lentokenttien lähellä ja suurimmissa kaupungeissa. Viikkovuokra vaihtelee 200 euron molemmin puolin sesongista riippuen.

Matkustaminen

 • Viikon matka Herceg Noviin alkaen noin 680 €.
 • Pelkät meno-paluulennot Kroatian Dubrovnikiin noin 200 €. Sieltä automatka rajalle ja rajan ylitys kestävät vajaan tunnin.
 • Lentää voi myös Montenegron
  pääkaupunkiin Podgoricaan, meno-paluu noin 300 €.
 • Yöpyminen kahdelle 50–100 €.
 • Lisätietoja:
  www.montenegro.travel
  www.discover-montenegro.comwww.visit-montenegro.com

3 x merenherkku

 • Kattilallinen simpukoita 

  Tarjoillaan tomaatti-kastikkeessa sipulilla ja valkoviinillä maustettuna tai kirkkaassa sitruunaisessa liemessä. Tavernassa alkaen noin 5 € puoli kiloa simpukoita. Mehukas alkupala kahdelle.

 • Musta risotto  

  Katalonian tunnetuksi tekemä herkku osataan Montenegrossakin. Mustekalan musteesta värinsä saava rikas ja mehukas risotto on ulkonäköään herkullisempi. Hinta on huokea Barcelonaan verrattuna, 10–15 € annos.

 • Mustekalaa

  katkarapu-yrttitäytteellä.  Mustekalan valmistus on taitolaji, mutta tämän herkun kohdalla sitkeys ei ole ongelma mehevän täytteen ja uunissa viimeistelyn ansiosta. Merellinen erikoisuus maksaa pohjoisella pallonpuoliskollamme maltaita mutta Montenegrossa 10–15 €.

3 x ruokapaikka

 • 1. Konoba Lanterna, Prčanj

  Mutkatonta, edullista ruokaa ja juomaa, hyvä hinta-laatusuhde. Maistelimme alkuruoaksi öljyssä säily-tettävää juustoa ja ilmakuivattua kinkkua. Yhdelle tarkoitettu ja vähintään kahdelle riittävä äyriäislautanen oli myös maukas. Mukana oli useaa eri rapua, kalaa ja merellisiä risottoja. Annokset ovat isoja, eikä aterian hinta nouse yrittämälläkään yli 20 euron ruokailijaa kohden. Veden äärellä sijaitsevan maalaisromanttisen terassin pöydät on peitetty ruutupöytäliinoin. Paikallisetkin kilistävät täällä lasejaan ja viettävät sukujuhliaan.

 • 2 Stari Mlini, Ljuta

  Stari Mlini on rakennettu 300 vuotta vanhan myllyn ympärille. Pöydät
  on piilotettu puutarhan, purojen ja vesirattaiden lomaan. Äyriäiset valmistetaan asiantuntemuksella. Jälkiruoat ovat suussa sulavia kakkuja, kohokkaita ja hedelmäannoksia. Kalaan kyllästyneen kannattaa täällä keskittyä muihin antimiin, koska lista on tasapuolisen laadukas. Pääruoat 15–25 €.  
  ww.starimlini.com

 • 3. Restoran Galion, Šuranj bb

  Gourmet-ruokailua reiluin annoksin ja Suomeen verrattuna kohtuuhintaan. Näkymät Kotorin-lahdelle ja iltaisin valaistuun, vuoria kiertävään linnoitukseen. Neljän hengen seurueemme tilasi pääruoaksi kahta eri kalaa, molemmat grillattuna. Kolme ruokalajia viineineen ja kahveineen verotti
  kukkaroa noin 50 € henkilöä kohden. Viinilista on huomattavan laaja paikalliseen yleiseen tasoon verrattuna.  
  www.hotelvardar.com

Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 8/2013.

Oletko käynyt Montenegrossa? Mitkä ovat suosikkipaikkojasi siellä? Kerro ja keskustele alla olevassa kommentointikentässä.

Montenegro x 21 faktaa

 1. Sijainti: Balkanilla Adrianmeren rannalla. Naapureita Albania, Bosnia-Hertsegovina, Kroatia, Kosovo ja Serbia.
 2. Montenegronkielinen nimi Crna Gora tarkoittaa Mustaa vuorta.
 3. Pinta-ala: 13  800 km².
 4. Valtiomuoto: Itsenäinen tasavalta.
 5. Asukasluku: Noin 680  000.
 6. Matkailijoiden määrä:  Noin 1,2 miljoonaa vuosittain.
 7. Pääkaupunki: Podgorica, 170  000 asukasta.
 8. Kieli: Montenegro. Englantia, saksaa ja venäjää osataan vähän.
 9. Uskonto: 70 % ortodokseja, muslimeja noin 20 %.
 10. Tulotaso: Keskiansio on alle 800 € kuukaudessa.
 11. Ilmasto: Rannikolla leuto välimerellinen. Vuoristossa talvella lumisateita ja nopeita lämpötilojen vaihteluja.
 12. Matkailusesonki: Heinä–elokuu.
 13. Aikaero Suomeen  – 1 t.
 14. Suuntanumero: +382. Matkapuhelimet toimivat.
 15. Raha: Montenegro otti 2002 yksipuolisella päätöksellä valuutaksi euron, vaikka se ei kuulu euromaihin. Luottokortit kelpaavat joissakin hotelleissa, ravintoloissa ja kaupoissa.
 16. Passi ja viisumi: Passin on oltava voimassa kolme kuukautta matkan jälkeen. Maassa voi oleskella alle 90 päivää ilman viisumia.
 17. Juomaraha: 10–15 prosenttia laskun loppusummasta.
 18. Terveys: Perusrokotusten lisäksi A-hepatiittisuoja.
 19. Hygieniataso maassa on hyvä.
 20. Turvallisuus: Liikenteessä tulee noudattaa varovaisuutta.
 21. Tiet ovat kapeita ja mutkaisia ja liikennekulttuuri rohkeaa.

Vinkki! Aiotko reissuun yksin? Tässä 10 ohjetta

Sinikka Saastamoisen lapset puolisoineen ja lapsineen vuokraavat joka jouluksi mökin, johon mahtuu koko heimo.

1960-luvulla pohjoiskarjalainen Sinikka Saastamoinen jäi leskeksi neljän alle 10-vuotiaan lapsen kanssa. Lisäksi hän odotti viidettä.

– Perhe hitsautui yhteen niin tiukasti, että aikuiset lapset perheineen haluavat vieläkin viettää joulut yhdessä, kertoo Maija-Liisa Punta-Saastamoinen, Sinikan ainoan pojan Maurin vaimo.

Miniä ja vävyt ovat sopeutuneet perinteeseen.

– Aiemmin menimme kaikki – puolisot, lapset ja lastenlapset – anopin luo, mutta nyt haluamme, että hän saa helpon joulun. Kahdeksankymppisen mummon koko joulukuu ei saa mennä keittiössä.

Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.
Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.

Pinja koristelee kuusta.
Pinja koristelee kuusta.

Joka jouluksi suku vuokraa mökin, yleensä eri paikasta. Viime vuonna valinta oli Simpelejärvi, jonka rannalla olevaan mökkiin mahtui koko 20 hengen seurue.

Joulunviettoon tulevat Maurin ja Maija-Liisan lisäksi heidän lapsensa Jesperi, 27, ja Suvetar, 22, sekä Maurin sisarukset lapsineen. Maurin sisar Pirjo ja hänen miehensä Pentti Sahlman ajavat vuokramökille Vantaalta. Sinikan esikoistytär Eija ja hänen puolisonsa Pauli Purmonen tulevat Joensuusta, samoin tytär Tarja ja Heino Hämäläinen poikansa Severin kanssa. Tytär Heli tulee joulunviettoon Tampereelta miehensä Keijo Karjulan ja lastensa Jonnen, Pinjan ja Elmerin kanssa.

– Parasta on yhdessäolo. Tuntuu hyvältä päivittää kuulumiset ilman kiirettä. Jokainen tuo jotain jouluruokaa. Esimerkiksi Mauri tekee sinapin, minä jälkiruuan. Tarja on koristelemisen mestari, hän tuo kukat, viimeksi upeat jouluruusut, Maija-Liisa sanoo.

Pirjo ottaa rennosti.
Pirjo ottaa rennosti.

Kodassa paistetaan makkaraa.
Kodassa paistetaan makkaraa.

Näkymä Parikkalan mökin ikkunasta pysäytti.

– Istuin sohvalla ja vain katselin, järvi tuli kuin syliin. Jää oli kaunista, vaikka sen päällä oli muutama sentti vettä. Kastelimme siinä varpaat saunan jälkeen, Maija-Liisa kertoo.

Suvun ohjelmaan kuuluu jouluna herkuttelu, saunominen, ulkoilu ja Trivial Pursuit -peli. Viimeksi sitkeimmät pelasivat aamuneljään.

– Sen jälkeen nukuimme hyvin.

Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.
Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.

Jouluaamuna mummo heräsi keittämään puuron, ja puolen päivän jälkeen koko seurue lähti ulos.

– Oli ihana nähdä, kun mummo käveli nuorten kanssa käsikoukkua ja nautti siitä, että kaikki ovat koolla.

Huvila.net > Loikonsaari 3


Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.
Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa.