Ajatus ekumeenisesta taidekappelista syntyi vuonna 1963. Kesti yli 40 vuotta ennen kuin Pyhän Henrikin taidekappeli vihittiin käyttöön.

Ekumeeninen taidekappeli Turun Hirvensalossa vihittiin käyttöön 10 vuotta sitten. Rahaa sen pystyttämiseksi Hannu Konola, idean isä, keräsi yhtä monta vuotta. Mutta taistelu kannatti. Arkkitehti Matti Sanaksenahon luomus listattiin heti maailman merkittävimpien kirkkorakennusten joukkoon. Akustiikkakin on ”Suomen paras”, joten kappeli toimii vireänä konserttisalina ja galleriana.

Hannu Konola

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Konolan kädenjälki näkyy yli 10 metriä korkeissa valoaukoissa. Teosten rosoinen jääpinta ”sulaa” hetken tarkastelun jälkeen, ja silmä alkaa löytää sanoja ja hahmoja. Alttarista vasemmalla on kärsimystä kuvaava Passio. Paitsi Kristuksen haavoja, Konola kuvaa siinä meidän jokaisen elämän varrella saamia viiltoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos jalat ovat jo pettäneet lyöntien voimasta, niin sieltä ihan alareunasta löytyy kannustava lause: Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät, kertoo Kononen.

Vähän ylempänä hohtavat korinttolaiskirjeen tutut iskusanat: usko, toivo, rakkaus. – Rakkaus on alimpana, koska se kannattelee kaikkea. Ja usko vähän piilossa, koska moni suhtautuu siihen epäröiden. Kiirehtii selittämään, ettei ole uskovainen, vaikka hengelliset asiat askarruttavat.

Oikealla kaartuu iloa kuvaava Jubilate. Siinä voi nähdä kimaltavia prismoja ja kyyhkysen siiven pyyhkäisyjä. Katon rajassa lasi kuplii kuin alkuräjähdyksessä, ja liittää kaiken yhteen. Surun, ilon, lupauksen ja lohdun.

Raakaa voimakin on tarvittu. Ennen polttamista Konola työsti lasilevyjä kappelin lattialla kirveellä ja petkeleellä.

Pyhän Henrikin taidekappeli

Turun Hirvensalossa sijaitseva taidekappeli on auki ympäri vuoden. Ajo-ohjeet ja aukioloajat löydät osoitteesta taidekappeli.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla