Kilometri junanvaunuja, 20 matkustajaa ja tuplasti henkilökuntaa. Maharaja Express nytkyttää Delhistä Agraan ja hemmottelee matkailijaa.

Aamuauringon säteet tunkeutuvat kaislaverhon raoista hyttiini. Klonks-klonks, klonks-klonks, juna nytkähtelee. Käännän kylkeäni ja vajoan takaisin uneen – kunnes veturimies tööttää ja vastaantulevan junan kuljettaja vastaa samalla mitalla.

Uni on tiessään, mutta ei se mitään, vedän kaihtimen ylös ja ihailen keltaisena hehkuvaa sarastusta, ohi lipuvia kyliä. Pian kuuluu koputus.

Ma’am, hyvää huomenta. Kello on kuusi, ja tässä on teenne, olkaa hyvä, hymyilee hyttipalvelija uniformussaan.

Henkilökunta ottaa matkailijat vastaan rivissä kädet intialaisessa tervehdysasennossa.
Henkilökunta ottaa matkailijat vastaan rivissä kädet intialaisessa tervehdysasennossa.

Maailman kuuluisin rakkaudentemppeli Taj Mahal sijaitsee Agrassa.
Maailman kuuluisin rakkaudentemppeli Taj Mahal sijaitsee Agrassa.

Hän kantaa kultakoristeisen tarjottimen pöydälleni. Kastan pikkuleivän teehen ja katselen ikkunasta näkyviä kyläläisiä aamutoimissaan. Myös tarpeillaan. Radanvarressa näkyy elämän kirjo. Tuolla sytytetään nuotiota teen keittämistä varten, tuolla lypsetään vuohta.

Junan kolina loppuu. Yön aikana olemme matkustaneet verkkaisesti parin sadan kilometrin matkan Delhistä Agraan. Herätys on aikainen, sillä haluamme olla päivän ensimmäisiä Taj Mahalilla. Mitä myöhemmin paikalle menee, sitä enemmän on jonoa ja kuumuutta.

Lempivaimon muistoksi

Hyttipalvelijat seisovat asemalla rivissä ja toivottavat mukavaa päivää. Kuljemme punaista mattoa pitkin, orkesteri soittaa. Kaulaan kiedotaan samettiruususeppele ja otsaan painetaan punainen merkki.

Eräs pari nousee mustaan limusiiniin. Jos junassa majoittuu sviittiin, matkan hintaan sisältyvät retkillä auto ja kuljettaja. Meille muille kelpaa ilmastoitu bussikyyti.

Hytin tilavat, ylelliset vuoteet takaavat hyvät unet matkalla.
Hytin tilavat, ylelliset vuoteet takaavat hyvät unet matkalla.

Samettikukkia käyteään pujaan, pyhään toimitukseen.
Samettikukkia käyteään pujaan, pyhään toimitukseen.

Saamme vesipullot, kenkäsuojat ja ohjeet: mukaan ei saa ottaa turhia tavaroita eikä eväitä. Mausoleumin turvatarkastus on tiukka. Autot pidetään kaukana mahtipontisesta rakennuksesta, jottei saaste pilaisi sitä. Siksi bussimme vaihtuu golfkärryyn.

Suuri rakkauden monumentti on seissyt paikallaan lähes 400 vuotta. Harva rakennus saa samalla tavalla haukkomaan henkeä.

Valkeasta marmorista veistettyä hautakammiota rakennettiin parikymmentä vuotta. Opas kertoo, että kaikki koristeet on upotettu kiveen. Voin vain kuvitella mogulihallitsija Shah Jahanin tunteet hänen seuratessaan monumentin kohoamista lempivaimonsa, neljännessätoista synnytyksessä kuolleen Mumtaz Mahalin muistolle. Nyt he molemmat lepäävät mausoleumin uumenissa.

Hovimestari johdattaa matkailijat pöytiin ja tarjoilija ottaa tilaukset ravintolavaunussa.
Hovimestari johdattaa matkailijat pöytiin ja tarjoilija ottaa tilaukset ravintolavaunussa.

Junaemäntä Akanksha huolehtii vieraiden viihtymisestä. Akanksha rakastaa työtään. – Jouduin kärttämään pitkään lupaa työskennellä junassa. Vanhempieni mielestä työ ei sovi tytölle. Lopulta he heltyivät, mutta joutuvat nyt kärsimään naapureiden pahoista puheista.
Junaemäntä Akanksha huolehtii vieraiden viihtymisestä. Akanksha rakastaa työtään. – Jouduin kärttämään pitkään lupaa työskennellä junassa. Vanhempieni mielestä työ ei sovi tytölle. Lopulta he heltyivät, mutta joutuvat nyt kärsimään naapureiden pahoista puheista.

Suloinen junaemäntä Akanksha ohjaa meidät samppanjabrunssille. Näkymä on tietenkin Taj Mahalille. Samassa pöydässä kanssani istuu ukrainalaispari, joka on tehnyt samantapaisen junareissun Etelä-Afrikassa. Myös Suomi on heille tuttu, ja he kehuvat kuopuksensa synnyinpaikkaa Tammisaarta. 

Loppupäivä on pyhitetty retkille tai siestalle. Hyttipalvelijat odottavat rivissä junan edessä. Yksi tarjoaa viileää kosteuspyyhettä, joka palautetaan toiselle virkailijalle. Muu henkilökunta tarjoilee mocktaileja, alkoholittomia drinkkejä.

Elämää prinsessana

Alle vuorokausi on kulunut junaelämäni alkamisesta. Vasta eilen nousin vaunuun juhlavan seremonian siivittämänä ja hyttipalvelijani esitteli minulle seuraavan viikon asumukseni, kauniin hytin, jossa on sänky, kirjoituspöytä, kylpyhuone, televisio ja vaatekaapit.

Mahdanko tottua siihen, että junan henkilökunta pokkuroi, juoksee kysymään, mitä tarvitsen, ja väistää käytävillä. Maharaja Express sopii hyvin nimeksi tälle junalle. Tällaiseltako on tuntunut maharadzan vaimona ja intialaisena prinsessana.

Moni intialainen nainen pukeutuu yhä perinteisiin koristeellisiin sareihin, joihin uppoaa 5-6 metriä kangasta.
Moni intialainen nainen pukeutuu yhä perinteisiin koristeellisiin sareihin, joihin uppoaa 5-6 metriä kangasta.

Jaipurin Amer-linnoitus on häikäisevän kaunis mosaiikkeineen ja maalauksineen.
Jaipurin Amer-linnoitus on häikäisevän kaunis mosaiikkeineen ja maalauksineen.

Päivälliskutsu! Sipaisen huulipunaa ja kohennan kampaustani. Nuhjuiset junakanttiinit voi unohtaa; täällä istutaan iltaa fine dining -ravintolassa. Hovimestari johdattaa minut pöytääni. Maistelen kasmirilaisia herkkuja ja intialaisia viinejä. Aterian päättää suklaajäädyke.

Myöhemmin hyttipalvelijani suosittelee Gandhi-filmiä, ja käperryn peiton alle katsomaan sitä. Elokuva on kuin aikamatka 1940-luvulle, tapahtumiin, jotka johtivat Intian itsenäistymiseen.

Agrasta safarille

Tutustumme yli tuhat vuotta vanhaan Agran linnoitukseen. Sen aukiolla naisille järjestettiin aikoinaan omat shoppailufestivaalit. Jaipurin häikäisevän palatsin koristeellisista ikkunoista tytöillä oli lupa tarkkailla ulkomaailmaa.

Matkan kohokohta on Rathamboren tiikerisafari. Kun jeeppimme pysähtyy tuoreen tiikerinjäljen eteen, uljaan otuksen on oltava lähistöllä. Näen kuitenkin vain antilooppeja, kuningaskalastajia ja krokotiileja.

Upean palatsin suojista Jaipurin naiset saivat aikoinaan vain kurkkia kadulle.
Upean palatsin suojista Jaipurin naiset saivat aikoinaan vain kurkkia kadulle.

Rathamboren safarilla näkyi tällä kertaa peuroja, antilooppeja ja krokotiileja.
Rathamboren safarilla näkyi tällä kertaa peuroja, antilooppeja ja krokotiileja.

Pienin krokotiili, jota sen emo vahtii petojen hampailta, on vasta kuukauden ikäinen. Se opettelee jo kalastamaan ja pyydystämään lintuja itse, vaikka emo kulkee vierellä, kunnes poikanen on parivuotias.

Vahdin tarkasti pusikoita, mutta raidallinen tiikeri pysyy piilossa. Junaemäntämme kertoo, että hän näkee tiikerin yhdellä safarilla kymmenestä. Joka kerran näky on kuulemma yhtä vastustamattoman valloittava.

Päiväkirja jää tyhjäksi

Rautatieaseman viereisellä raiteella on pitkänmatkanjuna, jossa matkustajat istuvat puupenkeillä. Kun minä syön monen ruokalajin hienoja päivällisiä, he aterioivat sanomalehden päällä. Pikkupojan likaiset kasvot liimaantuvat hyttini ikkunaan, poika yrittää nähdä sisään.

En ehdi koskea kirjapinoon, jonka olen varannut mukaani. Suunnittelin viettäväni illat lukien ja kirjoittaen tutkimusmatkailijan tyyliin. Päiväkirjaan kertyisi kyllä hienoja muistoja, mutta aika kuluu retkillä, matkatovereiden kanssa ja ylellisillä päivällisillä.

Viimeisenä iltana on ohjelmassa norsupooloa. Huterin jaloin kapuan tikapuita jättimäisen eläimen selkään ja saan käteeni pitkän mailan.

Ajaja ohjaa otusta, ja minun tehtäväni on vain lyödä maali. Opin tähtäämään pientä palloa, se vierii maaliin. Naiset voittavat miesten jouk­kueen! Kiitokseksi taputan ryppyistä norsua.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu Matkaopas-lehden numerossa 3/2015.

Hyvä tietää

Luksusjuna Maharaja Express tarjoaa 4–7 päivän matkoja. Suurin osa lähdöistä on Delhistä. Matkaohjelma vaihtelee. Nelipäiväinen kierros sisältäen retket ja täysihoidon juomineen maksaa 3 600 e.

Luksusjunia on muitakin, kuten Deccan Odyssey. Se myy 8 päivän matkoja alkaen 5 470 euroa. Lähtöasema on Mumbai.

Reppureissaajan kannattaa varata aikaa junalippujen ostoon. Yöjunaan kannattaa ostaa lippu makuuvaunuun ilmastoituun 1. tai 2. luokkaan. Delhi–Agra 188 km, makuupaikka 2. luokassa noin 10 e. Delhi–Mumbai 1  544 km, 2. luokassa 36 e.

Näin pääset perille

Finnair lentää suoraan Helsingistä Delhiin, meno-paluulento alkaen noin 500 euroa.

Osa luksusjunan reiteistä palaa takaisin Delhiin. Jos junamatka päättyy Mumbaihin, sieltä pääsee sisäisellä lennolla takaisin Delhiin, lippu alkaen noin 50 e/suunta. Halpalentoyhtiöitä ovat Indi Go, Air India ja Spice Jet.

Paras aika matkustaa

Lokakuusta maaliskuuhun. Kuumin aika on maalis–toukokuussa ja monsuuniaika kesä–syyskuussa.

SOS!

Älä pese hampaitasi hanavedellä. Voit saada ripulin. Luksusjunassa on turvallista syödä. Jos ostat juomista junan ulkopuolelta, varmista, että pullot ovat kiinni.

Kansanjunalla matkustavan kannattaa lukita matkatavarat yöksi sängyn jalkaan.

Ota kaikenkattava matkavakuutus. Yksityissairaalat ovat kalliita, muissa hygieniataso ei vastaa länsimaista.

Muista viisumi

Puolen vuoden turistiviisumi maksaa 52 euroa. Intian suurlähetystö, Kulosaarentie 32, Helsinki. Puh. 09-228 9910.

Tippiä luksusjunassa

Anna juomaraha ­matkan lopuksi kirjekuoressa juna­isännälle. Henkilökunta jakaa rahat tasan keskenään.

Ota mukaan

Aurinkolasit ja hattu. Fleecepusero tai kevyttoppatakki, hattu ja hanskat. Aamuvarhain on usein viileää, samoin safariretkellä. Muista myös viuhka: pienikin ilmavirta kasvoilla auttaa.

Sinikka Saastamoisen lapset puolisoineen ja lapsineen vuokraavat joka jouluksi mökin, johon mahtuu koko heimo.

1960-luvulla pohjoiskarjalainen Sinikka Saastamoinen jäi leskeksi neljän alle 10-vuotiaan lapsen kanssa. Lisäksi hän odotti viidettä.

– Perhe hitsautui yhteen niin tiukasti, että aikuiset lapset perheineen haluavat vieläkin viettää joulut yhdessä, kertoo Maija-Liisa Punta-Saastamoinen, Sinikan ainoan pojan Maurin vaimo.

Miniä ja vävyt ovat sopeutuneet perinteeseen.

– Aiemmin menimme kaikki – puolisot, lapset ja lastenlapset – anopin luo, mutta nyt haluamme, että hän saa helpon joulun. Kahdeksankymppisen mummon koko joulukuu ei saa mennä keittiössä.

Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.
Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.

Pinja koristelee kuusta.
Pinja koristelee kuusta.

Joka jouluksi suku vuokraa mökin, yleensä eri paikasta. Viime vuonna valinta oli Simpelejärvi, jonka rannalla olevaan mökkiin mahtui koko 20 hengen seurue.

Joulunviettoon tulevat Maurin ja Maija-Liisan lisäksi heidän lapsensa Jesperi, 27, ja Suvetar, 22, sekä Maurin sisarukset lapsineen. Maurin sisar Pirjo ja hänen miehensä Pentti Sahlman ajavat vuokramökille Vantaalta. Sinikan esikoistytär Eija ja hänen puolisonsa Pauli Purmonen tulevat Joensuusta, samoin tytär Tarja ja Heino Hämäläinen poikansa Severin kanssa. Tytär Heli tulee joulunviettoon Tampereelta miehensä Keijo Karjulan ja lastensa Jonnen, Pinjan ja Elmerin kanssa.

– Parasta on yhdessäolo. Tuntuu hyvältä päivittää kuulumiset ilman kiirettä. Jokainen tuo jotain jouluruokaa. Esimerkiksi Mauri tekee sinapin, minä jälkiruuan. Tarja on koristelemisen mestari, hän tuo kukat, viimeksi upeat jouluruusut, Maija-Liisa sanoo.

Pirjo ottaa rennosti.
Pirjo ottaa rennosti.

Kodassa paistetaan makkaraa.
Kodassa paistetaan makkaraa.

Näkymä Parikkalan mökin ikkunasta pysäytti.

– Istuin sohvalla ja vain katselin, järvi tuli kuin syliin. Jää oli kaunista, vaikka sen päällä oli muutama sentti vettä. Kastelimme siinä varpaat saunan jälkeen, Maija-Liisa kertoo.

Suvun ohjelmaan kuuluu jouluna herkuttelu, saunominen, ulkoilu ja Trivial Pursuit -peli. Viimeksi sitkeimmät pelasivat aamuneljään.

– Sen jälkeen nukuimme hyvin.

Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.
Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.

Jouluaamuna mummo heräsi keittämään puuron, ja puolen päivän jälkeen koko seurue lähti ulos.

– Oli ihana nähdä, kun mummo käveli nuorten kanssa käsikoukkua ja nautti siitä, että kaikki ovat koolla.

Huvila.net > Loikonsaari 3


Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.
Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa.