Tukholmaan ei kyllästy. Tuttu kaupunki paljastaa itsestään uutta jokaisella vierailulla. Löydä naapurimaasta uusia puolia vinkkiemme avulla!

Alkusanat

"Pidän länsinaapurin pääkaupungista, koska siellä riittää näkemistä ja tekemistä koko perheelle.

Nautin menneen ajan tunnelmasta kauppahalleissa ja Sigtunan joulumarkkinoilla. Ostoksille menen kaupungin hip-mekkaan, Söderiin ja Hornstulliin.

Eikä unohdeta luontoa! Saarista koostuvassa suurkaupungissa meri ja luontoelämykset ovat aina kulman takana. Tukholmalaiset ovat ulkoilmakansaa, jota aurinkoinen sää houkuttelee Djurgårdeniin ja saaristoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lopuksi - ska vi fika? Kyllä, kiitos. Juodaan kunnon pullakahvit."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ninarose Maoz, freelance-toimittaja

5 syytä lähteä Tukholmaan

 1. Lähellä, helppo matkustaa
 2. Mielenkiintoiset ravintolat
 3. Tekemistä koko perheelle
 4. Sopivan tuttu, kuitenkin aina uusi
 5. Kansainvälinen

Näin perille ja muuta tärkeää infoa

 • Lennot: Finnair, Norwegian ja SAS lentävät suoraan Helsingistä Tukholmaan. Lento kestää noin tunnin, alkaen 50 e.
 • Risteilyt: Tukholmaan pääsee lautalla Turusta ja Helsingistä. Risteilyhinnoissa on leveä hintahaarukka. Tarjouslähdön voi saada jo 20 eurolla. Alkuviikosta matkan tekee yleensä edullisemmin.
 • Liikkuminen: Ota mukaan hyvät kävelykengät. Vanhankaupungin kujia kannattaa tutkia kävellen. Välimatkat kaupunginosasta toiseen taittuvat parhaiten metrolla tai bussilla. Halvimmaksi matkustaminen tulee ladattavalla SL-kortilla, noin 2 e. SL-kortin voi hankkia esimerkiksi metroaseman lippuluukulta.
 • Taksit: Jokainen taksiyritys hinnoittee ajonsa itse. Hintojen täytyy näkyä takaikkunan sisäpuolella. Taksijonossa taksin voi valita itse, ensimmäistä ei tarvitse ottaa. Luotettavia ovat esimerkiksi Taxi Stockholm ja TaxiKurir, jonka autot veloittavat 10 kilometrin matkasta noin 33 e. taxistockholm.se, taxikurir.se
 • Polkupyörä: Kaupunkipyörä on kätevä kulkuväline huhtikuusta lokakuuhun. Pyörien parkkipaikkoja on yli 140 ympäri kaupunkia. Pyörävuokran voi ladata SL-kortille. citybikes.se
 • Hintataso: Suurin piirtein sama kuin Helsingissä. Big mac -hampurilainen maksaa viitisen euroa. 1 e = noin 9,4 kruunua.
 • Tiesitkö? Tukholmassa otettiin 2015 käyttöön ruuhkamaksu myös ulkomaan rekisterissä oleville autoille. Maksimimaksu on noin 6,40 e päivässä.

Tutustu tukholmalaiseen

Kansanluonne: Ruotsalaiset ovat kohteliaita, ulospäin- suuntautuneita ja positiivisia. Pyrkimys tasavertaisuuteen on tärkeä ja se näkyy niin pukeutumisessa kuin asumisessa.

Arvot: Avoimuus, tasa-arvo ja sananvapaus. Rakkaus luontoon - viikonloppuisin ja lomilla ruotsalaiset lähtevät maalle. Mökin ei tarvitse sijaita veden äärellä. Saunaa ei tarvita.

Kehu tästä: Ruotsalaiset ovat trendien edelläkävijöitä. Uusia vaatebrändejä, musiikkityylejä, hotelleja ja ravintoloita syntyy vaivatta.

Tabu: Ruotsissa vältellään ristiriitoja. Totuutta ei kannata töksäyttää pöytään suomalaisittain. Ratkaisu probleemiin etsitään hyvässä hengessä, kaikki yhdessä.

Sosiaalinen pelisääntö: Älä mene asiaan ennen kuin olet kysynyt kuulumiset tai muuten jutustellut. Hur mår du -kysymykseen ainoa oikea vastaus on utmärkt tai fint.

Juuri nyt: Liikuntabuumi. Työmatkat juostaan tai pyöräillään, lounastunti treenataan. Moni kuuluu juoksuklubiin ja kuntosalilla hikoillaan personal trainerin kanssa.

Oho!

 • Ruotsalainen syö eniten makeisia maailmassa, keskimäärin yli 17 kiloa vuodessa.
 • Näkkileipä on ruotsalainen keksintö.
 • Ruotsissa on asukasta kohden maailmassa kuudenneksi eniten McDonald's-hampurilaisravintoloita.
 • Avioliitto on 2000-luvun trendi Ruotsissa.
 • Ruotsin väkiluku on 9,8 miljoonaa, Tukholman noin 1,6 miljoonaa.
 • Ruotsissa elää ihmisiä 200 eri maasta, ja 740 000 asukkaalla on jonkin ulkomaan kansalaisuus.
 • Miljoona ruotsalaista muutti Yhdysvaltoihin 1851–1910.

Ensimmäistä kertaa Tukholmassa? Nämä on pakko kokea

1. Kuninkaanlinna 

Ruotsista ei voi puhua ilman kuningashuonetta. Monta päivää menisi hienoja palatseja ja puutarhoja kiertäen mutta jos täytyy valita vain yksi, se on ehdottomasti Kungliga Slottet, jonka juuret juontavat mahdollisesti jo 1100-luvulle. Nykyinen barokkityylinen rakennus on peräisin 1700-luvulta, juuret juontavat mahdollisesti jo 1100-luvulle. Vahdinvaihto arkisin kello 12.15 ja viikonloppuisin klo 13.15. 

2. Vasa-laiva 

Pohjoismaiden suosituin museo on nähtävä ainakin kerran. Se kertoo 1600-luvulla rakennetun Vasa-laivan tarinan. Jättimäinen 120 tonnia painanut alus upposi jo neitsytmatkallaan. Laiva ehti maata merenpohjassa 333 vuotta ennen nostoa 1960-luvulla. 

3. Skansen 

Kauniilla ilmalla suunnataan Skansenille kahvilaan, ravintolaan, eläintarhaan ja kaupunkikortteliin, jossa voi kuvitella, millaista oli elää 1800-luvulla. 

4. Fotografiska 

Tukholman valokuvataiteen museo on lajissaan maailman parhaita. Näyttelyt ovat vetäneet jonoja sijaintipaikkansa punatiilisen entisen tullirakennuksen eteen alusta asti jo viisi vuotta. 

5. Tekniska museet 

Museo lasten ja teini-ikäisten mieleen. Täällä pääsee kokeilemaan tieteen ihmeitä omin käsin. Pienimmille on tarjolla teemaan sopiva leikkipaikka. 

6. Etnografiska museet 

Etnografinen museo esittelee kiinnostavasti maailman kulttuureja. Pysyvässä näyttelyssä syvennytään Japaniin. Tutustu japanilaiseen teehuoneeseen, hienostuneeseen teeseremoniaan, samurai-sotureiden taikaan ja perinteiseen pukeutumiseen.

+ Tiesitkö? Globen on maailman suurin pallomainen rakennus, halkaisija 110 m.

Kolme hotellia

Kallis: Görvälns Slott

Hieman Tukholman ulkopuolella sijaitseva romanttinen linna. Keittiöstä saa piknik-korin retkeä varten. Fine dine- ravintola. 2 hh alkaen 220 e. Görvälnsvägen, Järfälla. 

Halpa: Hellstens Malmgård

Majoitusta 1700-luvun kartanossa Hornstullin alueella rauhaisassa ympäristössä. 49 huonetta, jokaisessa erilainen sisustus. 2 hh alkaen 115 e. Brännkyrkagatan 110. 

Yllättävä: Långholmen

Paikka toimi 250 vuotta vankilana, ja hotellissa yövytään vanhoissa selleissä. Hostellihuone kahdelle alkaen 80 e, hotellihuone kahdelle 160 e. Långholmsmuren 20. 

Tukholman ravintolat x 5

 1. Meatballs for the People. Vain lihapullia. Mutta ei mitä tahansa, vaan vasikanlihasta tehtyjä aitoja pullia. Kasvissyöjä saa falafel-tyyppisiä kasvispyöryköitä, kalaruuan ystävä lohipullia. Kohtuuhintainen. Myös lasten suosikki. Nytorgsgatan 30. 
 2. Linje Tio. Välimeren ja Lähi-Idän makuja. Sunnuntaisin brunssi. Hyvät cocktailit. Samassa Tjoget-tilassa myös parturi ja viinibaari. Hornbruksgatan 24.
 3. Eat. Eläköön kiinalainen keittiö! Michelin-palkittujen Lux Stockholmin ja Barin omistajien uusi ravintola sijaitsee kauppakeskus Moodissa. Kysy dumpling-koulutusta! Opit tekemään täytettyjä taikinaherkkuja. Jakobsbergsgatan 15. 
 4. Bakfickan Djuret. Gamla Stanin alue vetää nyt tukholmalaisia ravintolatarjonnan vuoksi. Yksi pettämätön osoite on Lilla Nygatan 5. 
 5. Food Court K25. Edullisia burgereita, aasialaista, sushia, välimerellisiä herkkuja. 

Tukholman kahvilat x 6 

 1. Rosendals Trädgård. Viikonloppuisin kannattaa kävellä Rosendalin puutarhakahvilaan. Siellä saa omatekoisia leivonnaisia. Lounasaikaan on vaihtuvia annoksia. Keitto lisukkeineen noin 10 e. Hyvää, kohtuuhintaista ruokaa. Rosendalsterrassen 12.
 2. Cafe Macchiato. Haluatko kreppejä ja galetteja? Suolaisen nälkään kokeile savustetulla kinkulla, dijonsinapilla, kananmunalla ja tomaatilla täytettyä suosittua kreppiä. Nutella-suklaakastikkeella sivelty lätty vie taatusti sokerihampaan kolotuksen. Paikan erikoisuus ovat gotlantilaiset tuotteet, kuten karhunvatukkamehu. Hornsgatan 63. 
 3. Gildas Rum. Romanttisen kahvilan samettiset nojatuolit ovat kuin isoäidin kammarista. Myös koirat ovat tervetulleita Gildan luo, ja muissakin Tukholman kahviloissa niitä näkee enemmän kuin esimerkiksi Helsingissä. Gildas Rum & Espresso bar Skånegatan 79. 
 4. Kaknästornet. Tukholman korkeimman rakennuksen, 155 metriin kohoavan Kaknästornetiin kannattaa suunnata panoraamanäkymän lisäksi viimeisen kerroksen kahvilan kakkupöydän ääreen. 
 5. Skrapan. Cocktaileja 26. kerrokessa vai fine dine -illallinen 25. kerrosta alempana? Hienot näkymät ovat taatut Södermalmin maamerkissä, Skrapanissa. 
 6. Esaias. Kaupungin parhaita kahviloita, jonka oma kahvisekoitus paahdetaan pienpaahtimossa Göteborgissa. Testaa chamex-menetelmällä suodatettu mieto kahvi ja terveyssmoothie. Aamiainen 6-10 e. Päivän keitto 10 e. Drottninggatan 102 B. 

Vinkki! Ystäviä tavataan nyt aamiaisen tai iltapäiväteen merkeissä. Englantilaistyyppistä iltapäiväteetä tarjoavat esimerkiksi Svensk Tennin teesalonki, Chaikhana ja Långholmens Wärdhus.

Ei kiitos! Ydinkeskustan Drottninggatan on jo nähty moneen kertaan. Suuntaa mieluummin vaikkapa SoFoon eli Söder om Folkungagatan -kaupunginosaan. Sen kortteleissa on paljon ravintoloita, kahviloita ja kauppoja.

Ostoksille!

Ennen kuin riennät tutuimpiin tavarataloihin, tutustu uusiin suunnittelijoihin, kuten Ida Sjöstedtiin. Hän taituroi prinsessa Sofian morsiuspuvun. 

1. Ida x 2
Ida on kuuma nimi Ruotsissa. Ida Sjöstedt suunnitteli prinsessa Sofian morsiuspuvun. Hänen mallistojaan myydään noin 20 liikkeessä ympäri Tukholmaa. 

Ida Klamborn leikittelee leikkauksilla, mutta linjat ovat klassiset ja värit hillityt. Hänen luomuksiaan myydään putiikeissa osoitteissa Götgatan 105 ja Andra Låmggatan 21.

2. NK-tavaratalo
Nordiska Kompaniet avasi ensimmäisen tavaratalonsa jo 1902. Kannattaa erityisesti tutkia NK-tavaratalon Nordiska Designers -osasto. Hamngatan 18-20. 

3. Stutterheim
Alexander Stutterheimin käsityönä tehdyt sadetakit sopivat pidettäviksi vaikka keskikaupungilla. 

4. Triwa
"Suunnittelemme vain sellaista, mitä itse haluamme käyttää." Neljä suunnittelijaa piirtää kelloja. Grev Turegatan 13. 

5. Knulp
Miten kengät voivatkin olla näin värikkäitä ja hauskoja! Kungsgatan 53. 

6. Aplace
Aplace-myymälät keräilevät parhaat palat muodista saman katon alle. Norrlandsgatan 11 ja Götgatan 36. Outlet-myymälä osoitteessa Långholmsgatan 19. 

7. Altewaisaome
Kahden nuoren suunnittelijan merkki, jota myydään jo Lähi-idässäkin. Götgatan 105.

8. Herr Judit
Herkullinen ja trendikäs sisustus- ja muotikattaus vanhan paloaseman suojissa. Hornsgatan 64. 

+ Kauppahallit

Herkut ja ruokatuliaiset hankitaan upeista kauppahalleista. Kaunis Östermalmin halli on suljettuna remontin vuoksi kesään 2018 saakka. Sen kauppiaat ovat muuttaneet siksi ajaksi Östermalmstorgetille paviljonkiin. Onneksi on Hötorgshallen keskustan Hötorgetilla ja Söderhallarna Södermalmilla.

Tee syrjähyppy!

Ruotsin vanhin kaupunki Sigtuna henkii edelleen mennyttä aikaa. Se sijaitsee Mälarenin rannalla, 40 kilometriä Tukholmasta ja sopii päiväretken kohteeksi.

Kuningas Eerik Voittoisan vuonna 970 perustama kaupunki palveli pitkään pääkaupunkina.

Ruotsalaisen satukirjailija Elsa Beskowin luoman satuhahmon täti Ruskean mukaan nimetty kahvila on lepokeidas ja viehättävä nähtävyys kaupungin vanhimmassa talossa. Tilaa vaikka kanelbulle tai porkkanakakku. Laurentii Gränd 3.

Tukholmasta Sigtunaan pääsee kätevimmin hyppäämällä ensin junaan ja sitten bussiin. Matka-aika on yhteensä noin tunti. Kesällä perille pääsee myös risteillen.

Artikkeli on julkaistu Matkaopas-lehden numerossa 6/2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla