Useimmat vakuutusyhtiöt myöntävät jatkuvan matkustajavakuutuksen vain alle 70-vuotiaille.

Matkustajavakuutus on henkilövakuutus, josta korvataan matkasairaudesta ja -tapaturmasta aiheutuneita kuluja. Se kattaa myös muita vahinkoja, jos ne on mainittu vakuutusehdoissa.

Ehdoissa on kuitenkin paljon eroja. Jopa saman vakuutusyhtiön matkakohtaisten ja jatkuvien vakuutusten sisällöissä ja ehdoissa on eroja, ilmenee Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan tekemästä vertailusta.

Matkakohtainen eli määräaikainen matkustajavakuutus ostetaan yleensä vain matkan ajaksi. Korvauslajit ja vakuutussummat voi itse valita. Pisin mahdollinen voimassaolon aika vaihtelee yhtiön mukaan. Jotkin yhtiöt myöntävät vakuutuksen enintään 23 vuorokauden, toiset jopa vuoden pituiselle matkalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jatkuva matkustajavakuutus on voimassa vuoden kerrallaan. Se ei tarkoita sitä, että vakuutus kattaa vuoden pituisen matkan, vaan matkan pituus on ehdoissa yleensä rajattu lyhyemmäksi. Aika voi olla 45 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen, mutta siitä voi neuvotella vakuutusyhtiön kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vakuutusyhtiöt suosivat niitä asiakkaita, joilla on muitakin vakuutuksia ennestään yhtiössä.

Jotkin yhtiöt eivät myönnä matkustajavakuutusta asiakkaille, joilla ei ole yhtiössä muuta asiakkuutta.

Vakuutusyhtiöt myöntävät matkustajavakuutuksia yleensä vain Suomessa vakinaisesti asuville henkilöille.

Vakuutus voi kaatua ikärajaan

Useimmat vakuutusyhtiöt myöntävät jatkuvan matkustajavakuutuksen alle 70-vuotiaille. Matkustajan kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, minkä ikäisenä vakuutus päättyy. Jotkin vakuutukset nimittäin päättyvät, kun vakuutettu täyttää samaisen 70 vuotta.

– Ikärajat ovat vuosi sitten tekemämme tarkastelun jälkeen nousseet. Ennen jatkuvan vakuutuksen myöntämisikäraja oli monella yhtiöllä 68 vuotta, nyt ikäraja on noussut useimmilla 70 vuoteen, kertoo Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan vakuutusasiantuntija Katja Lappi.

Vakuutusyhtiö saattaa palkita uskollisen asiakkaan. Vakuutuksen päättymisikäraja nousee monella yhtiöllä 70 vuodesta 85 vuoteen, mikäli kotivakuutus on samassa yhtiössä.

Usein vakuutus päättyy sen vakuutuskauden lopussa, jolloin vakuutettu saavuttaa yläikärajan. Päättymisraja voi vaihdella myös korvauslajin mukaan.

Tarkkana terveysselvityksen kanssa

Matkustajavakuutuksen myöntämisen ehtona voi olla terveysselvitys, joka kannattaa lukea ja täyttää huolella. Väärien tietojen antaminen tai sairauksien unohtaminen voi vaikeuttaa korvausten saamista.

– Terveysselvityksen ohjeissa vakuutusyhtiö kertoo selvästi, mitkä asiat ja miten pitkältä ajanjaksolta täytyy ilmoittaa. Siihen mitä kysytään, pitää vastata, sillä ne vaikuttavat vakuutuksen voimassaoloon, Lappi neuvoo.

Vaikka terveysselvityksessä olisi mainittu olemassa olevia sairauksia ja vakuutus olisi myönnetty selvityksen perusteella, matkustajavakuutus ei välttämättä korvaa terveysselvityksessä mainittuja olemassa olevia sairauksia.

– Joskus tulee tästä asiasta vääriä käsityksiä. Asiakas luulee, että vakuutus kattaa sairauden, koska siitä on mainittu terveysselvityksessä. Lapin mukaan vakuutukset korvaavat yleensä matkan aikana alkaneet sairaudet.

– Esimerkiksi matkan aikana uudelleen pahaksi äitynyt astma ei ole matkasairaus, sillä se on ollut jo ennen matkaa.

Mikäli ennen matkaa ollut sairaus odottamatta pahenee matkan aikana, vakuutus korvaa usein vain välttämättömän ensiavun matkakohteessa tai esimerkiksi vain seitsemän päivän kulut.

Sydänsairaudet ovat vakuutusten kannalta hankalia.
– Usein sydän on oireillut pidempään. Silloin se ei kuulu matkavakuutuksen piiriin tai vain välttämätön ensiapu korvataan. Joskus tietyntyyppinen sydänoireilu katsotaan uudeksi, matkan aikana tulleeksi sairaudeksi, Lappi sanoo.

Sairaanhoitokortti pelastaa

Kansaneläkelaitoksesta matkustaja saa eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Tämä kortti voi taata sen, että matkailija saa hoidon matkaillessaan Euroopassa, vaikka matkustajavakuutus ei hoitoa kattaisi.

– Eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa sen, että matkustaja saa EU:n, ETA-maiden ja Sveitsin alueella saman hoidon samalla hinnalla kuin paikalliset asukkaat, vakuutusasiantuntija Katja Lappi kertoo.

Hoidon taso voi vaihdella paljon maittain. Itäisissä EU-maissa normit ovat toiset kuin läntisissä EU-maissa. Katja Lapin mukaan eurooppalaisesta sairaanhoitokortista on ollut iloa monelle matkailijalle, jonka vanha sairaus on aiheuttanut ongelmia  matkalla.

– Kun matkaaja on ollut esimerkiksi viikon yksityisessä sairaalassa ja matkavakuutuksen vastuu päättyy, hän voi huoletta siirtyä hoitoon  julkiseen sairaalaan.

Lisätietoja eurooppalaisesta sairaanhoitokortista saa Kansaneläkelaitoksesta www.kela.fi.

Ilman matkavakuutusta en ole ikinä matkustanut, vaikka ainoastaan kerran olen sitä tarvinnut sairaalalaskuun Espanjassa. Mutta jos vakuutusta ei olisi ollut olisin nyt 800 euroa köyhempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla