Katso, millaisia ovat ET:n lukijoiden suosikkipyöräilyreitit, sekä Suomessa että ulkomailla.

Pyöräilen ihan Riihimäen kaupungin kevyen reittejä. Silti saan nauttia tuoksut ja tuulet. Keväällä ensin tuomi,sireeni,omenankukat,pihlajat jne, kunnes on syksy ja iltaisin kaupunki tuoksuu kypsille omenille. Toki pyöräilen viikottain myös pois kaupungista ja taas suurimman osa matkasta hoituu pyöräteillä. Nyt nautin vaihtelevasta maastosta, mäkineen. Usein pistäydyn myös metsässä. Milloin haluan vain nauttia vuodenajan tuomista näkymistä ja tuoksuista metsässä. Toki teen myös "saalistus" retkiä eväineni, marjoja ja sieniä, sen minkä pieneen pakaste tilaani ja vatsaani mahtuu. On niitä toki hyvänä vuonna säilöttykin taloyhtiön kylmäkomeroon. Pyörällä kuljen päivittäin koko sulan, kuivan kauden. En talvella, terveydellisistä syistä. Toki voin suositella Riihimäki - Hyvinkää väliä. Joko edestakaisin ns Arolammin tien reittiä (helppo ja päälystettä koko ajan), tai toinen suunta Kytäjän kautta (tässä tulee sitten vaativuutta maaston ja hiekkatien muodossa).
Tuula, Riihimäki

***

Asun merenrantakaupungissa Kemissä. Kesäisin pyöräilen usein ranta-alueelle, joka on meillä täällä laitettu tosi viihtyisäksi. Siellä on pursiseuroja venelaitureineen, vanhoja aittamakasiineja, joissa myydään paikallisia tuotteita. Alueella sijaitsee myös Jalokivigalleria, jossa on myös mukava käydä. On ulkoilma ravintoloita, joista saa virvokkeita, ja maukasta ruokaa. Meripuistossa järjestetään kesäisin myös mukavia musiikki tapahtumia. Ranta-alueella on mukava pyöräillä helteelläkin, koska siellä aina tuulee jonkin verran.
Helena, Kemi

***

Oulussa Tuirasta Patosiltaa Ainolan puistoon. Sieltä edelleen Torinrantaan (kauppahallissa kahvilla tai kesällä torilla kahvilla). Kävely-pyörätiesiltaa Pikisaaren kautta Hietasaareen. Sieltä Nallikariin ja asuntomessualueen ohitse Pitkänmöljää Toppilan kautta Tuiraan. Koko reitti kulkee hyviä pyöräteitä puisto- ja rantamaisemissa. On varsinkin kesällä Suomen upein.
Kalevi, Oulu

Tuusulanjärven ympäri kulkee tosi upea reitti kauniissa kulttuurimaisemissa.
Kahville voi poiketa vaikka Lotta-museoon.
Outi, Tuusula

***

Mustasaaren Singsbyystä Raippaluotoon on mukavä pyöräillä. Raippaluodon silta on nähtävys matkalla. Vaasasta ajomatkaa sillalle noin 15 km.
Voi ruokailla Berny's-lounasravintolassa matkalla sillan kupeessa. Ja ihailla kaunista saaristomaisemaa.
Raija, Singsby

***

Suosikkireittini on rantatie Parikkalan keskuksesta Särkisalmelle ja sieltä edelleen simpeleen järven ympäri Melkoniemeen ja Simpeleen kautta takaisin Parikkalaan
Riitta, Imatra

***

Olen pyöräillyt Turusta Naantaliin, on hyvä pyörätie koko matka, menin vanhan tien kautta. Naantalissa on Muumimaailma, Kailon saaressa kesäteatteri ja rantaravintoloinen tunnelma on mahtava! Lokalahdelta Uuteenkaupunkiin pyöräillään joka kesä, osan matkaa ei ole pyörätietä, se on tylsää! Siellä mennään vanhoilla 30-vuotta vanhoilla naistenpyörillä ja ajoasento on paljon parempi kuin uusissa pyörissä!
Päivi, Turku

***

Tampereen seudulla kiva lenkki on pyöräillä järvenrantaa pitkin Pirkkalan ja Nokian kautta ympäri taas Tampereelle. Reitti on n. 27 km, kivalla säällä sen polkee helposti!
Veera, Tampere

***

Kiva reitti on radan vartta pitkin Vantaan Tikkurilasta Helsinkiin. Vaihteleva maasto ja saasteeton ilma, vain junat kulkevat ohi silloin tällöin. Reitti on noin 20 km pitkä. Sopiva pyrähdys ja liikuntatuokio!
Markus, Vantaa

***

Hämeenlinna, Vuorentaka - Hattula, Katinala - Hattulan Uusi-Kirkko - Hämeenlinna-Aulanko - Vanajan kirkko - Ratasniitu - Ahvenisto - Vuorentaka. Konaispituus on n. 30 km. Reitin varrella on parasta hämäläista kulttuurimaisemaa ja lisäksi hyvä pyörätie.
Jorma, Hämeenlinna

***

Oikein mukava reitti on lähteä Helsingin Vanhankaupungin kosken tuntumasta pitkin Vantaa-joki rantaa. Sitä voi pyöräillä jokirantaa pitkin niin pitkältä kun tuntuu ja vaihtaa puolta ja palata kohti kaupunkia. Rauhallista, ei moottoriajoneuvoja, hienot jokimaisemat. Vanhankaupungin kosken tuntumassa on mukava ravintola Helsinge, siellä voi poiketa kahvlla tai välipalalla.
Carita, Helsinki

***

Kun lähden pyöräilemään menen useimmiten lähimetsään Littoisiin. Siellä on tosi hyviä reittejä eikä tarvitse ajaa isojen teiden läheisyydessä. Nautin luonnosta metsästä ja hiljaisuudesta. Joskus jatkaan matkaani niin, että ajan vielä heikkarannalle ja nautin siellä eväistä. Tunnin, parin lenkin jälkeen on ihana olo!
Margaretha, Turku

***

Ainolan puisto Oulussa. Menen kesäisin pyöräillen piknikille puistoon ja nautin kesästä. Puistossa on mm. ns. Piparkakkutalo ja kiva kahvila, muistaakseni Tuomenkukka.
Kuutar

***

Reitti alkaa Makkoskylältä Vilppulasta läpi maalaismaiseman kauniille Sallussärkälle ,luonnonsuojelualuetta, kapea mäntyinen kangas halkaisee järven. Siitä Vilppulaan taas maalaismaisemien läpi, voipa karhukin tulla tiellä vastaan, ilveksistä puhumattakaan.

Vilppulan satamassa voit kesällä poiketa kahville, kokeilla koskikalastusta, pyöräillä koskenrantaa ja jatkaa Mänttään pyörätietä, poiketa eri museoihin ja siirtyä Lemmenpolulle ,jota pitkin Ester Toivonenkin ratsasteli.

Mäntässä paljon taidetarjontaa pienellä alalla ja pyörällä pääsee hyvin. Sieltä voi taas siirtyä Ruovedelle pienten kylien läpi Ylävääri, Alavääri. Väärinmaja, silti mennään oikein kohti Suomen kauneinta kirkonkylää. Kaunis puukirkko on keskellä kylää ja laivaranta, johon vanha Tarjanne-laiva kesäisin ajelee Tampereelta.

Katsomisen arvoinen on myös talo,jossa "Runeber"i asusteli muinoin. Siitä matka jatkuu kohti Haapamäkeä,v älillä on korkea Syvingin silta ja kaksi pienempää siltaa tällä kauniilla Salonsaarella. Sitten ollaankin kohta kotona Nuijanniemellä, matkaa kertyy alle 100 km, riippuen miten paljon tekee sivureittejä. Tosi mukava reitti kesäisenä päivän. Virkistää päätä ja jalkoja.
Ritva, Kolkki

***

Pyöräretki Kööpenhaminan Vestamagerin luonnonpuistossa oli mahtava! Omat smörrebrödit mukaan tanskalaiseen tapaan ja polkemaan Tanskan tasaisia teitä!
Olga, Helsinki

***

Suosikkireittini on Espoon Rantaraitti, joka seuraa Espoon kauneimpia merenrantateitä ja välillä poikkeaa upeitten talojen lähiökaduille. Kesällä voi matkalla pulahtaa uimaan, nautiskella auringosta ja lepäillä viileissa pikku metsiköissä. Ruoka ja juomaakin löytyy reitin varrelta. Kokonaisen päivän saa hyvin kulumaan mukavasti.
Raili, Espoo

***

Paras pyöräilyreitti on ollut minulle Jyväskylässä Jyväsjärven ympärillä kulkeva ulkoilureitti. Pituutta sillä on n. 12,5 km. Siellä päästelee kesäisin rullaluistelijat, lenkkeilijät, pyöräilijät ym:t ulkoilijat mukavissa maisemissa. Myöskin Finlandiamaraton juostaan sillä reitillä kesäisin. Matkan varrella saattaa pysähtyä ulkopenkeille istuskelemaan ja ihailemaan järvenlaineita, kiikaroimaan lintuja, kuten minä, tai mennä satamakahvilaan jäätelölle. Jyväskylää ja sen ympäristöä on mukava ihastella ja nähdä monelta puolelta liikuessaan reitillä. Matkan varrella on myös aivan ihana puutarhamyymälä Viherladia, jonne voi piipahtaa kukkia ja kasveja tutkailemaan. Siellä voi virkistää itseään kahveilla, ruualla ja virvokkeilla. Tällä hetkellä Äänekoskella asuessani on myös viehättävä reitti pyöräillä Äänejärven ympärillä ja pulahtaa virkistävän viileään Äänejärven virtaavaan veteen.
Kirsi, Äänekoski

Lähtö: Espoon Lippajärveltä.. Lippajärven kierto kuntoilu mielessä 7,8 km ihan kiva arkisin hyvät pyörätiet. Selloon Shoppailemaan 8 km todella hyvä pyörätie.. Aurora-puisto on kerrassaan hurmaava luontokohteeni. Kahvit 300 vuotta vanhan puun alla...
Arja, Espoo

***

Minun suosikkipyöräilyreitti kulkee täällä Kajaanissa Kuluntalahden kautta Paltaniemelle ja sieltä Uudenkylän kautta takaisin kaupunkiin
ja kotiin takaisin,matkaa tulee noin 25 km:n lenkki se tuntuu noin päivälenkkinä minulle sopivalta.
Reijo, Kajaani

***

Espoon Tapiola, Laajalahti, Länsiväylän rantareitti. Maisemat, meri, arkkitehtuuri, puutarhat, museot. Kaikkea kivaa löytyy reittien varrelta.
Nina, Espoo

***

Helsingin keskustan suunnalta jos pyöräilee Merikannontien suuntaan, rantaa pitkin, voi poiketa ensin Regatassa kahvilla. Sitten voi jatkaa kohti Seurasaarta, mistä pyöräilee vain ohi ja jatkaa kohti Munkkiniemeä. Koneenpuiston läpi pyöräilyn jälkeen, suunta on kohti Tarvaspään museota, merimaisemaa matkan varrella ja Tarvaspäässä voi mennä taas kahville.
Anna-Maija, Helsinki

***
Kesällä pyöräilen lähistöllä. Asun Kokkolasta ja täältä on koko matkan pyörätietä Pietarsaareen asti. Tietä kutsutaan Seitsemän sillan tieksi. Usein palaan takaisin n. 1o km jälkeen.Käyn taukopaikalla syömässä pienet evääni jajuomassa. Samalla ihailen lintuja ja meressä uivia kalaparvia. Maisema on kaunis ja vettä ja merta riitää.Taukopaikalla on myös mahdollista vaikkapa onkia ja paistaa makkaraa.
Terttu, Kokkola

***

Turusta pääsee Saariston rengastielle, lähtö vaikkapa Paraisilta. Ensin siis pyöräillään sinne, matkalla ihaillaan jo ensimmäistä kaunista maisemaa Kirjalansalmen sillalla. Paraisilta lautalla Nauvoon, sieltä Korppooseen, Iniöön, Kustaviin ja taivassaloon. Matkalla luonnollisesti yövytään jossain tunnelmallisissa majoituspaikoissa, ja niin monta yöpymistä, että paikkoihin ehtii varmasti tutustua.

Saaristo tarjoaa myös ihanaa ruokaa, josta pääsee nauttimaan paikallisissa ravintoloisas tai kahviloissa Lauttamatkat ovat suuri osa tämän pyöräreitin huvia, suurin osa niistä on jopa täysin ilmaisia. Historiallista nähtävää riittää myös joka kohteessa, vanhoja kirkkoja rakastaville tämä on hieno tapa tutustua niihin. Kielialueetkin vaihtuvay mukavasti ruotsinkielisestä suomenkieliseen saaristoon.
Sirpa,Turku

***

Kantvikista Kirkkonummelle on matkaa n. 7km. Kesäisin kauppa- ym. asiointimatkat keskustaan sujuvat loistavasti polkupyörällä. On hyvin toteutettu pyöräilytie, mennen tullen pystyy vanhempikin pyöräilijä istualtaan polkemaan koko matkan, ilman talutuksia ylämäissä.
Ritva, Kantvik

***

Tampereella on ihana pyöräreitti Pyhäjärven ympäri ja Pyynikin harjulla on ihana munkkikahvila, muutes Suomen paras.Tervetuloa pyöräilemäänTampereelle.
Leila, Pirkkala

***

Suosikkireittini oli Vantaan Tikkurilasta Vantaanjokivartta katetun sillan yli Helsingin pitäjän kirkolle, Haltialan peltojen poikki keskuspuistoon urheilumajalla munkkikahvit( jos ei jo tullut juotua kahvit Kirkon vieressä olevassa kahvilassa) ja siitä aaarniometsän syleilyssä kohti Ruskeasuota, Aurooran sairaalan, ohi Stadikan kupeesta, Töölönlahden vieritse rautatieasemalle. Pyörä parkkiinja kaupungin humuun tai suoraan iltatorille likööricrepille. Matka takaisin Tikkurilaan Vanhankaupungin lahdelle ja siitä Vantaanjoen vartta Malmille ja pusikkosia pyöräteitä myötäillen kohti Tikkurilaa.

Siinä irtautuivat ajatukset työstä, heti pyörän selkään päästyä ja kesäisen viiman hyväillessä ihoa. Pyörällä liikkuessa ehtii havainnoimaan ympäristöä, tuntemaan vaihtuvat luonnon tuoksut ja nauttimaan kesän lämmöstä.
Irma, Nummela

***

Pyöräilen usein Parolasta kauniin metsänkylän kartano-kahvilan, jossa voi nauttia maukkaat kahvit ihanien lettujen kera, kautta Hotelli rantasipi Aulangon kauniiden maisemien ja Vanajaveden siluetin varrella kohti Hämeenlinnan kaupunkia, noin 10 km lenkki, kulkee todella kauniiden kesämaisemien varrelta. oikein maalaismaisemissa ja kuitenkin niin lähellä kaupunkia.
Riitta, Parola

***

Asun Helsingin Hakaniemessä ja reittini alkaa Sörnäisten Rantatietä pitkin Arabian rantaan. Arabian rantaa on ihana ajella, kun meri on avoinna vierellä ja vilvoittava tuuli antaa puhtia polkemiselle. Tässä kohtaan ajetaan soratietä ja jalat joutuvat polkemaan kovemmin, kuin alkumatkan asfalttiosuus.

Arabian rannasta sukelletaan lehtometsään, itikat tunkevat suuhun, joten suu on pidettävä supussa. Metsätie vie Viikkiin ja ja Viikin arboretum-metsäosuudelle. Täällä alkavat ensimmäiset ylämäki osuudet, tosin vielä loivemmat, mutta kyllä jo tosissaan saa polkea ainakin 65-vuotias mummi. Lenkkeilijöitä ja muita pyöräilijöitä tulee vastaan, samoin ohittelijoita riittää. Osa pyöräilijöistä ajaa tosi lujaa, mutta vielä ei tullut törmäyksiä. Läheltä piti tilanteita toki on ollut. Kun vain jokainen ajaa omaa puoltaan tiestä niin hyvin menee.

Viikin metsäosuudella on opastekilpiä eri metsälajeista ja kasveista. Ne ehtii kyllä ajaessa tsekkaamaan. Kaunista on ja hiljaista.

Seuraavaksi onkin sitten lintujen bongaustorni ja sen vieressä yliopiston lehmät laiduntaa meren rannalla. Puutarhapalstat ohitellaan, sieltä silmiin osuu kukkien loisto. Herttoniemen "hoppa" liputuksineen jää taakse. Seuraavaksi ajellaan metsätietä pitkin kohti Herttoniemeä. Kaatopaikka jää kauemmaksi sivuun ja lumenkattopaikan sulamista on kiva seurata kesän kuluessa. Taas sen jälkeen tullaankin lähelle meren rantaa ja sitten alkaakin pitkä ylämäki kallion päälle, missä voi pitää juomatauon ja nauttia huikeista näkymistä.

Mäen päältä pyörälenkkini vie alas Herttoniemen siirtolapuutarha-alueen viereen. Kaikki tämä ajaminen on tehty soratietä pitkin, joka kurveissa helposti luistaa ja täytyy käyttää käsi- ja jalkajarrutusta.

Siirtolapuutarha-alueen vierestä alkaa jälleen asfalttitien osuus. Ja miten peffani nauttiikaan siitä hetkestä. Ajaminen muuttuu taas tasaisemmaksi ja helpommaksi. Vaikka tästä alkaa ylämäkien sarja kohti Itäkeskuksen siltaa kohti Sörnäistä. Mutta metrot kulkevat osan matkasta vierellä ja on mukava katsella Kulosaaren isoja taloja, pihoineen.

Sen jälkeen laskeudutaan Itäkeskuksen sillalle ja tuuli antaa oman vilvoituksensa polkupyöräilijälle. Sillalta on hienot näkymät Herttoniemen lahdelle kuin myös Helsingin satamiin. Silta ylitse ja mäki alas, niin olen taas Sörnäisten Rantatiellä. Viimeinen käännös Haapaniemen kadulle. pihaan, pyörä pyöräsuojaan ja polkija kotiin suihkuun.

Seuraavana päivänä saman reitin voikin sitten ajella toiseen suuntaan. Aikaa tähän menee alkukesästä melkein kaksi tuntia, mutta loppu kesästä tunti riittää samaan reittiin.
Ritva, Helsinki

***

Miellyttävin pyöräilkokemukseni on Saksasta, Moselilta, jonne on helppo matkustaa esim. lentäen FrankfurtHahnin kentälle, siitä bussilla Trieriin.

Siellä rautatieasemalla toimii polkupyörien vuokrauspiste, jonne ennalta olet voinut lähettää pituutesi,ym tiedot( polkupyörän säätämistä varten)
ja pyörä, tosi miellyttävä,kaksois jousitus ym, odottaa siellä sovitusti. Voit myös sopia, mihin jokivarsi kaupunkiin asti aiot pyöräillä ja pyörän jätät sovittuun hotelliin, josta vuokraamo hoitaa sen takaisin Trieriin.

Tosi hyvä palvelu on kokeiltu jo kahdesti. Ja pyörätiet sitten: hyvin karttaan merkittyjä, kulkevat jokivarressa tai läpi viiniviljelmien,ei pahoja ylä- eikä alamäkiä ja vähän väliä tulee vastaaan pikkukaupunki, jossa voit tankata ja nauttia ihanista vanhoista kaupunkikeskustoista.

Reitillä pyöräilijää arvostetaan- yhdellä sanalla nautittavaa liikuntaa.
Pirjo, Hämeenlinna

***

Suunnittelin ja toteutin polkupyöräretken Turun saariston rengastielle. Vaikka asun Hämeenlinnassa oli vaivatonta siirtyä retken lähtöpaikalle Turkuun, sillä linja-autossa oli helppoa ja edullista viedä pyörä mukana.
Kiersin rengastien n. 250 kilometrin matkaa yksikseni kesäkuun alussa kolme päivää.

Olin etukäteen suunnitellut reitin niin, että ajoin suunnilleen yhtä pitkiä päivämatkoja ja varasin alustavasti majoitukset reitille osuneista B&B majoituspaikoista. Tämän koin käteväksi, sillä näin majoitus- ja keittovarusteiden puuttuessa matkatavarat mahtuivat kahteen pyörälaukkuun.

Lisäksi oli ylellistä, kun iltaisin pääsi saunaan, yöksi nukkumaan puhtaisiin lakanoihin ja aamuisin ennen tielle lähtöä sai täyttää vatsan valmiista monipuolisesta aamiaispöydästä. Ja sainpa aina evästä mukaankin. Eihän tällainen valmiiden palvelujen käyttäminen ole edullisin tapa reissata, mutta ei kallistakaan. Ja bonuksena sain lukuisia antoisia keskustelutuokioita paikallisten palveluyrittäjien kanssa.

Matkaa tehdessä koin tarpeellisiksi varusteiksi pyörässä tankolaukun, jossa on hyvä kuljettaa kameraa, puhelinta ja eväitä yms kevyttä pikkutavaraa. Lisäksi tankolaukun päällä olevassa karttataskussa on hyvä pitää esillä reittikarttaa, josta voi vaivatta seurata matkan etenemistä. Kirkasvärinen huomioliivi yllä ei paljon painanut, mutta selvästi lisäsi autoilijoiden ’kunnioitusta’ muun liikenteen seassa liikkuvaa pyöräilijää kohtaan.

Saariston rengastie merimaisemineen ja kiireettömine lossimatkoineen viehätti minua kovin. Pyöränä minulla oli tavallinen 7-vaihteinen yleispyörä.
Minun pyöräilyretkeen liittyi myös geokätköjen etsiminen. Samalla kun retken kulkua valmistelin, katselin reitille sopivasti osuvia kätköjä. Kätköjen etsimisellä oli mukava tauottaa päivittäisiä pyöräilyetappeja, ja joka päivä olinkin varautunut n. viiden kätkön hakemiseen. Muutamat kätköistä olivat paikoissa, että rengastien reitiltä piti poiketa jopa joitakin kilometrejä sivuun, mutta silloin maisemat varmasti palkitsivat vaivan.

Kolmannen päivän iltana Turkuun palattuani laitoin taas pyöräni bussin tavaratilaan ja siirryin yksitoikkoista kymppitietä takaisin kotiin linja-autokyydillä.

Matkan onnistumisesta innostuneena toteutin myöhemmin kesällä saman mallin mukaisesti kahden päivän pyöräretken Hämeen Härkätietä Turusta Hämeenlinnaan. Ja tulevana kesänä on suunnitelmissa vastaavanlainen pyöräily Ahvenanmaalle sekä sisämaassa Päijänteen ympäriajo.
Jouko, Hämeenlinna

***

Tästäpä polkaisen Hattulan Siukolasta kesäaamuna kohti Vantaata, vettä siemailen tasaisin välein pyötätelineen pullosta. Poikkean Hattulan uuden kirkon kupeesta vanhalle Hattulan sillalle ja siitä alas Mierolan Grillille. Veneitä rannassa ja jätskikin maistuu.

Jos oikein historian havinaa kaipaa, niin poikkean joskus Vanhassa Kirkossa ja kiipeän kellotapuliin.

Katinalassa poikkean sieppaamassa jotain suolaista purtavaa (siinä lihakaupassa Puutarhaliikkeen lähellä )

Jos en valitse keskustan kautta reittiäni Hämeenlinnassa ( silloin voisi poiketa Kesäteatterimaisemassa ja katsella komeaa Hämeen linnaa
ja ajaa mukulakivistä reittiä: uusi kirjasto, Sibeliuksen syntymäkoti, Piparkakkutalon viehättävä miljöö, Wetterhofin käsityöliike,vähemmän
innostava linja-autoasema...) , niin ajan Tiiriön kauppakeskuksen sivuitse kohti vanhaa Hämeenlinna-Helsinki-tietä.

Tienvarsipenkat ovat ihan hyviä eväittensyöntipaikkoja! Aina mukana omiakin eväitä.

Ennen Linnatuulen "pissipaikkaa" olen uinut paikassa, jota ei nyt oikein voi suositella "hienoille Rouville" , mutta mulle se on kelvannut ainakin kovilla helteillä: joki, jossa on pienten kalastusveneitten laskupaikka. Puskien suojassa voi vaihtaa kuivaa ylle.

Sittenpä kohti Riihimäkeä: Lasitehtaan museo on hyvä taukopaikka ja ruokaa ja juomaa saa, Ruusa-kahvila tauottaa ja hämäläiset peltomaisemat ovat vaihtuneet uusmaalaisiin.

Nurmijärvi ja Aleksis Kiven Taabori-maisemat, niille jotka haluavat hyräillä "..täss` seison ma kultani kanssa ja kiharam`tuulessa liehuu.." Jatkan sinne poikkeamatta ja Vantaan kulttuurimaisemasta valitsen Vantaankosken Kuninkaantien pätkän:uusittu Viilatehdas koskimaisemineen ja lounasravintola vanhassa ruotsalaisessa koulussa ( myöh.Vantaan kurssikeskuksena) ja joenvarsipyöräreitti kumpaa puolta vaan jokea.

Ja kun Ylästö on saavutettu, niin matkaan on kulunut päivä tai 6-7 tuntia kilpapyörälläni!
Seija, Vantaa

***
Helsingissä pyöräilen merenrantoja pitkin ja on aivan upeaa. Näkee ja kokee paljon erilaista on kahviloita, veneitä ja meri kimmeltää. Kun ajelee pitemmän matkan niin on hieno kahvila Taka-Töölössä Merikannontien läheisyydessä Soutustadionin kohdalla. Pieni kahvila rakennus mutta viehättävä on pöydät ulkona niin voi nauttia merituulesta ja merimaisemasta. Sitten jaksaa taas pyöräillä kotiin päin. Ajelee vaikka vielä Töölönlahden ympäri ja sielläkin makava ulkokahvila Linnunlaulun kohdalla.
Liisa, Helsinki

***

Kajaanista Paltaniemen ja RIstijärven kautta Hyrynsalmellle.Parhaat nähtävyydet paltaniemen kirkko ja hautuusmaat, saukkovaaran laskettelukeskus ja luonnonkaunista järvien ympäröimää Suomea. Matka kesti 3 vuorokautta ja yövyin ja söin sukulaisten luona-.
Jari, Kajaani

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Riksgränsen & Björkliden

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa. 

Bussimatka Itä-Karjalaan vie Väinö Linnan romaanin ja viime sotien tantereille. Historia muuttuu eläväksi aidoilla tapahtumapaikoilla.

Seisomme Jänisjoen törmällä Läskelän kylässä Venäjän Karjalassa.

Varkautelainen yrittäjä Timo Männikkö alkaa kertoa isänsä Onnin sotatarinaa.

– Kerran hän ajoi venäläisen pikakiväärin väijytykseen. Takarengas räjähti, ja isä kellisti pyöränsä ojaan.

Vihollinen luuli miehen kuolleen, mutta tämä yllätti ampujat takaapäin.

– Isältä pääsi itku, kun hän löysi yhden surmaamansa miehen lompakosta kahden pikkulapsen valokuvat.

Onni Männikkö oli moottoripyörälähetti Ruben Laguksen panssaridivisioonassa. Se kulki rinnan kirjailija Väinö Linnan rykmentin kanssa.

Norjasta saapunut Helena Harle Mehus näyttää käsin kirjoitettua paperia, jonka löysi isänsä Niilon jäämistöstä. Siihen isä oli kirjannut joukko-osastonsa liikkeitä sen lähdettyä vetäytymään Syväriltä kesäkuussa 1944.

– En halunnut lapsena kuunnella isän sotajuttuja. Nyt tulin tänne paikkaamaan aukkoja tiedoissani, Helena Harle Mehus sanoo.

Osuma onnensoturiin

Bussi kuljettaa 40 hengen ryhmäämme Tuntemattoman sotilaan maisemissa. Reitti seuraa sotatapahtumia Itä-Karjalassa.

Läskelän kylä sijaitsee Laatokan pohjoispäässä puolen tunnin ajomatkan päässä Sortavalasta. Kylään liittyy hurja tarina, jollaisia retken vetäjä everstiluutnantti Ilmari Hakala tietää monia.

– Heinäkuussa 1941 täällä vaikutti onnensoturiksi kutsuttu talvisodan veteraani, luutnantti Allan Gummerus.

Suomalaiset olivat motittaneet venäläiset joen länsirannalle. Onneensa luottanut Gummerus lähti pioneerivänrikin kanssa tukimaan vaurioitunutta siltaa, vaikka se oli venäläisten tarkka-ampujien tähtäimessä.

– Huonostihan siinä kävi. Pioneerivänrikki kaatui kahteen luotiin. Gummerus sai naarmun kaulaansa, mikä järkytti häntä syvästi. Hän tunsi kohtalonsa kääntyneen.

Kun Gummerus seuraavana päivänä piti käskynjakoa joentörmällä, hän sai luodin rintaansa ja ehti vain todeta: ”Pojat, nyt taisi sattua. Menikö sydämeen? Eikö sydän ole tällä puolella?”

Linnan romaanissa sotamies Asumaniemi sanoo viime sanoikseen: ”Se on vasemmalla puolella… Sydän on vasemmalla puolella…”

Esimerkki kuvaa Linnan tapaa rakentaa teostaan. Hän sijoitti yksittäiset tositapaukset haluamaansa kohtaan fiktiota.

Siksi Tuntematonta sotilasta ei voi pitää historiankirjoituksena tai johtamistaidon oppaana. Se on romaani.

Motissa Lemetissä

Hiekkatie muuttuu huonoksi. Tienvarren kylissä työttömyys vallitsee ja vodka virtaa. Kahden puolen tietä näkyy tiheää pusikkoa. Suomalaisten raivaamat pellot on päästetty pajukoksi.

– Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov innostui maissinkasvatuksesta ja kielsi muun viljelyn. Maissi ei kuitenkaan menestynyt. Vasta nyt viljanviljelyä on alettu elvyttää osin suomalaisten opeilla, Hakala kertoo.

Lemetin tienhaarassa käytiin talvisodan rajuimmat mottitaistelut. Venäläisillä oli valtava ylivoima, mutta pieni Suomen armeija onnistui saartamaan heidät ankarissa olosuhteissa.

”Ja tuhosi…i…it tankkeja?” Niin alokas Hauhia kyselee luutnantti Koskelalta tämän sankariteoista Tuntematon sotilas -romaanissa.

”Pari maahan kaivettua Lemetissä”, Koskelan vastaus kuuluu.

– Tuossa näkyy yksi panssarimonttu, Hakala sanoo ja osoittaa sammaloitunutta kuoppaa.

Historia herää eloon aidoilla tapahtumapaikoilla. Sen koemme monta kertaa neljän päivän reissulla, joka venyy yli 3000 kilometrin mittaiseksi.

Kiinnostuitko tästä matkasta? Lähde mukaan ET-lehden lukijamatkalle – katso lisää tästä 

Pää matalalla

Väinö Linnan joukko-osaston sota päättyi nelisen kilometriä Loimolan kylästä. Poikkeamme bussilla rauhantulon maisemiin kesken matkan, ettei tietä tarvitse ajaa takaisinpäin.

Korpitien metsäisellä harjanteella erottuu juoksuhautojen ja romahtaneiden bunkkereiden verkosto. Katkenneen oksan päässä roikkuu ruostunut ämpäri, kenties jatkosodan ajalta.

Juuri tämän suon laidalla oikean Jalkaväkirykmentti 8:n ensimmäinen pataljoona kävi viimeiset taistelunsa ennen rauhaa. Ilmari Hakala vie meidät alarinnettä seurailevan kaivannon reunalle.

– Tämä on panssarieste. Sitä oli vaikea havaita vaunusta, joka tuli harjanteen yli. Kaivannosta vaunu ei enää päässyt pois. Kaikkea suomalaiset keksivätkin vihollisen pään menoksi.

Ilmari Hakalan vaimo Leena, retken huoltopäällikkö, soittaa meille äänityksen, jonka Yleisradio teki 4. syyskuuta 1944 kello 8.05, kun rauhan piti jo olla voimassa.

Ääni rätisee. Toimittaja kysyy juoksuhaudassa suojautuvilta miehiltä, mitä he ajattelevat rauhantulosta.

”Oudoltahan se tuntuu monen sotavuoden jälkeen. Ensin en tahtonut uskoa, piti soittaa takaisin pataljoonaan. Itse olemme hiljaa, mutta naapuri ei näytä lakkaavan”, kertoo luutnantti Virtanen. Taustalta kuuluu jalkaväen aseiden laukauksia.

– Nuoret miehet puhuvat tosi kypsästi ja rauhallisesti. Sota oli heille jo arkipäivää. Piti vain pitää pää alhaalla, Helena Harle Mehus huokaa.

Tappiomieliala ei välity sotilaiden puheista. Linna pani romaanissaan Vanhalan sanomaan asian tällä tavoin: ”Hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni sisukas Suomi.”

– Se kertoo torjuntavoitosta. Jatkosodan tavoite oli itsenäisyyden säilyttäminen, ja se toteutui, sotahistorian tutkija Hakala toteaa.

Kollaa kesti

Kymmenisen kilometriä Loimolasta sijaitsee legendaarinen Kollaanmäki. Sen kenttähautausmaalle on haudattu 104 talvisodassa kaatunutta. Hautausmaalla Leena Hakala lukee ääneen Helvi Hämäläisen runot Suomalaiselle tuntemattomalle sotilaalle ja Hevosille jotka kuolivat sodassa.

Kollaalla taisteli Sortavalassa syntynyt luutnantti ja entinen muukalaislegioonalainen Aarne Juutilainen, ”Marokon kauhu”. Hän tuli tunnetuksi rohkeutensa ja omaperäisen johtamistapansa vuoksi.

Yleisradion tallenteessa Juutilainen kuvailee karskiin tapaan miestensä tekoja:

”Ovat kyselleet, milloin ylimääräiset kertausharjoitukset loppuvat ja milloin se sota alkaa. Olen syntisiin tyytyväinen. Lungia poikia.”

Juutilainen kertoilee, miten ”ryssät ovat antaneet” suomalaisille tykkejä, konekivääreitä ja muuta ”pienempää törkyä”. Hän on haavoittunut jalkaan, mutta vähättelee tapahtunutta ja kehaisee istuvansa vaikka kiikkustuolissa sihtailemassa vihollista kiikarikiväärillä.

Juutilaisen yksikössä oli mukana myös Simo Häyhä, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen tehokkaimmista tarkka-ampujista.

Uusi Tuntematon

Yksi suomalaisten päämäärä kesällä 1941 käynnistyneessä jatkosodassa oli Karjalan tasavallan nykyinen pääkaupunki Petroskoi.

”Hei karjut! Petrosavoski täällä loistelee isänmaan aamunkoitossa.”

Näin kallion laelta tähyilevä sotamies Viirilä hihkaisee romaanissa, kun pataljoona lähestyy kaupunkia. Valtauksen jälkeen syksyllä 1941 kaupungin nimi muutettiin Äänislinnaksi.

Nykyisin Petroskoi on varteenotettavan kokoinen, asukkaita on noin 260 000. Muuttoliike tosin vie monia Venäjän suuriin keskuksiin.

Ensi lokakuussa tulee ensi-iltaan Aku Louhimiehen ohjaama uusi Tuntematon sotilas -elokuva. Siinä on kohtaus Äänislinnan voitonparaatista, jonka Väinö Linna ohittaa romaanissaan lyhyellä maininnalla.

– Isäukko oli mukana polkupyörällä. Minulla on siitä kuviakin. Paraatista ei sodan jälkeen kauheasti haluttu puhua, Timo Männikkö kertoo.

Petroskoita halkoo jylhän rautatieaseman edestä lähtevä viivasuora valtaväylä, Lenininkatu. Sen toisessa päässä välkehtivät Äänisen aallot.

Rantapuistikossa järvelle tähyilee poliitikko Otto Wille Kuusisen patsas. Jykevää hahmoa kutsutaan leikillisesti kalastuksenvalvojaksi.

Vasili saunoo

Sammatuksen kylän mäellä käytiin kesällä 1944 isot taistelut. Alueelta on löydetty sotilaiden jäännöksiä. Pari vainajaa on tunnistettu suomalaisiksi tuntolevystä ja puukosta.

– Tältä mäeltä Mannerheim-ristin ritari Toivo Ilomäki tuhosi useita venäläisiä panssarivaunuja. Hänellä oli tarkka sihti, Hakala kertoo.

Laskeudumme mäeltä kylän raitin varrella sijaitsevalle talolle. 85-vuotias Vasili Tarasov, Hakaloiden tuttu vuosien takaa, tulee ulos punaisesta tuvastaan ja ottaa heti yleisönsä.

Hän osaa suomea, koska kävi välirauhan aikana suomalaisten perustamaa koulua.

– Mies lähti metsään tatteja keräämään. Ei kuulunut takaisin. Ei ole löydetty. Metsä on iso. Karhujakin on paljon ja susia. Viime syksynä sudet söivät ketjussa olevan koirani. Yksi susi ammuttiin, Vasili kertoo kylänsä elämänmenosta.

Kun Vasili käväisi Aunuksessa lääkärissä, talossa kävi varkaita. Tarina saa meidät keräämään pienen avustuksen naapurimaan kansalaiselle. Ilmari Hakala toimittaa rahat perille vaivihkaa, ettei miehen ylpeys saisi tarpeetonta kolausta.

– Minulla on pullo vodkaa. Ilman vodkaa ei saa elää, mutta paljon ei saa juoda, vähän, tervaskanto veistelee ja kumoaa ryypyn hitaasti pohjaan asti.

Sammatuksen kylätien toisella puolella savuaa sauna, koska Vasililla on kylypäiv, saunapäivä.

Isän perässä

Jatkosodan kirjeenvaihtajat Martti Haavio ja Olavi Paavolainen ihastuivat Kuujärven idylliseen Paloniemen kylään. Haavio kirjoitti paikasta päiväkirjassaan Me marssimme Aunuksen teitä.

Sadevesi on syönyt jyrkkää hiekkatietä, joka vie järven rantaan. Ilta-auringossa kylpee unelias karjalaiskylä puutaloineen.

– Isäni istuskeli komentajansa kanssa laiturilla kuuta katsellen. Komentaja oli, kenties hieman liikuttuneessa tilassa, luvannut isälle sata hehtaaria maata järven rannalta. Kyllä sotaan mahtuu mukaviakin muistoja, Timo Männikkö kertoo.

Kotimatka alkaa. Laajojen rehupeltojen keskellä sijaitsee valtava karjakombinaatti. Laatokka vilahtelee silloin tällöin näkyviin.

Tuuloksen kenttähautausmaalle on haudattu 57 suomalaista. Hakala kertoo kesän 1944 rajuista vetäytymistaisteluista.

Viimeiseksi pysähdymme Salmissa, josta on lähtöisin Helena Harle Mehuksen isän suku.

– Tämä reissu on ollut minulle vaellusta hänen kanssaan, Harle Mehus summaa.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 4/2017.

Lähde mukaan ET-lehden lukijamatkalle Tuntemattoman sotilaan jäljille! Katso tarkemmat tiedot täältä.