
Mummon tekemät ruoat jäivät makumuistiin. Herkullinen mummonsalaatti valmistetaan uudella tavalla.
Moderni mummonsalaatti
4 annosta, 50 minuuttia
1/2 pehmeälehtinen salaattikerä
8-10 uutta perunaa keitettynä
6 retiisiä
1 avomaankurkku tai 1/4 kurkku
16 sokeriherneenpalkoa
4 kananmunaa
1 ruukku tilliä
YRTTIKASTIKE
2 ruukkua basilikaa
1/2 ruukku tilliä
1/2 ruukku sitruunamelissaa
1 dl oliiviöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 tl suolaa
1/3 tl mustapippuria myllystä
YRTTIKAURAVAAHTO
1 tlk (2 dl) kauravispiä
4 rkl yrttikastiketta
- Huuhtele, kuivaa ja revi salaatti. Leikkaa kypsät perunat, retiisit ja kurkku suupaloiksi.
- Kiehauta herneenpalkoja suolavedessä (1 tl suolaa / 1 l vettä) pari minuuttia. Valuta ja upota ne heti jääkylmään veteen. Valuta jäähtyneet palot ja puolita ne.
- Keitä kananmunia 5-6 minuuttia. Kaada vesi pois, anna munien seisahtaa minuutti ja jäähdytä ne sitten kylmässä vedessä. Kuori ja halkaise munat.
- Laita kaikki yrttikastikkeen ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.
- Vaahdota kaurakerma kuohkeaksi sähkövatkaimella. Sekoita vaahtoon yrttikastiketta. Yhdistä loppu yrttikastike perunoiden joukkoon.
- Kokoa salaatti. Levitä yrttikauravaahto laakeaan tarjoiluastiaan. Laita kananmunat, yrtti-peruna-seos, kurkut, retiisit, salaatit ja herneet vaahdon päälle. Lisää runsaasti hienonnettua tilliä. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tässä 2020-luvun mummonsalaatissa kermaviili vaihtuu kaurakermaksi, joka maustetaan tuoreilla yrteillä.
Ohje on julkaistu ET-lehdessä 11/2022.