ET muisteli kahden viikon ajan menneiden kesien hittejä. Kaikki eivät mahtuneet mukaan, joten muutama vielä.

Kesähittien perusmaisemaa ovat alkukesän euforiset aamut, laiskat hellepäivät ja elokuun lempeät illat. Laulujen päähenkilöt ovat lähes aina nuoria ja elämä on edessä kuten nyt tässäkin.

Tero Vaara sen sijaan keksi 2000-luvun alussa, että Suomi ikääntyy ja kärsii keski-iän näköalattomuudesta. Lopputulos on keski-ikäisten kansallishymni kesähitin valepuvussa. Se vakuuttaa, että vaikka elämää on takana, sitä on vielä edessäkin.

"Sille kesälle ei löydy koskaan vertaa / vielä sellaisen tahtoisin monta kertaa", Paula Koivuniemi lauloi vuonna 1981 Raul Reimanin sanoin. Käännöshitin alkuperäisversiossa ei tosin puhuttu kesästä halaistua sanaa, vaan Claudja Berry lauloi tulevasta viikonlopusta ja tyrmäävistä tanssikengistään ajanmukaisen diskobiitin säestyksellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kesä voi tulla joskus talven keskelle, ja päinvastoin. Bill Withersin Ain't no Sunshine menestyy usein kansainvälisissä kesähittiäänestyksissä ja todistaa, että osataan niitä auringonlaskuja ja -pimennyksiä surra muuallakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja vielä lopuksi kiitos kommentista. Nimimerkki Mökin muori kommentoi hittikimaran Sommaren är kort -osuutta: "Uskallan väittää jotta minun ja monen muunkin suosikkikappale kesän lyhyydestä on Lapin kesä." Totta puhut muoriseni, se Eino Leino -klassikko Perttu Hietasen ja Taisto Wesslinin sävelin pääsi kokonaan unohtumaan.

Kappale on taas kerran mitä ajankohtaisin. "Miks meillä kaikki kaunis tahtoo kuolta / ja suuri surkastua alhaiseen? / Miks meillä on niin monta mielipuolta? / Miks vähän käyttäjiä kanteleen?" ET toivottaa kesähittikimaran lukijoille ylösrakentavaa ja musiikin täyteistä kesää!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla