ET-lehti muistelee 15 päivän ajan menneiden kesien hittejä. Suomalaiset osaavat synkistellä kesän lyhyydellä, mutta hitin siitä teki ruotsalainen.

Ruotsalaiset ovat vieneet meiltä saunan, mutta tämäkin vielä!

Havainnot kesän lyhyydestä ja katoavaisuudesta ovat suomalaisen kansanperinteen ydinmehua ja sydänverta. Hittibiisin näistä havainnoista teki kuitenkin ruotsalainen Tomas Ledin.

Sommaren är kort, de mesta regnar bort. Kesä lyhyt on, ja päivät sataa pois. Miten suomalaista. Laulun taika on kuitenkin siinä, että tätä suomalaisuutta on vain mausteeksi. Kappaleen säkeistöt maalaavat aivan toisenlaista kuvaa: jäätelö huulilla ja varvastossut jalassa kappaleen minä-hahmo seuraa kuinka päivä purjehtii pilvettömällä taivaalla. Hetkeenkään ei jaksaisi tarttua, jos ei tietäisi, että joskus tämä täydellisyys (ehkä) loppuu.

Siinä missä suomalainen viiltelisi ranteitaan tulevalla syyskuulla, rakas naapuri menee uimaan eikä huoli huomisesta.

Popeda toteaa omassa kesähitissään (sekin esitellään tarkemmin tuota pikaa), että on pitkä kuuma kesä ja mä aion elää sen. Tomas Ledinin laulussa ei ole sijaa tällaisille aikomuksille, sillä juuri ne avaavat oven pettymyksille. Ledinin resepti on, että nyt nautitaan, ja jos Luoja suo, nautitaan taas huomenna. Kadehdittava asenne.

Se, kuinka väärin suomalaiset ovat kappaleen kuulleet ja ymmärtäneet, selviää myös käännösten alakuloa hohkaavista nimistä: Kesä häviää, Kesä lyhyt on ja Kesä meni jo.

Parhaiten suomalaisen kesän lyhyyden lauluun on puristanut Keba Kesä Espalla -kappaleen kertosäkeessä: ”Rakkaani, missä sinä viivyt / kesä Esplanadin on kovin lyhyt.” Mikä on oma suosikkilaulusi kesän lyhyydestä?

 

Lähde tutustumaan kuvankauniiseen Norjaan! Hurtigrutenin legendaarista risteilyä Kirkkoniemestä Bergeniin kutsutaan maailman kauneimmaksi merimatkaksi.

Hinta ET-lehden tilaajille

alk. 1 790 euroa/hlö jaetussa 2 hengen hytissä.

Hintaan sisältyvät

 • Finnairin ja SAS:n reittilennot
 • 1 yön majoitus Ivalossa täysihoidolla
 • 5 yön risteily jaetussa 2 h hytissä
 • täysihoito risteilyllä (kolme ateriaa päivässä)
 • ohjelman mukaiset kuljetukset
 • matkanjohtaja Lauri Lehtovirran palvelut ja kohdeinfot

Matkaohjelma

To 20.9. Helsinki–Ivalo Matka alkaa lennolla Helsingistä Ivaloon, jossa vietämme ensimmäisen päivän. Nautimme yhteisen lounaan ja illallisen Hotelli Ivalossa.

Pe 21.9. Ivalo–Kirkkoniemi, risteily alkaa. Matkaamme Norjan Kirkkoniemeen bussilla. Nousemme MS Nordlysin kyytiin, ja aloitamme merimatkan. Pohjois-Norjan rannikko tunnetaan majesteettisista maisemistaan. Ihastelemme vedestä jylhästi nousevia vuorijonoja ja nautimme laivan tunnelmasta. Risteilyllä on täysihoito.

La 22.9. Pohjois-Norjan helmet. Saavumme Norjan pohjoisimpaan kaupunkiin Honninsvågiin. Voit halutessasi tehdä retken Nordkappiin, Manner-Euroopan pohjoisimpaan kolkkaan. Illalla laiva saapuu Tromssaan.

Su 23.9. Lofootit ja Vesterålenin saaret. Lofootit tunnetaan ihastuttavista kalastajakylistään, henkeäsalpaavista maisemistaan ja koskemattomasta luonnostaan. Seilaamme kapeiden salmien läpi.

Ma 24.9. Napapiiri ja Helgeland. Juhlistamme pohjoisen napapiirin ylitystä seilatessamme Bodøsta Rørvikiin. Ohitamme myyttiset seitsemän sisaruksen vuoret ja Unescon maailmanperintökohteenakin tunnetun Vegan saariston.

Ti 25.9. Trondheim ja Kristiansund. Aamuherätys Trondheimissa, Norjan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa. Mahdollisuus tutustua kaupunkiin matkanjohtajan johdolla. Merimatka jatkuu Kristiansundiin ja avomerellä kohti vehreää Molden kaupunkia.

Ke 26.9. Vuonot ja Bergen, paluu Helsinkiin. Ohitamme aamupäivän aikana useita maisemallisesti kauniita vuonoja. Ihastelemme kuvauksellista Bergenin saaristoa ja vehreitä vuonomaisemia. Saavumme Bergeniin klo 14.30. Illalla paluulento Helsinkiin.

Lisätiedot ja varaukset

Risteilykeskus puh. 020 144 1810, myynti@risteilykeskus.fi, www.risteilykeskus.fi/lukijaristeilyt
Vastuullinen matkanjärjestäjä Travel Specialist Group Oy.

Yhteistyössä

Kerää vuoden kiinnostavimmat havaintosi uuteen, upeaan Sääkirjaan! ET-lehden tilaajana saat uutuuskirjan etuhintaan.

Sääkirja – Havainnoijan päiväkirja kannustaa tarkkailemaan säätä. Havainnollinen tietopaketti kuvineen kertoo kuinka sääilmiöt syntyvät. Selkeään päiväkirjaosuuteen mahtuvat yhden vuoden säähavainnot.

Kirjasta löydät:

Runsas tieto-osio

 • Millaiset pilvet satavat?
 • Mistä johtuvat tuulenpuuskat?
 • Taivaan valoilmiöitä
 • Opastusta pilvibongaukseen ja sään ennustamiseen
 • Tarkkailtavaa koko vuodeksi
 • Tunnista eri pilvityypit

Selkeä päiväkirjaosio

 • Reilusti tilaa muistiinpanoille
 • Aukeama viikkoa kohden
 • Tilaa vuoden havainnoille

Yhteensä 136 sivua!

Hinta ET:n tilaajille 9,90 e (muille 19,90 e).

Tilaa sääkirja heti kätevästi netistä täältä tai soita 0203 31017 arkisin klo 9-17.