ET-lehti muistelee 15 päivän ajan menneiden kesien hittejä. Uskokaa tai älkää, Tampereella oli vuonna 1985 pitkä kalsa kesä.

Kun Ilta-Sanomat ja tekijänoikeusjärjestö Teosto etsivät Suomen aurinkoisinta kappaletta, voitto meni Tampereelle.

Kappaleen tekstin kirjoittaja ja Popedan laulaja Pate Mustajärvi jakaa Pitkä kuuma kesä -hitistä krediitit ”korkeammalle voimalle”.

”Kuten Vexi Salmi on sanonut, joskus korkeampi voima kuljettaa kynää. Se on yksinkertainen biisi, ja ehkä juuri siksi siinä on kaikki ainekset kansanlauluksi”, Mustajärvi pohti Popeda-klassikon syvintä olemusta Ilta-Sanomille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kappaleen synty osuu Manse-rockin myyttisimpään ajankohtaan eli vuoteen -85. Silloin Tampereella ei tosin ollut pitkä kuuma kesä, vaan Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Mansessa oli elokuulle asti keskimääräistä kylmempää - siis pitkä kalsa kesä. Siitä laulu, mistä puute.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kappale toimii Mustajärven mukaan myös huonommilla keleillä. Popedan keikat päättyvät kyseiseen hittiin kesät, talvet.

Mille kesälle sinä jakaisit kunniamaininnan pitkä kuuma kesä?

 

1973 - kuuma kesä

Ohhoh, jopa latasi muori kuvan Patesta. Kuin joka naisen märkä unelma! Eihän tätä Pitkää ja kuumaa kesää osaa kukaan muu laulaa niin hyvin kuin Pate. Hot! Hot!

Minulle on jäänyt kesä 1973 mieleen. Muutin kesäkuussa Helsinkiin töihin, pois vanhempieni valvovien silmien alta. Villi ja vapaa. Muistaakseni ei paljoa satanut sinä kesänä. Juhannuksen vietin Mustikkamaalla ja siellä soitti Hurriganes. Voi että mikä rock & roll  meininki.  Viikonloput kuluivat Hietsussa ja myöhemmin kun tutustuin Hesaan Pihlajasaaressa. Muistoissani tämä kesä oli kuuma, monellakin tapaa, mutta pitkä se ei ollut, loppui liian aikaisin.

Mikä kesistä on ollut  se paras pitkä kuuma kesä en osaa sanoa, ehkä nuo kaikki lapsuuden kesät. Popeda, Pate ja Pitkä kuuma kesä  ovat parasta mitä kevyenmusiikin saralta löytyy. Ehdottamasti se Paras kesähitti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla