ET-lehti muistelee 15 päivän ajan menneiden kesien hittejä. Kolmannella kierroksella juhlitaan 50-vuotiasta Kesäkatua.

Suurten ikäluokkien kesähitti viettää tänä vuonna 50-vuotispäiväänsä. Alkujaan kappale nousi hitiksi The Lovin' Spoonfulin englanninkielisenä versiona Summer in the City.

Mark Sebastian kirjoitti runon tukahduttavan helteen vangeiksi jääneistä kaupunkilaisista. Myöhemmin runo sai sävelen, ja ensilevytykseen katu-uskottavuutta tukivat liikenteestä napatut äänitehosteet.

 

Myös kappaleen suomalainen versio liikkuu kivikaupungissa. Juha ”Junnu” Vainion käännöksessä ja Dannyn tulkinnassa kesäkatu polttaa miestä, ja ensimmäinen säkeistö on omistettu helteisen kaupungin aistimuksille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kesäkatu sopi ajan henkeen. Ihmiset muuttivat maalta kaupunkiin ja kärsivät kaupungissa etenkin kesällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myönteisemmän näkökulman kesäiseen kaupunkiin tarjoaa Pelle Miljoona & 1980 -yhtyeen Intiaanikesä. Siinä kansakoulun opettaja Petri Tiili alias Pelle Miljoona rakentaa Juha Vainiolta lainatuista aineksista eli kuumuudesta, kivikylästä ja kaipauksesta seuraavan kaupunkilaissukupolven sielunmaisemaa. Pelle on kaupungissa jo sen verran kotonaan, että pakokaasut muuttuvat parfyymeiksi ja liikenteen melu musiikiksi.

Lanka palaa -singlen kääntöpuolelle piilotettu Intiaanikesä ei vedonnut yhtyeen kitaristiin Rubberduck Jonesiin. Hänen mielestään kappale oli niin umpisurkea, ettei hän suostunut soittamaan sitä. Intiaanikesän kitarat sai studiossa hoitaakseen basisti Ari Taskinen.

Mitä mieltä itse olet, mikä kappale vangitsee parhaiten kaupungin kesän?

Kesäkatu herättää minussa voimakkaita tunteita vielä vuosikymmenien jälkeenkin. Olin teini-iässä ja kiinnostus vastakkaiseen sukupuoleen oli juuri herännyt. Oli kuuma kesä jonka vietin Lahdessa serkkuni luona. Kuljeskelimme kaupungilla katsellen poikia silläsilmällä ja baarien levysoittimissa soi Kesäkatu.

kesälapsi

No, mun mielestä paras kesäbiisi on Popedan : pitkä kuuma kesä. Kertosäe vie mukanaan "ja mä tahdon elää sen!"

Dannyn kesäkatu-biisi oli ihan jees vaikka tykkäsin enempi alkuperäisestä "summer in the city". Kuin myös, olin  teini-iässä ja kuuntelin putkiradiosta radio Luxemburgia öisin (ei kuulunut päiväaikaan).  Lahdessa olen viettänyt monta kuumaa, ihanaa kesää lapsena ja teini-iässä (mummolassa), en katsellut vielä poikia sillä silmällä mutta tuntui, että koko elämä on edessä.  Voi niitä aikoja....

Sisältö jatkuu mainoksen alla